Buitenlandse liefhebbers mogen geen Belgische duiven inkorven zonder eigendomsbewijs of een duplicaat

Het is een veel gehoord verhaal: Nederlandse en Duitse liefhebbers spelen volop met Belgische duiven die bij hen zijn aangeland. Maar zowel de Nederlandse als de Duitse bond zetten nu de puntjes op de i: zonder eigendomsbewijs mag geen enkele ‘vreemde’ duif worden ingekorfd.

Een liefhebber uit het Limburgse As kreeg een eigen duif thuis met een chipring waarop een stickertje was geplakt: “Bitte melden”.

De blauwe pieper BE19-5096845 was ongeveer zes weken weg toen hij plots opnieuw op de spoetnik zat bij Tom Nouwen in As. Tom vertelt: ”Het viel me direct op dat hij een chipring aanhad met een gele sticker op. Daarom stond ‘Bitte melden’ met een telefoonnummer in Aken (Duitsland). Die Duitse liefhebber was dus met mijn duif aan het spelen en had dan nog het lef om te vragen om zijn/mijn duif aan te melden als ze ergens zou binnenlopen."
Dus vroeg Tom aan zijn pa om die Duitse melker te bellen en te laten weten dat er een duif van ‘hem’ in België zat. Waarop de Duitser liet weten: “Ik kom hem direct halen”. Die deal is uiteraard niet doorgegaan. Intussen heeft Tom zijn duif opnieuw ingekorfd op de eerstvolgende leervlucht uit Mettet. Ze keerde wellicht ‘zu Hause’ in Aken…

Duitse bond

Bij Verband Deutscher Brieftaubenzüchter, de nationale Duitse duivenbond in Essen spreekt Mareike Kühntopp duidelijke taal: “In jedem Fall gilt, dass ohne entsprechenden Eigentumsnachweis eine Taube nicht eingesetzt werden darf. Dies ist in unserer Reiseordnung festgelegt.” Geen duif inkorven dus zonder het eigendomsbewijs. De Duitse bond vraagt aan zijn liefhebbers elke duif, uit binnen- en buitenland, steeds aan te melden. Mareike Kühntopp: “Over het algemeen gaat dit heel goed. De problemen zijn begonnen als de Belgische Duivenbond gestopt is met het maken van duplicaten van eigendomsbewijzen. Tevens werkt de communicatie naar de liefhebber toe niet goed. Deze laatsten geven vaak geen antwoord of zij sturen het eigendomsbewijs gewoon niet op. We worden regelmatig met deze problematiek geconfronteerd. Principieel communiceren we elke melding van verdwaalde Belgische duiven aan de KBDB.”

Nederlandse bond

Ook in Nederland is de reglementering duidelijk en streng. Artikel 14: “Leden zijn verplicht om een vreemde duif voorzien van een buitenlandse vaste voetring hoogstens vijf dagen na het aantreffen van deze duif schriftelijk te melden aan Bureau NPO.” Daarna volgt een lange procedure waardoor de opvanger de kans krijgt om de duif te behouden.
Duidelijk is wel dat buitenlandse liefhebbers niet met een opgevangen Belgische duif mogen spelen zonder eigendomsbewijs of een duplicaat ervan.

De Duitse liefhebber die de duif van Tom Nouwen een chipring met ‘Bitte melden’ aandeed, mag dus in geen geval met deze duif aan wedstrijden deelnemen.