Limburg vraagt Euregio-samenspel met Nederlands-Limburg en Nordrhein-Westfalen op de nationale vluchten

“Omdat we nationaal op de vluchten al te vaak aan het kortste eind trekken, pleiten we voor meer vluchten in Euregionaal verband, een Euregio-samenspel België, Nederland en Duitsland.” Dat oppert Jacky Creemers, voorzitter van De Olijftak Maaseik.

Hij wil die vraag aan de KBDB voorleggen. Vanuit de Limburgse afdeling heeft hij wel al te horen gekregen dat Euregionale vluchten niet beperkt kunnen blijven tot gewest Oost.

Jacky Creemers, rad van tong als vanouds, is een man die het reilen en zeilen binnen Limburg perfect kent. Naast voorzitter van De Olijftak Maseik, zetelt hij ook in de Limburgse Fondclub en de Verzendingsdienst. “Euregio-samenspel in België, Nederland en Duitsland is belangrijk voor de duivensport in Limburg. Geografisch gezien hebben we niet de ideale ligging om met de duivensport in België aan de top mee te draaien op nationaal niveau. Op de jongste Chateauroux II blies de wind voor een keertje in ons voordeel. De resultaten waren navenant: de reeks jaarse én de reeks oude werden gewonnen door Limburgse liefhebbers: Maarten Poels uit Herk-de-Stad bij de jaarse en Gerard Panis uit Zutendaal bij de oude. Maar dat is meer uitzondering dan regel,” zo opent Creemers zijn pleidooi. “U kunt zich voorstellen en zeker de laatste jaren dat de liefhebbers weinig of geen interesse meer hebben om nog nationaal te spelen, wetend dat het door de wind opnieuw niet zal lukken. Dit fenomeen zal in de toekomst door de klimaatsverandering meer en meer voorkomen: warme landwind uit het oosten en hoge temperaturen.”

Euregionaal spel

Het huidige Euregio-spel werd op de internationale vluchten (Pau, Agen, Barcelona, St.-Vincent, Marseille, Narbonne en Perpignan) in het leven geroepen. In ieder deel van de Euregio behoort het Euregionaal spel tot de bevoegdheid van de fondverenigingen. Voor Belgisch-Limburg is dat de Limburgse Fondclub; voor Nederlands-Limburg de Zuid Limburgse Unie; voor Nordrhein-Westfalen (DE) fondclub Arge Euskirchen.


Jacky Creemers is een van de woordvoerders van het Limburgse gewest Oost
.

Jacky: “Deze 3 landelijke provincies kunnen in overleg met elkaar hun Euregio spel uitbreiden naar de nationale vluchten als ze hun nationale kalenders op elkaar kunnen afstellen. In het verleden zijn er al gesprekken geweest, maar er kwamen nooit geen concrete voorstellen uit de bus. We weten allemaal dat dat moeilijk is, maar moeilijk gaat ook. Het is in het belang van de duivensport. Als we nog vele jaren met de duivensport willen bezig zijn zal het gezonde verstand toch als winnaar uit de bus moeten komen. Dit is een noodkreet van alle gemotiveerde duivenspelers uit Belgisch-Limburg.”
Jacky Creemers wil die vraag aan de KBDB voorleggen. Vanuit de Limburgse afdeling heeft hij informeel al te horen gekregen dat het Euregionale spel op de nationale vluchten niet beperkt kan blijven tot gewest Oost. Dat gewest vormt het grensgebied met Nederland en Duitsland.

Intussen vernamen we dat de prijsuitreiking van het huidige Euregio-spel op de internationale vluchten 2019 plaatsvindt op de kampioenendag van de Zuid-Limburgse Unie op 5 januari 2020. Het is afwachten of er volgend jaar ook een Euregio-spel op de nationale vluchten zal komen.