Nederlands beste fondduif pijnlijk naast eeuwige roem op Olympiade Poznan - UPDATE

Henk de Weerd en zijn team van Interpalomas Lofts keken al weken uit naar de Olympiade, waar hun nieuwe aanwinst ‘Olympic Marathon Queen’ dé top kandidaat was om te winnen in de categorie marathon …

Ze werd als beste Nederlandse duif in deze categorie afgevaardigd … maar na vele vijven en zessen staat Henk de Weerd met lege handen en strijkt Nederlands runner-up met de hoogste eer. Een reconstructie.

Een wonderduif; dat is de NL08-3828610 die bij de heer VD Matten in Woudrichem tot ongekende hoogten steeg op de overnacht. “Een superduif uit grotendeels de beste lijnen van Cor de Heijde met ook een vleug van onze eigen Interpalomas kweekhokken,” zegt Henk de Weerd. “Zo’n topper past dus perfect thuis in Breda, waar ze nu al enige tijd vertoeft.” Dat het wondertje ook nog eens het beste coëfficiënt van alle Olympiade inzendingen bleek te hebben, was een extra beloning voor haar kwaliteiten. We keken er dan ook enorm naar uit haar te zien schitteren in Poznan!”

“Over bepaalde voorwaarden en verzekeringswaardes waren nog vragen gesteld door de NPO aan de verzekeraar,” aldus Henk’s secretaresse Anca. “Vanuit de NPO kregen we verschillende malen de toezegging dat de polis onderweg was. Toen deze op de dag voor inkorven (woensdag 26 januari, red.) nog steeds niet beschikbaar was en er uiteindelijk pas om 18.30 uur is gebeld door de NPO dat er geen verzekering kon worden afgesloten, adviseerden zij ons een andere duif in te zetten in verband met het risico.”

Dummy
De suggestie die via de NPO aan bezwaar makende liefhebbers werd gedaan – het sturen van een dummy duif (een duif van gelijke kleur, maar niet de échte inzending) – vond bij een aantal liefhebbers gehoor … met uiteindelijk diskwalificatie tot gevolg. “Ook wij stuurden aanvankelijk een dummy mee, met de intentie deze direct donderdags in te wisselen voor de originele duif,” zegt Henk. “We gingen toch zelf naar Polen en het was dus een kleine moeite ‘Olympic Marathon Queen’ zelf mee te nemen. Donderdagochtend boden we duif daar aan bij de organisatie, maar die liet ons weten dat we daarvoor pas in de middag terecht konden. Dus ’s middags teruggekeerd; toen werd ons te kennen gegeven dat de Nederlandse delegatie zojuist was ingezet en we dus te laat waren… erg zuur, maar protesteren bleek nutteloos. Zo zat ‘Olympic Marathon Queen’ dus gewoon op de Olympiade, was ze met afstand de beste in haar categorie, maar kreeg ze niet de beloning die ze eigenlijk zo verdiende.”