Spontane bonverkoop ter ondersteuning van bloemist-duivenmelker Ghislain uit Kortrijk

De voorbije dagen las je het misschien al in de krant: door aanslepende wegenwerken dreigde voor bloemist en duivenliefhebber Ghislain Deschoemaeker uit Kortrijk het faillissement. Maar dat was buiten een stevige portie solidariteit gerekend!

Ghislain -bloemist van beroep en duivenliefhebber in de vrije uren- luidde enkele dagen geleden de noodklok: door wegenwerken in de Pottelberg die al anderhalf jaar aanslepen, kan hij de rekeningen niet meer betalen. Op korte termijn moest er 12 000 euro gevonden worden om de grondbelasting te betalen. Meteen kwam er acties zoals onder andere een ‘crowdfunding’ op gang. Dat is een soort van ‘publieksfinanciering’ waarbij geen tussenpersoon zoals bijvoorbeeld een bank of andere kredietinstelling komt kijken.

Een andere actie die werd opgezet is een bonnenverkoop georganiseerd door Tom Van Nieuwenhuyze, een vriend en collega-duivenliefhebber van Ghislain. Hij lanceerde op Facebook een spontane bonverkoop die toont dat ook in de duivenwereld solidariteit mooie dingen kan realiseren.

“Toen ik het bericht las van Ghislain Deschoemaeker, een vriend-duivenliefhebber die lid is van de plaatselijke Barcelona-club in Kortrijk, vond ik dat ‘wij duivenliefhebbers’ iets moesten doen”, vertelt Tom. “Ik plaatste vorige donderdag een berichtje op Facebook dat ik graag een veiling zou houden met wat bonnetjes om onze vriend Ghislain te steunen.”

“Ik wilde niemand om een bon vragen maar zou eens kijken hoe groot de solidariteit onder de duivenliefhebbers nog is. Tegen vrijdagavond had ik reeds een 30-tal bonnen, die dus allemaal spontaan werden geschonken en toen ik zaterdagavond deze ‘veiling’ online plaatste, kwam er een vloedgolf aan berichtjes binnen van liefhebbers die massaal begonnen te bieden of alsnog zelf een bon schonken. Ik heb tot 1 uur ’s nachts doorgewerkt om alle bonnen online te zetten en zondagmorgen was ik al om 4 uur weer op post om de vele biedingen in te schrijven en nieuwe bonnen bij te plaatsen”, doet Tom het relaas van dit spontane idee.

“Niet alleen mensen uit de streek geven een bon, maar ook grote kampioenen als Erik Limbourg, Vergaerde-Denolf, Vansteenhuyse- Vanbruaene…. schenken spontaan een bon. Zelfs tenoren uit Nederland zoals Benno Kastelein, Gerard Jochemsen, Ronnie Leusink, Peter van Dongen,… boden spontaan hun medewerking aan… Om alles voor mij nog beheersbaar te houden vroeg ik op zondagavond om geen bonnen meer te schenken en het bij 63 bonnen te houden."

 “Deze actie toont aan dat duivenliefhebbers, ook over de grenzen heen, een groot hart hebben en elkaar steunen wanneer het echt nodig is en dat maakt dat duivensport nog steeds de mooiste hobby is die er bestaat”, beseft Tom.

De veiling loopt nog op de Facebook-tijdlijn van Tom tot zondag 18 november om 20 uur. Mensen die niet actief zijn op Facebook maar toch willen bieden, kunnen hem steeds een mailtje sturen: TomVanNieuwenhuyze@gmail.com

Bekijk hier de lijst met alle 63 schenkers van bons.