Nerts richt ravage aan op de duivenhokken van Frans Verheggen (Spoordonk, NL)

Zaterdag 20 oktober werd voor Frans Verheggen als ontwaken uit een boze droom. Een nerts drong zijn duivenhokken binnen en zorgde voor een enorme ravage. Maar liefst 52 duiven vonden de dood.


Het resultaat van een ontsnapte nerts in een duivenhok

Een ramp

Frans Verheggen (Lennisheuvel, NL) heeft zijn duivenhokken op het erf van zijn schoonouders die in Spoordonk (NL) een zorgboerderij runnen. Frans is een fervent liefhebber van de vluchten van de lange adem. Fanatiek is hij bezig met de opbouw van zijn duivenbestand om er de komende jaren te staan op de vluchten die er toe doen. Zoals veel liefhebbers steekt hij veel vrije tijd in zijn hobby. Zo ook op de jongste zaterdag. Op het erf werd afgesproken met een clubgenoot om samen de kwaliteit van de aanwezige jonge duiven te beoordelen. Frans vond het al vreemd dat hoog in de lucht enkele duiven hun rondjes maakten. Het hok was immers zoals altijd goed afgesloten. Bij het betreden van het hok bleek al snel dat er zich een rampscenario had voltrokken op het hok. Overal dode duiven door het gehele hok waaronder bewezen duiven, veelbelovende kwekers, aangeschafte beloften en late jongen. Onderstaande foto’s spreken boekdelen.


Overal in het hok dode duiven. Op deze afdeling werden nagenoeg alle duiven gedood.


Ook de buitenren was bezaaid met dode duiven


Nog meer ellende

Nerts

Op enkele honderden meters van het hok van Frans is een nertsenhouderij gevestigd. Met enige regelmaat ontsnapt er een nerts. Door een (afgesloten) klep aan de voorzijde van het hok wist het dier toch het hok binnen te dringen waarna het in alle afdelingen slachtoffers heeft gemaakt. De nertsenhouder zelf heeft geholpen met het vangen van het dier dat zich nog steeds in de buurt van het hok ophield.


De nertsenhouder kreeg het ontsnapte dier te pakken

Het gaat

Op facebook werd door Frans een bericht geplaatst over wat hem is overkomen. Veel positieve reacties zijn een hart onder de riem van Frans. Later op de avond vroeg ik hem naar zijn gemoedstoestand. Het besef was er nog niet helemaal. Het gaat zegt Frans, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Hoofd omhoog en door zegt Frans. Het siert hem. De steun van veel liefhebbers doet hem enorm veel deugd.

Op naar de toekomst

We hopen dat Frans snel weer positief naar zijn duiventoekomst kan kijken. Voor nu wensen wij hem sterkte en ook voor zijn vrouw Marleen die eveneens diep onder de indruk was op deze inktzwarte dag.