Wilmink Erik, "Nationaal winnaar Eendaagse fondvlucht"


Erik WILMINK, Enschede (NL)
Frankfurt an der Oder - 2008

 

 

 

 

De aankomst
Erik had tien duiven mee op deze eendaagse fondvlucht, waarvan vier jaarlingen. Frankfurt an der Oder ligt in de Duitse deelstaat Brandenburg tegen de Poolse grens. De beslissing van de geallieerden in 1945 dat de Oder de grens tussen Duitsland en Polen zou vormen (de Oder-Neissegrens), had tot gevolg dat een deel van de stad Pools werd. Het stadsdeel Dammvorstadt, op de rechteroever van de rivier, gaat sindsdien door het leven als Slubice. Frankfurt en Slubice worden met elkaar verbonden door de Stadtbrücke, een belangrijke grensovergang tussen de twee landen.

De 4.654 duiven werden in verband met de weersomstandigheden een dag later dan gepland, op zondag om 06.55 uur gelost. Erik verwachtte de duiven volgens zijn snelste schema om 15.00 uur. Hij zat samen met zijn ouders en een zoon op de duiven te wachten.
Even na drie uur kwam een duif als een streep vanuit het Oosten en dook zo het hok binnen. Deze duif was de 06-NL-1695595, die om 15.02.35 uur werd geconstateerd. Ze maakte een snelheid van 1039,146 meter per minuut. Bij de melding was het de eerst gemelde duif bij het nationaal inkorfcentrum.
De duif kwam ook direct als eerste op de meldingslijst van de NPO. Na deze vroege duif moest Erik twee uur wachten op de 2e duif, maar daarna kwamen er vijf duiven snel achter elkaar.
Uiteindelijk werd duidelijk dat Erik de snelste duif van Nederland had op deze vlucht en kon het circus, dat hoort bij een nationale overwinning beginnen.


De winnares
De "595" is een vetblauwe duivin, die op totaal weduwschap werd gespeeld. Erik haalde haar als ei bij Eli de Jong in Glanerbrug.
De "595" is van de soort van Ad van de Veen uit Enschede maal soort van Loon via de Gebr. Oosterhof uit Glanerbrug.
Als jonge duif vloog ze drie prijzen op vijf keer zetten. Als jaarling vloog ze tien prijzen, waaronder 2x een 1e en 1x een 3e in de vereniging en dat waren drie kopprijzen in groter verband.
Dit seizoen werd ze op de eendaagse fondvluchten gespeeld en was ze in de vereniging 2e op Ablis, 5e op Orleans, 1e op Nanteuil en dan nu 1e op Frankfurt an der Oder.


De liefhebber
Erik is 41 jaar en is van beroep POIW-er. Dit houdt in dat hij groepswerker is in een Penitentiaire open inrichting (POI). De doelstelling van een P.O.I. is in essentie de voorbereiding op een terugkeer naar de maatschappij; dit met handhaving van het karakter van de door de rechter opgelegde straf.
De P.O.I. heeft een brugfunctie, gericht op de wederaanpassing van grotendeels langdurig in beveiligde inrichtingen verbleven hebbende gedetineerden, naar de vrije maatschappij.
Erik begon in 1972 op het balkon van een flat in Enschede met 2 koppeltjes duiven.
In 1978 nam hij voor het eerst deel aan de wedvluchten. Hij behaalde enkele leuke resultaten, waaronder zelfs een eerste prijs in zijn vereniging. Erik speelt nu in P.V. De Luchtsport te Enschede. Hij kwam in de duivensport terecht doordat zijn vader ook duiven had.
Van af 1990 speelt Erik van zijn huidige woning aan de Lipperkerkstraat te Enschede. Doordat Erik in ploegendienst werkt, krijgt hij hulp van zijn vader, die bijvoorbeeld elke ochtend om 07.30 uur de hokken komt poetsen, duiven binnenhaalt en andere duiven weer loslaat enz.


Het hok

Erik heeft een tuinhok van 9 meter en een volière aan de zijkant voor de jonge duiven. Het hok heeft houten vloeren en wordt dagelijks gepoetst. De voorzijde van het hok staat op het oosten gericht.

Hokopbouw
Hij heeft zijn hokbestand opgebouwd met voornamelijk duiven van de soorten Gebr. Janssen, De Klak en een beetje van Loon. De Janssen-duiven werden verkregen via Frans Sanders uit Didam, de Klakken via Knipmeijer uit Enschede en de van Loon-duiven via Eli de Jong uit Glanerbrug.
In 2007 werden nog duiven aangeschaft bij René Hiddink uit Emmen, die duiven heeft van de soort van Richard Visscher uit Glanerbrug.

Kweken

Erik heeft 10 kweekkoppels, die bij zijn vader zijn ondergebracht. Hij doet zowel aan inteelt als aan kruisen. Af en toe gaat zijn voorkeur uit naar inteelt, maar veel succes heeft dat nog niet opgeleverd. De duiven worden half februari gekoppeld. Uit de vliegduiven wordt ook een ronde jonge duiven gekweekt.
Voor eigen gebruik worden er ongeveer 40 jonge duiven gekweekt. Meestal koopt Erik ook nog wel wat bonnen op verkopingen bij verenigingen.

Vliegsysteem

Erik beoefent het totaal weduwschap, maar wanneer een duif eenmaal goed blijft presteren, dan houdt hij de partner ervan thuis. De duivinnen worden voor het inkorven getoond. Hij ziet erop toe dat de duiven elkaar niet treden. Wanneer de duivin met de doffer in de broedschaal ligt wordt de duivin weer weggepakt. Als voorbereiding op de eendaagse fondvluchten worden de duiven ingespeeld op vitesse- en midfondvluchten. Als het weer het toelaat gaan ze alle vitesse- en midfondvluchten mee. Als ze in het weekend niet gespeeld worden gaan ze mee op de midweekse vlucht vanuit Duffel (230 km.).
De oude duiven worden niet verduisterd, maar wel bijgelicht vanaf einde juni tot aan het eind van het seizoen. De lampen blijven aan tot 's avonds ongeveer 22.00 uur.
De duiven krijgen elke zondag en maandag de gelegenheid een bad te nemen.


Voersysteem
De duiven krijgen in principe volle bak met het eiwitarme Gerry Plus van Versele Laga en naar de inkorving toe wordt wat snoepzaad, hennep en kleine maïs toegevoegd. Tussen twee eendaagse vluchten worden de duiven hetzelfde gevoerd, omdat ze in het tussenliggende weekend ook een vlucht moeten afwerken.
Bij thuiskomst krijgen de duiven elektrolyten van natural in het drinkwater en 's zondags gaat er een eetlepel ontsmetting in het water van De Reiger.

Training

De duiven trainen twee keer per dag en wel de duivinnen van 07.00 tot 08.00 uur en de doffer van 08.00 tot 09.00 uur en 's avonds trainen de doffers van 17.00 tot 18.00 uur en van 18.00 uur tot 19.00 uur de duivinnen. Hierover hebben de ongeveer zeven liefhebbers, die dicht bij elkaar in deze buurt wonen, onderling afspraken gemaakt. De duiven worden door de week niet zelf weggebracht voor een trainingsvlucht, omdat Erik daar gewoonweg de tijd niet voor heeft.
Als het op een bepaald moment wat minder gaat met de prestaties en de fut er een beetje uit is, dan last Erik een zogenaamde "motivatievlucht" in. Dit houdt in dat hij de duiven dan op dinsdag op ongeveer 20 kilometer lost en dat ze daarna samen mogen vliegen, een bad nemen en die dag een poosje bij elkaar mogen blijven.

Medische begeleiding
Erik mengt verschillende soorten (vita)mineralen door elkaar en geeft ze af en toe een krop sla of in het najaar een stronk boerenkool. Als de jonge duiven slechte mest hebben, dan voegt hij 25% karnemelk aan het drinkwater toe. Na de vlucht krijgen de duiven als ontsmetting De Reiger.


Prestaties
In zijn duivenloopbaan waren er hoogtepunten als:
in 1992 - 3 duiven mee op Barcelona en dan 1 en 2 spelen in het nationale inkorfcentrum en het winnen van een fiets op de jubileumvlucht van de Nederlandse Bond van Zaterdagvliegers.
Het grootste hoogtepunt was echter het winnen van de 1e nationaal op Frankfurt an der Oder.

Kampioenschappen 2007 in P.V. De Luchtsport
Vitesse 2e onaangewezen 7e aangewezen
Midfond 1e onaangewezen 1e aangewezen
Eendaagse fond 1e onaangewezen 2e aangewezen
Jonge duiven 1e onaangewezen 1e aangewezen
Totaal Oud 1e onaangewezen 3e aangewezen
Generaal 23 v.d. 25 vluchten 1e onaangewezen 1e aangewezen
In 2008 staat hij op dit moment op de 7e plaats voor het generaal kampioenschap in de CC met ongeveer 125 leden.


Duifkampioenschappen
:

Vitesse 2 en 3e
Midfond 1e (met de "595"), 4e en 8e
Fond 4e, 8e en 10e
Oud totaal 1e (met "969" een halfzuster van de "595"), 3e en 9e Jonge duiven 1e, 3e en 10e
Natoer 10e


Doelen voor de toekomst

Elk jaar een eerste prijs vliegen in zijn vereniging is voor Erik al voldoende. Hij vindt gezelligheid en saamhorigheid in de vereniging veel belangrijker dan het winnen van prijzen.


Tot slot

Ik was deze keer te gast bij een liefhebber, die zegt:"Er zijn geen geheimen in de duivensport. Het is gewoon een kwestie van volhouden en doorgaan!" Een liefhebber, die altijd ervan heeft gedroomd eens een nationale overwinning te mogen behalen en die nu zijn droom op deze vlucht zag uitkomen. Erik, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze overwinning!