Limburgse Derbyfeest Orléans: geslaagd over heel de lijn

Ruim 400 liefhebbers en sympathisanten hebben in Zonhoven deelgenomen aan de slotviering van de 51ste Derbyvlucht Orléans. Het werd een Limburgs Duivenfeest dat zowel letterlijk als figuurlijk bij alle aanwezigen in de smaak viel en met een bescheiden melker als grote triomfator.

Michel Vandeput (55) uit Houthalen genoot met volle teugen van de belangstelling en de vele prijzen (waaronder een cheque van 1.500 euro). De viering begon vrijdag al rond de middag. Klokslag 13 uur – zo wil de traditie het – werd aangebeld ten huize Vandeput. De kleine melker werd meteen overrompeld door felicitaties van o.m. burgmeester Alain Yzermans, schepen van sport Myriam Bello, de Limburgse KBDB-voorzitter Wim Kempeneers en Ivo Vandekerckhove, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg.


Michel Vandeput poseert trots met de cheque van 1.500 euro.

Daarna werd het hele gezelschap ontvangen op het gemeentehuis van Houthalen-Helchteren. Burgemeester Yzermans zorgde voor een knappe receptie en nog meer felicitaties aan het adres van de winnaar en van de organiserende krant.


Michel Vandeput en zijn winnende duivinnetje: duivensport kan heel mooi zijn.

In de Zonhovense Evenementenhal was intussen alles piekfijn in orde gebracht voor een reusachtig buffet en voor de ontvangst van de meer dan 400 liefhebbers en sympathisanten. Dat het gespreksonderwerp vooral het loodzware seizoen was, is logisch. Maar gelukkig leek dit Limburgse Duivenfeest ook een kantelmoment om de duivensport opnieuw positief te benaderen. De prijzenregen en vele attenties aan liefhebbers en vrijwilligers in de verenigingen waren daar niet vreemd aan. Enige kanttekening: best wordt uitgekeken naar een latere datum, want nu bleek dat er in heel wat lokalen van onder meer West (Soissons) en Zuid-Oost (Dizy-le-Gros) tijdens diezelfde avond nog duiven werden ingekorfd.
Naast het sportieve geweld was er onder meer ook gedacht aan wat er daarnaast allemaal bij de duivensport komt kijken. Reden genoeg om de 13-jarige Kenji met een pak naturaprijzen te bedenken. Hij is een jonge liefhebber die best wat steun kan gebruiken. Zijn vader Henri is begeleider bij de Limburgse Verzendingsdienst en Kenji vergezelt hem zo dikwijls bij de ophaling van  de duiven in de lokalen.


Onverwacht, maar zeker te appreciëren: felicitaties voor de 13-jarige Kenji.


De winnaars van de Maxi-prijzen.


De laureaten van de hoofdprijzen: Michel Vandeput, Dennis Hamers, Maarten Poels en Hoebrechts-Tournel.

Kortom, het werd een zeer geslaagd Limburgs Duivenfeest. Met dank aan de ploeg die dit voor elkaar bracht.