Prachtuitslag zorgt ervoor dat 89-jarige melker uit Brugge nog minstens een jaar “bijtekent” in zijn geliefde duivensport

“Ik doe er nog een jaartje bij op mijn piepklein hokje,” juicht Gilbert van de tandem Decru-Devriendt uit Sint-Michiels Brugge. Hij behaalde zopas de eerste prijs op Pontoise (245 km) en dit zowel in Wijnendale-Torhout (856 duiven) als in de zone A1 West-Vlaanderen (6.456 d.). Duivensport houdt de 89-jarige oud-legercommandant duidelijk jong.

Gilbert Devriendt speelt samen met zijn zoon Dirk tandem in Sint-Michiels-Brugge. Ze spelen onder de naam Decru-Devriendt, al meer dan halve eeuw een begrip in de West-Vlaamse duivensport. Het was Gilbert zelf die zijn vader Maurits destijds aanmoedigde om een tandem te vormen met zijn Koekelaarse buur August Decru. Na hun overlijden verhuisde alles naar Sint-Michiels Brugge. Dirk, de zoon van Gilbert, was ook verzot op het duivenspel zodat de tandem vandaag bestaat uit Gilbert en Dirk Devriendt. Uit eerbied voor August en hun vader/grootvader waar ze al die tijd een uitstekende relatie mee hadden, spelen ze nog steeds onder de naam Decru-Devriendt.


Gilbert Devriendt: 89 jaar en nog steeds inde ban van de duivensport.

De tandem speelt al vele jaren bijzonder sterk, maar die uitslag uit Pontoise in het tweede weekend van augustus doet duidelijk iets met een mens. “Ja, dat moogt ge wel zeggen,” zo juicht Gilbert met heldere stem. “Het is een klein wonder dat we zo’n geweldige uitslag spelen: 11/08/2018 Pontoise (245 km): Provinciaal 6.467 Jonge 1-6-45-49-130-145-169-268-273-452-570-765 (17/23d.). Enkele weken eerder, op 26 juli werd ik 89 jaar. Een mooier verjaardagscadeau kon ik me niet wensen. Duivensport is mijn lang leven en houdt me jong. Ik doe er nu zeker nog een jaartje bij. Vergeet niet dat ik samen met mijn zoon Dirk hier flink ons mannetje moet staan tegen die vele liefhebbers hier, zeg maar jong en professioneel geweld. Strafst van al is dat we vorig jaar ook in augustus zo’n flinke uitslag maakten uit Pontoise: 1026 d.: 1-6-7-14-21-29-33-48-60-68-71-88-121-152-155-167-188-198-229-149-318-… (24/30).”
”En ook toen zei pa dat hij er nog een jaartje bij zou doen,” klinkt het enthousiast bij Dirk.

 
De “accommodatie”: één hokje voor kweek, eentje voor oude duiven en rechts het hok voor jonge duiven.

“Mijn leeftijd begint zijn tol te eisen. Ik trek nog minstens 10 keer per dag van de veranda naar het hok om mijn duiven in de hand te nemen. Ze zijn dan ook heel tam, ik zou dat zeker nog meer willen doen. Het hok uitbreiden? Nee, dat zal er niet meer van komen. Duivensport houdt me elke dag bezig en zorgt ervoor dat ik niet hoef te verkommeren in een home.”

Genieten

Dirk, die in Torhout woont, beaamt: “Wij genieten met zijn tweetjes van de duivensport. En dat we dat samen mogen doen, is een dubbele stimulans. Neem er dan nog zo’n prachtuitslag uit Pontoise bij, en je mag aannemen dat we hier gefeest hebben met de vrienden. Trouwens, pa vindt het heel belangrijk dat hij felicitaties kreeg van andere liefhebbers. Wij spelen momenteel vooral Pontoise in het sterke lokaal van Torhout-Wijnendale omdat de duivenkalender inzake regionale en provinciale vluchten weinig andere mogelijkheden biedt. Het liefst speelt mijn pa wel degelijk halve- fond-vluchten met een afstand van rond de 400 km (Chateaudun, Blois, Tours, enz.). Rassen als Gaston Vande Wouwer uit Berlaar, Willy Claeys, Handzame, tandem Roose-Pyra uit Bekegem en Norbert Ally, Aarsele zijn geknipt voor deze afstanden. Een duivin 3de ronde bezorgd aan Norbert Ally vloog 2 jaar terug bij hem: Chateaudun  prov. 11/4.277, La Souterraine nat. 19/9.760 en Chateauroux prov. 41/1.902. Zijn duiven bewijzen hiermee dat ze wel degelijk grotere afstanden aankunnen maar daarvoor heeft mijn pa niet altijd zin omdat hij dan in principe niet meer elke week kan spelen en dat is gezien zijn leeftijd wel een prioriteit voor hem als het weer het toelaat tenminste.” Gilbert vult aan: “Ik kan ook niet meer uren zitten te turen zoals vroeger. Ik speel al vanaf mijn 17de jaar met de duiven. Duivensport is mijn lang leven en door die straffe uitslag uit Pontoise hoop ik dat ik nog lang met mijn duiven kan spelen.”

Hebt u ook een positief verhaal uit de duivensport, laat het weten aan onze redactie: redactie@pipa.be.