B. Martens en Zoon (Elsloo, NL) maken van Châteauroux met het winnen van 1e en 2e Nationaal een spektakelstuk

Bert en Roger Martens beleefden afgelopen weekend de dag van hun leven met de dubbele overwinning op Nationaal Châteauroux tegen 27656 duiven. Als blijkt dat het gaat om twee nestbroers stijgt de verbazing alom.


Bert (r) poseert met de 1e en Roger (l) met de 2e Nationaal Châteauroux tegen 27.656 d.

Fraaie uitvoering van Nationaal Châteauroux

De enige dagfondklassieker die in Nederland in nationaal verband wordt gevlogen is in 2018 Châteauroux met de oude duiven. Alle dagfondspecialisten trekken met hun topduiven naar de lokalen om een gooi te doen naar Nationale winst. In een seizoen waarin de duiven nagenoeg wekelijks te maken hebben met kopwinden en extreem hoge temperaturen weten de topduiven zich steeds nadrukkelijker te onderscheiden. Voor Nationaal Châteauroux gingen 27.656 duiven in de korf. Om zaterdag stonden om 07.20 uur alle lichten op groen en gingen de manden open. Door veel liefhebbers werden de meldingen die op Compuclub verschenen nauwlettend in de gaten gehouden. De eerste meldingen kwamen uit het Limburgse land waarna de spanning steeg naar gelang de tijd verstreek. Lange tijd werd de meldingslijst aangevoerd door B. Martens en zoon uit Elsloo. Even verscheen er een andere naam op plaats 1 maar uiteindelijk bleek de winst te gaan naar de vader-zoon combinatie. In de definitieve uitslag zijn in de top 33 liefhebbers vertegenwoordigd uit zeven van de elf afdelingen. Een mooie spreiding met eerlijke kansen voor iedereen geeft de overwinning extra glans.


Bert en Roger op de praatstoel

Sfeer proeven bij Bert en Roger

B. Martens en zoon staat voor de 72-jarige Bert en zijn 51-jarige zoon Roger die beiden woonachtig zijn in Elsloo. De duiven zijn gehuisvest bij Bert die samen met zijn vrouw aan de Steinderweg woont. Roger woont elders in het dorp, samen met zijn vrouw en dochter van 18. De duivensport werd met de paplepel ingegeven door Harry (vader van Bert en opa van Roger). Die had al duiven sinds het einde van de oorlog. De duiven waren destijds gehuisvest boven het geboortekamertje van Bert. De verzorging van de duiven neemt Bert nagenoeg geheel voor zijn rekening. Als Roger van zijn werk komt, hij is machinaal bankwerker, gaat hij naar zijn vader om nog snel de weduwnaars binnen te zien komen na de training. De gehele verzorging van de dag is dan alweer geregeld door vader. Roger zorgt voor alle randzaken zoals de duivenadministratie, het inkorven van de duiven, het inleveren van de klokken en in de winter het ophalen van alle gewonnen prijzen. Als de duiven thuiskomen van de vlucht zijn ook de dames, als vaste supporters, paraat. Samen zagen ze ook de nationale overwinnaar van Châteauroux arriveren. Om de sfeer in Elsloo te proeven en antwoorden te krijgen op onze vragen werd afgesproken met Bert en Roger. Zij deden hun relaas over Châteauroux, de aanwezige duiven en het systeem dat wordt gevolgd.

Châteauroux, de mooiste dag uit het leven

Bert en Roger zijn in de duivensport niet onderbedeeld als het gaat om mooie overwinningen. Een lange lijst met memorabele overwinningen voert ver terug. In 1973 wonnen ze met De Westercup al een felbegeerde trofee in Unie CC Wester, in 1997 wonnen ze de NPO ringenrace vanuit Montargis. In 1980 werd een auto gewonnen op Reims. In 2015 werd al eens een 1e, 2e en 3e NPO Sézanne gevlogen. In 2017 eindigde de combinatie als 4e Beste Liefhebber in de WHZB competitie. Dit alles werd afgelopen zaterdag overtroffen met de dubbele Nationale overwinning op Châteauroux waarmee tevens de 20ste provinciale overwinning een feit was. Even leken ze de overwinning te verliezen met een tijdverschil van 20 seconden. Dat zou heel zuur geweest zijn omdat ze met de eerste duif zeker nog anderhalve minuut verspeeld hebben omdat de antenne van het elektronisch systeem niet meteen zijn werk deed. Bert en Roger omschrijven het als een gekkenboel. Nog gekker wordt het als kort na de eerste duif meteen nummer twee zich meldt. Het gaat daarbij nota bene om de nestbroer van de uiteindelijke winnaar. Samen zorgen ze voor spektakel als blijkt dat zich in geheel Nederland geen duif tussen beiden heeft kunnen nestelen. De kers op de taart volgt ook nog als alle 10 ingekorfde duiven van vader en zoon allen hun prijs winnen.

Nationaal Châteauroux 548 km 27656 duiven 1-2-161-204-503-609-683-etc. (10/10).

Winnaar Châteauroux I


NL16-1748077 Châteauroux I 1e Nationaal Châteauroux 27.656 d.

Het is de NL16-1748077 Châteauroux I die zijn nestbroer ruim een minuut voorblijft en daarmee nationale winst boekt. Een fantastische blauwe doffer met een sterk karkas en een enorme uitstraling. In 2018 eindigt hij op de dagfond als 7e asduif in afdeling 4. Beide ouders stellen we verderop in de reportage uitgebreid aan u voor. Blader hier al door de pedigree van Châteauroux I


NL16-1748078 Châteauroux II 2e Nationaal Châteauroux 27.656 d.

De NL16-1748078 Chateauroux II zorgt uiteindelijk voor een onwaarschijnlijk scenario. Hij is de nestbroer van Châteauroux I en wordt als 2e afgevlagd van het nationale concours. Straffer zal het niet meer worden. Ook Châteauroux II toonde ruimschoots dat hij uit het goede dagfondhout is gesneden. Hij won o.a.

1e  Asduif dagfond 2018 afdeling 4 Limburg
2e  Nationaal Châteauroux   27656 d.
11e NPO    Issoudun     5233 d.
12e NPO    Argenton     3555 d.

Aanschouw hier de uitgebreide pedigree van Châteauroux II

Super 423 vader Châteauroux I/Châteauroux II


NL10-1968423 Super 423. Superieure vliegduif/vader Châteauroux I en II

De vader van de spraakmakende broers is de NL10-1968423 Super 423. Die doffer wordt door Bert en Roger gezien als de beste vliegduif die ze het laatste decennium op het hok hadden. Dat hij als 1e asduif dagfond eindigde in SS Beek-Bug en in 2013 als 7e Nationaal Asduif Midfond NPO spreekt boekdelen. De vader van de Super 423 is rechtstreeks afkomstig van de kampioenenformatie Jos & Jules Engels (Putte, BE). In de jaren 2006/2008 werden daar duiven aangeschaft o.a. uit de lijn van de 178. Het beste slaagden ze met kinderen uit de BE03-6226055.

Moeder, Dochter 781 (Kleindochter Bliksem) komt van Anton Ruitenberg


NL15-1274058, Dochter 781, is moeder van Châteauroux I en II

Bert en Roger gaan niet over 1 nacht ijs als het gaat om versterking van het kweekhok. Dat blijkt als we de pedigree van de moeder van de Châteaurouxtoppers nader bekijken. De NL15-1274058 is een dochter uit het beste koppel van Anton Ruitenberg (NL) dat verwant is aan de BE98-3158062 De Bliksem van Gaby vandenabeele. Een zoon van De Bliksem, de BE04-3001781, de 781 is immers de stamvader bij Anton Ruitenberg en wordt, gekoppeld aan zijn dochter NL11-1237602 Andrea 602, gezien als het beste kweekkoppel van de meesterkweker uit Zwolle.

Werd het debacle van Gien de sleutel naar dit succes?

Bijna wekelijks zijn de prestaties van Bert en Roger op te merken bij de Beste Prestaties van Nederland die verschijnen op PIPA. Op de sectorvlucht Gien was het verloop niet naar wens. De duiven die gehuisvest zijn op het hok van Châteauroux I en II keerden in slechte conditie terug van die vlucht. Daarop werd besloten om de duiven die Gien hadden gevlogen van het hok te halen waardoor slechts enkele doffers achterbleven. Alle broedbakken op het hok werden geopend. Mogelijk is dat de extra motivatie geweest die de toppers tot hun ultieme daad hebben gebracht.

Meer bijzonderheden over de verzorging van de duiven

Bert en Roger hebben in een gesprek dat van begin tot eind boeiend was veel van hun verzorgingswijze prijsgegeven;

 • Het voer bestaat uit mengelingen van Versele-Laga (Gerry plus en sport)
 • Naarmate de vluchten zwaarder worden, wordt een mengeling van de Matador en een vetrijke mengeling Vanrobaeys bijgevoerd.
 • De duiven krijgen ook pika (pinda’s en kaas) dat zelf wordt gemaakt.
 • In 2016 en 2017 werd Hyp 100 (Vanrobaeys) aan de duiven gegeven. Dit jaar de laatste 2 dagen voor en na de vlucht.
 • Op maandag gaan er vloeibare aminozuren en BMP-mix over het voer.
 • Al 38 jaar wordt volledig vertrouwd op de medische adviezen van Norbert Peeters uit As. Af en toe krijgen de duiven iets tegen het geel en wat tegen de luchtwegen.
 • 14 dagen voor het seizoen werden alle duiven geënt tegen paramyxo en met het borsteltje behandeld tegen pokken. Tegen paratyfus werd niet behandeld.
 • Er wordt gevlogen met 35 weduwnaars waarvan er 15 naar de dagfond gaan
 • De overjarige weduwnaars brengen voor het seizoen geen jongen groot, Châteauroux I en II deden dit overigens wel.
 • De dagfondduiven werden in totaal 14 x gespeeld, de 077 wint 13 prijzen, de 078 wint 12 prijzen.

Toekomst na onhoudbare situatie


 NL17-1492470 2e Asduif samenspel 2018, broer Châteauroux I en II

Snel nadat duidelijk werd dat Bert en Roger voor een mirakel hadden gezorgd ontstond een haast onhoudbare situatie. Verschillende partijen aasden op de hoofrolspelers van de enige Nationale dagfondklassieker die Nederland in 2018 rijk is. Het onvermijdelijke vertrek van beide doffers is natuurlijk een sportieve aderlating. De honneurs zullen nu moeten worden waargenomen door andere duiven zoals de NL17-1492470, broer van Châteauroux I en II. Zijn prestaties in 2018 zijn veelbelovend. In het samenspel eindigt hij als 2e asduif.


Het kweekhok werd al versterkt met een zoon 781 x Andrea 602

Nog meer Bliksem

Dat Bert en Roger ondanks het gemis van hun beide topdoffers de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen zien dwingen ze zelf af. Ze hebben ditmaal beslag weten te leggen op een zoon van het topkoppel van Anton Ruitenberg (BE04-781 x NL11-602). Een doffer waarvan ze heel veel verwachtingen hebben als het gaat om zijn nakweek. Over vooruitzien gesproken. Bert en Roger gefeliciteerd met jullie fantastische dubbele overwinning. Het zal vast niet het laatste wapenfeit zijn daar in Elsloo.