Scheffel Henk, "1e kampioen vitesse onaangewezen van afdeling 8 GOU"Henk SCHEFFEL, Elburg (NL)

 

 


De liefhebber

Henk (49) is timmerman van beroep en had al toen hij nog maar acht jaar was duiven. Zijn vader werkte in die tijd bij iemand die duiven had en kreeg daar twee duiven voor zijn zoontje. Er werd een hokje voor gemaakt en Henk was gewonnen voor de duiven. Vanaf zijn veertiende ging hij in clubverband met de duiven aan de vluchten deelnemen. Hij is nu lid van de P.V. De Postjager in Elburg, een vereniging met vijftien vliegende leden. Door omstandigheden is Henk al een paar jaar bij huis en doet hij zoveel mogelijk alle werkzaamheden voor de duiven zelf. Als het echt nodig is steekt zijn vrouw Lucie, die eveneens zeer bij de duivensport is betrokken, graag de helpende hand toe.
Toen Henk werkte liet Lucie vaak de duiven los en haalde ze ook weer binnen. Henk en Lucie zijn in 2006 verhuisd en dus heeft Henk het afgelopen seizoen gespeeld met overgewende duiven. De afstand tussen het oude hok en de nieuwe locatie is weliswaar niet groot, maar het blijft een handicap.

Het hok
Henk heeft een hok van vijftien meter, dat verdeeld is in zes afdelingen. Alle broedhokken zijn voorzien van automatische banden om de mest af te voeren. Henk heeft roosters op de hokken, maar op een paar afdelingen liggen toch beukensnippers, omdat hij dat gezelliger vindt. De voorzijde van zijn vlieghok ligt op het zuiden.


 

Hokopbouw
De duiven op het hok van Henk zijn van zijn hartsvriend Gerrit Timmer uit Hoge Enk. Die twee zijn al met elkaar bevriend vanaf de tijd, dat Henk een jaar of zeven was. De duiven van Gerrit zijn van de soort van de Elsacker. Er zitten ook duiven van Peter van de Merwe uit Dordrecht. Deze soort doet het goed in kruising met die van Gerrit Timmer. Dan is er ook nog de lijn van de "099", die goed kruisingsmateriaal blijkt te zijn. Als Henk wat nieuws bijhaalt dan zijn dat meestal jonge duiven uit de beste lijnen van die liefhebber. Bij een nieuwe aankoop moet het vertrouwen er zijn. De hoge bedragen, die heden ten dage voor duiven gevraagd worden, zijn volgens Henk te gek voor woorden. Henk speelt de snelheidsvluchten, maar zijn grote voorkeur gaat uit naar de eendaagse fondvluchten. Hij speelt de eendaagse fondvluchten met dezelfde soort duiven als waarmee hij het snelheidsprogramma afwerkt. Het afgelopen seizoen speelde hij twaalf weduwduivinnen, waarvan de doffer thuis bleef, op de eendaagse fond.


Kweken

Henk heeft de beschikking over twaalf kweekkoppels. Hij heeft niet een bepaald stamkoppel, maar wel heeft hij een drietal koppels, dat al verschillende zeer goede vliegers op de wereld gezet hebben. Henk is een voorstander van het kruisen van duiven. Dit jaar heeft hij de kwekers heel vroeg gekoppeld. Uit de vliegduiven kweekt hij niet. De weduwnaars worden voor het vliegseizoen gekoppeld, zodat ze op de eerste vlucht op verse eieren zitten. Hij schudt de eieren en laat de duiven overbroeden, waarna ze op weduwschap gaan. De weduwnaars krijgen dus geen jongen. Voor eigen gebruik kweekt Henk ongeveer zestig jonge duiven.


Vliegsysteem oude duiven

Het afgelopen seizoen begon Henk met 24 weduwnaars voor het snelheidsprogramma en twaalf weduwduivinnen voor de eendaagse fondvluchten. Met de doffers wordt het traditionele weduwschap beoefend. Voor het inkorven krijgen de weduwnaars altijd hun duivin voor een half uurtje, want dan gaan ze rustig de mand in. In de voorbereiding naar de eerste vlucht brengt Henk de duiven een keer of drie weg tot Nijkerk (ca. 30 km.). Na de wedvlucht mogen de duiven - afhankelijk van de zwaarte van de vlucht - van drie à vier uur tot het einde van de dag bij elkaar blijven. Na een zes tot acht weken mogen de duiven ook wel eens een hele nacht bij elkaar blijven. De volgende ochtend laat Henk ze dan samen vliegen en daarna mogen ze in bad. Henk heeft de afdelingen van de oude duiven met rolgordijnen iets schemerig gemaakt. Hij deed dit tot de vluchten begonnen en wel met het doel de duiven rustig te houden. Bij het bepalen welke duiven getekend moeten staan, bekijkt Henk hoe ze in de hand aanvoelen. De duiven, die het volste aanvoelen en het blankste lijf hebben, worden de getekenden. Zondags krijgen de duiven steevast een bad. Henk voegt niets aan het badwater toe.


Voersysteem

Henk is een ruime voerder. Na thuiskomst en ook zondagmorgen krijgen de duiven volle bak met 1/3 superdieet en 2/3 vliegmengeling. Zondagavond krijgen ze superdieet. Vanaf maandagmorgen krijgen ze steeds meer vliegvoer: maandag ¾ superdieet en ¼ vliegvoer, dinsdag ½ superdieet en ½ vliegvoer, woensdag ¼ superdieet en ¾ vliegvoer, donderdag vliegvoer en donderdagvond volle bak, vrijdagmorgen tot anderhalf uur voor het inkorven vliegvoer (ze pakken dan vrijwel alleen nog kleine zaden) en daarna krijgen ze nog snoepzaad. Elke dag krijgen de duiven gemalen pinda's en snoepzaad.


Training van de duiven

De duiven trainen twee keer per dag: 's morgens van 07.30 tot 08.30 uur en 's avonds van 17.00 tot 18.15 uur. 's Avonds moeten ze een uur verplicht trainen en daarna mogen ze vrij in- en uit vliegen. De duiven worden alleen in het begin van het seizoen als ze nog op nest worden gespeeld, een tot twee keer per week zelf weggebracht naar Nijkerk (ca. 30 km.). Ze worden dan weggebracht tussen de twee trainingen door.


Medische begeleiding

Henk is geen voorstander van kuren. Hij kuurt alleen als het echt nodig is. Wel bezoekt Henk regelmatig dierenarts Nanne Wolff in Hattemerbroek. Voor het seizoen aanvangt krijgen alle duiven een geeltablet. Na thuiskomst van een vlucht wordt er nooit iets ter ontsmetting in het drinkwater gedaan. Alleen na een zeer zware vlucht geeft Henk ze Belgasol in het water. Een keer per week (de dag voor inkorving) krijgen de duiven Vlietabo (druivensuiker + vitaminen, die als krachtbron direct worden opgenomen in het bloed) in het drinkwater.


Selectie

Om de vliegkunsten in het volgende seizoen nog eens te mogen etaleren, moeten de duiven van Henk minimaal drie keer bij de eerste tien van de vereniging hebben gevlogen.


Prestaties 2007

Henk pakte met zijn 05-Nl-2123986, "Nielis" (vernoemd naar kleinzoon Niels) twee keer een regio-overwinning in regio 1 van afdeling 8 GOU.


 

Kampioenschappen 2007
Kring 1 Regio 1 Afd. 8 GOU
Vitesse: o.a.1e - a. 4e - o.a. 1e - a. 11e - o.a.25e - a. 13e
Midfond: o.a.2e - a. 6e - o.a.19e a. - o.a.30e - a. 41e
Jong Natoer: o.a. 17e - a. 11e - oa. 27e
Oud Natoer: o.a.2e - a. 2e - o.a. 5e a. 4e - o.a. 12e - a. 15e
Totaal Snelheid: o.a.1e - a. 1e - o.a. 6e - a. 4e - o.a. 25e - a. 13e


Duifkampioenschappen vitesse 2007

Ringnummer Kring 1 Regio 1 Afd. 8 GOU
05-NL-2123985 1e 2e 5e
04-NL-1582005 2e 4e 15e
05-NL-2123911 4e 15e
05-NL-2123964 5e 16e


De 05-NL-2123964 was in 2006 ook al 1e duifkampioen vitesse in de kring.
De 05-NL-2123985 vloog in 2007 12 prijzen waaronder op Lommel een 2e in de kring tegen 4119 duiven en op Duffel een 4e in de kring tegen 4018 duiven.
Helaas werd deze geweldenaar op de een na laatste natoervlucht verspeeld.


De favoriet van Henk

De 05-NL-2123986 "Nielis" is de onbetwiste favoriet van Henk.
De "Nielis" vloog in 2007 15 prijzen waaronder een 1e op Duffel in regio 1 tegen 13.983 duiven en een 1e op Strombeek in regio 1 tegen 14.198 duiven. Hij vloog vier keer een eerste prijs in de vereniging.


Referenties

Andere liefhebbers, die goed presteren met duiven van Henk zijn onder andere: Gerrit van 't Hof uit Oldebroek, Edwin Hoogland uit 't Loo, Hans Poppen uit Elburg, Henk Ligtemoet uit Putten en Henk Steenbergen uit Elburg.


Duivensport allerlei

Ik stelde aan Henk als kampioen van de vitesse de vraag:
"Hoe dient volgens jou de ideale snelheidsduif er uit te zien?"
Voor Henk was dat moeilijk te zeggen en hij vroeg zich dan ook af of dat wel in een definitie was samen te vatten. Zijn asduiven vitesse zijn allemaal verschillend van bouw! Henk houdt in ieder geval niet van te kleine duiven. Zijn voorkeur gaat uit naar duiven van een middelmatige grootte. Henk past de zogenaamde ogentheorie niet toe. Wel kijkt hij naar de kleur van de ogen en zo zal hij nooit twee duiven met dezelfde oogkleur op elkaar koppelen. In principe koppelt hij goed maal goed. Hij is geen echte lezer, maar de internetsite van PIPA (www.pipa.be) bezoekt hij wel regelmatig.


Doelen voor de toekomst

Henk wil gewoon proberen goed te blijven presteren met zijn duiven. Zijn hart ligt bij de eendaagse fondvluchten en op die vluchten hoopt hij dan ook nog een teletekst te mogen halen.

Tot slot
Deze keer was ik bij een liefhebber die de sport gedreven en serieus aanpakt, maar die er niet chagrijnig van wordt als het door omstandigheden eens een keer wat minder gaat. Het is iemand, die zijn eigen plan trekt, want het spreekwoord zegt immers: "Er zijn vele wegen, die naar Rome leiden." Henk zijn lijfspreuk is: "Het maakt niet uit hoe je het doet, als je het maar goed doet!" Henk, ik hoop dat je nog veel plezier mag beleven aan de hobby en wens je veel succes voor de toekomst.