PE Vlaams-Brabant zette zijn kampioenen in het zonnetje

Het was uitzonderlijk koud de laatste zondag van de maand februari. Wie zich daar niet aan stoorden, waren de kampioenen van de PE Vlaams-Brabant. Hen wachtte die dag een warm onthaal in de "Salons Waerboom" in Groot Bijgaarden.

Bij binnenkomst kregen de genodigden onmiddelijk een drankje aangeboden - eentje zonder alcohol voor de Bobben (en dat waren niet altijd de vrouwen) - en werd er royaal met hapjes rondgegaan. In tegenstelling tot de voorgaande jaren geen huldigingen tijdens het diner maar werd eerst de innerlijke mens versterkt. Het eten was zoals naar goede gewoonte voortreffelijk. Voor de huidige bewindsploeg was het een speciale dag, het was immers hun laatste openbare wapenfeit als provinciaal bestuur. Na het diner werd er dan onmiddelijk aanvang met de huldigingen genomen - geen nutteloos lange wachttijden en tijdrekken tussen de huldigingen dit jaar - alles ging zeer vlot vooruit. De aanwezigen zijn er de organisatoren zeer dankbaar voor. Grote ster van de avond - naast algemeen kampioen Koen Van Roy natuurlijk - was de 99-jarige Clement Van den Houtte uit Asse. Deze kranige bijna-eeuweling speelt nog steeds zelf met de duiven en dit niet zonder succes. Hij werd dan ook - samen met zijn verzorgster - uitgebreid in de bloemmetjes gezet. Er zijn trouwens plannen om in 2018 een vlucht ter ere  van Clement in te richten.


Negenennegentig en nog steeds actief lid: Clement Van den Houtte

Van de oudste liefhebber van de provincie naar de jeugd. In 2017 werd er een nieuw jeugdbestuur gevormd met de doelstelling om de duivensport te promoten. Zij richten ook een eigen kampioenschap in voor de jeugdleden (max. dertig jaar) en beginnelingen (max. vijf jaar actief lid).


De kampioenen in de reeksen jeugd en beginnelingen

Kampioenschappen 1 + 2

Na de jeugd en beginnelingen - sommigen van hen wisten zich ook reeds 'tussen de groten' te klasseren - was het de beurt aan de verschillende kampioenschap- en asduifwinnaars. Het werd een weerzien met veel vertrouwde namen maar hier en daar stak er toch ook een 'nieuwe' zijn neus aan het venster. Gestart werd er met de kampioenen op de kleine snelheid. De grote slokoppen hier zijn vader en zoon Lismont. Zij bezetten met hun beide vier van de negen podiumplaatsen. 


Kleine snelheid jonge: 1. Patrick Lismont 2. Nechelput-Cornet 3. Frans Vandenwyngaerden


Kleine snelheid jaarse: 1. Bram De Boeck 2. Patrick Lismont 3. Nechelput-Cornet


Kleine snelheid oude: 1. Patrick Lismont 2. Andre Clemens 3. Emiel Lismont

Op de grote snelheid is de koek iets beter verdeeld, acht verschillende liefhebbers verdelen de negen podiumplaatsen. Nechelput-Cornet mag twee keer naar voor komen en we zien ook voor de eerste keer Algemeen Kampioen Koen Van Roy zijn opwachting maken.


Grote snelheid Jonge: 1.Hans Peetroons 2. Bart De Man 3. Nechelput-Cornet


Grote snelheid jaarse: 1. Nechelput-Cornet 2. Koen Van Roy 3. Lieselotte De Bisschop


Grote snelheid oude: 1. Alain en Nico De Coninck 2. De Neef en Zoon 3. Emiel Lismont

Op de kleine halve fond maakt de combinatie Schroeven-Hermans een spectaculaire intrede. Zij bekleden zowel bij de jaarse als de oude de eerste plaats. Koen van Roy zet zijn titel met een derde plaats bij zowel de jonge als oude nog wat luister bij. Ook Godfried Van Den Houte behoort met een eerste plaats bij de jonge en een tweede bij de oude tot de uitblinkes in deze categorie.


Kleine halve fond jonge: 1.Godfried Van Den Houte 2. Kris De Bisschop 3. Koen Van Roy


Kleine halve fond jaarse: 1. Schroeven-Hermans 2. Dimitri Deneys 3. Paul Beckers


Kleine halve fond oude: 1. Schroeven-Hermans 2. Godfried Van Den Houte 3. Koen Van Roy

We vervangen de 'kleine' door 'grote' en we komen dadelijk bij een aantal andere namen terecht. Godfried Van Den Houte weet hier ook nog een tweede plaats te scoren bij de jonge. Opvallend ook, de gemiddelde leeftijd scoort in deze categorie ook een pak jonger dan op de snelheid en kleine halve fond. Is dit de toekomst van de duivensport?


Grote halve fond jonge: 1. Van Horenbeeck-Stegen 2. Godfried Van Den Houte 3. Peter Bours


Grote halve fond jaarse: 1. Danny & Nick Van Avondt 2. Frederik Motton 3. Derwa - Luxem


Grote halve fond oude: 1. Davy Tournelle 2. Luc Tombeur 3. Jo & Raf Herbots

Bij de fond komen we op het favoriete speelterrein van Erik Limbourg en dat hebben we geweten, een eerste plaats bij de fond en grote fond jaarse en een tweede bij de fond oude. Op de grote fond bij de oude lijkt er voorlopig nog geen einde te komen aan de heerschappij van Gilbert & Julien Pronckaert uit Schepdaal. Wellicht de beste van het laatse decennium op de grote fond in Vlaams-Brabant en dit ondanks stevig weerwerk van enkele gevestigde waarden zoals ene Peter Bours en aanstormend (gevestigd) jong talent als jeroen & Stijn Rans. Waarmee u dadelijk het volledige podium in de categorie zware fond kent.


Grote fond en fond jaarse: 1. Erik Limbourg 2. Peter Bours 3. Stijn & Jeroen Rans


Fond oude duiven: 1. Davy Tournelle 2. Erik Limbourg 3. Eugeen Van Overstraeten


Grote fond oude: 1. Gilbert & Julien Pronckaert 2. Peter Bours 3. Jeroen & Stijn Rans

Asduiven

Na de huldiging van de kampioenen 1 + 2 volgde de traditionele bonverkoop. Opvallend hoeveel van de gelauwerden geen bon veil hadden voor hun PE. Misschien verwachten wij duivenliefhebbers wel een beetje veel zonder iets in de plaats te willen geven? Vraag dan eens aan al die verguisde bestuurslui hoeveel tijd zij in hun club of organisatie steken, tijd die wij aan allerlei andere dingen kunnen besteden, en waar diezelfde bestuurslui niets voor in de plaats krijgen (behalve die pakken kritiek dan). Het is een vast gegeven geworden, liefhebbers die wegblijven omdat er een beslissing genomen is die net niet in hun 'kraam' past. Een beetje meer overleg zou op zijn plaats zijn en misschien wel de grootste promotor van de duivensport kunnen zijn, meer dan welk ander initiatief ook. Maar over tot de orde van de dag, de huldiging van de beste duiven die er vorig jaar in onze provincie rondvlogen. Op de kleine snelheid tonen de sprinters van Patrick Lismont over welke kwaliteiten zij beschikken. De 406/17 is de beste jonge van 2017, de 070/16 de beste jaarse en de 341/14 moet enkel de 021/15 van verre buurman Andre Clemens voor laten.


De asduifwinnaars op de kleine snelheid

Op de grote snelheid is de 515/17 van Hans Peetroons de beste bij de jonge duiven. Bij de jaarduiven kwam die eer toe aan de 114/16 van Lieselotte De Bisschop en de 131/15 van De neef en Zoon deed het bij de oude.


Asduifwinnaars grote snelheid

De 2019/17 van Kris De Bisschop was dan weer de beste jonge kleinehalvefondduif van het afgelopen seizoen. Van Loock M.-De Laet J. hebben met de 247/16 ook een uitstekende klepper in huis en bij de oude was de 152/14 van Schroeven-Hermans de te kloppen vrouw van het afgelopen seizoen.


Asduifwinnaars kleine halve fond

Geen spanning bij de jonge duiven op de grote halve fond, daar wint de 512/17 van Jente Van Driessche met een straatlengte voorsprong op de nummer twee, de 124/17 van de Gebr. Herbots. De 016/16 van diezelfde gebroeders zorgt voor revanche bij de jaarse duiven. Daar was de strijd wel iets spannender, de uitdagers hier waren dan ook niet van de minste: Danny & Nick Van Avondt en 'Berke' Derwa - Luxem. In Diest en omgeving wisten ze al dat Vanhoudt-Serre met zijn 635/15 een diamant op zijn hokken had, nu weet gans Vlaams-Brabant dit ook.


De asduifwinnaars zware halve fond

De 002/15 van Daniël Bucaciuc is niet alleen de beste bij de oude duiven in de categorie fond, hij heeft tevens het kleinste coëfficiënt (0,25) van alle asduiven anno 2017. De 686/16 van Raf & Jo Herbots verteert is de beste kilometervreter. Hij wint in de categorie grote fond en fond jaarse. De 437/13 van Leon Van Den Bergh benadert het kortst (0.43) de coëfficiënt van Daniël Bucaciuc en is dan ook zonder tegenspraak de beste grotefondklepper.


Asduifwinnaars fond en grote fond

Wie wil ze niet op zijn hok, duiven die kop vliegen van honderd tot achthonderd km? "Ik wel" dachten ze bij Derwa-Luxem en Berke en Francine wonnen het titelgevecht zowel bij de oude als bij de jaarse. Bij de oude zorgde de 096/15 voor de grootste successen, de 047/16 troefde iedereen af bij de jaarlingen. Indiezelfde categorie was ook nog een eervolle vermelding (2e plaats) weggelegd voor de 774/16. Bij de jonge trok 031/17 van Jo & raf Herbots aan het langste eind. Iemand al eens een telsommetje gemaakt van hoeveel asduiven die kerels in hun carrière reeds gekweekt hebben?


Asduifwinnaars All-round

Tijd voor het volkslied en een staande ovatie voor de Algemeen Kampioen 2017. Met 6 vermeldingen werd dit Koen Van Roy uit Asse. De opperste bekroning voor alweer een schitterend seizoen. Tweede eindigde hier de combinatie Nechelput - Cornet en derde een andere vaste waarde: Peter Bours.


Algemeen Kampioen: 1. Koen Van Roy 2. Nechelput - Cornet 3. Peter Bours

Afscheid

De laatste kampioen gehuldigd, bleef er nog een ding over: afscheid en huldiging van het huidige bestuur. Jef Vanwinkel verwoordde het perfect in zijn afscheidsrede. "Wij hopen dat het nieuwe bestuur het nog beter doet." De tijd zal het ons leren.


Het afscheidsnemend bestuur met Tina en Greta