En we gaan nog niet naar huis...De Brabantse Unie viert zijn kampioenen

En we gaan nog niet naar huis, bijlange ni, bijlange ni...Wanneer dit liedje door de gangen van Salons De Waerboom in Groot-Bijgaarden galmt, kan je er prat op gaan dat in één van de vele zalen de Brabantse-Unie zijn kampioenen aan het vieren is.


En we gaan nog ni naar huis...van onze prijsbeestjes verwachten we toch anders

Feest met grote F

Het mag en moet gezegd, de jaarlijkse kampioenviering van de Brabantse-Unie is een feest waar door velen reikhalzend naar uitgekeken wordt, niet in het minst door de kampioenen zelf. Het kampioenschap lijkt trouwens ook door de duivenpers - afgaande op het elk jaar groeiend aantal fotografen - steeds hoger ingeschat te worden. Met ene Erik Limbourg als Koning, een Theo Elsen als Algemeen Kampioen Halve Fond en Stijn en Jeroen Rans als Algemeen Kampioen Fond staan dan ook enkele gerenommeerde namen uit de Belgische duivensport op het hoogste schavotje.


Koning van de Brabantse Unie Erik Limbourg, nog steeds aan zijn ziekenbed gekluisterd, vertegenwoordigd door Patrick Draye


Theo Elsen en vrouwtje Mia, Algemeen Kampioen 1/2 Fond


Stijn en Jeroen Rans, Algemeen Kampioen Fond

Kampioenschap Halve Fond 1 + 2 + 3

Alex Rans startte de avond met alle aanwezigen te bedanken. Natuurlijk kwamen ook de problemen met Wprol ter sprake. Dat het huidige KBDB-bestuur een vertroebelde relatie heeft met organisaties zoals de Brabantse Unie werd eens te meer duidelijk. "Maar laat dit vooral ons feestje van vanavond niet vergallen," weet ook Alex Rans en dus snel werd er overgegaan tot de orde van de dag nl. het huldigen van de kampioenen. De eersten die aan bod kwamen waren de uitblinkers op de halve fond. Theo Elsen geeft zijn titel van algemeen kampioen 1/2 fond nog wat meer glans door ook bij de oude 1/2 fond op de eerste plaats te eindigen. Nationaal staat deze Bekkevoortse klepper op een veertiende plaats, seizoen geslaagd mag je dan toch wel zeggen. Zilver in deze discipline was voor Michel Janssens en brons voor Wouters-Coremans.


Kampioen oude 1/2 fond: 1. Elsen Theo 2. Janssens Michel 3. Wouters-Coremans

De eerste plaats bij de jaarlingen wordt bekleed door Van Avondt Danny & Nick, tevens kersvers nationaal kampioen in dezelfde discipline. Deze vader en zoon tandem won reeds zowat alles wat er te winnen valt, o.a. een 1e nat. asduif KBDB was reeds hun deel. Ook voor de Brabantse Unie zijn zij geen nobele onbekenden, zij wisten zich immers reeds zes keer tot algemeen kampioen halve fond te kronen. Op de tweede plaats de schier onvermijdelijke tandem Derwa-Luxem. Zou er ergens te lande een gerenommeerd kampioenschap zijn waar Francine en Berke niet tot de genomineerden behoren? Op plaats drie de man die dit jaar met Tulle weer een nationale overwinning op zijn toch al rijkgevulde palmares wist bij te schrijven: Menten Ronny. 


Kampioen jaarse 1/2 fond: 1. Van Avondt Danny & Nick 2. Derwa-Luxem

Bij de jonge waren er vijf liefhebbers die dertien prijzen wisten te scoren met hun drie eerste inzetten. Het was Leo Van Horenbeeck die met een coëfficiënt van 89.77% aan het langste eind trok. Leo schreef in 2017 met Argenton zijn tweede nationale overwinning op zijn palmares bijschrijven. Zijn vorige dadeert van in 2003 (1e nat. Vichy), toe wel nog in samenspel met zijn zoon Christophe. Die zoon speelt nu samen met zijn vrouw Carmen voor eigen rekening en dit onder de naam Van Horenbeeck - Stegen. Christophe heeft duidelijk de juiste genen overgeërfd want met een coëfficiënt van 124.56% wist hij zich mooi als derde te klasseren. Michel & Gunther Eyletten wisten zich tussen vader en zoon Van Horenbeeck in te wringen.


Kampioen jonge 1/2 fond: 1. Van Horenbeeck Leo 3. Van Horenbeeck-Stegen

Kampioenschap Superfond 1 + 2

Erwin Sanfrinnon is sinds zijn pensionering niet meer uit de eerste gelederen van de kampioenschappen weg te slaan. In 2015 had hij de Eerste Asduif Superfond, in 2017 is hij Eerste Kampioen Superfond 1 + 2. Erwin moest daar wel alle zeilen voor bijzetten want met Stijn en Jeroen Rans waren er twee zeer succesvolle kapers op de kust. Stijn en Jeroen moesten dit keer echter met een lading zilver genoegen nemen. Peter Bours, de koning van de Brabantse Unie van 2016, klasseerde zich mooi als derde.


Kampioenen Superfond: 1. Erwin Sanfrinnon 2. Stijn enJeroen Rans 3.  Peter Bours

Kampioenschap Fond Oude

Oud-Barcelonawinnaar Leon Natens ziet een sterk seizoen bekroond met een eerste plaats in de categorie fond oude. Bruno & Victor & Marvin Degand eindigen als tweede, Racing Team ADK klasseert zich als derde.


Natens Leon, Kampioen Fond Oude

Kampioenschap Fond Jaarduiven 1 + 2

2017 is een jaar dat François Van Den Troost niet snel zal vergeten. Tijdens de nationale dagen zal hij immers als 1e Nat. Kampioen KBDB Grote Fond en Fond Jaarse gehuldigd worden. Ook hier mocht hij op het hoogste schavotje plaatsnemen. De smaak van de overwinning smaakt waarschijnlijk nog zoeter als je naaste achtervolgers kleppers van het formaat Erik Limbourg en Peter Bours zijn. 


Kampioenen Fond Jaarduiven: 1. François Van Den Troost 2. Erik Limbourg 3. Peter Bours

Vertier

Tussen alle huldigingen door was er ook nog wat tijd voor enig vertier. Daar zorgde gastvedette Danny Fabry voor. Hij was daarbijvergezeld van twee danseressen, beide goed ingeruid, daar was een zaal vol 'kenners' het roerend over eens. Het duurde dan ook niet lang voor de zaal voor een eerste maal het bekende deuntje "en we gaan nog ni naar huis" aanhief.


Danny Fabry met zijn twee danseressen, goed in de pluim, tiende pen duidelijk volgroeid

Asduiven

Na dit eerste intermezzo was het tijd voor de asduifwinnaars om in de schijnwerpers plaats te nemen. In elke categorie werd één asduif gehuldigd. Bij de oude 1/2 fond was deze eer weggelegd voor de 086/15 van de tandem Derwa-Luxem. De 737/16 van Danny & Nick Van Avondt was de beste bij de jaarlingen en Van Horenbeeck-Stegen hebben met de 760/17 de beste jonge op de halve fond onder de pannen zitten. Gilbert en Julien Pronckaert, wat hebben die mannen goede duiven. Elk jaar zonder onderbreking bij de provinciale kampioenen en wonnen vorig jaar nog nationaal Barcelona ennnationaal Narbonne jaarlingen. Hun 338/13 schopte het nu dan weer tot 1e Asduif Superfond Brabantse Unie. Racing Team ADK heeft dan weer de luxe over twee asduiven te beschikken, de 025/15 was de beste op de fond bij de oude, zijn hokgenoot de 169/16 de beste bij de jaarlingen.


Ook allemaal blije gezichten bij de asduifwinnaars

Nevenklassementen

Naast de reguliere kampioenschappen rijkt de Brabantse Unie jaarlijks ook nog een aantal prijzen in nevencompetities uit. Ook deze laureaten worden met de nodige 'egards' bejegend. Een volledige lijst van de genomineerden in al de kampioenschappen en nevenklassementen, uitgeschreven door de Brabantse Unie verkrijg je door hier te klikken. Nadien ging het feest gewoon door tot in de vroege uurtjes. We kijken nu reeds uit naar de volgende editie.