Bongers Gerard kende formidabel seizoen met o.a. 3e nationaal hokkampioen eendaagse fond (2005)


De liefhebber
Gerard (60) geniet met volle teugen van zijn VUT, maar ja wie zou niet genieten als zijn duiven zo hard naar huis blijven komen?
Gerard had als kleine jongen ook al duiven, maar toen hij een duif van Prins Bernhard opving en hij die duif ook nog eens mocht houden, startte hij in 1962 als actief lid zijn duivenloopbaan bij P.V. West Arnhem. Tegenwoordig speelt hij bij P.V. De Koerier te Oosterbeek, een vereniging die nog 31 vliegende leden heeft.
Zijn vrouw Ria bemoeit zich niet met de verzorging van de duiven, maar is wel altijd aanwezig om de duiven op te wachten als ze van de vlucht komen.
Gerard is sinds het begin van zijn duivenloopbaan bevriend met Wim Heeren uit Zevenaar. Het is Wim Heeren, die voor Gerard keeluitstrijkjes van de duiven neemt en ook de ontlasting onderzoekt. Als er dan iets aan hapert wordt de dierenarts opgezocht.

Het hok
Gerard heeft de beschikking over een hok van ongeveer 9 meter en dat bestaat uit 5 afdelingen. Voor de jonge duiven is er een hok van 3 meter, bestaande uit twee afdelingen.
Hij heeft deze hokken helemaal zelf gemaakt van oud uitgewerkt hout.
Gerard heeft de nodige aandacht besteed aan de verluchting van zijn hokken: hij kan met schuiven werken, maar de wind kan niet direct op het hok “vallen”, want bij geopende schuiven ligt op de opening een soort vitrage, waar de lucht eerst door moet voor ze het hok op kan.

Hokopbouw
Door de aderen van de meeste van zijn duiven stroomt het Janssen A.-bloed.
Hij heeft duiven van onder andere Comb. Gerritsen uit Arnhem en Chris Mus eveneens uit Arnhem.
Gerard speelt het liefste op alle vluchten van vitesse tot en met de overnachtfond.
Hij kiest niet een of meer vluchten uit om op te pieken, alleen tegen het einde van het seizoen als hij goed staat voor een of ander kampioenschap dan wil hij nog wel eens proberen de duiven extra hard te laten vliegen.


Kweken
Gerard heeft maar een paar kweekkoppels. Een bepaald stamkoppel heeft hij niet, maar wel een stamdoffer, namelijk de 03-NL-2007415.
Vader van de “415” is de 01-NL-1428634 en die komt uit de 95-NL-1408336 van Chris Mus, Arnhem x de 00-NL-1507242 van Comb. Gerritsen, Arnhem.
Uit dit koppel komt ook de 02-NL-1206735, 2e asduif eendaagse fond afd. 8 GOU in 2005 (lijn A. Scharlaeckens / Maurice Voets).
Moeder van de “415” is de 98-NL-2246936, gekweekt uit 2 duiven van W. Opdenoord, Zevenaar (basis: Raoul Verstraete-duiven)
Eden klein beetje inteelt wordt door Gerard niet geschuwd, maar verder dan neef x nicht of kleinzoon x tante wil hij niet gaan.
Aangezien hij maar een paar kwekers heeft, wordt dus praktisch alleen uit de vliegduiven gekweekt.
Hij kweekt elk jaar ongeveer 40 jonge duiven.

Vliegsysteem eendaagse fond
In totaal heeft Gerard 29 koppels vliegduiven, waarvan ongeveer de helft is bestemd voor de eendaagse fond en overnachtfond, en de rest voor vitesse en midfond.
De eendaagse fondduiven worden tussen nieuwjaar en half januari gekoppeld en dit is afhankelijk van of het weer zacht is.
In het begin van het seizoen speelt hij totaalweduwschap met alle duiven. De duivinnen die het niet erg super doen op de eerste vluchten worden thuis gehouden en dan blijft de doffer op gewoon weduwschap.
De duiven voor de eendaagse fond worden om de twee weken gespeeld. De duiven worden tussentijds niet weggebracht. De duiven voor de eendaagse fond worden in het begin van het seizoen niet verduisterd om de forme wat te drukken en ze worden voor de eendaagse vluchten ook niet bijgelicht.
Gerard toont voor het inkorven nooit de duivinnen. Na de vlucht mogen de koppels tot de volgende ochtend bij elkaar blijven.
Het bepalen welke duiven getekend moeten staan geschiedt bij Gerard puur op gevoel, maar meestal heeft hij vaste duiven. Dit jaar was dat met de “415” en de “735” niet zo moeilijk!
Tijdens het seizoen krijgen de duiven mestal elke dinsdag een bad. Buiten het seizoen kunnen ze elke dag van een bad gebruik maken.


Het voeren van de eendaagse fondduiven
Zowel de duiven voor vitesse/midfond als eendaagse fond worden hetzelfde gevoerd.
In het begin van de week licht en dan opvoeren. Voor Gerard betekent dit: de eerste 2½ tot 3 dagen zuivering en Zoontjes-mengeling afhankelijk van de afstand (eiwitarm voer). De laatste 2 dagen Versele Laga en Beyers Premium (rijk aan vetten)
Tussen twee eendaagse fondvluchten worden de duiven hetzelfde gevoerd als de midfondduiven met dien verstande dat de duiven voor de eendaagse de laatste dagen voor inkorving apart worden gevoerd in hun broedhok.
Normaal worden alle duiven op de grond gevoerd.
Naast het voer krijgen de duiven nog snoepzaad en P40: per dag altijd een snuifje tussen de vingers (ook in de winter). In de ruiperiode krijgen de duiven ook extra lijnzaad.

Training eendaagse fondduiven
Als voorbereiding op de eendaagse fondvluchten gaan de duiven in principe op de vitesse- en midfondvluchten mee, alleen als echt slecht weer wordt voorspeld dan blijven ze thuis. De duiven moeten twee keer per dag een uur trainen. Ze worden door de week niet weggebracht voor een opleervlucht en gaan ook niet mee op midweekse vluchten.

Vliegsysteem overnachtfond
Voor de overnachtvluchten beschikt Gerard over 8 koppels.
Deze duiven worden op nest gespeeld. De ideale neststanden voor de duivinnen zijn volgens Gerard: eitjes tot 10 dagen en kale jongen, terwijl de doffers het best vliegen op grote jongen en drijven.
De fondduiven worden tussen begin en half maart gekoppeld.


Training overnachtduiven
Als voorbereiding moeten deze duiven enkele vitesse- en midfondvluchten afwerken.
De jaarlingen moeten daarnaast ook nog op een eendaagse fondvlucht mee.
Deze duiven trainen ook twee keer per dag gedurende ongeveer een uur.

Het voeren van de overnachtduiven
Omdat het nestduiven zijn worden ze “tegen volle bak aan” gevoerd met gewoon vliegvoer. De laatste drie tot vier dagen voor de inkorving krijgen ze echter vetrijk voer (Versele Laga en Beyers Premium).
De duiven worden afzonderlijk in hun eigen broedhok gevoerd.
De fondduiven krijgen naast het voer nog wat extra pinda’s.
Tussen twee overnachtvluchten krijgen de duiven gewoon vliegvoer.

Jonge duiven
De jonge fondduiven worden in hun geboortejaar afgericht en meestal gewoon met de jongen gespeeld. Als jaarling moeten ze ook naar Ruffec.
De jonge duiven worden geselecteerd aan de hand van de afstamming. Hebben ze al gepresteerd dan is dat mooi meegenomen, maar het is niet vereist om te mogen blijven.

Medische begeleiding
Als hij medicijnen nodig heeft dan gebruikt Gerard de producten van GIANTEL van Henk van Limpt: goed en goedkoop! De duiven krijgen voor of tijdens het broeden een geelkuur en tijdens het vliegseizoen – indien nodig – een ornithosepilletje. Wanneer de duiven 2 nachten mand hebben gehad krijgen ze “transportmix” van GIANTEL in het water als ontsmetting.

Prestaties

Hoewel Gerard altijd al succesvol was in zijn vereniging en ook in de kring werd het afgelopen seizoen voor hem toch het beste uit zijn hele loopbaan.
Hij werd dit jaar:
• 3e nationaal hokkampioen eendaagse fond
• 2e in categorie 2 van de Fondspiegel
• 3e nationale asduif (“415”) eendaagse fond Fondspiegel
• 24e nationale asduif (“735”) eendaagse fond Fondspiegel

Kampioenschappen in afd. 8 GOU 2005
1e onaangewezen en 2e aangewezen eendaagse fond
21e onaangewezen en 5e aangewezen fond (efd + ofd)
1e en 2e duifkampioen dagfond (03-NL-2007415 en 02-NL-1206735)
2e en 3e duifkampioen generaal fond (03-NL-2007415 en 02-NL-1206735)



Selectie
Jaarlingen dienen veel prijzen te hebben gevlogen. Oude duiven dienen veel prijzen te vliegen en zich minimaal een paar keer in het snuitje van de uitslag te klasseren.

Duivensport allerlei
De ideale eendaagse fondduif moet mooi gebouwd zijn en goed in de hand liggen. De liefhebber dient er ook op te letten dat de duif vol/hard aanvoelt, maar beter nog dient hij de uitslagen van die duif in de gaten te houden!
Hoewel hij weet dat er mensen zijn die met de ogentheorie de beste duiven eruit weten te halen, hecht hij er zelf weinig waarde aan en kijkt hij er niet naar.
Door veel met andere leden te praten probeert hij “bij” te blijven in onze hobby.
Als Gerard zich nog betere duiven wil aanschaffen, doet hij dit meestal door een bon van een goede liefhebber te kopen.
Als tip voor de beginnende fondliefhebber geeft Gerard het advies om te proberen goede duiven te bemachtigen, want als je die hebt dan ben je al bijna spekkoper.

Doel voor de toekomst
Behalve dat Gerard al heel tevreden is dat hij duiven kan houden en er goed mee speelt, wil hij in de toekomst proberen een 1e nationaal te spelen.

Tot slot
Na vele jaren in het bestuur van regio 4 en de vervoerscommissie van die regio te hebben gezeten heeft Gerard vorig jaar die functies neergelegd. Hij heeft nu meer aandacht aan zijn duiven kunnen schenken en zie wat een prachtige resultaten er ineens werden geboekt.
Ik vind het verstandig en geweldig dat Gerard zijn topduiven niet verkocht heeft, want geld is mooi, maar je wint er geen prijzen mee. Wat is er nu mooier om eindelijk zelf eens van het succes te kunnen en mogen genieten? Gerard ik hoop dat je samen met je vrouw Ria nog meer successen mag boeken en dat die 1e nationaal daar ook bij is.