Bakker Jaap & Marcel, "1e NPO Menen in Afdeling 9 tegen ca. 14.000 duiven"


Jaap & Marcel Bakker uit Glanerbrug - NL
Combinatie Bakker en Zoon

Zaterdag 12 augustus j.l. stond in het teken van bewolking en regen op de vlieglijn. We wisten dat iedere vluchtduif die dag te maken zou krijgen met regen. Dat was ook het geval met de duiven van de Afdeling Oost Nederland, die om 07.30 uur in Menen waren gelost. Die ochtend stond zoon Marcel Bakker, vader Jaap was in het ziekenhuis bij moeder, vol spanning bij het hok. De regen viel werkelijk met bakken uit de lucht toen opeens de NL 06-1697807 zich meldde. Hij maakte nog twee rondjes alvorens hij op de valplank de regen van zich afschudde. Een half minuutje verspeelde hij zo, alvorens deze blauwe doffer om 11.38.30 uur over de antenne liep. De eerste melding in de club, juist voor vier duiven van de clubgenoten de Comb. Visscher, en ja, dan volgen een paar spannende uurtjes alvorens het verlossende bericht komt: Jaap en Marcel Bakker, spelend onder de naam Combinatie Bakker en Zoon uit Glanerbrug, 1e NPO Menen Afdeling 9 tegen ruim 14.000 duiven. Een geweldige prestatie, maar er was terecht geen plaats voor een uitbundige viering vanwege de ziekte van moeder Bakker, die al maanden in het ziekenhuis in Enschede verblijft. Jaap Bakker vertelde mij dan ook: ‘Ik heb en had mijn hoofd er helemaal niet naar staan. Natuurlijk is het mooi dat je deze vlucht wint en van alle kanten wordt gefeliciteerd. Maar door de thuissituatie gaat het allemaal langs je heen’. Heel begrijpelijkl. Enkele dagen na zijn overwinning sprak ik in de grensplaats Glanerbrug, gelegen onder de rook van Enschede, met vader Jaap Bakker. Zoon Marcel is op dat moment met vakantie.

Al jaren bij de kampioenen
Jaap en Marcel Bakker zijn lid van ‘De Grensbode’ in Glanerbrug, één van de sterkste verenigingen in de regio. De laatste 11 jaar spelen ze onafgebroken bij de kampioenen van de vereniging, C.C. en Kring 2. Het zijn typische programmaspelers, die op alle afdelingsvluchten meespelen. En dat zijn vluchten van 100 tot 900 kilometer. De basisrassen die je hier aan de W.C. Schoutenstraat vindt zijn: Horemansduiven via Hennie Jonkman uit Enschede, waar Jaap hokverzorger was, deze Horemans duiven kwamen via Henderikus Koning uit Winschoten, duiven van de Comb. Visscher uit Glanerbrug en duiven van Dirk Jongsma ook uit Glanerbrug. Al deze soorten worden met elkaar gekruist, wat echte allround duiven oplevert. Er wordt met 38 koppels totaal weduwschap gespeeld, 28 koppels bij Jaap en 10 koppels bij Marcel, die dichtbij Jaap woont.

Het spel met de jonge duiven
Vader en zoon Bakker koppelden in januari en kweekten 110 jonge duiven, die tot 1 juni werden verduisterd. Ze zitten voor het overgrote deel gehuisvest in een tuinhok van 4.50 m x 2.00 m. In dit hok geen plafond en verder is één raam vervangen door gaas. Veel frisse lucht derhalve. De duiven trainen iedere ochtend een uur. Als voorbereiding brachten Jaap en Marcel ze zelf drie keer weg tot maximaal 20 km. Eén keer gingen ze met de Kring naar Wychen. Ze kwamen met 93 duiven aan de start, waarvan er nu nog 46 over zijn. ‘2006 is al net zo’n rotjaar als 1989’ zegt Jaap naar aanleiding van de buitensporige verliezen. De jonge duiven zitten allemaal bij elkaar in en in het stro op de grond liggen de verliefde stelletjes zorgeloos te rollebollen. Maar door de verliezen zijn veel van die nestjes ook weer naar de knoppen gegaan. Jaap voert zijn duiven op het gevoel. Mariman vlieg is de mengeling die wordt gebruikt, in het begin van de week aangevuld met dieet. Op de avond voor de dag van inkorving krijgen ze volle bak. Op de vrijdag wordt er dan niet meer gevoerd. Medisch is het allemaal heel simpel. Zes weken voor de start met de jonge duiven krijgen ze allemaal een Spartrix tegen het geel opgestoken, daarna wordt er niet meer tegen het geel behandeld. Daarnaast wekelijks Colombine thee met druivensuiker. Gelukkig kende Jaap dit jaar geen coli-problemen. De resultaten zijn tot op heden zeker bevredigend te noemen met inmiddels twee eerste prijzen in de club. Op Menen hadden Jaap en Marcel 40 duiven in de strijd, 10 ervan pakten hun prijs, terwijl er zeven achterbleven.

Een schitterende doffer
De winnende duif is werkelijk een schitterende doffer, die voor Menen een tweetal prijsjes won. Hij was achteraf gezien gepaard, want een dag na de vlucht zag Jaap hem met een duivin in de hoek liggen.
De vader is een kruising tussen duiven van Dirk Jongsma ( Janssen via Henk van Boxtel) x Comb. Visscher ( Janssen/Van Loon).
De moeder komt van Chris Polhuis uit Enschede. Zij werd op een bon verkregen en vloog bij Jaap heel goed. Zij is voor 75% soort van C. en G. Koopman uit Ermerveen uit de lijn van ‘Kleine Dirk’ en ‘Zoon Zitter’. De andere 25% is soort van Flor Engels uit diens sterkweker ‘Den 31’. ( via Jan Duyn, Enschede).
Een broer van de ‘807’ vliegt bij Jaap en Marcel ook erg goed.

Tenslotte
De NPO vlucht Menen is op prachtige wijze door de ‘807’ van Jaap en Marcel Bakker gewonnen. Chapeau! Een mooie beloning voor deze hardwerkende clubmensen. We hopen van harte dat het de komende tijd met moeder Bakker beter mag gaan!