Skip to main content

Nico van den Hurk (Oss, NL) wint met Sterre 1e Nationaal (Nederland) en 1e Internationaal (Jaarlingen) Narbonne

Afgelopen weekend stond op de internationale fondkalender Narbonne geprogrammeerd. De glorieuze nationale winnaar van Nederland werd Nico van den Hurk uit Oss. De winnares Sterre is ook internationaal de primus in de categorie Jaarlingen.


De trotse winnaar Nico van den Hurk met winnares Sterre

Nico van den Hurk is de gevierde man

De gevierde man op de internationale zwarefondvlucht vanuit Narbonne is de 67-jarige Nico van den Hurk uit Oss. In die Brabantse woonplaats is Nico geboren en getogen. Aan de hand van zijn vader zat Nico als klein manneke, toen hij nog niet kon praten, al in het duivenhok. Toen Nico 14 jaar was overleed zijn vader en stonden Nico en zijn broer er plots alleen voor met de duiven. Na een korte onderbreking werd met de duivensport zelfstandig een herstart gemaakt in 1971. Nico nam deel aan het volledige programma. Hoewel Nico zijn hart verpandt heeft aan de grote fondvluchten  kan hij altijd intens genieten van de aankomsten van zijn duiven. Zelfs als het een oefenvlucht op een vitesseafstand betreft. De nationale overwinning vanuit Narbonne heeft heel wat losgemaakt in Oss. Voordat we daar dieper op ingaan eerst enkele wapenfeiten van Nico uit het verleden die er blijk van geven dat we hier zeker niet met een eendagsvlieg te maken hebben. Nico heeft zijn sporen in de duivensport verdiend. Zo stond hij al zeker zeven maal op het podium bij de prijsuitreikingen van de ZLU. Nico won o.a. de volgende ereprijzen;

1e  Nationaal Pau duivinnen / 2e Nationaal totaaluitslag - 2015
1e  Perpignan afdeling Oost-Brabant - 2009
1e  Marseille afdeling Oost-Brabant / 18e Nationaal - 2009
2e  Nationaal St.Vincent duivinnen / 10e Nationaal totaaluitslag - 2014
18e Nationaal Barcelona - 2004
19e Nationaal Narbonne - 2014
24e Nationaal Bordeaux Jaarlingen - 2008

De meeste indruk maakte hij in 2004 op Barcelona. Nico korfde op die editie tien duiven in. Zijn eerste zes afgegeven duiven vlogen allen hun prijs, de overige vier zag hij nimmer terug. Zijn suprematie zag Nico bekroond met;

2e Europese Prijs Sportverdienste van de duivensport Beker van Luxemburg 2004 
   Barcelona internationaal 2e prijs 4 eerste getekenden.

Nico ziet zichzelf nog altijd als de morele winnaar van die fraaie prijs.

Sterre 1e Nationaal Narbonne (Nederland) / 1e Internationaal Narbonne (Jaarlingen)

De internationale krachtmeting vanuit Narbonne zal de geschiedenisboeken ingaan als een hele mooie uitvoering van die klassieker. Fraaie weersomstandigheden waarbij de wind bij lossing om 06.45 uur zwak uit Noord-Noord-Westelijke hoek blies zorgde voor een prachtig concours. De meldingen volgden elkaar snel op. Voor Nederland kon de eerste rode stip op de Pipa radar worden ingekleurd in Nijswiller waar Jo Hendriks & Zn op een afstand van 881 km de eerste duif aan de meldpost kon doorgeven. Die duif zal uiteindelijk nationaal genoegen moeten nemen met een verdienstelijke 4e plaats tegen 4566 duiven die nationaal werden ingezet. De winst gaat naar de NL16-3642733 van Nico van den Hurk uit Oss die zijn winnares registreerde om 19.32 uur op een afstand van 977 km. goed voor een snelheid van 1273 mpm. De eerste opvolger werd de combinatie Batenburg v.d. Merwe (Klaaswaal, NL) eveneens met een jaarling. Nico en Hugo bezetten internationaal de 1e en 2e plaats in die categorie.


NL16-3642733 Sterre, 1e Nationaal Narbonne (Nederland) 4566 duiven. 1e Internationaal Narbonne cat. Jaarlingen.

De winnares Sterre

Als verslaggever had ik het voorrecht de winnares Sterre te mogen aanschouwen. Een werkelijk fantastisch gebouwde donker kras duivin met een zijdezachte pluim en een karkas dat alle toetsen der kritiek feilloos doorstaat. Twee dagen na haar thuiskomst oogt ze monter en fris. Sterre werd als jonge duif slechts viermaal gespeeld op de natourvluchten van de afdeling. Als jaarling werd zij zoals Nico het noemt intensief ingespeeld. Wekelijks zag ze de korf waarbij de dagfondvlucht Issoudun als opstapje naar het zwarefondprogramma diende. Op Agen toonde zij al over de nodige kwaliteiten te beschikken door direct als 536e te eindigen in de nationale uitslag tegen 5935 jaarlingen. De vader van Sterre werd door Nico gekweekt uit twee duiven van Anton van Oort (Geffen, NL) die hij te leen kreeg. Duiven met aan de basis het befaamde Betuwekoppel van Gerrit Veerman uit Volendam. De moeder van Sterre werd, met dank aan Frans Megens, als ei bekomen van niemand minder dan Arjan Beens (Genemuiden, NL). In haar pedigree zien we de namen van topduiven als Snelle Jelle en Zwart Goud van Jelle Jellema aan de basis. Pluis hier de pedigree van Sterre volledig uit. Sterre werd gespeeld op totaalweduwschap.

Nico van den Hurk een rijzende ster

Nico legde zich eind tachtiger jaren volledig toe op het fondspel. Zijn eerste duiven kwamen van wijlen Jan van Haaren uit Oss. Anno 2017 is zijn fondstam hoofdzakelijk opgebouwd met nazaten van zijn Swandoffer, een hele goede prestatieduif op de ZLU vluchten, die hij kreeg van Henk Swanenburg. Verder werd versterking gezocht bij de eerder genoemde Anton van Oort en Jeroen van Heumen (Oss, NL). De aanwezige rode duiven stammen uit een Theelendoffer van Pierre Wittenberg.  


Nico van den Hurk bekijkt samen met sportvriend Jeroen van Heumen het traject Narbonne-Oss.

Een overwinning met tranen

Op de vraag wat de overwinning met Nico gedaan heeft volgt zijn relaas. Hij heeft alle commotie heel fijn gevonden. Toch zal hij ook blij zijn als we weer een weekje ouder zijn en de rust rond zijn persoon weer wat terugkeert.  Het onthaal dat hij kreeg van zijn ‘Vrienden van de fond’ bij het maken van een tussenafslag zal hij niet meer vergeten. Nico geeft toe dat hij daar een traan heeft gelaten. Zijn filmpje met vreugdendans op de klanken van “We are the champions” sprak boekdelen. Nu nog op naar Perpignan. Dat Nico zijn duiven de vorm te pakken hebben bewijst hij nog maar eens op de Nationale vlucht Bergerac waar op zondagochtend vanaf 05.50 uur alle vijf zijn ingekorfde duiven in minder dan een uur weer op het hok terugkeren. Een 100% score dus. Nico gefeliciteerd met al je successen.