Van Opstael Gommaar, "Ex Nationaal Kampioen Jonge duiven wint La Souterraine Nationaal bij de Oude duiven"

 


Turnhout:
In de Tijl en Nele straat 32 woont Gommaar Van Opstal (Op rust gesteld Politie-ambtenaar) en zijn echtgenote.
In de zopas afgelopen week werden zij Nationaal winnaar van La Souterraine, Oude duiven.
Hun “Goede Blauwe”, de 00/6499335, zorgde voor de hoogste eer en was tevens, met een snelheid van 1202,50m/m, de rapste van de 3.234 ingekorfde oude duiven (Jaarlingen en oude samen).


Gewoonlijk zit Gommaar in een andere situatie en is hij het, die als reporter de vragen stelt.

Nu dus waren de rollen omgekeerd.
We mogen wel zeggen dat Gommaar Van Opstal een succesvolle duivenmelkers loopbaan achter de rug heeft. En nu, op hoge ouderdom (geboren in 1924) nog een 1ste Nationaal winnen aanziet hij dan ook als een bekroning voor zijn jarenlange toewijding en doorzetting in het zoeken naar steeds maar betere duiven.

Gommaar is iemand die met begeestering over duiven kan praten. Van hem komt trouwens de verwoording :
“ Er is maar een soort onschadelijke doping… Mentale Doping!”

Zijn duiven kennen, er mee omgaan, weten wat ze nodig hebben en het hun dan ook geven is van primordiaal belang om op Top niveau te blijven spelen. En daar is Gommaar Van Opstal nog steeds mee bezig.
Zijn successen dankt hij nog altijd aan de duiven die bij Jan Grondelaers zaliger werden gehaald. Hij slaagde vooral met de zwarte lijn uit de”Montauban” van Raymond Cobut, bij wie Jan Grondelaers goed op het hof was en visa verso, met daarbij ook de soort die Grondelaers toen nog had van de ”Zwarte Yzeren” Van Hee. Hij kruiste deze duiven met een dochter (1993) van Nationaal 1 (Karel Schellens), die hij via Rik Ceusters bekwam en die feitelijk gehaald werd bij de familie Herbots,uitgevers van deze Krant,en ook eigenaars van het ganse kweekhok van Schellens, moest je dat nog niet weten.

Verder heeft Gommaar ook goeie duiven bekomen van Chris Van Massenhoven, Willy Van Berendonck ,Houben , en van Theo Janssen-Boen.

In 2003 gaat hij weerom vele Kampioenschappen winnen. Al zeker is hij van de eerste plaats in het Kampioenschap Kleine Fond, Jaarduiven, met 1ste en 2de getekende in de Fondclub Turnhout. Hier ook Kampioen 1ste getekende oude duiven. Ook 1st in het klassement twee snelste Jaarduiven. . . enz . . .
Een boerenjaar mag je wel zeggen…kijk eens naar de bijzonderste uitslagen :

9 Juni : Châteauroux : 182 jaarduiven : 1 - 4 - 7 - 19 - 25 - 28 - 46 (10d.)
21 Juni : Argenton : 156 oude : 1 - 4 - 17 (3d.)
28 Juni : La Souterraine : 109 oude : 1 - 2 - 6 enz. - 169 : Jaarlingen :1 - 2 - 10 - 13 - 14 - 16 - 21 - 24 - 31 - 67 (11d.)
5 Juli : Limoges : 90 tweejaarse :1 - 12 (2d.) - 128 oude : 1 - 7 - 14 - 39 (6d.)
28 Juli : Bourges : 100 jaarlingen : 2 - 9 - 11 - 15 (8d.)
2 Aug. : Blois : 186 jongen : 1 - 8 - 15 - 26 - 37 (5d.) dus 5 op 5 !!!


Deze La Souterraine winnaar bij Van Opstal is middelmatig van bouw, met een bruin-geeloog en stamt uit de lijn van eerste prijs winnaars. Onder andere de “Goede Vos” die zo maar eventjes 34 eerste prijzen behaalde. Langs moederskant is het een duivin ,verkregen van Chris Van Massenhoven,uit de lijn van diens Jos Van Der Veken duiven.

Gommaar Van Opstal is steeds op zoek geweest naar de beste duiven, zijn bezoeken aan goedspelende melkers en kampioenen stelde hem in staat om van de beste duiven iets mee te kunnen nemen. Alleen met goeie duiven geraakt men ergens. Deze op de kweek zetten en hun jongen tot op het been testen is een methode die je vrij vlug gaat vertellen of de bijgehaalde soort een versterking betekent of niet.En daar gaat het hem toch om…

Gommaar wou absoluut dat zijn gebuur en trouwe letter (waarnemer), (steeds lang op voorhand op post voor dat de duiven thuis kunnen komen. Die ook alles genoteerd heeft en je vrij vlug kan zeggen welke duiven vorig jaar vooraan vlogen.) mee op de foto stond…uit erkentelijkheid…want zo is Gommaar, een man met een gouden hart…


Opdracht volbracht!