De laureaten in de jubileumviering van de Euro Diamond Pigeon werden op prachtige wijze gehuldigd

De Euro Diamond Pigeon was voor wat 2014 betreft aan zijn 15e editie toe. Het werd bijgevolg een jublileumviering op zondag 15 maart, bijgewoond door 160 aanwezigen voor een uiterst fijn en verzorgd feestbanket in Salons Hotel-Restaurant Lodewijk Van Male in Brugge.

Voorzitter Frans Vanwildemeersch vroeg bij aanvang van de feestzitting een poosje stilte voor de overleden leden in het voorbije seizoen, in het bijzonder dan voor de peter, de heer Georges Van Maele uit Brugge.


Voorzitter F. Vanwildemeersch bij zijn openingswoord

Tijdens het voormiddagprogramma hadden de laureaten samen met het bestuur een rondvaart gemaakt op de Brugse Reien, werd een bezoek gebracht aan de fraaie Gotische Zaal van het Brugse stadhuis en werd de groep ontvangen op het kabinet van Schepen Boudewijn Laloo. Er was eveneens een woord van dank aan de sponsors, de Raad van Ere, de ereleden, de pers en de personen die meehielpen aan de organisatie van het feest. Tussen de diverse gangen van het feestbanket in werden de laureaten gehuldigd.

Algemene E.D.P.-winnaar 2014 Erik Limbourg: “Gouden Euro Diamond Pigeon-speld“

Met de 1e prijs internationaal Perpignan en een coëfficiënt van 0,0346 wint Eric deze fraaie onderscheiding, een zoveelste schitterende triomf in de al zo roemrijke duivensportloopbaan van de kampioen uit Brussegem. De 2e geklasseerde op Perpignan is Jeremy Vandenabele uit het Franse Givenchy en de 3e geklasseerde is Gyselbrecht-Madeira uit Ruiselede.

De E.D.P. Zilveren Diamond Pigeon op Marseille gaat naar Gery Etuin uit het Franse Wavrechien. De 2e geklasseerde is De Vuyst-Gijssens uit Lokeren en de 3e Leon Messiaen uit Grammene.

De E.D.P. Zilveren Diamond Pigeon op St.-Vincent is voor Meulemans-Damen Linda uit Arendonk. Als 2e geklasseerde zien we G & J De Meulemeester uit Zulte en als 3e geklasseerde Christiaens-Desmedt uit Pamel.

De E.D.P. Zilveren Diamond Pigeon op Barcelona gaat naar Nouwen-Paesen uit Peer. De 2e geklasseerde is X & M Thoné uit As, de 3e geklasseerde Jean Stevens uit Ruisbroek.

De E.D.P. Zilveren Diamond Pigeon op Pau is gewonnen door Marcel Van Den Abeele uit Ronse. Als 2e geklasseerde zien we Luc Van Hoecke uit Oedelem en als 3e Alain Bavencoff uit het Franse Pont-de-Briques.

De Euro Diamond Pigeon Ranking 2014

Voor het seizoen 2014 werden 607 leden ingeschreven in de E.D.P.-competitie. Het werd een heuse strijd waarbij zoals reeds gemeld Erik Limbourg het pleit won met 0,0346 % (1e internat. Perpignan). Op de 2e plaats zien we de tandem Meulemans-Damen Linda, die de 1e internationaal op St.-Vincent wonnen en 0,0438 % lieten optekenen. Op de 3e plaats staan G & J De Meulemeester met de 2e plaats internationaal uit St.-Vincent. Hun coëfficiënt is 0,0876. De 4e plaats is voor Nouwen-Paesen met de 25e prijs internationaal uit Barcelona en 0,6200 %. De 5e plaats gaat naar Marcel Van Den Abeele met de 17e internationaal uit Pau en 0,7650 %. De andere E.D.P. Zilveren Diamond Gery Etuin won de 27e internationaal uit Marseille (1,2042%). Daarmee staat hij op de 11e plaats in de algemene ranking. Nog dit: de 607 leden anno 2014 kwamen uit België (482), Nederland (56), Duitsland (12), Frankrijk (49), Luxemburg (4) en Engeland (4). Een internationaal deelnemersveld dus.


 Algemeen winnaar Erik Limbourg en zijn dame

Alain Bavencoff, winnaar van het Tweejarenklassement

In de Trofee van de Familie Herbots zien we voor wat de top 3 betreft in het Tweejarenklassement (2013-2014) de Franse liefhebber Alain Bavencoff uit Pont-de-Briques als winnaar met 22 punten. Als 2e volgt Leon Messiaen uit Grammene met 32 punten en op de 3e plaats zien we Gery Etuin uit het Franse Wavrechien met 33 punten.


Podium Tweejarenklassement: 1e A. Bavencoff, 2e L. Messiaen, 3e G. Etuin

Gery Etuin, winnaar van het Driejarenklassement

In de Trofee Teurlings werd de top 3 een volledige Franse bedoening met in respectievelijke volgorde Gery Etuin uit Wavrechien (39 punten), Jeremy Vandenabele uit Givenchy (71 p) en Alain Bavencoff uit Pont-de-Briques (134 p).


Podium in het Driejarenklassement: 1e G. Etuin en 3e A. Bavencoff

Eric Vittel wint het Vijfjarenklassement

In de trofee P. Wijnants zien we in feite Nouwen-Paesen met 203 punten over de periode 2010 t.e.m. 2014 met de laagste score. Volgens het reglement kan dezelfde liefhebber echter slechts eenmaal om de 5 jaar de 1e prijs winnen. Bijgevolg is de overwinning voor Eric Vittel uit het Franse Grugies (254 punten). De 2e plaats is voor Alain Bavencoff (Frankrijk) met 288 punten en op de 3e plaats zien we Robert Nijs uit Vissenaken (300 punten).


Eric Vittel met dame: winnaar Vijfjarenklassement 

Luc Van Hoecke is “Man van het Jaar”

In de Grote Prijs Bricon is Luc Van Hoecke uit Oedelem de nummer één. Met 3 prijzen en 118 punten wint hij tegen Lionel Debusschere, die eveneens 3 prijzen, maar 234 punten scoorde.


“Man van het Jaar“ Luc Van Hoecke en zijn dame, winnaar Grote Prijs Bricon 

Andere ereprijswinnaars

  • Wilfried Vandemaele uit Heule als 1e geklasseerde die buiten de prijzen valt
  • Eric Vercruysse uit Brugge als 1e geklasseerde van Groot-Brugge
  • Lionel Debusschere uit Hulste als 1e geklasseerde van Bestuur/Raad van Ere & Ereleden
  • Erik Limbourg uit Brussegem als 1e geklasseerde van de meerjarige leden

Zoals de vorige jaren werd het feest van de Euro Diamond Pigeon er andermaal een van bijzonder hoog niveau. Heel wat fondliefhebbers gaven acte de présence zodat de nochtans ruime zaal van Hotel-Restaurant Lodewijk Van Male weer eivol zat. Het geheel werd muzikaal opgeluisterd door The Gipsy’s .

Voorzitter Frans Vanwildemeersch, Germain Vandermaes, Jacques de Taeye en hun team mogen met fierheid terugblikken op hun feest. Het verdient een warm applaus. Ook felicitaties aan alle laureaten en dat van de eerste tot de laatste die zich in de algemene ranking wisten te klasseren.