Kuypers Hendry, "1° Prijs Nationaal Marseille 4536 duiven"


Hendry Kuypers, MaasmechelenDe internationale vlucht uit het Franse Marseille, derde nationale vlucht van de “La Route du Rhone“ ingericht door “Club de Fond Wallonie”, ontsnapte op het nippertje aan het hete zomerweer, met tal van onweders & mistrals boven het Franse contingent. De wedstrijden van de laatste weken waren bijzonder zwaar. Tropische temperaturen, kopwind en natuurlijk het overaanbod aan vluchten waren er mee verantwoordelijk dat er meer dan vijfduizend duiven minder gelost werden, vanuit deze prachtige havenstad aan de Middellandse Zee. Met exact 14.041 Marseillevliegers blijft deze fondvlucht toch nog één van de toppers van het jaar.
Duitsland neemt met zes duiven in de toptien internationaal ook één en twee in beslag. Nederland plaatst zich op zeven en acht. Ook klasseert zich een Franse duif binnen de eerste tien. Wij Belgen mogen ons tevreden stellen met plaats nummer negen. De Belgische nummer één werd Hendry Kuypers uit het Limburgse Maasmechelen. Dat Marseille goed ligt voor de Limburgers is een feit! Vier jaar geleden won de tandem Nouwen-Paesen nog de 1° prijs internationaal op deze klassieker. Deze nationale ereprijs van Hendry Kuypers komt niet zo maar uit de lucht gevallen.
In 2002 miste zijn jaardoffer de “PERPIGNAN” 5076024/01” op een haar na de internationale overwinning Perpignan in de categorie jaarlingen. De Belgische laureaat Marseille 2005 met ringnummer 5030407/03 die “SANDER” heet, werd trouwens geteeld uit de nestzus van deze fameuze “PERPIGNAN”. Alweer het zoveelste bewijs “Goed komt uit goed”en de bevestiging van de kwaliteit die er onder de pannen zit aan de Creemerweg in Maasmechelen. Nationaal winnen is en blijft de grote betrachting van iedere liefhebber. Maar het ook verwezenlijken! Op Marseille had Hendry negen duiven mee die allemaal geklokt werden voor 11H00 de dag na de lossing. Zijn tweede duif eindigt vermoedelijk op een mooie 63°plaats in het nationaal klassement.

“ Voltreffer” dankzij Hollands fondbloed
Hendry Kuypers werd in Nederland geboren, maar verhuisde omwille van zijn beroepsbezigheden sinds 1998 naar België, waar hij zich nu samen met zijn familie goed thuis voelt. Al op zeer jonge leeftijd kwam hij door toedoen van zijn vader in contact met de duivensport. Na zijn huwelijk in ’89 begon hij zelfstandig te spelen met duiven van vader met dit verschil dat deze zich moesten bewijzen op het zware fond. Maar daar kwamen ze vaak tekort bij zeer zware vluchtomstandigheden.
In 1993 werden duiven van de gekende Nederlandse fondspelers Gebr.Van Doorn op het hok gehaald. In de loop van tijd werden deze aangevuld met het beste wat Nederland te bieden heeft. Zo werden er jongen van de echte overnachtingcracks van de Gebr.Kuipers Neer, Jantje Theelen, V/D Eijnde op het hok gebracht. Zij vormen samen met de Van Doorn-duiven de basis van het huidige kweekhok. Sinds de duiven in 1998 naar België werden verhuisd werd al super gespeeld in Maasmechelen. Vanaf het millenniumjaar 2000 tot heden werd maar liefst 15 maal in de TOP100 nationaal geklokt.

Een overzicht:
Marseille 2005
2 °Perpignan 2002 (2°Int. Nat. Jaarlingen)
20° Pau 2000
78° Marseille 2000
33° Barcelona 2001
51° Pau 2000
60° Barcelona 2005
63° Marseille 2005
64° Bordeaux 2000
74° Marseille 2003
78° Montélimar 2005
93° Perpignan 1999
93° Barcelona 2004
96° Brive 2001
60° St. - Vincent 2003

De wil om te winnen
In Nederland krijgt een winnaar(es) van een grote fondvlucht dikwijls de naam van kinderen of kleinkinderen toegewezen. Deze traditie bracht Hendry mee van over de grens. Het is daarom dat deze crack vanaf nu de naam “SANDER” draagt.Hij werd genoemd naar zoonlief die trouwens zelf ook al een tijdje interesse toont voor de duiven van vader. De wil om te winnen is een eigenschap die overvloedig aanwezig is in het bloed van de marathonvliegers bij Kuypers. Ook deze klasbak heeft het van geen vreemden, hij werd zoals hierboven vermeld geteeld uit de nestzus van de “Perpignan. “Sander” is hoofdzakelijk het resultaat van een geslaagde kruising die de Gebr. Van Doorn realiseerde aan het begin van de jaren tachtig. Een kweekduiver van de Gebr.Kuipers (Neer) werd er gekoppeld aan een duivin van de legendarische Staf Dusarduijn. Nakomelingen van dit “stamkoppel” vormen ook nu nog de basis van de huidige Van Doorn-kolonie. Met één stamkoppel kan men met wat geluk jaren bij de besten horen. De Marseille-winnaar werd gespeeld op tradioneel weduwschap. Hij mocht zelf zijn partner kiezen. Dit systeem past Hendry al jaren toe om de drang naar huis te vergroten. Na een weekje broeden begin februari mocht de winnaar nog een 2-tal dagen broeden bij aanvang van het seizoen. Bij iedere inkorving op de fondwedstrijden mogen de weduwnaars een aantal uren samen met hun duivin doorbrengen wat ook voor “Sander” het geval was. Er wordt steeds op toe gezien dat een weduwnaar rustig op reis vertrekt. Daarom is het zeer belangrijk dat duiver & duivin in harmonie leven. Waar Hendry nog belang aan hecht is dat er altijd meer duivinnen dan duivers op het hok aanwezig zijn. Voor het geval er ééntje het laat afweten.


Palmares van “Sander”
1° Nationaal Marseille 2005
B 5030407/03
69 Prov. Orange ‘05 - 275° Prov. Berziers ‘04 - 1398 Nat. Beziers ‘04 - 1536 int. Nat. Beziers ‘04
1° Prov Marseille ‘05 - 1° Nat. Marseille ‘05 - 9° Int. Nat Marseille ‘05


Pedigree Nationale winnaar Marseille 2005 5030407/2003 = Klik hier


Ouders van: “ Sander”


Vader
:

NL: 1866133/97
10° Prov. Perpignan ‘04 - 182 Nat. Perpignan ‘04 - 31° Prov. Brive ‘04 - 157° Prov. Dax ’04 - 21° Prov. Bordeaux ‘03

Moeder
:

B 5076025/01
Nestzuster: 2°Internationaal Perpignan Jaarduiven ‘02
½ Zuster: “Barcelona 715”
3 x Barcelona - 7° Prov. San Sebastiaan ‘’03

Iets meer kunnen
Hendry Kuipers gaat het niet zoeken waar het niet te vinden is! Hij weet perfect als er wat hapert met de duiven maar grijpt nooit zelf in. Dat laat hij over aan een gespecialiseerde dierenarts. Al jaren komt hij bij Dr. Norbert Peeters over de vloer die de duiven op vakkundige manier begeleid. Met zo maar blind kuren doet men meer slecht dan goed. Hoe minder in de drinkpot moet hoe beter. Wel wordt zowat het hele jaar door gebruik gemaakt van natuurproducten als biergist, appelazijn, edeleolie enz...Wat niet baat niet schaadt! Aan de opleiding van de toekomstige fondvliegers wordt ook veel belang aan gehecht vanaf het moment ze jaarling worden. Met jonge duiven wordt door gebrek aan tijd weinig gedragen in hun geboortejaar. Zij die niet voldoen aan de normen van Hendry gaan er gewoon uit. Jaarlingen daarentegen gaan voluit vanaf de eerste leervluchten in april om zo het hele programma af te werken zelfs tot 1000km. In het begin dat deze Nederlandse Belg hier in Limburg ging inkorven, werd met ongeloof naar hem opgekeken als hij jaarduiven bij had voor een internationale vlucht. Nu, enkele jaren later past bijna elke fondliefhebber dit selectiesysteem toe. Enkel goede duiven tellen en die zijn erg zeldzaam. Het is gewoon een kwestie van goed en genadeloos selecteren. Alleen dan kunnen schitterende uitslagen behaald worden. Er wordt wel eens beweerd dat de Nederlanders net iets meer zouden kunnen met fondduiven dan wij hier in België. Wel! Waarheid of niet! Met Hendry Kuypers hebben we er een sterke concurrent bij, waar men aan de eindstreep in de toekomst nog vaak rekening zal mee moeten houden.De resultaten van de laatste jaren staan daar borg voor. Een droom werd met deze overwinning werkelijkheid. Veel succes toegewenst!!