Hoogdag van de Inter Westvlaamse Vereniging met Marc Pollin uit Snellegem als de 1e Algemene Kampioen 2014

“78 jaar West-Vlaamse Vereniging en 13 jaar Inter Westvlaamse Vereniging” staat er bovenaan op de uitnodigingen van de I.W.V. geblokletterd. De vereniging die al jaren aan een stuk uitpakt met een chicque en grootse huldiging van de kampioenen uit het voorbije seizoen. Een huldiging waarbij de dames van de liefhebbers sinds een handvol seizoenen gratis mogen aanzitten voor een bijzonder fijn banket.

Zondagmiddag was men met 330 personen om te genieten van dat culinair hoogstandje in Domein Maelstede te Kuurne. Tussen de diverse gangen in werd hulde gebracht aan de vele laureaten. Voorzitter Filip Norman was daarbij de speaker van dienst. In zijn openingsrede dankte hij meteen nationaal voorzitter van het Sportcomité Dirk Schreel en de voorzitter van de KBDB West-Vlaanderen Frank Verkinderen voor hun aanwezigheid. Hij keek terug op een keihard seizoen 2014, geteisterd door o.a. een paar moeilijke lossingen waarbij hij de bedenking maakte dat ongelukkige beslissingen op dit vlak nooit uitgesloten zijn. Hij pleitte voor de oprichting van een comité met personen die op het vlak van lossingen een berg ervaring hebben. Een ander punt dat hij aanhaalde, was de bezorgdheid onder de West-Vlaamse liefhebbers door het wegvallen van de nationale vluchten uit Tours en Poitiers, toch twee vluchten met een grote deelname en een goed verloop. Daarom wenste hij dat het nationaal sportcomité toch nog eens de zaak zou herbekijken om minstens één van de twee voornoemde wedstrijden te behouden.


Voorzitter Filip Norman tijdens zijn openingsrede

1e Algemeen kampioen: Marc Pollin

Hoeveel maal Marc nu reeds als 1e algemeen kampioen van de I.W.V. werd uitgeroepen weten we niet, maar we schatten dat het al boven de 15 zal liggen. Niet niks dus. Dit seizoen eindigde hij met 3 prijzen voorsprong op de 2e (K & R Platteeuw) en 7 op de 3e (André Vaernewijck), hoewel beide laatstgenoemden  een formidabel seizoen achter de rug hebben. Ook andere liefhebbers kenden een fraai seizoen. We overlopen verder nog eens het rijtje van de top 10 in het algemeen kampioenschap: Joël Verschoot was 4e, N & F Norman 5e, Filip De Prol  6e, Julien Vaneenoo 7e, Gino Clicque 8e, Lionel Vermander 9e en Eric Vermander 10e. In hun spoor volgde verder nog een trits liefhebbers die stuk voor stuk met fierheid mogen terugblikken op het seizoen 2014, zelfs tot en met de laatste in de ranking inzake geldprijzen en dat waren er maar liefst 80 die minstens €50 gratis ontvingen. In dat gratis algemeen kampioenschap werd voor €6.200 aan geldprijzen uitgedeeld.


Top 3 Algemeen Kampioenschap

Marc Pollin wint het Kampioenschap oude duiven

Met 20 prijzen wint M. Pollin dit kampioenschap waarbij 30 liefhebbers konden genieten van de prijzenpot bestaande uit €3200. Twee liefhebbers volgden met 18 prijzen en dat waren in volgorde S & P Colpaert en Baert-Simoens. André Vaernewijck volgde met 17 prijzen op de 4e plaats en Lionel Debusschere met 17 prijzen op de 5e plaats.

Kurt en Raf Platteeuw winnen het kampioenschap der jaarlingen

Met 20 prijzen (1 prijs voorop) winnen Kurt en Raf het pleit na een bikkelharde strijd. Als 2e met 19 prijzen zien we M. Pollin en dan volgen twee liefhebbers met 17 prijzen, namelijk in volgorde Gino Clicque (3e) en Julien Vaneenoo (4e). Met 16 prijzen volgt op de 5e plaats de tandem Lannoo-De Clerck. Hier waren er opnieuw 30 liefhebbers die een prijzenpot van €2.400 mochten verdelen.

Jozef Planckaert wint het kampioenschap der jongen

Drie liefhebbers eindigden in deze categorie met 25 prijzen. De coëfficiënten brachten uiteraard de beslissing over de volgorde. Eerste werd Jozef Planckaert uit Harelbeke, 2e werd Filip De Prol en 3e K & R Platteeuw. Als 4e eindigde Jacques Hellebuyck en als 5e Rik Cools. Ook hier weer 30 winnaars van een geldprijs, samen belopend tot €2.050.


Top 3 Kampioenschap Jongen

Kampioenschap der Azen: winnaar André Vaernewijck

Vijf liefhebbers scoorden 10 prijzen, andermaal viel de volgorde volgens de coëfficiënten. De winnaar werd A. Vaernewijck, 2e J. Vaneenoo, 3e J. Verschoot, 4e M. Pollin, 5e F. De Prol.

Een 38-tal ereprijswinnaars

Er volgde achteraf een plejade aan ereprijswinnaars op de vluchten van de I.W.V. Aan de algemene kampioen en de 1e kampioen in elke categorie werd de ereprijs Toulet-Van Bael toegewezen.

Flanders Pigeons Trophy

Een competitie onder ploegen van telkens drie liefhebbers. Winnende ploeg werd deze gevormd door K & R Platteeuw, André Vaernewijck en Lionel Debusschere.


Winnende ploeg in Flanders Pigeons Trophy

Er waren verder ook nog bloemen aan het adres van de nationale winnaars en/of 1e nationale kampioenen of asduifwinnaars met als slot een mooie hulde aan de oudste aanwezige liefhebber die al veel jaren aan het hoofd stond van een van de inkorvingsburelen van de I.W.V. Het gaat om Georges Poisonnier en zijn dame, die een bloemstuk ontvingen uit de handen van bestuurslid Luc Van Den Broecke. Georges is 91 jaar en zijn dame 94. Op zo’n leeftijd nog gelukkig samen zijn!

Al bij al werd het voor de West-Vlaamse duivenliefhebbers en de I.W.V. een ware hoogdag waarop heel veel trofeeën, bloemen en een aardige gratis prijzenpot werden overhandigd aan de vele laureaten. Felicitaties aan alle geklasseerden alsook aan voorzitter F. Norman en zijn bestuur met de fijne & verzorgde organisatie van hun “Dag” van de Inter-Westvlaamse Vereniging.