West-Vlaanderen beleeft schit-te-ren-de Provinciale Dag

In de fraaie en ruime accommodatie van het Domein “Vossenberg” ging op zondag 2 november de Provinciale Dag van de KBDB West-Vlaanderen door. Er waren meer dan 300 aanwezigen voor een uiterst verzorgd en fijn banket. Dat was dik 70 man meer dan in 2013.

Van de zijde van de KBDB was er naast het Provinciaal Comité de aanwezigheid van de heer Van Bockstaele (Nationale Voorzitter) alsook een aanzienlijk aantal KBDB-mandatarissen uit de andere Vlaamse provincies. Het programma voor de ganse dag was goed gevuld , waarbij achteraf bekeken de timing strikt werd opgevolgd . Vanaf 10u 45 begon reeds de uitreiking van de vele ereprijzen op de jaarlijkse Guldensporenvlucht  gevolgd door de prijsdeling van de Westvlaamse Jeugdclub door het Prov. Comité .  Toen waren er al heel wat aanwezigen die naar “de Vossenberg” waren afgezakt.

Tijdens het feestbanket volgde de huldiging der kampioenen van het WVV (West Vlaams Verbond ) , van de Ereprijswinnaars ( prov. winnaars) in het WVV , van de top-3 in de verschillende kampioenschappen van de KBDB W-Vl., van de 1e Algemene Kampioen van de KBDB W-Vl., de nationale winnaars en nationale kampioenen uit de provincie, de nationale top-3 van de BCK ,enz…. . Het optreden van Gene Thomas  was voorzien om 15 u 45 en dat gebeurde praktisch stipt op tijd. Het was een moment van verpozing tussen de vele huldigingen door, een intermezzo dat  heel wat koppels op de dansvloer lokte …… de verkoping van een aantal duiven en/of bons van een aantal  westvlaamse kampioenen bracht bijna  5000 € op ,  een verkoping die uiterst vlot verliep onder de leiding van Johny Carette, terwijl de feestrijke namiddag werd afgesloten met de uitreiking der trofees aan de geklasseerden in de diverse kategoriën vanaf de  4e plaats en volgende . Tussendoor ontvingen  Dirk Lamote en zijn dame uit Houthulst een geschenk aangeboden voor hun belangeloze inzet een seizoen lang als lossingsverantwoordelijke . Er vond zoals elk jaar ook een tombola plaats, waarvan u de winnende nummers hier kan bekijken.

De tandem Roose-Pyra uit Bekegem : 1e Algemeen Kampioen in het WVV

Het West Vlaams Verbond deelde op deze namiddag maar liefst een 8000 € aan prijzen uit, verdeeld over geldprijzen, trofees, bloemen en zakken duivenvoeders . “De” grote blikvangers binnen de kampioenschappen waren ontegensprekelijk de Bekegemse tandem Roose-Pyra . Met een 2e plaats bij de oude duiven, een  1e bij de jaarlingen en een  4e plaats bij de jongen kroonden zij zich tot 1e Algemeen Kampioen, niettegenstaande het feit dat zij enorm veel tegenstand kregen van ondermeer Frank Paridaen uit Sijsele en Karel Tuytens uit Meulebeke bij de jaarlingen en van andermaal van Frank Paridaen en Lionel Vermander bij de oude duiven.

Ziehier de top-3 uit elke kategorie van het WVV:

-Algemeen Kampioenschap : 1e Roose-Pyra -  2e Frank Paridaen  - 3e Karel Tuytens
-Oude duiven : 1e Frank Paridaen – 2e Roose-Pyra – 3e Lionel Vermander
-Jaarlingen : 1e Roose-Pyra – 2e Frank Paridaen – 3e Karel Tuytens
-Jongen : 1e Lieven Maiheu – 2e Luc Deprez – 3e Lannoo-Ballegeer .

Benevens de huldiging van de kampioenen, ontvingen ook alle provinciale winnaars op de vluchten van het WVV een trofee en bloemen .

De laureaten in de provinciale kampioenschappen: 1e Algemeen Kampioen werd Gino Clicque uit Wevelgem

De top-3 in elke kategorie werden gehuldigd tijdens het feestbanket . Ziehier een overzicht van de top-3, de volledige lijst provinciale asduiflaureaten verscheen reeds eerder in de pers.

De Algemene Kampioen  Gino Clicque kroonde zich met volgende asduifklasseringen :  1e fond jaarlingen – 1e fond jongen – 1e grote halve fond jaarlingen –  4e fond oude  . Het resultaat van een effenaf superseizoen 2014 , een seizoen waarin Gino zich ook tot o.a. 1e nationaal kampioen grote halve fond jaarlingen, 2e nationaal kampioen fond jaarlingen en 1e nationale asduifwinnaar KBDB fond jaarlingen wist te spelen .

Kategorie snelheid oude en jaarlingen : 1e Geert Truyaert uit Aalbeke – 2e Dries Dhondt uit Oedelem – 3e Daniël Depoorter uit Koekelare

Kategorie snelheid jonge duiven : 1e Paul Haesaert  uit Torhout – 2e Yannick Haesaert uit Torhout – 3e Marcel Mestdagh uit Roksem

Kategorie kleine halve fond oude en jaarlingen : 1e Deschacht-Denduyver uit Westkerke – 2e Noteboom MIchel uit Oedelem – 3e Geert Truyaert uit Aalbeke

Kategorie kleine halve fond jongen : 1e Luc Deprez uit Ingelmunster – 2e Liliane Demely uit Moorsele ( is ook 6e nat. asduif ) – 3e Ronny Ronse uit S.E.W.  Luc Deprez wordt tijdens de Nationale Dagen tevens gehuldigd als  1e asduifwinnaar in de kategorie kleine halve fond jongen .

Kategorie grote halve fond oude : 1e Kurt en Raf Platteeuw  ( speelden andermaal een schitterend seizoen bijeen met talrijke overwinningen, meerdere  prov. overwinningen  en ondermeer klassering in de top-10 van het Algemeen Nationaal Kampioenschap KBDB)  – 2e Bart en Dirk Delodder uit Waregem ( 2 prov. overwinningen in 2014 )  – 3e Frans en Tony Dekeyser uit Eernegem .

Kategorie grote halve fond jaarlingen : 1e Gino Clicque – 2e BDS/De Clerck uit Tielt ( ook  prov. overwinningen )  –  3e A & R De Saer uit Ruiselede (Rudi won niet alleen prov. wedstrijden maar ook op diverse nat. vluchten aan de top met o.a. 1e nat. Cahors)

Kategorie fond oude : 1e John Meurisse uit Oeselgem  ( was afwezig)- 2e Joël Verschoot uit Ingelmunster  ( de superstar van vorig jaar , ook in 2014 op het voorplan ) – 3e  A & R De Saer , deze kolonie wordt o.a. op de Nationale Dagen gehuldigd als 1e nationaal kampioen fond oude .

Kategorie fond jaarlingen : 1e Gino Clicque – 2e Allemeersch-Van Parys uit Ruddervoorde – 3e K & R Platteeuw  

Kategorie fond jongen : 1e Gino Clicque – 2e Dominique Lagrou uit Lendelede – 3e Callewaert-Van Oost uit Torhout

Kategorie zware fond oude : 1e Pierre Bourgeois uit Izegem ( meerder prov. zeges in 2014 op de zware fond ) – Vanoverschelde-Colaert uit Zarren – 3e Luc Van Hoecke uit Oedelem. Pierre Bourgeois heeft ook de 1e nat. asduif grote fond KBDB en plaatst zich als 4e nat. kampioen grote fond oude .

Beginnelingen jonge duiven : Robbe Coone uit Ledegem

Beginnelingen oude en jaarse : Andy Maes uit Wingene

Nationale winnaars/kampioenen/asduifwinnaars

De provincie West-Vlaanderen kent in 2014 liefst 12 nationale winnaars ( samen met Vlaams-Brabant is dit het hoogste aantal ),  kent  3 nationale kampioenen en 3 nationale asduifwinnaars. Een eindbalans om fier op te zijn.

Nationale winnaars: Sioen H & L uit Moorslede (Poitiers jl), A & R De Saer uit Ruiselede ( Cahors oude), Gino Clicque uit Wevelgem ( Montluçon jl), Eric Vermander uit Oekene ( Montauban oude ), Ameel-Vanlake uit Dadizele ( Gueret oude), Stephan De Sloovere uit Gullegem ( Limoges oude), G & B Baekelandt uit Roeselare ( Limoges jl), J. Bruneel uit Merkem ( Libourne oude), Familie Schreel uit Zedelgem ( Brive oude), Mevr. Decock en Zonen uit  Diksmuide ( Brive jl) , Willy Corteel uit Oostduinkerke (Jarnac oude) en Gaby Vandenabeele uit Dentergem ( Tulle jl ) .

Nationale kampioenen

-1e Nationaal Kampioen fond oude : A & R De Saer uit Ruiselede
-1e Nationaal kampioen grote halve fond jaarlingen: Gino Clicque uit Wevelgem
-1e Nationaal Kampioen Jeugdcriterium ( 21-30 jaar) : Yannick Haesaert uit Torhout

Nationale asduifwinnaars:

-1e Nationale asduif kleine halve fond jongen : Luc Deprez uit Ingelmunster
-1e Nationale asduif fond jaarlingen : Gino Clicque uit Wevelgem
-1e Nationale asduif grote fond oude : Pierre Bourgeois uit Izegem

In Flanders Fields Pigeon Classic 2014

Deze speciale  vlucht onder organisatie van de WVOU verliep met lossing  uit de Franse stad Compiègne t.g.v.” 100 jaar Groote Oorlog 2014-2018” . Een wedstrijd die een enorme bijval kende inzake aantal duiven en deelnemende liefhebbers en had tevens een vlot verloop. Winnaars in de kategorie jonge duiven werden Roger en Jurgen Vervaeke uit Deerlijk die de Ereprijs van Z.M. Koning Filip in ontvangst  kregen. Luc Christiaens uit Ooigem won de Ereprijs van de heer Gouverneur van W-Vlaanderen ( deze werd overhandigd door Mevr. An Vansteenkiste, burgemeester van Houthulst ), Juliette Leroy uit Bas-Warneton ontving de Ereprijs van de stad Compiègne en Coone Robbe uit Ledegem kreeg de Ereprijs van de nationale voorzitter KBDB overhandigd door de heer St. Van Bockstaele.

Terwijl deze 4 laureaten samen met de verantwoordelijken op het podium stonden, werd door alle aanwezigen rechtstaand en onder de klanken van de LAST POST niet alleen hulde gebracht aan de winnaars van de Ereprijzen ,maar tevens werd het een herinnering aan de gruwelijke oorlog van ’14-’18 op de Vlaamse velden.  Tijdens deze ogenblikken was het  muisstil in de zaal… een pakkend moment voor iedereen !

Op diezelfde speciale wedvlucht werden nog een aantal andere ereprijzen geschonken, waaronder 3 x 2 overnachtingen ( luxe B & B) in  de stad Compiègne, ereprijs van de stad Ieper en de provincie W-Vlaanderen (een geschenkenpakketten / duivenvoeders, streekprod.uit de Westhoek) en dan waren er nog geschenken voor drie liefhebbers uit gemeenten van aan – of achter de IJzer .

Laureaten van de BCK

Voor de nationale keuring van de BCK ( showers en bevlogen duiven) werden volgens de keurders zo’n 200-tal duiven aangeboden. Ook de top-3  in de diverse kategoriën van deze competitie kregen hun verdiende plaats op het podium en werden in een hulde betrokken door  de nationale voorzitter en de bestuursleden van het BCK .

Laureaten op de Guldensporenvlucht

Deze jaarlijkse wedstrijd werd vervlogen vanuit Tours. Het is een vlucht met heel wat deelnemende liefhebbers. De winnaars in de drie kategories waren :

-Delrue I & G uit Koekelare bij de jongen
-Johny Deberdt uit Oostduinkerke bij de oude
-Roose-Pyra uit Bekegem bij de jaarlingen

Het betreft een goed gesponsorde wedstrijd met heel wat ereprijzen/ trofees/ waardebons/duivenvoeders/duivenprodukten, enz…. Werkten eraan mee : “Ieders Welzijn” Kortrijk als hooflokaal alsook een trits andere westvlaamse lokalen, de heer Philippe Decoene, de “Riddersclub van België”, de Fa Bricon, Simon Moreels, de Fa Herbots, de Fa Beyers, de Fa Vanrobaeys, de Fa Natural, Schoenen Vanluechene- Rumbeke, duivenproducten Van Hee, de stad Kortrijk, Vincent Vandewalle, Rest. St Cornil Aalbeke. Er werden ondermeer 141 bons voor zakken aan duivenvoeders uitgedeeld plus nog  een groot aantal andere ereprijzen.

Yannick Haesaert ( jeugd – 35 jaar ) en  Karen Huys ( jeugd + 35 jaar) als algemeen kampioen in de Westvlaamse Jeugdclub

In het voormiddagprogramma werden de kampioenen uit de Westvlaamse Jeugdclub gehuldigd door het Prov. Comité. De laureaten werden in alfabetische volgorde afgeroepen terwijl er melding was van de door hen gewonnen plaatsen in de diverse kategorieën. Algemeen kampioen in de kategorie jonger en ouderdan 35 jaar waren respectievelijk Yannick Haesaert uit Torhout en Karen Huys uit Deerlijk ( zij ontvingen ondermeer50 kg duivenvoeders voor deze titel ).

Op het einde van de dag mocht het Provinciaal Comité terugblikken op een effenaf schitterende provinciale dag die niettegenstaande het uitgebreid programma met de vele huldigingen uiterst vlot verliep . Nogmaals aan alle laureaten die over de ganse dag verspreid werden genommeerd een hartelijk proficiat. Het is een duidelijk bewijs dat jullie een fraaie seizoen achter de rug hebben. Ook felicitaties aan het Prov. Comité, het bestuur van de WVOU en de WVV met de excellente organisatie van deze unieke dag .