Winnaars 2014 bij de Barcelona Masters zijn gekend

De bekende tandem Schoors-De Waele uit Adegem (met 1e afgegevene) en Roger Schauwers uit Asse (met 1e + 2e afgegevene) zijn de laureaten van de Barcelona Masters 2014.


Schoors-De Waele

De organisatie van de Barcelona Masters, al aan haar 17e jaargang toe, en waarvan het aantal inschrijvingen jaarlijks tot maximaal 95 à 100 wordt beperkt, werd al verplicht om de inschrijvingen af te sluiten tijdens Fugare te Kortrijk. Het aantal deelnemers anno 2014 was door het grote succes der vorige jaren en de grote belangstelling aangegroeid tot  105. Wie er dus niet vlug bij was, was eraan voor de moeite, want meerdere inschrijvingen konden niet meer worden aanvaard.

Schoors-De Waele uit Adegem winnen met de “Jan” het kampioenschap met de 1e afgegevene

De ”Jan” BE10-4168513 bezorgde deze overbekende tandem uit Adegem de titel in het kampioenschap met de 1e afgegevene duif. Op de nationale uitslag staat deze marathonvlieger als 123e geklasseerd op de 8764 Belgische ingekorfde duiven. Op zijn voorbereidende vlucht uit Poitiers plaatste de “Jan” zich als 2634e nationaal  tegen 12379 duiven. Na de nationale overwinning op Montluçon oude is het winnen van dit klassement bij de Barcelona Masters een (althans voorlopige) tweede mooie onderscheiding in 2014 voor deze sympathieke Oost-Vlaamse liefhebbers. Het is voor hen bijgevolg een mooie bekroning van een schitterend fondseizoen. Het volledige klassement met de 1e ingegevene op de nationale uitslag 2014 kunt u hier bekijken.

De “Jan” plaatste zich in 2013 ook reeds op Barcelona, toen als 5743e internationaal tegen 25294 duiven. Hij vloog toen als voorbereiding Bourges en klasseerde zich daarop 2681e op 19655d. Uit zijn pedigree lezen we dat hij afstamt van uitstekend marathonbloed. Deze duiver verkreeg zijn naam doordat hij afkomstig is via samenkweek met duiven van wijlen Jan Declercq uit Maldegem, de man die in zijn loopbaan heel wat excellente fondresultaten verzamelde. Jan was tot aan zijn overlijden trouwens lid van de Barcelona Masters. In het jaar van het overlijden van Jan, 2010 was dat, werd de “Jan” dus via samenkweek geboren. Het is een 100% Walpot-duif. “Weze deze mooie onderscheiding een eerbetoon aan het levenswerk en de passie voor duiven die wijlen Jan Declercq bezielde”, aldus Alex Schoors. De vader van de “Jan” is de “023 Walpot” NL03-1294023. Het betreft een kleinzoon van drie nationale winnaars (nl. uit de 1e nat. Barcelona ’94, de 1e nat. Perpignan ’90 en de 1e nat. Bordeaux ’99). De moeder is de "Dochter Sander 671" NL00-0049671. De "Sander" was een Gebr. Bruggeman-duif uit de "062-78" die 4 x top 30 nationaal won. De pedigree van de "Jan" kunt u hier doornemen.

Roger Schauwers uit Asse wint het kampioenschap met 1e en 2e ingegevene

Op Barcelona jouw 1e en 2e ingetekende klokken is op zich niet zo evident. Daarvoor moet je beschikken over minstens twee uitstekende marathonvliegers en dan mag er over het lange traject van Barcelona tot aan je hok nog niks mislopen. Roger Schauwers klokte zijn 2e ingegevene op de nationale uitslag als 231e en zijn 1e ingetekende op de 328e plaats. Een mooie prestatie dus! Meer nog: hij klopt de winnaar van vorig jaar, Henri Vanneste, die beschikt over twee steengoeie Barcelonakleppers. Hier vindt u het klassement met de 1e en 2e afgegeven duiven.

Het tandemkampioenschap werd gewonnen door Henri Vanneste uit Feluy en Frans Labeeuw uit Bissegem

Voor Frans Labeeuw is het reeds de derde maal dat hij het tandemkampioenschap wint. Met Henri Vanneste had hij dit jaar een uitstekende partner (via lottrekking). Zij winnen het met ruim verschil tegen een ander bijzonder sterk duo, gevormd door Roger Schauwers en Theo Weytens. Amper 7 tandemkoppels konden punten scoren met van elke deelnemer dus de 1e ingetekende. De volledige rangschikking van het tandemkampioenschap vindt u hier.

Mevrouw Firmin Willocx kampioen bij de dames of partners

Via lottrekking met de 1e ingetekende duif van een lid is er een eveneens kampioenschap voor de dames. De 20 eerste geklasseerden in het kampioenschap met de 1e ingegevene duif winnen aldus voor de dame waarvoor zij werden uitgeloot. U kan het klassement bij de dames/partners hier bekijken.

Aan alle genommeerden van harte proficiat. Het feest met huldiging gaat door op zondag 21 september in “’t Biezemhof” te Aalter.