Skip to main content

Gebr. Maassen (Ubachsberg, NL) nemen zoete wraak met de 1e Nationaal Narbonne 2014

Met een dag vertraging werden op zaterdag 26 juli om 07.10 uur 6648 duiven gelost voor het Nationaal ZLU concours vanuit Narbonne. In Nederland wisten slechts twee duiven op deze dag het hok te bereiken waaronder de Rooie Narbonne van de Gebr. Maassen.

  
Harry en Math Maassen

De 48-jarige Harry en de 55- jarige Math vormen samen de Gebr. Maassen. Harry is getrouwd met zijn Jeanneke. Samen hebben ze twee kinderen van 17 en 19 jaar oud. In het dagelijks leven is Harry werkzaam als schilder. Zijn broer Math is gehuwd met Daphne. Ook zij hebben twee kinderen en bovendien twee kleinkinderen. Harry verdiende de kost als metselaar. Beiden zijn ze besmet geraakt met de duivenbacil door hun vader die duiven had. Nadat Harry in het huwelijk was getreden begon hij zelfstandig zijn hobby uit te oefenen op zijn huidige adres. Math hield het in die tijd nog bij zijn andere hobby’s, Duitse herders en kanaries. Ook hij heeft een tijd met duiven gespeeld maar stopte na een jaar of tien met de sport. Uiteindelijk is hij later opnieuw gestart ditmaal samen met zijn broer Harry. In 2005 had Harry al de overstap naar de fond gemaakt. Sinds 2008 wordt enkel deelgenomen aan de ZLU vluchten.

Narbonne

De aankomsten van de duiven werden door de Gebroeders gevolgd op de site van Pipa. Rond de klok van half 10 waren de duiven gevorderd tot Mortier (BE) een 25 kilometer gelegen van Ubachsberg. Een aankomst op de dag van lossing zou een vroege duif betekenen maar toen het rond kwart voor 10 al aardig donker begon te worden werd hier niet echt meer op gerekend. Harry en Math schrokken toen plotseling over het dak hun NL11-1056917 de Rooie Narbonne zich aandiende. Het bleek de eerste melding in Nederland te zijn. Met nog slechts één melding om 22.23 uur in het iets verder gelegen Meers stokte de aankomsten op zaterdag. De zondagochtend startte met mist en al snel werd duidelijk dat een droom, het winnen van een 1e Nationaal uitkwam. Een hectische dag was het gevolg. Eerst de controle door de ZLU, het bezoek van een fotograaf en een telefoon die roodgloeiend stond. In de avond, werden de klokken geopend. Onder het genot van het nodige gerstenat werd daarna de overwinning gevierd.

   

De Rooie Narbonne

wordt gespeeld op het traditionele weduwschap. Hij is niet al te groot van stuk, is goed gebouwd en heeft een zijdezacht verenpak. Hij had zich al een paar keer laten zien op de nationale ZLU vluchten. Zijn beste resultaat behaalde hij in 2013 met een 51e Nationaal Narbonne ZLU. Met deze prestatie had deze doffer het vertrouwen van Harry en Math gewonnen en werd hij als 1e getekende afgegeven in het inkorflokaal. Zoals veel goed duiven vertoont ook de Rooie Narbonne onderscheidend gedrag. Tijdens de training is een plekje op de ontluchtingspijp van de verwarming op het dak van hem. Geen enkele andere duif mag aan zijn plekje komen. Uit de stamboom wordt direct de herkomst van de duiven van de Gebr. Maassen duidelijk. De vader NL08-1906657 Donkere Geert stamt uit de duiven van Geert Schmitz (Simpelveld, NL). Deze doffer werd al vader van o.a. de 32e Nationaal Marseille. Moeder is de NL09-1539532, zij stamt uit duiven van Ruud Botterweck (Mechelen, NL) en is een kleindochter van twee nationale winnaars. Voor het aanschouwen van de pedigree van de Rooie Narbonne kan U hier klikken. Het hok is verder opgebouwd met duiven van Jo Hanssen (Kerkrade, NL) en van Jacco Schippers (Raamsdonksveer). Van laatstgenoemde liefhebber werden op zijn totale verkoop vijf duiven gekocht. Veel van deze duiven vinden hun basis bij Harry en Roger Wijnands (Maastricht, NL). 
   

 
NL11-1056917 Rooie Narbonne, 1e Nationaal ZLU 6648 duiven


De vleugel van de winnaar

Prestaties

Het winnen van de 1e Nationaal Narbonne kan niet als een volledige verrassing worden beschouwd. Afgelopen jaren waren Harry en Math regelmatig in het snuitje van de nationale uitslagen terug te vinden. In 2014 werd vooral op St. Vincent al sterk gespeeld met de 37e en 39e Nationaal ZLU. Voor een overzicht van de mooiste prestaties kan U hier klikken.

Na het bitter komt het zoet

De gebroeders Maassen hadden eerder al een echte topper onder de pannen. De NL07-1070029 werd gekroond tot Asduif Bordeaux ZLU over de jaren 2009 tot en met 2012. Deze doffer ging jammerlijk verloren op Nationaal Narbonne ZLU in 2012. Dat heeft erg veel pijn gedaan. Dat twee jaar later juist op Narbonne de Nationale overwinning kan worden gevierd maakt, niet alles maar wel, veel goed. Harry en Math wensen tot slot uitdrukkelijk de verzorgers van de ZLU te bedanken voor de goede verzorging van de duiven, al jarenlang.