Team René Van De Weyer (Mol, BE) hengelt mee naar de nationale asduiftitels

Eind jaren '80 hebben drie duivenvrienden uit de Kempen de handen in mekaar geslagen nl. René Van De Weyer, Julien Foets en Frans Hooybergs. Een team dat nu de vruchten plukt van een zeer strenge selectie, het samenvoegen van de beste duiven en het continu verleggen van de grenzen.

3 duivenmelkers, 3 vrienden. Al jaren houden ze het met elkaar uit in een sport waar toch heel wat beslissingen moeten genomen worden. Naar eigen zeggen wordt er nooit ruzie gemaakt, discuteren natuurlijk wel. Als er belangrijke beslissingen moeten genomen worden zal dit steeds met de goedkeuring van alle drie zijn. Nooit wordt er achteraf gezegd van 'zie je wel, had je maar ...' . Het succes voor een jarenlange, succesvolle samenwerking. Het zijn straffe mannen, die van Mol-Millegem, met nog straffere duiven.

Klein hok, grootse resultaten

Onder het motto: je moet niet altijd met veel duiven spelen om een goed resultaat te boeken. Niet altijd hebben de liefhebbers met de grootste publiciteit de beste. Enkel door een keiharde selectie, over meerdere jaren, kan je topprestaties neerzetten. Wie beter doet steekt zijn vinger op. René Van De Weyer, altijd een uitzonderlijke goede snelheidsspeler geweest, besloot einde jaren '80 in overleg met zijn vrienden Frans Hooybergs en Julien Foets te gaan samenspelen. Daar de vliegduiven bij René zitten werd gewoon zijn naam gehouden. Julien Foets, bezitter van het beste van het beste van wijlen zijn nonkel Jef Van Sweevelt, en Frans Hooybergs, die het kweekhok onder zijn hoede nam, waren hiermee akkoord en zo komt het dat er 3 echte melkers achter 1 naam staan.

Alles wat er te winnen was op de snelheid, zowel lokaal, provincial als nationaal, werd gewonnen. Meerdere nationale asduiven en 2 Olympiadeduiven waren hun deel. Midden 2005 besloten zij over te stappen naar de halve fond. Naast de bestaande basisduiven Jef Van Sweevelt, Deblier, Jules Hermans, Henri Menten, Karel Hufkens, werden er duiven bijgehaald bij de beste halve fondspelers: Georges Dekeyser, Paul & Jelle Roziers, Wijlen Flor Vervoort, Sooi Van Thielen, Richard Verdonck, René Van de Broeck , Wynand De Bruyn. Later werden deze aangevuld met kleine fondduiven van o.m. Rik Hermans, Van Leest- Peeters (Thelma), Jul Lens, Gaston Van de Wouwer (o.a.een directe dochter van de wereldbekende Kaasboer).

Naast meermaals samenstellen en wijziging van de kweekkoppels, moeten de kinderen over 4 jaar bewijzen, dat zij hun plaats waardig zijn op het kweekhok. Jongen worden goed opgeleerd en moeten zich bewijzen als jaarling. Selectiecriteriea van dit team: als oude is de limiet 75% prijs, 50% per tiental over 18 vluchten, 2 x140 km, 2x 240 km, 14 halve fonddrachten tot Orléans. Week op week alles mee, geen toeristen op mijn kot. De beste blijven op de halve fond, enkele minder snelle worden de laatste 2 seizoenen met succes gespeeld tot Limoges (693km). Om concreet te zijn, ze hebben overal wel duiven bijgehaald om hun hok te versterken, toch spelen zij deze uitzonderlijke resultaten bij mekaar met slechts 15 (!) weduwnaars. Er zitten 25 kweekkoppels op het hok, maar er worden dus enkel 15 toppers overgehouden. Als ze zeggen strenge selectie, is het wel duidelijk dat dit een strenge selectie is.


Julien, René en Frans

Resultaten 2014

Ondertussen is Bourges II voorbij en wil dit ook zeggen dat het gedaan is met spelen in Millegem. Enkel de jongen worden nog verder opgeleerd. De weduwnaars en de resultaten worden onder de loep genomen en zo wordt het team, dat volgend jaar deze resultaten zal moeten evenaren, samengesteld. Een korte samenvatting van de resultaten leert ons dat ze 28 1° prijzen hebben samengespeeld in het lokaal 'De Vlugge Vlieger' in Mol-Millegem (ongeveer 160 leden), waarvan 9x 1° duif in het samenspel van 7 bonden en 8x 2° duif in datzelfde samenspel. Dat er nu dan ook duiven tussenzitten die in aanmerking komen voor nationale asduif en zelfs Olympiadeduif is dan ook niet te verwonderen.

Het resultatenlijstje is er eentje om in te kaderen (klik hier voor resultaten 2014). Enkel de prijzen per 10-tal zijn vermeld, de rest is naar eigen zeggen bladvulling.

Een trofeëenkast om U tegen te zeggen, deze wordt ongetwijfeld nog aangevuld

Winnaars

De beste duif op het hok momenteel, is ongetwijfeld 'Den 459' (Klik hier voor resultaten 'Den 459', BE10-6238459). Hij haalt 3 jaar na elkaar een asduiftitel en maakt zichzelf daardoor topfavoriet. Hij is echter niet de enige topduif op het hok en heeft duchtige concurrentie zitten tussen zijn hokgenoten. Wat te denken van 'Den 405' (Klik hier voor resultaten 'Den 405', BE09-6089405) of van 'The New Bourgesman' (Klik hier voor resultaten 'The New Bourgesman', BE11-6175240). En als top of the bill op dit hok hebben ze een jaarling om U tegen te zeggen namelijk 'Grandson of the Super Whiteflight', 1° asduif jaarlingen halve fond 2014 zowel lokaal als in het verbond. (Klik hier voor foto en resultaten van BE13-6031116). Met zulke strenge selectiecriteria is het echt zoeken naar een duif die het niet kan.


Topper van het hok

Helpen waar kan

Nog een leuke anekdote is dat terwijl ik op het duiventerras in Millegem notities zat te nemen een jonge kerel uit Limburg kwam aanbellen. Een startende duivenmelker uit de omgeving van Hasselt. Hij kwam zowaar een handtekening vragen aan René. Daar de mannen niet te beroerd zijn om een woordje uitleg te geven werd er prompt een rondleiding gegeven. Zo'n mooi beeld kon ik niet laten voorbij gaan en legde dit dan ook vast op de gevoelige plaat. Het was duidelijk dat deze jongeman vol ontzag naar René luisterde en zelf ook nog wat toe te voegen had. Deze kerel heeft bij René blijkbaar ook een gevoelige snaar geraakt want ik heb net te horen gekregen dat ze in Millegem 2 eitjes schenken uit 'Den 459'. Onze startende duivenmelker weet bij dit schrijven nog van niets en zal dus blij verrast zijn dit nieuws te lezen. Hij vreesde er al voor dat er door de stijgende belangstelling voor de duiven bij Van De Weyer niets meer te krijgen zou zijn en als ze nog te krijgen zijn onbetaalbaar zouden zijn voor een starter. Ik ben er zeker van dat deze duifjes gekoesterd zullen worden en dat er een gemotiveerde melker bij is. 


Een zeer gelukkige fan