Cor den Ouden jr. pakt met slechts 1 duif mee de 1e van 2722 duiven op Sens in de afdeling 8 noord

De 57 jarige Cor den Ouden jr. uit Harderwijk (NL) pakt met zijn tot op het bot gemotiveerde Golden Lady de 1e op Sens in de afdeling 8 noord tegen 2722 duiven met slechts 1 duif in de mand


Cor met zijn Golden Lady

Eigenlijk gaat de voorkeur van Cor uit naar de snelheidsvluchten, dus vitesse, midfond, jonge duiven en natour. Een enkele keer wordt er deelgenomen op de dagfond met 1 of 2 duivinnen. Een paar weken voor deze dagfondvlucht werd er met een paar liefhebbers van P.V. De Toekomst afgesproken om een paar duiven mee te geven op deze dagfondvlucht aangezien er geen andere vlucht op het programma stond. Cor besloot ook 1 duif te spelen en wel zijn Golden Lady NL11-1368687. De doffer van de Golden Lady ging op een van de eerste vluchten verloren. Besloten werd toen om haar niet meer te spelen. Zodoende werd zij bij de jonge duiven geplaatst waarna zij volgend jaar een plaatsje op het kweekhok zou krijgen. Cor is een groot voorstander van veel wegbrengen van de jonge duiven en ook de Golden Lady ging dan steeds mee. Zo heeft zij in totaal wel zo'n 25 korte vluchtjes gehad. Intussen kwam zij op eieren samen met een jonge doffer in een loketkast. De laatste 2 dagen voor de inkorving op Sens kreeg zij een kaal jong ondergeschoven waar zij stapelgek op was. Waarschijnlijk heeft zij hier de motivatie uit gehaald met als eindresultaat:

1e Sens 490 km. 2722 duiven Afdeling 8 noord


De NL11-1368687 Golden Lady. 1e Sens 2722 duiven

Cor die bedrijfsleider is in een supermarkt en ook op zaterdag werkt heeft de Golden Lady niet zien komen. Wanneer de duiven arriveren gaat hij altijd even naar huis. Ook op deze zaterdag toen de eerste meldingen van de afdeling zuid op de melding site verschenen spoedde hij zich huiswaarts. Rond 13.00 uur ging hij even naar binnen waar hij zag dat er in zijn Regio nog geen duiven waren gemeld. Toen hij weer buiten kwam zag hij tot zijn grote verbazing dat de 687 was geconstateerd. Gauw in het hok gekeken en daar zat de 687 al op haar jong. Daarna snel gemeld met het bekende resultaat. Sens was beslist geen makkelijke vlucht. De 687 maakte een snelheid van 1279 meter/minuut en het duurde dan ook meer dan 2 uur voordat alle prijzen (1:4) verdiend waren

Dat de Golden Lady uit het goede hout is gesneden heeft zij in het verleden al meerder malen bewezen. Zo werd zij in 2012 1e natour duifkampioen in de Kring. Ook stond zij toen hoog genoteerd op de ranglijst van TBOTB bij de natour duiven. Enkele van haar beste prestaties, allen op nest behaald zijn:

 1e Sens     2722 duiven
 6e Peronne    3820 duiven
13e Grimbergen  6848 duiven
11e Quievrain   5205 duiven
12e Tongeren   5764 duiven
 3e Breuil le Vert 245 duiven
 3e Peronne    130 duiven

De vader van de Golden Lady komt uit een doffer van Anton Ruitenberg via Jurrien Herssenberg. Deze doffer speelde een 1e teletekst op Morlincourt tegen 8755 duiven. De moeder komt rechtstreeks van Ad Schaerlaekens uit zijn Guerret koppel.

Reeds vanaf zijn 10e jaar heeft Cor duiven, samen met zijn vader die op dat moment kanaries had waar hij ook keurmeester van was. Vanaf 1980 vliegt Cor zelfstandig. Vanaf die tijd kocht hij samen met zijn vader de eerste jonge duiven bij Jos van de Veeken (Retie, BE) uit de lijn van de in die tijd onklopbare Olieman. Deze jongen brachten de nodige kwaliteit op zijn hok. De laatste 15 jaar werden er late jongen aangeschaft bij o.a. Jack van Eck (Dreumel, NL), Cees Schroevers (Arnemuiden, NL) G. en S. Verkerk (Reeuwijk, NL), Pieter Veenstra (Drachstercompagnie, NL)  Ad Schaerlaekens (Baarle-Nassau, NL) en als laatste bij Geert Munnik (Noordbroek, NL). Ook een doffer die hij kreeg van clubgenoot Jurrien Herssenberg  en een duivin van Eijerkamp pakten zeer goed. Door deze duiven onderling te kruisen heeft Cor een hok met duiven dat prima presteert. Enkel uitslagen van 2014 wil ik u dan ook niet onthouden:

Tessenderloo 7944 d.: 1-4-8-11-etc (14/28)
Chimay    7477 d.: 10-22-44-79-81-82-etc. (22/26)
Chimay    4262 d.: 9-10-11-40-41-59-75-etc. (18/19)

Cor is een gedreven liefhebber met een gezonde kijk op de duivensport. Hij is een liefhebber van zoals hij dat noemt de "moderne duivensport". Hiermee bedoeld hij veel trainen, veel en gevarieerd eten en zo min mogelijk medicijnen. Een aantal jaren terug is hij hier mee begonnen en niet zonder resultaat. Ook de verzorging is zeer stipt. Altijd op dezelfde tijd los en zelfde tijd voeren zodat de duif weet wat er gaat gebeuren. Natuurlijk moet een duif goede uiterlijke kwaliteiten hebben maar zaken die zich afspelen in het "koppie" van de duif zijn volgens Cor minimaal net zo belangrijk. Mentaliteit en motivatie zijn naar zijn idee mede bepalend of een duif wel of niet een super is.

Cor den Ouden Sr. overleden.

Tijdens  het maken van deze reportage is vader Cor den Ouden Sr. op 83 jarige leeftijd overleden. Cor Sr. was tot voor 5 jaar zelf ook altijd actief in de duivensport. De laatste jaren met behulp van zijn 82 jarige vrouw. Naast Cor Jr. zijn er nog 2 zoons van hem actief in de duivensport. Hij kon erg genieten van de prestaties van zijn zoons als die vroeg op de uitslag stonden. Ook afgelopen weekend vond hij het fantastisch dat met 1 duif mee de 1e werd gespeeld. Schrijver en Pipa wensen Cor en zijn familie heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.