Combinatie Kroesen (Klazienaveen, NL) bekronen een schitterend seizoen met beste jonge duif Afdeling 10

De combinatie Kroesen uit het Nederlandse Klazienaveen bereikt binnen enkele jaren vast en zeker de top in afdeling 10. Naast 1e vitesse onaangewezen en 1e jong aangewezen in 2013 hebben zij ook nog eens de beste jonge duif van de gehele afdeling.

De liefhebbers achter de combinatie Kroesen

Deze vader-zooncombinatie bestaat uit de 27-jarige Martin en zijn 55-jarige vader Jan. Martin was degene die in 2000 de eerste stappen in de duivensport zette. In het begin waren dat sierduiven, maar al snel kwam daar verandering in. Mede door toedoen van Klaas Bruinewoud, eveneens uit Klazienaveen, kwamen de eerste postduiven. Tot 2005 werd er gespeeld met wisselend succes en er werd dan ook besloten om de zaken wat serieuzer aan te pakken. Na het plaatsen van nieuwe hokken werd er aanzienlijk beter gespeeld. Door deze prestaties en het enthousiasme van Martin raakte ook vader Jan besmet met het duivenvirus. In 2006 ging men spelen onder de naam combinatie Kroesen. Tevens werd er in 2006 een nieuwe woning betrokken. Bij deze woning werd een prachtige duivenaccommodatie geplaatst van 16 meter lang met 6 afdelingen. Daarbij kwam nog een nieuw kweekhok. Door drukke werkzaamheden van vader en zoon is er relatief weinig tijd voor het verzorgen van de duiven. Om toch op topniveau te kunnen acteren, is er gekozen voor een hokverzorger. Deze heeft men gevonden in de persoon van Sieger Veenstra, in het verleden een gerespecteerd liefhebber. Men kan hier dan ook spreken van een driemanschap. Allen gezegend met de juiste instelling en drive om te winnen. Veel wordt er gedaan en gelaten om het hoogste te bereiken, tot op nationaal vlak.


V.l.n.r.: Martin en Jan Kroesen

Heremansduiven aan de basis

Zoals hierboven reeds geschreven nam de combinatie geen genoegen met wisselende prestaties. Neen, topprestaties wilde men, en dat kan alleen met topduiven. Door de aanschaf van nieuwe meubels via Eijerkamp kwam een behoorlijk aantal duivenbonnen voor Eijerkampduiven in hun bezit. In plaats van een hok vol jonge duiven vroeg vader Jan er slechts een paar, maar dan wel uit de beste duiven. En die kwamen er: uit Don Leo, Che en ook twee uit de Euro, om er maar een paar te noemen. Met kinderen van deze duiven had men veel succes. Mede daardoor ging men in 2010 op bezoek bij Leo Heremans. Tientallen duiven verhuisden richting Klazienaveen. Zo zijn Jan en Martin in het bezit van kinderen uit de Jan, uit Nieuwe Rossi en zelfs uit een broer van Bolt. Inmiddels bestaat hun hokbestand voor 99,9 procent uit Heremansduiven. Daarnaast zijn zij ook succesvol met een rechtstreekse duif van Stickers-Donckers (Lille, BE).

Het spel met de oude duiven

Rond de kerstdagen worden de vliegduiven gekoppeld. De vliegkoppels brengen allemaal zelf hun jongen groot en worden na het spenen weer gescheiden. De kwekers worden al eerder gekoppeld. Ook zij brengen zelf hun jongen groot. Men is geen voorstander van overleggen van de eieren. De reden daarvoor is dat men zuinig wil zijn op de kwekers. De vliegduiven worden zodanig herkoppeld dat ze 3 weken voor aanvang van de eerste vlucht op weduwschap staan. Daar Martin en Jan liefhebbers van de vitesse- en midfondvluchten zijn, wordt er niet verduisterd en bijgelicht. Er wordt alleen op weduwschap gespeeld met de doffers. De duivinnen zien alleen als jong de mand. De weduwnaars worden een 3-tal keren gelapt voor aanvang van het seizoen. Zowel voor het inmanden als bij het thuiskomen worden de duivinnen getoond. Er werd dit jaar gestart met 18 weduwnaars, maar na 5 vluchten waren er nog maar 10 over. De laatste vitessevlucht vanuit Nijvel was een regelrechte ramp in hun afdeling. Daarop werden dan ook een aantal goede duiven verspeeld.


Links de vlieghokken en rechts het kweekhok

De jonge duiven

Voor eigen gebruik werden dit jaar 60 jongen gespeend en toen men begon met africhten waren er nog 50 over. Kijkend naar de massale verliezen had de combinatie dan ook beslist geen klagen. Met het begin van de zomertijd begon men te verduisteren, wat tot de langste dag gebeurt. Vanaf dat moment wordt er bijgelicht van 5 uur 's ochtends tot 23 uur 's avonds. Een aantal weken voor aanvang van de vluchten wordt er begonnen met africhten. De eerste keer op een afstand van 5 kilometer. Na een keer of zeven zit men op 40 kilometer. Tijdens de eerste vluchten worden de jongen nog een keer per week weggebracht. De jongen verblijven op twee afdelingen en worden niet gescheiden. Men staat niet toe dat de jongen op eieren komen daar dat de training ondermijnt. Zodra een ei gelegd moet worden wordt de duivin in een mandje geplaatst. Daar de prestaties van de jongen na verloop van tijd terugliepen, werden ze op de natour gescheiden en op de deur gespeeld. De topprestaties kwamen opnieuw terug en er is dan ook besloten om het volgend jaar vanaf het begin zo te doen.

Prestaties

In afdeling 10 en het samenspel werden dit jaar aansprekende resultaten behaald. Zo speelde men o.a. een 1e van Gennep tegen 2473 duiven, een 1e van Hapert tegen 2369 duiven, een 1e op Pommeroeul tegen 1084 duiven en een 1e van Duiven tegen 2426 duiven. Dat het ook met de prijspercentages wel goed zat, bewijzen onderstaande resultaten:

Duiven       106 km 2426 d.: 1-2-3-17-58-59-60-61-63-64 etc (23/43)
Hapert       192 km 1500 d.: 3-5-7-8-10-12-45-49-50-51-etc (21/27)
Pommeroeul   338 km 1084 d.: 1-4-20-49-etc (5/7)
Tessenderloo 227 km 1290 d.: 10-21-22-29-70-72-74-75-76-etc (21/28)

Een topper hadden ze dit jaar met de Jonge As. Deze doffer schopte het tot duifkampioen van afdeling 10. Het is een zoon van hun Blauwe As, een Heremans-Eijerkampduif die dit jaar zelf o.a. een 1e speelde tegen 11.416 duiven. De moeder is een 100% Heremansduif. Zelf deed de Jonge As het dit jaar als volgt:

Nijvel     299 km 13e 1545 duiven
Pommeroeul 338 km 12e 1336 duiven
Hapert     192 km 20e 1035 duiven
Duiven     106 km 64e 2426 duiven
Wijchen    134 km 60e 1693 duiven

Topkwaliteit, de wil om te winnen en passie. Dat is wat men ziet en proeft bij de combinatie Kroesen. Martin, Jan en Sieger, een driemanschap op weg naar de absolute top. Dat bewijzen de prestaties van de afgelopen jaren. Dat het niet de laatste wapenfeiten zullen zijn staat als een paal boven water.