Daneels-Dierckx (Berlaar, BE), de Poulidor van de provinciale vluchten

Daneels-Dierckx, de eeuwige tweede, wacht geduldig op die eerste provinciale overwinning. De duiven hebben ze al, de ervaring ook, nu nog een beetje geluk?

‘Daneels-Dierckx’ bestaat uit het koppel Victor ‘Tor’ Daneels en zijn vrouw Carine Dierckx. Tor heeft in februari 2013 de fakkel als voorzitter van de vermaarde Houtvense Fondclub overgenomen van Mariette Vandeweyer.

De Poulidor

We beginnen meteen met een publiek geheim. Victor ‘Tor’ Daneels en Carine Dierckx, het duo ‘Daneels-Dierckx’ hebben nog nooit een provinciale overwinning gewonnen. De voorzitter van de Houtvense Fondclub heeft nochtans superduiven zitten, zelfs een aantal unieke stuks waar we het later over zullen hebben. Dat er superduiven zitten kan gestaafd worden met het feit dat ze al 12 keer de 2de provinciale plaats op hun palmares hebben staan. Een echt ‘Poulidor’ verhaal dus. Er zit enorm veel regelmaat in de resultaten van de duiven zoveel dat ze dus nog nooit die ene provinciale overwinning hebben gehaald maar de 2de plaats zoveel te meer hebben bekleed zoals ook nog:

2de Nationaal KBDB asduif grote halve fond 2007 (Marianne)
2de Provinciaal KBDB kampioen fond 2007

In 2003 is Torre verhuisd van Wiekevorst naar Berlaar en is dan beginnen spelen onder de naam ‘Daneels-Dierckx’, daar zijn vrouw Carine dit helemaal zag zitten. Ze helpt Tor waar ze kan en dit naast haar eigen job en het verzorgen van een behoevende waar ze 3x per dag naar toe gaat. De hokken zijn gewoon meeverhuisd. Torre speelt echter al van zijn 8 jaar met de duiven, vader Daneels was dan ook een verwoed duivenmelker waardoor het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Toen vader Daneels in 2005 overleed, is zelfs de begrafenis verzet voor de kampioenendag in Houtvenne. Hij zou het niet anders gewild hebben. De duiven verhuisden op dat moment naar de nonkel van Torre, maar het lot wil dat hij amper 3 weken later zelf overleed. Er zat voor Torre niets anders op dan de duiven naar zijn hokken te halen. Klinkt het niet dan botst het. De jonge duiven waren nochtans al buiten geweest bij nonkel, maar Torre wou het toch proberen. En dat het gewerkt heeft. Eén van de jonge duivinnen van toen, ‘Constance’, bekleedt in 2013 de 4de plaats Asduif Fond Oude en Jaarse in de provincie Antwerpen. Een duivin van 2005 die haar plaats waardig is tussen duiven van ’08 –’09 – ’10 –’11. Als Torre zegt met oude duiven te spelen, bedoelt hij echt oude duiven. ‘Constance’ is dan ook genoemd naar ‘nonkel Constant Daneels’. Regelmaat in resultaten wil zeggen dat er asduiven moeten tussenzitten. Niet alleen met ‘Constance’ heeft Torre asduiven gekweekt maar er zijn er nog enkelen zoals bv. ‘Tinne’, ‘Marianne’ en ‘Silke’. En over deze laatste wil ik het in eerste instantie even hebben. Dat andere goed bewaard geheim nl. ’Silke’.

Silke, een unieke superduivin op de fondvluchten

In Houtvenne kennen ze ‘Silke’ ondertussen. De reden hiervoor is dat ze daar al 4 keer asduif is geweest nl. in 2009 – 2011 – 2012 en 2013. Dat ze al een duivin is van ’06 is er totaal niet aan te zien, het is een mooie duivin in topvorm. En zoals het er nu uitziet zal ze ook in het seizoen van 2014 meedraaien, misschien wel om een 5de keer asduif te worden in Houtvenne. ‘Silke’ zit nog steeds niet op het kweekhok maar blijft meespelen. Zolang ze in topvorm is en goede resultaten neerzet mag ze blijven meedoen. De vliegduiven bij Daneels-Dierckx worden niet gekoppeld in de winter, ze krijgen volledige rust. ‘Silke’ dus ook. Enkel vlak voor het seizoen worden ze gekoppeld voor de motivatie maar de eieren worden meteen verlegd zodat er geen energie verloren gaat aan het grootbrengen van jongen. ‘Silke’ krijgt op het einde van het seizoen wel een nestje met jongen dat ze mag grootbrengen. (Klik hier voor de pedigree van Silke). De rechtstreekse kinderen van ‘Silke’ zitten wel op het kweekhok. Nota bij het kweekhok is dat dit hok niet in Berlaar staat maar bij een ‘nonkel duivenmelker op rust’ in Hove. Hij neemt de verzorging gedurende de week voor zich en Torre gaat in het weekend de hokken poetsen en de duiven controleren.


Silke is nog steeds een prachtige duivin in topvorm

Een andere topduivin die op de hokken van Torre heeft gezeten, is ‘Marianne’ (Klik hier voor de pedigree van Marianne). Torre heeft deze duivin gekocht op een bonnenverkoop in Berlaar in ’05 als jonge duif ter plaatse voor 15€, afkomstig van Wim De Troy, nu één van de toppers in Houtvenne. ‘Marianne’, genoemd naar de vrouw van Wim, heeft ook successen neergezet in Berlaar. Zo is ze ook Asduif geweest in Houtvenne en dat in 2007. Torre ziet echter wel een verschil in deze 2 topduivinnen. ‘Marianne’ slaagde er meer in om echt kop te vliegen en ‘Silke’ is dan weer regelmatiger. ‘Marianne’ zit ondertussen in China waar de nazaten het meer dan goed doen. ‘Marianne’ was en is nog steeds een fantastische legduivin, ze paart heel makkelijk en je kan er de klok naast zetten dat ze steeds na 6 dagen haar eerste ei legt. Heel makkelijk! Dat de afstammelingen van ‘Marianne’ het in Berlaar ook goed doen, blijkt uit ‘Emma’, een kleindochter van ‘Marianne’ (Klik hier voor de pedigree van Emma). In 2012 miste zij net 1 vlucht om in aanmerking te komen voor Nationale Asduif, voor deze 4de vlucht werd ze ziek en moest er een antibioticakuur gegeven worden en iedereen weet dat het even duurt vooraleer een duif hiervan gerecupereerd is en miste daardoor haar laatste vlucht. Spijtig genoeg is ‘Emma’ in het begin van het seizoen 2013 achtergebleven op een vlucht.


 

Werkwijze

Tor speelt totaal weduwschap maar zegt er bij dat de duivinnen steeds voorrang krijgen. Is er een duivin die een beetje motivatie nodig heeft moet de duiver voor haar thuisblijven, ook al vliegt deze duiver op dat moment goed. Hij moet wel zeggen dat de duivers het bij hem beter doen dan de duivinnen indien de vluchten verder dan 800km zijn, de echte verre afstanden dus. De rassen die hij heeft zitten presteren ook het beste met zwaar weer, wind op kop, als ze minder dan 1400m/min vliegen. Hij heeft ook een hele hechte band met zijn duivinnen, ze komen naar huis voor hem en niet voor het hok, een duiver of een nest. Het is zelfs zo dat als Tor niet aan het hok staat ze gewoonweg niet binnengaan vooraleer hij er is. In de zomer traint Tor de duivinnen elke avond ongeveer 1,5u. Rond acht uur, half negen laat hij ze buiten en ondertussen poetst hij de hokken, van zodra hij buiten komt vallen ze. Voor het koppelen zet Tor altijd een oude duiver tegen een jonge duivin, dit werkt goed voor hem. De duivers zijn rustig als het duivinnetje thuiskomt en er wordt minder gevochten, dus minder vermoeiend voor de jonge duivinnen.


Tor en Carine voor de vlieghokken in Berlaar samen met 'Silke'

 

Uitslagen 2012

klik hier voor een overzicht van enkele uitslagen 2012 Daneels-Dierckx

Uitslagen 2013

klik hier voor een overzicht van enkele uitslagen 2013 Daneels-Dierckx

Houtvense Fondclub

Torre is sinds februari 2013 de voorzitter van één van de meest vermaarde fondclubs in België, de Houtvense Fondclub. De club bestaat al meer dan 50 jaar en is gehuisvest bij ‘Hortensia’ in Houtvenne, ook wel het ouderlijk huis/cafe van Wim Helsen, bestuurslid van de club. Hij nam de fakkel over van Mariette Vandeweyer, die nadat ze haar duiven had weggedaan graag wou stoppen. Niet dat er veel veranderd is voor hem daar hij al enkele jaren bijna al het papierwerk voor zijn rekening nam, ook het ophalen van bonnen, organiseren van de kampioenendag enzovoort, deed hij al enkele jaren. Het was dus meer een formele overdracht en helemaal niet verrassend dat hij dit zou doen. Waarom er in Houtvenne zo goed gespeeld wordt en ondertussen een hele reeks aan toppers zoals Gaston Van de Wouwer, Wim De Troy, Vaneynde-Goovaerts, Van Hove-Uytterhoeven, Jules Lens, Scheers-Lodewijckx, J&J Engels, Johan De Belser, Marc Vlaeminck, en nog zo vele anderen … verder brengt, wijdt Torre aan een aantal dingen. Er is een basis aan heel goede duiven in de streek en de sfeer onder de melkers is zo goed dat er veel onderling wordt doorverteld, hulp geboden en natuurlijk ook al eens een duifje wordt uitgewisseld.


Hortensia, 78 jaar en nog steeds achter de toog in de Houtvense Fondclub

Tor is trots dat hij net van deze fondclub voorzitter mag zijn en mag meedingen naar topprestaties tussen topduivenmelkers.  Hij doet dit goed en hopelijk nog heel lang!