Skip to main content

Nationaal Châteauroux in Nederland werd slijtageslag met dolgelukkige winnaar

“Ik krijg de glimlach maar niet van mijn gezicht”, aldus Ina Rosendahl, eigenares van de snelste Nederlandse Châteauroux-vlieger van in totaal zo’n 50.000 duiven. Waar de Nederlandse kopstukken zich op de nationale Châteauroux zonder uitzondering aan het front meldden, gaf de 51-jarige Borculose in haar debuutjaar als zelfstandig duivenmelker iedereen het nakijken!

Weer voor echte crackduiven, dat werd Nederlands enige dagfondvlucht met een gezamenlijke lossing van heel het land. Wind op kop en hoge temperaturen maakten dat slechts duiven van uitmuntende kwaliteit en met superforme aanspraak zouden kunnen maken op de podiumplaatsen. Met winnaars als Gebr. Scheele (sector 1), G. & S. Verkerk (sector 2), Ina Rosendahl (sector 3) en Peter Brandsma Jr. (sector 4) kende het nationale concours zowel gedoodverfde als verrassende winnaars. Vooral de snelste duif van het land (1177 mpm) van Ina Rosendahl kwam uit onverwachte hoek en niet in de laatste plaats bij de winnares zelf: “Ik dacht dat ze een geintje met me uithaalden.”

Ina Rosendahl, Borculo
Snelste duif landelijk; 1e nat. Châteauroux sector 3 – 12.422 d.

De verrassing van de dag kwam zonder meer uit sympathieke hoek en ligt bij Ina Rosendahl uit Borculo. Jarenlang faciliteerde ze de hobby van haar man Willie door hem te ondersteunen in de verzorging van de duiven. “De enige optie om duiven te houden voor iemand die in ploegendiensten werkt”, stelt Ina. “Willie zegt wat ik moet doen en ik voer het uit. Dat is ruwweg de taakverdeling. Ik vind de omgang met duiven schitterend en waar Willie eigenlijk alles leuk vindt, vind ik vooral de verre afstanden mooi… Verweggistan-vluchten noem ik ze altijd. Het leek me leuk om met een eigen ploegje aan de dagfond en overnachtfond mee te gaan doen. Willie koos de duiven voor me uit en zo vlieg ik sinds begin dit jaar mee onder mijn eigen naam.”

Een aantal maanden na haar officiële intrede in de duivensport behaalt Ina misschien al wel het grootste hoogtepunt uit haar carrière. De 1e prijs winnen op een landelijk concours van zo’n 50.000 duiven op Châteauroux (683 km) kan nauwelijks overtroffen worden. Ina kan het nog maar half vatten: “De gekte is compleet. Elke dag bezoek voor reportages en mensen die ons feliciteren. Op de dag zelf drong pas laat tot me door dat ik steenvroeg zat.” Een uur nadat ze de NL12-1155909, een duivinnetje dat zich nog niet nadrukkelijk had laten zien, draaide, belde namelijk de meldpost om te checken of de melding wel klopte. “Natuurlijk klopte die. Ik draai nog met gummies en had het drie keer gecontroleerd. Omdat er nog geen tweede duif was, wist ik in ieder geval dat ik 1e in de club zou zitten. Kort daarna stond echter de controlecommissie op de stoep en ik dacht serieus dat ik in het ootje werd genomen. Maar niets van dat, ik speelde de 1e nationaal! Mijn man was aan het werk. Toen hij thuiskwam, wist hij natuurlijk ook niet wat hij hoorde!”

De winnende duif maakt deel uit van de kleine vliegploeg van Ina, bestaande uit 5 koppels op totaal weduwschap. Vader komt van de Gebroeders Pastoors uit Gendringen en moeder komt van Peter van Osch uit Zutphen. Twee gekende namen in de duivensport, die Willie en Ina klaarblijkelijk met goed kweekmateriaal hadden bediend. De zege valt een gepassioneerd duivengezin ten deel dat leeft op een roze wolk, en daar zeer zeker alle recht op heeft!

Gebr. Scheele, Terneuzen
1e-3e-8e-16e-33e-42e-59e-71e-82e nat. Châteauroux sector 1 – 16.847 d.

Voor het tweede jaar op rij steken Adriaan en Jaap Scheele de concurrentie in Zeeland de loef af op de nationale Grand Prix. Na de 1-2-3 Argenton van 2012 pakken de mannen nu 1-2 Châteauroux (523 km). Dit keer konden de mannen evenwel ook fier de 1e plek in sector 1 op het conto bijschrijven. 

Gebr. Scheele startte na een schitterend seizoen met al 11 (!) teletekstplaatsen als favoriet aan de nationale Châteauroux. Om daadwerkelijk te zegevieren, moest er echter met nogal een aantal kanshebbers uit onder andere Brabant en Limburg worden afgerekend. Vakkundig werd deze klus geklaard en door niet zo maar een duif: NL11-3056911 Hero toonde al meermaals uit het goede hout te zijn gesneden en kan inmiddels bogen op een zeer fraai palmares:

1e nat. sector 1 Châteauroux 16.847 d. 2013
1e Pithiviers         1.854 d. 2013 (3e prov. 6.340 d.)
23e prov. Orléans       4.308 d. 2011
34e NPO La Souterraine     3.077 d. 2013
37e NPO Argenton        3.372 d. 2012
77e prov. Peronne       5.684 d. 2012
78e prov. Sens         5.586 d. 2012

Hero is een zoon van De 800 (1e en 2e prov. winnaar, kleinzoon Superboy) x Lea (topkweker, rechtstreeks Marijke Vink). Klik hier voor de pedigree van Hero. Winnaar van 2e NPO en 3e sector 1 werd NL11-3056856 Boy 56, een rechtstreekse zoon van de Scheele-stamdoffer Superboy x dochter van 666 Henk Melis. Boy 56 is daarmee (half)broer van illustere kleppers als Magic Boy (1e nat. asduif dagfond 2011) en Ace Girl (2e nat. asduif dagfond 2012). Klik hier voor foto en pedigree van Boy 56.

G. & S. Verkerk, Reeuwijk
1e-6e-11e-34e-47e-52e-91e nat. Châteauroux sector 2 – 13.512 d.

Gerard en Bas grijpen de nationale Châteauroux aan om nog maar eens een parel aan de rijk georeerde kroon toe te voegen. Ook zij waren, net als bij elk NPO-treffen, favoriet en brachten 74 duiven aan de start van het belangrijkste eendaagse concours van 2013. De ploeg marcheerde als vanouds en zette een formidabele serie neer, het handelsmerk van Verkerk, ook in Reeuwijk. Een geweldige bekroning van nu al 8 opvolgende weken absolute kop in groot verband.

De winnaar in sector 2 werd NL11-1740939 Britt, een nieuw goudklompje dat in 2012 al 7e prov. asduif dagfond in afdeling 5 werd. Haar vader is Contador, kweektopper en laatste zoon van het vliegwonder Olympic Unbelievable. De moeder is een rechtstreekse Jan Ouwekerk uit De 84, winnaar van 2 top 10-plaatsen NPO en medewinnaar van het nationaal kampioenschap dagfond 2005. Klik hier voor de pedigree van Britt.

Om de winst in sector 2 te pakken, moesten Gerard en Bas Verkerk afrekenen met de provinciale elite van Noord- en Zuid-Holland, die de overwinning niet cadeau wensten te geven. In een gevecht op het scherpst van de snee met in de top 20 ook Willem de Bruijn (2e-9e), Gebr. VD Heuvel (3e-5e), Reedijk-Jongekrijg (4e-12e), Yong Lin (7e-15e-18e) en Gebr. Fanger (8e) mag worden gesteld dat de top van Noord- en Zuid-Holland zich nadrukkelijk van voren toonde. Om daartegen te komen winnen toont de klasse van Verkerks prestatie.

Peter Brandsma Junior, Wolvega
1e nat. Châteauroux sector 4 – 6.656 d.

Het succesverhaal van de winnaar in sector 4 toont enigszins gelijkenissen met dat van Ina Rosendahl. In de sector met verste afstanden was het Peter Brandsma Junior die de bloemen en hoogste eer kwam ophalen. Een relatieve nieuwkomer in de sport, die als tiener enkele jaren duiven hield met zijn vader en pas in 2010 besloot om samen met vriendin Greta de handschoen weer op te pakken. En de steun van Greta is absoluut noodzakelijk. Ze haalt de duiven ’s ochtends binnen, voert ze, en in de middag assisteert ze wederom met duiven loslaten of het schoonmaken van de hokken.

“De overwinning komt ook zeker haar toe”, haast Peter zich om zijn vriendin te vermelden. Peter werkt als dakdekker, heeft samen met Greta een zoontje en met zijn drieën zijn ze stapelgek van duiven! Een belangrijke rol in het ongekende succes op Châteauroux is ook weggelegd voor John van der Bei uit Twijzel, kweker van de twee ouders van NL12-1060176, die met 1.100 mpm de 741 te overbruggen kilometers aflegde. “Ik kocht in de winter van 2010-2011 een bon van John en kreeg daarop twee duifjes uit zijn Janssen-lijnen die direct goed vlogen, de 811 en de 812. Later kwamen er late jongen van John en ook de moeder en grootmoeder van de 811 en 812 verhuisden naar Wolvega. Deze duiven bepalen dus in ruime mate het hokbestand bij Peter Brandsma Junior.

De 176/12 is een compact doffertje dat op weduwschap werd gespeeld en als jaarling vrijwel elke week de korf zag. Zijn palmares kent ook al een 2e, 4e en 6e prijs in clubverband dus een eendagsvlieg is hij zeker niet. Op Châteauroux schonk hij Peter en Greta een onvergetelijke dag, die het nuchtere Friese koppel van oor tot oor doet stralen. Een beloning voor de toewijding binnen het hele gezin en de beste motivatie om nog meer van zich te doen spreken!