Skip to main content

Gebr. De Jong & Zonen (Almen, NL) kennen vliegende doorstart in duivensport

In de eerste volwaardige jaargang van hun tweede duivenleven slaan Christiaan en Ties de Jong uit Almen al vlot hun slag met de 1e regionaal St.-Quentin tegen 4.268 duiven. Een overwinning op basis van vergaande ambitie en duiven van hoge kwaliteit.

Dolenthousiast waren 31-jarige Christiaan en 27-jarige Ties de Jong toen bekend werd dat hun NL11-1364926 Miss Almen met afstand een heel regiment aan gevestigde namen versloeg op het selectieve concours vanuit St.-Quentin (333 km). Ruim 10 mpm was de voorsprong op o.a. Alwin Petrie en de familie Eijerkamp; een bevestiging van de kwaliteiten die het blauwe duivinnetje bezit. Al eerder gaf ze daar blijk van, nl. met de 1e Wolvertem in PV Gorssel tegen 174 duiven (tevens 8e Kring 2.059 d.) en de 43e Morlincourt tegen 2.344 duiven.

Gebr. De Jong en Zonen (ook Chris’ zoontjes Tobias en Noud maken deel uit van de combinatie) vormen hun kweekhok sinds de start in Almen eind 2010 met duiven van de familie Eijerkamp, waar Ties een periode werkte en beide heren goede banden mee onderhouden. Vooral topsoigneur Gerard Boesveld staat de broers met goede raad bij. Via Eijerkamp kwamen de rassen Janssen, Van Loon en Heremans naar Almen, waar met name de vitesse en de midfond speerpunten zijn. “We kijken enorm uit naar de komende weken”, zegt Christiaan. “We zijn supergemotiveerd en hopelijk pakken onze duiven dat op.”

Tijdens hun jeugd in Zeist kwamen de nieuwbakken winnaars via de grotefondliefhebber Jan van Beuzekom in aanraking met duiven. Ook hun grootvader hield evenwel duiven, in dezelfde straat als Hans Eijerkamp. Een overwinning zoals Miss Almen hen schonk, is het absolute hoogtepunt in hun duivenloopbaan. Beide ouders zijn rechtstreeks Eijerkamp. De vader komt uit de oude Van Loon-lijnen en is inteelt naar Jonge Louis. De moeder van Miss Almen komt uit de oude Eijerkamp-Janssen-lijnen van Flits en La Prima Vera.