Desbuquois, "Grote fond en overnachting is in duivenland hun handelsmerk!" "Opnieuw ophefmakende prestaties in 2004!"


Michel & Didier zetten het levenswerk van vader Fernand met veel bravoure verder !


Vader Fernand – een echte gentlemen – had in de duivensport één grote passie, namelijk … Barcelona….de koninginnevlucht van het jaar. Naast zijn drukke taak als zelfstandige vormde deze hobby voor hem trouwens een deugddoende afwisseling. Het vormen van een kolonie aan duiven die uitblonken op Barcelona was dan ook de doelstelling die hij met veel vastberadenheid en inzet , met veel geduld en selecteren in de kortste keren kon verwezenlijken. Ook de zonen Michel & Didier waren al vlug voor de duivensport gewonnen en na het veel te vroeg en onverwacht overlijden van vader Fernand hebben zij diens “levenswerk” voortgezet. Voor hen wordt Barcelona “het” evenement van het jaar , maar inmiddels hebben zij ook hun duiven op St Vincent en Perpignan gezet en op beide vluchten komen zij met brio uit de strijd. Ten bewijze hiervan de schitterende uitslagen welke zij op deze vluchten in de laatste twee seizoenen wisten te verwezenlijken. Michel is zowat de “runner” van het hok, Didier de steeds inzetbare helper. Eens de dagdagelijkse verzorging der duiven achter de rug is, zijn zij van huis weg….de zaak van vader Fernand in ramen en veranda’s hebben zij na diens overlijden voortgezet. Kwaliteit en verzorgde afwerking is ook in deze tak hun handelsmerk.


Hoe het allemaal groeide tot een duivenstam die tot de beste van Europa mag gerekend worden!
Halfweg de 70-er jaren wint Valère – de broer van Fernand – de 1ste provinciaal op Argenton. Deze provinciale winnaar werd door Valère aan Fernand geschonken en deze doopte hem om tot de “Crack Valère”( origine Huyskens-Van Riel). Gekoppeld aan een duivin van Pieter Debusschere , die de Gorins en Vanbruaenes zitten had, werd hij de vader van de “Jonge Crack Valère”, die zoals later zou blijken, “de” stamvader zou worden van het hok.
Op de verkoping van de kolonie Gorin wordt een tweede belangrijke basisduif aangekocht. De “Gorin” gaf meerdere afstammelingen die zich uitstekend klasseerden op Barcelona en deze werden tegen hun bloedeigen zusters gekoppeld. Inteeltjes uit deze koppelingen werden tegen afstammelingen van de “Jonge Crack Valère” gezet en de “trein” was vertrokken. Nog iets later kwamen de Peersman-duiven bij, namelijk 2 broers en 2 zussen van hun 1ste Internationaal Barcelona. Ook hiermee deed Fernand een gouden zet toen hij broers x zussen koppelde. De ingeteelde Peersmans werden gekoppeld aan de ingeteelde Gorins en zo kregen we de vorming van het ras Desbuquois. Maar Fernand – als bijzonder fijn en attent liefhebber – bleef niet bij de spreekwoordelijke pakken zitten en schafte zich nog een kleindochter aan van de 1ste Internationaal San Sebastian van Emiel Matterne. Gekoppeld aan de “Jonge Crack Valère” werd ze moeder en grootmoeder van een ganse reeds extra afstammelingen, zoals o.a. de “Wolle” (16de nat Barcelona….), de “Sultan” (excellente kweekduif), enz… Andermaal werd aan inteelt gedaan …om de excellente bloedstromen zuiver te houden…..de “Sultan” werd teruggekoppeld aan zijn eigen moeder : de “Matterne-duivin” en zo merk je duidelijk het systeem van vader Desbuquois .Een werkwijze in de kweek die trouwens ook door Michel en Didier wordt voortgezet, namelijk een zo dicht mogelijke inteelt gekruist met een (eventueel vreemde) eveneens ingeteeld lijn.
Na het onverwacht overlijden van vriend Jan Maes uit Willebroek ( mocht het bijhuis Desbuquois genoemd worden) zijn diens duiven naar Kapelle-op-den-Bos verhuisd. De laatste jaren wordt ook samengekweekt met boezemvriend Eric Limbourg uit Brussegem. Op tijd vers bloed binnenhalen is voor Michel & Didier een must !

De voorbereiding tot de vluchten van de waarheid !
Tot vóór een paar seizoenen was de race uit Barcelona « de » doelstelling van het jaar , nu zijn daar Perpignan en St Vincent bijgekomen. Een handvol duiven gaan ook mee op Pau , Marseille , Dax….het resultaat 2004 ervan staat hieronder aangegeven.
Hoe verloopt nu de voorbereiding tot de voor hen 3 hoofdvluchten van het jaar ?
De oude weduwnaars worden gekoppeld eind maart en mogen nog enkele dagen broeden. Tijdens het stouwen of ’t broeden worden ze bij goed weer opgedragen. Ze vliegen dan achtereenvolgens 2 x Noyon (180 km) – 2 x Dourdan (335 km) – Vierzon (453 km) plus Brive (684 km). Na deze laatste vlucht zitten ze klaar voor Barcelona.(1085 km). Daarna rest er nog Perpignan(932 km). Het spelsysteem van Eric Limbourg werd overgenomen! Vanaf de 1ste Noyon gaan de duivers wekelijks in de korf. Het komt erop aan de duiven zoveel mogelijk kilometers te laten vliegen als voorbereiding. Geen rust, dus !! Tussen Barcelona en Perpignan gaan de duiven 1 x naar Noyon en 1 maal naar Dourdan, deze laatste trainingsvlucht loopt 14 dagen vóór Perpignan. Alle weduwnaars blijven hun nestbak behouden voor de rest van hun leven! Bij thuiskomst krijgen ze “ontsmetting” . Tot en met de vlucht uit Brive, spelen de aankomsten geen rol. Eénmaal deze nationale wedstrijd achter de rug, wordt het menens. Preventief wordt dan een tricho-kuur gegeven. Het voer is licht en schaars.(Vandenabeele-mengeling). “De weduwnaars mogen niet aanvetten.” Een principe dat ook in de wintermaanden van tel is, aangezien ze dan trouwens weinig uitvliegen. De mest moet perfekt blijven gedurende een gans seizoen. Is het niet zó…dan wordt de veearts ingeschakeld en kan een darmkuur volgen. Het voederen gebeurt met de soeplepel.
Reeds jaren een vaste waarde als voorbereiding voor Barcelona is het volgende systeem. Een eigen mengeling van maïs en snoep + veel kempzaad. Dit wordt goed vochtig gemaakt met visolie + aangevuld met extra mineralen. Eens droog wordt 1 kg van dit mengsel gevoegd bij 2 kg sportmengeling. De laatste tien dagen vóór de inkorving worden de Barcelonavliegers behandeld tegen kopziektes en de luchtwegen en de laatste drie dagen komen wat extra vitamines op de voeding.



Trainen doen ze tweemaal daags. Deze dagdagelijkse routinetrainingen worden opgevoerd in zoverre dat ze twee weken vóór de inkorving van de Spanjerace 60 km ver opgedragen worden. Eén week vóór de inkorving gebeurt dat nogmaals. Telkenmale komen de duivinnen op het hok vóór ze vertrekken. Bij thuiskomst blijven de duivers gedurende een paar uur bij hun duivin. De lossing gebeurt in groep , het risico dat een duif echt misvliegt is aldus kleiner. De dag van de inkorving komen de duivinnen om 10 uur op het hok en wordt ervoor gezorgd dat er veel stro voorhanden is. De duiven vliegen dan vrij in en uit. Eén uur vóór het “inmanden” is er inspectie .
Na Barcelona volgt voor de oude de tocht naar Perpignan.. Zoals reeds gemeld vliegen deze tussenin 2 extra trainingsvluchten. In 2004 kregen ze als voeding “GerryPlus” en worden opgevoederd met 3 soorten sportmengeling aangevuld met maïs. Nadat de duiven een week thuis zijn van Perpignan worden ze gekoppeld en brengen één jong groot en krijgen dan nog de kans om één maal “vuil” te broeden. Daarna worden ze gescheiden en is er dus extra aandacht voor de rui. Drie dagen per week is er thee, zijn er ruivitamines en veel snoep en ruimengeling. Eénmaal uitgeruid wordt de voeding weer aangepast naar de lichte kant, 1/3 rui en 2/3 “Vandenabeele”…op basis van twee soeplepels per dag. De thee-kuur loopt verder met af en toe wat biergist op de voeding. Rond Nieuwjaar gaan de weduwnaars in een grote voliére(overdekt en winddicht) tot begin maart. Dan vliegen ze plusminus 1 maand uit, alvorens opnieuw te koppelen.

Reeds 15 jaar…….Olé….Olé…Barça !
De Desbuquois – kolonie mag met fierheid terugblikken op een tot op heden 15- jaar lange succesvolle Barcelona-campagne. We vangen aan met het seizoen ’89 waarin zij ondermeer 3 duiven klasseerden in de top-40 op nationaal vlak.
Toen 6de –16de – 39ste enz…op 11656 duiven
In ’92 waren er dat 4 binnen de top-60 nationaal: 16de –35ste –45ste – 56ste enz….op 11399 duiven.
In ’95 maakten zij een werelduitslag en werden terecht in de pers als “de Barcelonakrakers” van de eeuw genoemd. Met 34 duiven van hun 46 ingezette maakten zij volgende uitslag:
Fondclub 305 d: 1-2-3-4-5-7-10-11-13-15-16-17-19-20-22…..
Nationaal 9452 d: 12-21-22-65-69-98-105-107-134-146-182-188…….., dat waren er dus 6 in de top-100 en 12 duiven binnen de top-200. Een unieke prestatie.
In ’98 bijvoorbeeld lukten zij er 2 binnen de top-70 nationaal met opnieuw een schitterend totaalresultaat: in de Fondclub op 262 d: 2-3-6-8-11-13-14-16….(16/29)
Nationaal op 12678 d: 47-65-101-198-235….
In ’99 was het andermaal bingo met in de Fondclub: 1-2-3-4-6-10-12-13-15-16…..
Nationaal 13966d: 37 – 58 – 192-208… enz….
Herhaling in 2001 met volgende uitslag:
Fondclub 241 d: 1-2-4-5-11-14-16-17-20-21-22-23…..(22/38)
Nationaal 13161d: 37-99-117-122…..
Tussen bovenstaande jaren in , boekten zij telkenmale een reeks topduiven, we houden het echter bij de voornaamste en schakelen over naar de twee laatste seizoenen, namelijk 2003 en 2004 !

Vooreerst 2003 !
Op Barcelona (1085 km):
Fondclub 263 oude: 6-8-9-11-15-18-19-24-25 enz…
46 duivinnen: 1-3-4
Vlaams-Brabant: 1805 oude: 33-40-58-86-125-176……
Nationaal 2652 duivinnen: 26-52-68-314-327


U merkt dus dat er ook Barcelona met duivinnen wordt gespeeld. In ’t kort ook nog iets daarover ! De duivinnen worden er in nestpositie gespeeld op Barcelona én op Perpignan.Zij gaan elke maal in de korf op jongen van 2 –3 à 4 dagen. Na Barcelona krijgen ze nog een paar dagen de zorg over hun jong en dan wordt dit verwijderd om aan een volgend nest te beginnen ten einde terug in een ideale nestpositie te komen voor de race uit Perpignan. Een viertal dagen na thuiskomst van Perpignan gaan de duivinnen in een ruime volière. De jaarlingduivinnen vliegen St Vincent én Perpignan volgens hetzelfde systeem als hun oudere geslachtsgenoten. Vooraleer de oudere duivinnen gekoppeld worden voor de nestpositie van Barcelona, hebben ze ondertussen alle voorbereidende vluchten op weduwschap gevlogen. Tussen Brive en Barcelona gaan ze in de korf voor Noyon en Dourdan. De periode daarvoor waren ze elke week “en route”, kwestie van voldoende aantal kilometers in de vleugels te hebben. Ook tussen Barcelona en Perpignan vliegen ze Noyon en Dourdan.
Sinds 2003 vliegen alle jaarlingen – zowel duivers als duivinnen – St Vincent.
In 2004 gingen alle jaarlingen ook mee naar Perpignan omdat de vlucht uit St Vincent een eerder gemakkelijke wedstrijd was. De jaarlingduivers blijven ook op hetzelfde hok voor de rest van hun vliegcarrière. Ziehier de prestatie uit St Vincent 2003 (918 km):
Fondclub 101 jaarse: 1-2-4-5-7-8-9-11-12-15-16-18-19.....
Provinciaal 658 d: 2-4-6-7-9-11-13-16-22-26-41…….
Nationaal 5101 d: 15-25-57-58-68-88-96-138-189-201-292-296-492……..
Met 7 duiven in de top-100 was dit op zijn minst een beresterke prestatie en werd meteen aangetoond dat de Gebrs Desbuquois op hun vlieghok heel wat uitstekend fondmateriaal zitten hebben . De toekomst is er met andere woorden verzekerd !
Ook nog Perpignan uit 2003 even belichten. Het is dus zó dat opnieuw alle oude duiven (duivers en duivinnen) die met succes Barcelona afwerkten worden ingezet.
Toch nog iets over die jaarlingen ! Wat vlogen zij het jaar voordien als jonge duif om ervaring op te doen ? Kijk, …de kwekers worden jaarlijks gekoppeld begin december. Aan het spel met jonge duiven wordt geen aandacht geschonken ! De 1ste ronde vliegt de nationale Bourges (worden niet geklokt), de volgende rondes gaan 2 à 3 maal tot Dourdan.(335 km). Van wat overblijft…….. gebeurt dan nog eens een selectie op de “feeling” in de hand.
Perpignan 2003 (932 km) gaf volgende cijfers!:
Fondclub 92 jaarl.: 2-3-4-5-7-9-10-14-17-19……
Vlaams Brabant 381 jaarse: 4-5-6-7-11-14-15-16-29-………
Nationaal 3954 jaarl: 65-79-88-147-188-189-194-336-412-…..
Internationaal: 4534 jaarl: 75-89-99-162-206-207-212-370-…….


* 2004 : andermaal een seizoen met topprestaties ,waaronder een spectaculaire uitslag op Perpignan.
Af en toe gaan een handvol duiven mee op enkele andere wedstrijden , zoals in 2004 ondermeer op :
Pau :
429 d: 6-31-45 (3/5)
Marseille (855 km) :
Fondclub 1ste op 53d
Nationaal 38ste op 5738 d
Internationaal 79ste op 19627 d
Dax (870 km) :
Fondclub 112 oude: 2-6( 2 op 4)
Provinciaal 496 oude: 7-24
Nationaal 6138 oude: 449-863

“De” doelstelling is en blijft echter Barcelona – St Vincent en Perpignan.
Laat ons maar meteen starten met de uitslag uit Barcelona :
Fondclub 258 oude: 1-2-3-8-9-10-12-16-17-24-26-36 enz…..20/35
Provinciaal 1703 oude: 6-8-15-48-54-58-82-108-123-205-226-303
Brabantse dubbeling 473 duivinnen: 49-75—88-130(4/5)
Noord-West Brabant 682 oude: 1-2-4-13-14-15-19-24-28-57-65-93……
Provinciaal 1823 oude: 8-10-17-53-60-64-88-117……..
Juist zoals in 2003 toonden de jaarlingen opnieuw hun aangeboren fondklasse op
St Vincent , we kregen meteen de bevestiging van de spetterende cijfers uit het voorgaande jaar. Een bewijs ook dat hun kweekhok een soliede basis vormt, zeg maar topkwaliteit, tout court ! Zó deden die jaarlingen het !!
Fondclub 235 jaarlingen: 1-4-7-11-14-16-18-20-22-27-28-30-32……
Provinciaal 1442 jaarl: 15-32-48-58-6-69-74-80-94…..
Zonaal 3640 jaarl: 31-61-88-102-124-129-138-143-152-182-183-217-229-253-272-281-…..
Er is echter nog veel meer…..We hebben nog de afsluiter van het seizoen 2004 te bekijken !! De “coup “ op Perpignan …..Vooral met die fameuse ploeg jaarlingen scoorden de Desbuquois met een unieke prestatie .
Met 24 oude, 63 jaarlingen en 21 duivinnen trokken zij naar “den oorlog” . Ziehier “the results”. Eéntje om dik in te kaderen....
Perpignan 2004:
Fondclub 125 oude: 2-3-5-6-8-9-10-11-12-13-16-20……..(20/24)
Provinciaal 821 oude: 15-16-20-21-26-35-49-51-52……
Nationaal 6489 oude: 197-202-220-222-259-327-467-469…..
De briljanten cijfers met de jaarlingen waarbij : 6 in de top-100 nationaal en 14 binnen de top-200 ! Doe het hen maar eens na !! Kijk even mee !
Fondclub 166 jaarlingen: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-7-18-19-20……(46/63).
Provinciaal 583 jaarlingen: 2-3-4-8-11-12-15-17-18-20-24-26-27-28-30-36…….
Nationaal 4086 jaarlingen: 14-24-26-49-84-95-117-132-138-149-176-184-190-192-203-250….en 37 prijzen.
De duivinnen deden het eveneens met veel bravoure !
Provinciaal 287 duivinnen: 4-9-12-13-14-15-19-22-23-29-32…..18/21

Tot zover hetgeen wij U kunnen meegeven na een bezoek aan de familie Desbuquois waarvan Michel & Didier er de duivenfanaten zijn , twee heel toffe kerels. Twee broers die in het spoor van vader Fernand eveneens zorgen voor spectaculaire uitslagen op hun geliefkoosde wedstrijden…Barcelona ….. St Vincent ………… Perpignan. Stuk voor stuk vluchten van de waarheid voor de Grote Fond – spelende liefhebbers. De weelde aan fondmateriaal dat wij er in handen kregen, de bevestiging die gebracht werd via schitterende uitslagen …… deed ons besluiten dat de Desbuquois met een uitzonderlijk prachtige ploeg fondvliegers klaar zitten voor de komende seizoenen.

User of :