Suchen

Provinciale Dag West-Vlaanderen was opnieuw een absolute voltreffer

In het domein De Vossenberg te Hooglede ging op zondag 6 november de Provinciale Dag door van de provincie West-Vlaanderen. Net zoals de voorbije twee à drie seizoenen werd het een topdag voor de West-Vlaamse kampioenen.


Voorzitter KBDB West-Vlaanderen Frank Verkinderen

Liefst 342 personen genoten er van een bijzonder fijn banket en een uitzonderlijk mooie feestzitting, waarbij tussen de gangen in hulde werd gebracht aan de vele geklasseerden binnen de provinciale asduifkampioenschappen, plus verder aan de vele geklasseerden in de kampioenschappen van het WVV, aan de provinciale winnaars van het WVV, aan de nationale winnaars en nationale kampioenen KBDB uit de provincie en aan de laureaten en ereprijswinnaars van de In Flanders Fields Pigeon Classic (vlucht uit Compiègne ter herdenking van de oorlogsslachtoffers uit Wereldoorlog I), dat laatste met de  medewerking van het VVVR (Verbond van Vaderlandslievende Verenigingen uit Roeselare) en de stad Ieper. Daarnaast mochten ook de kampioenen van de West-Vlaamse Jeugdbeweging van een warme hulde genieten.

Een nieuwe Keizer in de provinciale kampioenschappen

Door zich als 1e Algemeen Kampioen te klasseren kroonde Gino Clicque zich tot Keizer van de KBDB West-Vlaanderen. Hij werd immers 1e Algemeen Provinciaal Kampioen in 2014, 2015 en 2016. Een schitterende prestatie dus van de grote kampioen uit Wevelgem. Onder een daverend applaus mocht de familie Clicque het podium bestijgen. In het algemeen provinciaal kampioenschap hadden we als top 3: (1e) G. Clicque, (2e) Roose-Pyra uit Bekegem en (3e) Deschacht-Denduyver uit Westkerke. Stuk voor stuk kolonies die een superseizoen achter de rug hebben en die ook al meerdere jaren meedraaien aan de top van de provincie.


De familie Clicque op het podium als Keizer van KBDB West-Vlaanderen

Het West-Vlaams Verbond (WVV)

In het West-Vlaams Verbond (WVV) hadden we als top 3 in het algemeen kampioenschap: (1e) Roose-Pyra uit Bekegem, (2e) Karel Tuytens uit Hulste en (3e) A&J Dierick uit Rumbeke. Door het WVV werden trouwens heel wat mooie (gratis) geldprijzen uitgedeeld. In het algemeen kampioenschap van de organisatie waren er twintig genommeerden.

In het kampioenschap oude duiven was het podium weggelegd voor:

1e Frank Paridaen uit Sijsele
2e Roose-Pyra uit Bekegem
3e E&V Vandepoele uit Werken

Ook in deze categorie waren er twintig genommeerden.

Het kampioenschap voor de jaarlingen gaf de volgende top 3 :

1e André Truyaert uit Bellegem
2e Roose-Pyra uit Bekegem
3e Luc Verla uit Knokke-Heist

Bij de jaarlingen waren er eveneens twintig genommeerden.

Het kampioenschap bij de jonge duiven:

In deze categorie ontvingen 25 geklasseerden een geldprijs. In de ranking zagen we volgend podium:

1e Joy Crul uit Ingelmunster
2e Geert Verbeke uit Tielt
3e Ignace Slots uit Waregem


Algemeen kampioenschap WVV: Roose-Pyra (1e), Karel Tuytens (2e) en A&J Dierick (3e)

De provinciale kampioenen KBDB West-Vlaanderen

In een eerste deel i.v.m. de hulde bij de provinciale kampioenschappen kwam de top 3 van elke categorie op het podium. Na het optreden van gastvedette Bart Kaëll werden de geklasseerden van de 4e t.e.m. de laatste plaats afgeroepen. Daarna volgde de hulde aan de winnaars van de BCK-keuring waarbij de keuringmeesters een groot aantal duiven te controleren hadden en uiteraard een zware en gewaardeerde taak voor de boeg hadden.

Lees hier welke liefhebbers het podium haalden in de diverse categorieën.


Provinciale winnaars van 2016 (deel 1)


Provinciale winnaars van 2016 (deel 2)

In Flanders Fields Pigeon Classic 2016: vlucht uit Compiègne

Deze vlucht, ingericht door de WVOU met de steun van het VVVR (Verbond van Vaderlandslievende Verenigingen uit Roeselare) en de stad Ieper, had in totaal 21.979 duiven aan de start. Meerdere ereprijzen werden aan een aantal genommeerden overhandigd. Daartoe behoorden Willy en Kristof Durieu uit Meulebeke (1e bij de jongen), Larry Vansteenkiste uit Wevelgem (1e bij de oude), Willy Sander uit Aarsele (1e jaarling), Robbe Coone uit Ledegem (1e jonge liefhebber onder de 21 jaar bij de jonge duiven), Gilbert Lietart uit Warneton (ereprijs van de stad Komen aan de 1e liefhebber uit Komen bij de jongen) en Commeene-Vandewalle uit Sint-Eloois-Winkel (1e liefhebber van het arrondissement Roeselare bij de jongen). Ter herdenking van de vele oorlogsslachtoffers weergalmde onder een indrukwekkende stilte The Last Post. Een moment van ingetogen stilte was het. Er waren ereprijzen van de stad Ieper aan de eerste liefhebbers met de eerste afgegevene bij de jongen uit ieder arrondissement alsook een geschenkenpakket gesponsord door de VVVR. Verder op de Compiègnevlucht nog naturaprijzen en geschenkenpakketten (t.w.v. € 30) geschonken door de VVVR aan de eerste liefhebber bij de oude/jaarlingen en jongen met de eerste afgegevene duif. Kortom, op de In Flanders Fields Pigeon Classic passeerden heel veel liefhebbers de revue om hun ereprijs (streekprodukten uit de Westhoek) in ontvangst te nemen.

Het provinciaal comité van West-Vlaanderen mag opnieuw met fierheid terugblikken op zijn provinciale dag. Het was een dag om U tegen te zeggen. Het nochtans zwaar gevulde programma werd volgens het voorziene schema vlotjes afgerond. Onze felicitaties aan het provinciale comité van West-Vlaanderen en zijn medewerkers van voor en achter de schermen.