Suchen

Kampioenenfeest van de Brabantse Unie: En de winnaars zijn ... de aanwezigen

Vrijdag 18 november vond de jaarlijkse kampioenenviering van de Brabantse Unie plaats. Ook dit jaar stond die datum weer rood aangekruist in de agenda van veel liefhebbers. De kampioenenviering van de Brabantse Unie staat immers garant voor lekker eten en drinken en vooral veel plezier.

“Deze nacht mag eeuwig duren.” Zangeres Lindsay verwoordde met die hit perfect het gevoel van alle aanwezigen op de jaarlijkse kampioenenviering van de Brabantse Unie. Van het feit dat de duivensport een sport is die in hoogste versnelling achteruitboert, viel in Salons De Waerboom niets te merken. Alle aanwezigen zijn dan ook liefhebbers die, zoals de groep rond Pigeon d’ Or uit Heverlee, elk jaar reikhalzend uitkijken naar wat door velen als het feest van het jaar bestempeld wordt. Profs en amateurs verbroederen er bij een lekker feestmaal en stevig pintje (of watertje). Elke aanwezige voelt zich terecht een winnaar.


De oude en de nieuwe 'Koning' in een gezellig onderonsje

Het was echter niet allemaal rozengeur en maneschijn in 2016. Vooreerst diende de Brabantse Unie afscheid te nemen van zijn voorzitter Frans Rans die net voordat het nieuwe duivenseizoen op gang geschoten werd het tijdelijke voor het eeuwige wisselde. Frans had een half jaar voordien nog negentig verjaardagskaarsjes mogen uitblazen. Het overlijden van Frans zou de voorbode blijken van een bijzonder moeilijk seizoen met vooral veel diepte- en weinig hoogtepunten. Frans zal in zijn functie als voorzitter opgevolgd worden door zijn zoon Alex.


Alex Rans wordt onder luid applaus als nieuwe voorzitter voorgesteld

Het was kersvers voorzitter Alex Rans die het kampioenenfeest op gang schoot. Dat de KBDB nog veel werk aan de winkel heeft om iedereen op dezelfde golflengte te krijgen, bleek ook uit de speech van diezelfde Alex Rans. Niet enkel het dopingbeleid werd gehekeld, ook het verplaatsen van vluchten zonder daarbij rekening te houden met de wensen en noden van de andere inrichters is een beslissing die zijn sporen nagelaten heeft. Het belangrijkste onderdeel van de avond blijft natuurlijk de huldiging van de kampioenen. Wie even naar de tafel met trofeeën keek, zag dat er ook dit jaar weer op geen euro gekeken werd.

Koning

De koningstitel is weggelegd voor de liefhebber die het meeste punten behaalt met zijn eerste twee inzetten op alle vluchten, zowel op de halve fond als op de fond. Vorig jaar nog werd PEC Racing Team ADK als koning gehuldigd, dit jaar strandde de succesformatie op een derde plaats. Op de tweede plaats eindigde Erik Limbourg uit Brussegem. Oververdiend winnaar in 2016 werd Peter Bours uit Averbode.
Koning v/d Brabantse Unie: 1. Peter bours 2. Erik Limbourg 3. PEC Racing Team ADK

Was Peter Bours tot voor kort bij het grote publiek nog een nobele onbekende, dan lijkt daar toch stilaan verandering in te komen. Met zijn BE15-2025879 staat hij nationaal op het hoogste schavotje in de categorie asduif grote fond jaarlingen KBDB. In de categorie kampioen fond jaarlingen staat hij op de derde plaats. Zonder overdrijven kunnen we stellen dat Peter in de maanden juni, juli en augustus op elke vlucht wel enkele duiven in de klok steken heeft. Zo vinden we hem in het weekend van Barcelona op de nationale uitslag van diezelfde vlucht terug op de 42e plaats (1/2) en op plaats 1.051 bij de oude en 725 bij de jaarse op La Souterraine (591 km). In zijn club wint hij datzelfde weekend op Melun (310 km) 2-6-7-8-9-13-16-41-52 (9/12) bij de jaarse, 20-23 (2/4) bij de oude en 1-4-11 (3/11) bij de jonge. Nog op clubniveau speelt hij 11-12 (2/7) bij de oude en 8-9-14-15-29-31 27/63) bij de jonge duiven op Soissons (210 km). Hij zag zijn inzet beloond met een vijfde plaats in het algemene kampioenschap KBDB 2016.


Peter Bours, zonder twijfel de beste in 2016

Kampioenschap Halve Fond

Het kampioenschap halve fond wordt verspeeld met de eerste drie getekende op de nationaal en provinciaal ingerichte zwarehalvefondvluchten in de periode van 14 mei (Vierzon) tot en met 10 september (Châteauroux).

Oude

Op de eerste plaats vinden we hier Frans Christiaens uit Zemst. Hij ging Rene Sterckx uit Begijnendijk en Roger Berckmans uit Kortenberg vooraf. De zilveren en bronzen medaille behaalden allebei evenveel prijzen (25), maar Rene Sterckx behaalde een beter coëfficiënt.


Kampioenschap halve fond oude: 1. Frans Christiaens, 3. Roger Berckmans

Jaarduiven

Bij de jaarlingen kaapte Leon Jacobs de gouden medaille weg voor de neus van Erik Limbourg. Ook hier een millimetersprint. Beiden wonnen 22 prijzen, maar Leon won met een coëfficiênt van 224,63 tegenover 246,15 voor Erik. Brons is hier weggelegd voor Peter Bours, die net een prijsje tekort kwam om mee te doen voor de overwinning.


Kampioenschap halve fond jaarse: 1. Leon Jacobs, 2. Erik Limbourg, 3. Peter Bours

Jonge duiven

Bij de jonge duiven staat Lucien Laevers op het hoogste schavotje met naast hem Andre & Jimmy Verlaenen en nog een trapje lager Lambrechts-Lismont uit Kortenaken.


Kampioenschap halve fond jonge duiven: 1. Lucien Laevers, 2. Andre & Jimmy Verlaenen

Asduiven Halve Fond

Bij de oude duiven werd de BE14-2272419 van Frans Tobback uitgeroepen tot asduif. Hij won acht prijzen en totaliseerde een coëfficiënt van 44,08 %.
Vierzon:   11/1.554   Chateauroux:  231/2.304
Montluçon:  27/1.196   La Souterraine: 45/1.007
Chateauroux: 17/966    Vierzon:     48/552
Bourges:   90/1.015   Argenton:    33/453


Asduif halve fond oude: Frans Tobback

Met zeven prijzen en een coëfficiënt van 24,06 was de BE15-2039641 van Ronny Menten de beste bij de jaarlingen.

Chateauroux:  59/3.543   Argenton: 99/1.900
La Souterraine: 23/1.399   Argenton: 100/1.307
Chateauroux:  20/1.280   Vierzon:  3/837
Argenton:    38/637

1e Kampioen Halve Fond Jonge Duiven Lucien Laevers wint met zijn BE16-2122030 ook de 1e Asduif Halve Fond Jonge Duiven:

Blois:     3/1.669   Vierzon:    71/1.396
Argenton:  142/2.473   La Souterraine: 29/2.032
Chateauroux: 95/1.902


Asduif halve fond jonge: Lucien Laevers

Met drie vermeldingen in alle categorieën kroonde Louis Verheyen zich tot Algemeen Kampioen Halve Fond. Hijn zet daarmee de kroon op een alweer beresterk seizoen.


Algemeen Kampioen Halve Fond met drie vermeldingen: Louis Verheyen

Kampioenschap Fond

De categorie fond wordt nog onderverdeeld in twee subcategorieën: superfond (Agen-Barcelona) en fond (Limoges-Montauban). Punten zijn te behalen met de eerste twee inzetten.

Superfond Oude

Het werd een gevecht tot op de streep voor het kampioenschap Superfond Oude. Hok Rommelaere, Erwin Sanfrinnon en Jean en Melanie Delstanche wisten allen acht prijzen te pakken met hun eerste en tweede getekende. Het was tenslotte Hok Rommelaere dat met een coëfficiënt van 77,11% de gouden medaille mocht omgespen. Erwin Sanfrinnon (99,54%) strandde op de tweede plaats en Jean en Melanie Delstanche keerden met brons terug naar huis.


Kampioen superfond oude: 1. Hok Rommelaere, 2. Erwin Sanfrinnon, 3. Jean en Melanie Delstanche

Fond Oude

Kleine revanche voor Jean en Melanie Delstanche bij de oude duiven op de fond. Hier staan zij wel op het hoogste schavotje. Op de tweede plaats een van de grote slokoppen van de editie 2015 en ook in 2016 weer in grote doen: Gilbert en Julien Pronckaert uit Schepdaal. Met de derde plaats bewijst Peter Bours nogmaals – in hoeverre dat nog nodig was – dat alleen hij de titel van koning verdient.


Kampioen oude duiven fond: 1. Jean en Melanie Delstanche, 2. Gilbert en Julien Pronckaert, 3. Peter Bours

Fond Jaarse

Daarnet nog brons, nu goud voor Peter Bours uit Averbode. Net als in de strijd om het koningschap verslaat Peter ook hier Erik Limbourg. De eerste twee inzetten van Peter wisten zich tien maal te klasseren, die van Erik acht keer. Van Eylen-Imbrechts kreeg de bronzen plak omgehangen.


Kampioen jaarlingen fond: 1. Peter Bours, 2. Erik Limbourg

Asduiven Fond

De BE14-2165107 van Christiaens-De Smedt wint de strijd om goud bij de oude op de superfond:

Agen: 5/386   Carcassonne: 5/334

Michel Denivel heeft met zijn BE14-2264630 ook een ware klasbak onder de pannen zitten. Hij kroonde zich in 2016 tot de beste bij de oude duiven op de fond:

Limoges: 30/1.282   Montauban: 4/331
Jarnac: 38/401    Tulle:   41/529

Onwaarschijnlijk maar waar: de BE15-3021901 van PEC Racing Team ADK wint in een tijdspanne van vier weken vier maal prijs op de fond. Hij behaalt daarmee de titel van 1e Asduif Fond Jaarse en dat met het onwaarschijnlijke coëfficiënt van 4,21%:

Limoges: 11/884   Jarnac: 7/463
Brive:  5/573   Tulle: 4/681


Alle asduifwinnaars gezamenlijk op de foto

Met een eerste en derde plaats in de categorie fond en een vijfde in de superfond mag Peters Bours zich naast Koning ook nog Algemeen Kampioen Fond noemen.

Oscar

Een van de meest begeerde titels van de Brabantse Unie is die van Oscar. Die prijs gaat naar de liefhebber die het grootste aantal prijzen per tiental wint met zijn eerste getekende. Op de halve fond gaat Frans Christiaens met de eer lopen, op de fond staat met Michel Denivel eveneens een terechte winnaar op het hoogste schavotje.


Michel Denivel (links) wint de Oscar op de fond, Frans Cristiaens op de halve fond

Extra prijzen

Naast de kampioenschaps- en asduiftitels worden er naar goede gewoonte nog een aantal andere prijzen uitgereikt.


Herdenkingsprijs Frans Rans: 1e ereserie Blois: Lucien Laevers, 1e ereserie Barcelona: Jurgen Schoukens


Ereprijs Limburgse Fondclub: Geoffrey Janssens


1e prijs Bourges 19.889 jl.: Olivier Poussart, 1e prijs Bourges 19.736 oude: PEC Racing Team ADK

Prijswinnaars

Moesten onze duifjes zich aan hun baasjes spiegelen, er zouden volgend jaar bijzonder weinig prijzen gewonnen worden. Toen ondergetekende naar huis terugkeerde, stond de dansvloer nog overvol. Weinig van de aanwezigen die grote haast hadden om ‘het hok’ te vervoegen om over ‘blijven zitten’ nog maar te zwijgen.