Suchen

Visschers en Zoon - Maasmechelen (BE) Jaarlijkse bevestiging, nu 12de prov. palm 1ste prov. oude Orange.

De duivenmelkers van de Maaskant kunnen niet zeggen dat de duiven er binnenwaaien. Met amper zeven cm voorsprong behaald Visschers de provinciale overwinning uit Orange en dit aan amper duizend meter per minuut wat wil zeggen dat het zwaar, loodzwaar was om de atleten tijdig thuis te krijgen.

Maasmechelen.

Lode is een begrip in de duivensport. Hij behaalde zijn twaalfde provinciale overwinning en hopelijk is er geen vergeten. Hij is niet de man die alles mooi uitgeprint klaar heeft liggen, als je hem wat vraagt vindt hij zo alles terug in zijn eigen notities, ondertussen al een dik boek geworden.

In het verleden was de combinatie van aannemer bouwwerken en duiven niet de meeste geschikte manier om met duiven te spelen. Het zware werk in de bouw heeft zijn sporen nagelaten en de rug van Lode is jaren te zwaar belast geweest waarvan hij nu de gevolgen draagt. Het bouwbedrijf is gestopt en nu heeft hij tijd om, als hij een juiste houding kan aannemen, de duiven te observeren.
“De 100” is van nature uit een rustige duif. Hij liet zich vaak verdringen aan voederbak of drinkpot. De laatste dagen was het anders, hij begon op zijn strepen te staan, voelde zich goed in zijn vel en ging het gevecht aan met de andere duiven.

Hoe het hier begon.
Pa had duiven en de kleine Lode mocht mee naar de duifjes. Pa is in alles Lode voorgegaan. In ’76 verloor Lode, met het overlijden van vader, een voorbeeld, een leermeester en een goede vriend.
Iedereen weet dat Rita en Lode de ouders zijn van twee dochters. Toch speelt Lode als Visschers en Zoon en dit doet hij bij wijze van eerbetoon aan pa. “Pa heeft mij duivenmelker gemaakt”, hoor je zoon Lode vaak zeggen.
De jongste dochter heeft ook de duivenmicrobe te pakken gehad. In haar schoolperiode in het secundair onderwijs kon ze goed haar mannetje staan, maar vanaf dat ze op kot zat was de combinatie niet meer mogelijk en kreeg ze andere interesses.
Op duivengebied is Lode een trapje hoger komen te staan na een bezoek aan de Herkse grootmeester Clement Robben.

Stamopbouw.
De huidige duiven zijn voornamelijk uit het Herkse. Bij Clement Robben en Emiel Clerinx uit de deelgemeente Schakkebroek werden meermaals duiven gehaald. Ook Remi Houbrechts uit Hoeleden werd aangesproken over duiven. Bij vriend en streekgenoot Jef Deflem uit Dilsen ging Lode ook duiven bijhalen. Jef Deflem en Etienne Stassen beiden uit Dilsen, zijn mensen die hun schouders hebben gezet onder het initiatief “Actie Zorgekind”, een goed doel dat ver over de provincie en landsgrenzen bekendheid heeft verworven en dat jaarlijks kan rekenen op de daadwerkelijke steun van deze duiventopper.
Bij wijlen Clement Robben haalde Lode, het jaar voor de publieke verkoop, veertig late jongen. In deze jonge duiven waren de bloedlijnen van Robben en Clerinx al erg verweven. Enkele seizoenen voordien hadden de twee beste Herkse duivenmelkers besloten om samenkweek te doen voor twee ronden jonge duiven.
Voordien, in ’91 had Lode een duifje van Emiel Clerinx gekocht in de kelderverkoop van “Actie Zorgenkind” in Kermt, “De Late Clerinx”. Een andere keer kocht hij er een schenking van Remi Houbrechts uit Hoeleden, wat later ook een goed schot in de roos bleek te zijn.
De publieke verkoop van de duiven van Clement Robben trok veel volk. Het beste wat er op duivengebied te vinden was, bezat Clement. Ook Lode had er een duivin uitgekozen die hem aansprak. Bij ieder bod van Lode ging er in een andere hoek van de nokvolle zaal een overbiedershand de lucht in. Lode gaf het op. De oproeper van dienst wees de duif toe in de richting van Lode. De verrassing was dan ook erg groot toen Rita zei, “Lode je hebt de duivin, ik heb ze gekocht”. Een bewijs dat de duivenmicrobe een gans gezin kan besmetten.
De bewuste duivin was de stammoeder van Clement Robben. “Het Goed Koppel” is rechtstreeks leverancier van vier provinciale overwinnaars. Uit een rechtstreekse zoon van het goed koppel kwam “Den Asterix”, ook zelf leverancier in nakweek van toppers. De tienerdochters vol inspiratie vonden dat de duivin die mama had gekocht een speciale naam moest krijgen en zo werd de kweekren verrijkt met “Het Goudklompje”.
“De Karen” genoemd naar een dochter van het gezin Visschers is een duivin die eerste werd Limburger werd uit Bourges’06. Langs vaderszijde is de grootvader een zoon uit “De Schele” van Clerinx die toen als partner een Herbotsduivin had. Langs moederszijde is de grootvader een rechtstreekse Robben die gekoppeld zat aan de zus van “Rita”, 1ste nat. Argenton ’98.
“Rita” is een dochter van va, “De Late Clerinx” met “De lichte” een Houbrechtsduif. Anders gezegd een 100% “Actie zorgenkindduif” want beide duiven werden aangeschaft om tientallen goede doelen in Limburg te steunen.

De hokken.
Om een paar honderd duiven te huisvesten beschikte hij over een prachtige zolder boven zijn ruime woning. Twee hokken huisvesten de kweekduiven, er zijn vier klassieke weduwnaarshokken en vier ruime hokken voor de jonge duiven. In een loods is er ook plaats voor dertig losse duivinnen te huisvesten en ze op klassiek weduwschap te spelen.
Er zijn twee ruime rennen om losse duivers en duivinnen opgesloten maar luchtig te houden. De voederbak met een inhoud van ruim een zak voer staat op een sokkel. Een dikke pvc-buis van ruim een halve meter diens als sokkel en is ook een ideaal middel tegen ongedierte.
Een maand voor het koppelen worden de duiven wel in een voederbak op de roosters gevoederd. Het koude weer doet duiven meer eten en vette duiven koppel is om problemen vragen bij het leggen.

Verzorging.
Indertijd is alles gemaakt om het poetsen tot een minimum te herleiden. Van die vroegere inspanning heeft Lode nu het voordeel. De woonbakken worden dagelijks en de hokken zonder vloerrooster krijgen ook alle dagen een opruimbeurt van mest, stof en veertjes.
Lode speelt alle vormen van weduwschap bij duivers en duivinnen. Snel parende duivinnen onderling worden onherroepelijk verwijderd uit de kolonie. In de beginjaren was het frequent dat er koppeltjes gevormd werden maar de laatste jaren is deze vervelende eigenschap bijna uitgeselecteerd.
De jonge duiven worden gemotiveerd met het spel op de schuifdeur om ze nadien mogelijk een nestje te geven want de nationale vluchten en de provinciale Orleans zijn wel belangrijke vluchten voor deze melker.
Het trainen gebeurt wel eens met de vlag. Duiven moeten de melker tonen dat ze klaar zijn om de strijd aan te gaan op een voor hun geschikte vlucht. Indien ze bij manier van spreken naast de vlag gaan zitten, zullen hun vluchtprestaties ook in verhouding zijn. Duiven tonen ons dat ze aan wedstrijden willen deelnemen. Wij, melkers met een volle dagtaak en nog wat bijklussen, hebben niet altijd de mogelijkheid om opmerkzaam genoeg te zijn om vast te stellen wat onze atleten willen aangeven.
Lode gaat te raden bij twee veeartsen. Hij doet dit gewoon uit gemakzucht. Gewoonlijk is het zo dat als je een vaste dierenarts heb hij of zij net niet bereikbaar is als je de wetenschapper wil consulteren.

Voeding.
De meest gemakkelijke manier is deze van ze gedurende 10 minuten te laten pikken en bak weg. Volgens Lode moeten duiven die bijna wekelijks vier à vijfhonderd km moeten vliegen ook goed en voldoende moeten kunnen eten. Zuivering en gerst staan nooit op het voederprogramma van Visschers.
Optimaal voederen doet Lode door een viertal seizoensmengeling van vier bekende duivenvoermerken samen te mengen tot een eigen huismengeling. Dit wordt dan nog eens aangevuld met een eigen kleinzaadmengeling. Deze kleinzaadsamenstelling bestaat uit 5kg snoepzaad uit de handel, 1kg wikken, 1kg raapzaad, 2kg rijst, 1kg koolzaad, 1kg paddy. Dit alles is één grote emmer en dit Visschers extra wordt veelvuldig bijgevoerd. Ook de klassieke pinda ontbreekt niet.
Op maandag en dinsdag krijgen de duiven hun portie biergist over de voeding. Drinkwater wordt zuiver en vers gegeven.

Anekdote.
De jonge duiven ’07 werden gekweekt in de periode dat Lode gepland werd opgenomen in het ziekenhuis. De dochter Karen verzorgde de duiven en vond een opvallende jonge duiver in de broedschotel. Om hem duidelijk en goed te kunnen onthouden werd hij met 001 geringd.
De duif kreeg de naam “Playboy” en was gekweekt uit een broer van 1ste prov Orleans met de moeder van “Princes”, dus een kleinzoon van zoon “Obelix” met “Rita”.
“Playboy” werd 1ste prov. La Souterraine jonge 2007.

“Den 100” 5015100/05 geschelpte duiver.

Tijdens een winteractiviteit vertelde Jos Parthoens dat hij nog een duivin van Robert Van Eyken had waaruit hij nog niet had gekweekt. Een duif die daar maar zat te niksen. Lode daagde Jos uit en zei “ Zal ik er wel uit kweken”. De eerste jongen werden geboren en dit is de duiver uit dat eerste koppel eieren van de Van Eykenduivin.
Vader van deze winnaar is een duiver Robben uit “Den 992” met een zus van “Clyde”.
Moeder is een rechtstreeks Robert Van Eykenduif via Jos Parthoens. Vader van deze duif is de “Blitz 1” 2de nat Limoges, Langs moederskant is er bloed van Devooght.
Prestaties:
15/05/08    Salbris     lokaal 101/467 duiven
            prov. 823/4022 duiven
01/06/08    Brive    lokaal 7/356 duiven
            prov. 34/2136 duiven
            nat. 187/14521 duiven
14/06/08     Cahors    lokaal 9.102 duiven
            prov. 28/669 duiven
            nat. 156/5441 duiven
13/06/09    Cahors    lokaal 28/142 duiven
            prov. 135/923 duiven
28/06/09    Orange    lokaal 1/104 duiven
            prov. 1/955 duiven  provinciale winnaar

Provinciale en nationale top.
1ste + 2de prov. Bourges ’84 jaarduiven
1ste prov. Bourges ’93 jaarduiven
1ste prov. Argenton ’93 jaarduiven
1ste prov. La Soutarraine ’93 jonge duiven
2de nat. La Soutarraine ’93 jonge duiven
1ste prov. Angoulaime ’94 jaarduiven
1ste prov. Orleans ’98 jaarduiven
1ste prov. Argenton ’98 oude
1ste nat. Argenton ’98 oude
1ste prov. Orleans ’04 jonge duiven
2de nat. Bourges duivinnen ’05 jaarduiven
3de nat. Bourges ’05 jaarduiven
1ste prov. Bourges ’06 jonge duiven
1ste prov La Soutarraine ’07 jonge duiven
1ste zone La Soutaaraine ’07 jonge duiven
1ste prov. Orange ’09 oude duiven

Titels.
1ste prov. kampioen 1+2 getekende jonge duiven 2000
1ste en 4de prov. Asduif jonge duiven 2000
3de nat kampioen 1+2 getekende fond jonge duiven 2000
3de nat kampioen 1+2 getekende fond jonge duiven 2004
3de nat kampioen 1+2 getekende fond jonge duiven 2005
7de nat kampioen 1+2 getekende fond jonge duiven 2007
3de prov kampioen 1+2 getekende fond jonge duiven 2007
5de prov. kampioen 1+2 getekende fond jaarduiven 2007
5de nat kampioen 1+2 getekende fond oude duiven 2008
2de prov. kampioen 1+2 getekende fond oude duiven 2008