Suchen

Cureghem Centre viert zijn kampioenen 2016 met klasse

Zondag 4 december was de hoogdag voor de laureaten van de kampioenschappen en de winnaars van de vluchten ingericht door Cureghem Centre. Het feestgebeuren ging naar traditie door in het Constant Vanden Stock-stadion te Anderlecht.


Voorzitter Patrick De Muylder tijdens zijn verwelkoming en openingsspeech

Met om en bij de 250 feestvierders afkomstig uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland en zelfs Spanje schoof een internationaal gezelschap aan voor de feestdis. Waardoor het feest van Cureghem Centre ieder jaar een verbroedering is tussen duivenliefhebbers op internationaal vlak, opgebouwd rond de koninginnenklassieker van de duivensport vanuit Barcelona.

Voorzitter Patrick De Muylder verwelkomde ieder feestvierder in zijn eigen taal, waarmee de mogelijke taalbarrière meteen doorbroken was. In zijn openingsspeech stak een stuk ongenoegen en stelde hij zich vragen bij de veranderingen die op til staan. De jongste seizoenen werd Cureghem Centre een 2-tal nationale vluchten ontnomen met de St.Vincent voor jaarlingen (op de dag van Barcelona) en de nationale Gueret voor jonge duiven als afsluiter van het seizoen (nu vervangen door Chateauroux en ingericht door de KBDB). Hierdoor kwam het kampioenschap op de halve fond te vervallen, net als het ‘Algemeen kampioenschap CC’. Zo vielen er minder kampioenen te huldigen, waardoor er meer tijd en ruimte was tussen de gangen van het feestmenu door, om de huldigingen op een rustiger tempo en in meer ontspannen sfeer te laten doorgaan.

Voorzitter De Muylder richtte zich vooral tot de aanwezige mandatarissen van de Raad van Bestuur van de KBDB. Hij stelde zich de vraag of er in de toekomst nog plaats is voor de nationale organisatoren of gaat de KBDB straks het laken  nog meer naar zich toetrekken en alles zelf inrichten? De KBDB geeft de neiging alles meer en meer zelf te willen doen. Al hebben zij op dat vlak zeker niet de expertise, kennis en ervaring die nationale inrichters wel hebben, en jarenlang hebben bewezen. Ook het feit dat de KBDB vanaf 2017 zelf de nationale, zonale en provinciale uitslagen wil gaan berekenen… een beslissing die de nationale inrichters zonder voorafgaande rondvraag of raadpleging door de strot werd geduwd, stemde de voorzitter tot nadenken. Iets wat de nationale inrichters om en bij de € 0,50 per duif zou gaan kosten (al zal ook de liefhebber wellicht nog zijn steentje moeten bijdragen).
Zonder afdoende duivenkennis en kennis van het spelsysteem maakt men geen foutloze en degelijke uitslag, aldus de voorzitter. Bovendien wil men de gedrukte uitslag gaan afschaffen. Niet alleen een probleem voor de oudere liefhebbers die vaak minder handig zijn met de computer, maar mogelijks een extra belasting voor de lokalen. Zonder papieren uitslag zullen wellicht ook de sponsors afhaken. Zonder sponsoring komen de budgetten van de inrichters onder druk te staan, waardoor kampioenschappen en de financiering van een kampioenenfeest onder de huidige vorm wellicht niet langer kan doorgaan.

Tot slot deed de voorzitter nog een oproep om de violen voor de ‘Internationale vluchten’ gelijk te stemmen. Zowel op het vlak van dopingbestrijding (gelijke reglementeringen in alle landen) als qua controlesysteem dat moet gebaseerd zijn op de vaste voetring. Aansluitend lanceerde voorzitter De Muylder de oproep om op de internationale vluchten de jaarlingen en oude duiven samen te laten vliegen in één categorie (zoals in de ons omringende landen), behalve op Barcelona waar alleen oude duiven mogen aan deelnemen. In België mogen de jaarlingen zelfs aan de meeste internationale vluchten niet eens deelnemen.


De Catalaanse federatie met voorzitter Corona en de heer Fernandez

Tijd om hulde te brengen aan de aanwezige kampioenen, en meteen de aanwezige Catalaanse federatie in de bloemetjes te zetten, met hun voorzitter de heer Corona en de heer Fernandez,  die steeds zorgen voor een geschikte lossingsplaats voor de internationale Barcelona. Zowel Cureghem Centre als inrichter, als de deelnemende liefhebbers zijn deze mensen veel dank verschuldigd, want zonder hen zou Barcelona misschien niet kunnen doorgaan. Beide heren werden onder luid applaus gehuldigd voor hun jarenlange inzet.

Tussen de gangen van het feestmenu door werden de aanwezige laureaten en kampioenen op vakkundige wijze door secretaris Luc De Geest in de bloemetjes gezet, waarvan onderstaande fotoreportage.

De apotheose van de namiddag was de huldiging van de internationale winnaar van Barcelona 2016 de heer Lothar Lessmeister, een naam als een klok binnen de internationale grote fondwereld, die in stoet de zaal werd rondgeleid op de tonen van ‘Eviva Espagna’. Ten huize Lessmeister is de duivensport duidelijk familiesport, want Lothar betrok ook zijn kleinkinderen in de hulde door hen mee te laten triomferen tot op het podium. Een kippenvelmoment dat bewijst dat duivensport toch zo mooi kan zijn!

Aan het bestuur van Cureghem Centre, en alle kampioenen en laureaten een welverdiende proficiat.


de familie Lothar Lessmeister als winnaar 1. Intnat Barcelona 2016, met hun ereprijzen en de schenkers samen op het podium


De top-3 Nationaal Barcelona in België samen op het podium


De nationale winnaars op de vluchten van Cureghem Centre


De top-3 van het fondkampioenschap:
1. Ludovic Van Roey, 2. Chris Hebberecht, 3. Sven & Paul Saeytijdt


De laureaten van het fondkampioenschap en de winnaars van de asduiven
Asduiven: 1. Maria Dumitrescu, 2. Guido Vd Bulcke, 3. Johny Van Lerberghe


De winnaars ereprijzen Barcelona met 2-3-4 en 5 eerste getekende duiven Nationaal en Internationaal


Pronckaert G & J uit Schepdaal, winnaar 1e Nationaal en 2e Internat Barcelona


Mr Dove en dame (midden) winnaar 1e Nat Barcelona UK

Bekijk hier alle laureaten in de kampioenschappen en de winnaars uit 2016 van Cureghem Centre