Suchen

During 2 weeks, you can send all your pigeon related questions to: Chris Hebberecht - Evergem (BE)

NL Vanaf nu willen we aan onze bezoekers de kans geven om allerlei vragen te laten beantwoorden door iemand van het hoogste niveau in onze sport.
We vroegen het aan Chris Hebberecht uit Evergem (BE).

 

EN From now on we want to give the opportunity to the visitors of our site to ask questions to someone from the highest level in our sport.
We asked Chris Hebberecht from Evergem (BE) to answer your questions!

 

FR A partir de ce jour, nous donnons l'opportunité à tous nos visiteurs de poser des questions à quelqu'un du plus haut niveau de notre sport colombophile.
Ni moins que Chris Hebberecht de Evergem (BE).

Questions

Frage:

NL

Ik zou u eens wat willen vragen.ik speel al mijn duiven op nest.mijn duiven worden gespeeld op eieren tussen 13 en 17 dagen broed.dat gaat me inprinsiepe goed af. dan zijn ze mooi rond en vol. dan lees ik weer reportages van liefhebbers die spelen hun duiven op jonge van 2 tot 7 dagen. heb ik ook geprobeerd maar dan gaat het me zeer slecht af. zouhet kunnen zijn dat.dat een selectie is door de jaren heen.

Antwort:

NL
beste sportvriend jan
ik heb geen ondervindingen met nestspel met oude duiven daar ik al mijn weduwnaars op weduwschap speel. en ik speel ook niet met duivinnen. ik speel wel met jonge op nest en ik weet uit ondervinding dat een duivin die rond de 12 dagen broedt een goede kans maakt om top te vliegen. bij de duivers is het meestal als ze ten einde gebroed zitten. vanaf 14 dagen dus. voor jonge duivers die met jongen liggen van 2 tot 7 dagenheb ik al veel succes gehad, maar zelden met jonge duivinnen op deze nestpositie. veel spreken van een ideale nestpositie voor een duivin met een jong van 8 dagen, maar ik heb reeds meerdere malen ondervonden dat ik beter ben met een jong van 12 a 14 dagen oud. zeker ook voor jonge duivers.hopelijk voldoet dit antwoord aan je vraag.

Frage:

NL

Beste Chris, 
Welke criteria gebruikt u om uw jonge duiven te selecteren? 
Hoeveel kweekt u er en hoeveel houdt u er over? 
Is de selectie hetzelfde voor de fondduiven voor 600-800 km als voor de Barcelonaduiven?

Antwort:

NL
Ruben
mijn jonge duivers van 1ste ronde gaan normaal in de mand tot en met blois. van de 2de ronde tot en met dourdan. dan heb ik nog 3de tot en met clermont en mijn 4de ronde tot arras (3x) dit is al de eerste selectie. ik hou jaarlijks 30 jonge duivers over die naar het jaarlingenhok verhuizen, en die geselecteerd worden uit +- 150 gekweekte jongen.. de selectie gebeurt in de hand, en zeker ook op de afstamming. bijvoorbeeld een lelijke jonge duif die van goed ras afstamt, zal ik ook niet houden. deze selectie gebeurt zowel bij fondduiven als mijn barcelonaduiven. vorig jaar speelde ik de 1ste en de 3de prijs op limoges jaarlingen met 2 duiven van mijn 4de ronde die als jonge duif maar tot arras opgeleerd waren.

Frage:

EN

Dear Chris
My question to you is as follows , if you have the space for one loft and one loft only. The loft measurements would be no longer than twenty feet (6 metres) by eight feet (2 metres) . how many compartments in the loft would you have? and what system would you fly ie widowhood cocks only , cocks and hens or natural etc etc . Your race program would consist of ten races of three hundred miles or there abouts?. Basketing of the birds for the Saturday race would be Thursday evening. My final question is, would the system work in Australia. I thank you for taking the time to answer my questions.

Antwort:

EN
Hello Neil, 
I would divide my loft in 3 times 2 meters with a walkway in the front (inside). I would finish the loft inside with a wooden lath fence and a sliding door between the walkway and the actual loft. I would fly widowhood, this means keep your cock and hens separate. This will make them exercise better. You can fly hens, cocks or both. I believe you would not have any problems with this system. 
I hope this explaination will get you on your way,

NL
hello neil
ik zou mijn hokken onderverdelen in 3x 2 meter met een gang daarvoor. de hokken zou ik afwerken met houten lattenafsluiting + een schuifdeur aan ieder hok vooraan. ik zou op weduwschap spelen= je duivers en duivinnen scheiden. dat zou een goed systeem zijn, want uw duiven zullen veel beter trainen. ofwel speelt u met duivinnen of met duivers of met allebei. met dit systeem zou dit geen problemen mogen geven.

Frage:

NL

Beste Chris 
Hoe denk jij over de duiven sport in de toekomst is er nog hoop voor de jeugd en ben jij iemand die de jeugd nog helpt?

Antwort:

NL
Beste Christiane 
Een terugval in de duivensport kunnen we niet ontkennen daar het ledenaantal jaarlijks daalt. Ondanks deze daling zijn er op vele nationale vluchten nog steeds een groot aantal duiven in vergelijking met dertig jaar geleden. Ik herinner mij nog midden de jaren 70 speelden we Perpignan met 900 duiven nationaal, als ik nu 30 jaar verder kijk zijn er op Perpignan +- 6500 duiven. Wat de toekomst voor de jeugd betreft, ben ik er niet al te anthousiast over. Kijk maar eens naar de verschillende grote liefhebbers met jeugd in huis die niets van de duivensport moeten weten. Zelf heb ik ook een zoon die ik toch stimuleer om ook duiven te houden, en wat mij ook gelukt is, want hij begint nu aan zijn 4de duivenseizoen met jonge. Ik ben zelf ook lid van de Oost-Vlaamse jeugdclub, dus draag ik zeker de jeugd in mijn hart.

Frage:

FR

Bonsoir Monsieur. 
Je suis un colombophile de Bretagne ,et je cherche une bonne méthode de jeu , mais surtout une methode pour nourrir correctement mes veufs et veuves pour la saison qui approche ,travaillant de 8h à 18h00 et ne rentrant pas le midi ,je voudrais un petit peu d'aide dans ce domaine,et aussi pour vous chez quel amateur puis je m'adresser, pour obtenir de bons pigeons de demi-fond 200kmà 500km.

Antwort:

FR
Je lâcherais mes pigeons à 6 hr 30 pendant une heure. Je les nourrirais séparément ; une cuillère à soupe par pigeon.
En rentrant le soir, je les lâcherais directement à nouveau une heure avec une cuillère de nourriture en rentrant. Comme vous êtes un joueur de demi-fond, les trois derniers jours avant l'enlogement, je donnerais de la nourriture à volonté et cela pendant deux heures ; après j'enlèverais le reste.

 

NL
Ik zou 's morgens mijn duiven uitlaten tussen 6 en half 7 en ze laten trainen voor een uurtje. ik zou mijn duiven alllemaal apart voederen. 1 soeplepel eten per duif. savonds na thuiskomst zou ik mijn duiven onmiddellijk terug uitlaten, ze een uurtje laten trainen en ze dan terug een soeplepel eten geven, maar aangezien u een hafo speler bent, zou ik de 3 laatste avonden voor inkorving, mijn duiven savonds volle bak eten geven gedurende 2 uur. en dan het eten verwijderen.

Frage:

NL

Hallo Chris, Proficiat met je sterke prestaties in 2004. 
Ik ben een jonge duivenliefhebber uit West-Vlaanderen het is nog maar mijn tweede seizoen. 
Ik heb twee vraagjes die me enorm zouden helpen in 2005. 
Chris welk product is het beste volgens u tegen trichomonas? 
Is het nodig om vitaminnen te geven na een kuur? 
Bedankt alvast!

Antwort:

NL
Steven
Bedankt voor de felicitaties.
Flagyl is een heel goed produkt tegen trichomonas. Ik geef iedere weduwnaar na het opleren ( bij mij is dat als de weduwnaars Clermont hebben gevlogen) 1/4 pil flagyl 's morgens als de duiven nuchter zijn ( = nog geen eten en drinken gehad) en na het toedienen van de pil de duiven 2 uur geen eten of drinken geven 
Bij de jonge duiven doe ik het de week vooraleer ik ze opleer.Flagyl geef ik slechts éénmaal tijdens het speelseizoen, als onderhoud geef ik de dag na de thuis-komst van een vlucht één dag tricho-plus ( dubbele dosis) in het drinken.
Ingeval U een paar dagen na elkaar met een bepaald produkt kuurt , zou ik toch eens vitamines geven aan mijn duiven.Ik geef trouwens mijn duiven de dag voor de inkorving altijd vitamines.

Frage:

NL

Beste Chris, 
Als toekomstig opponent in Fondclub Eeklo had ik u graag een vraag gesteld. Wij zijn vorig jaar verhuisd en hebben dan ook nieuwe hokken gezet. Ik zal dan vanaf nu ook zelfstandig spelen. Deze hokken werden bevolkt met laatjes (van september) die ik kon bekomen bij een vriend-melker. Omdat ik schrik heb van de roofvogels (aan mijn achtertuin begint een reservaat waar men extra roofvogels heeft opgestoken) laat ik de duiven niet uit in de winter. Enige onderricht die deze laatjes dus kregen was enkele weken rondtoeren hier in de omgeving. Sedert een week of twee komen ze terug buiten en vliegen toch tot 1h - 1.15h aan een stuk zonder neerzitten. 
Nu is mijn vraag, hoe zou jij deze verder leren. De meningen zijn hierover verdeeld: de melker waar ik de duifjes van kreeg spreekt over Bordeaux/Perpignan, een andere spreekt over zeker Limoges, nog een ander spreekt over maximum Dourdan (300 km zoiets). Zelf ben ik niet gevonden voor het idee Bordeaux of verder (zelfs met oudere jaarlingen wil ik dit niet echt spelen, ik ben misschien nog van de "oude stempel"). 
Ik had gedacht aan een volgend programma (beginnen normaal op 23 april): 2 x Arras (105 km), 2 x Clermont (210 km), 2 x Dourdan (300 km), dan 2 x Chateauroux (500 km) en dan eventueel Limoges (600 km). 
> Is dit niet te voortvarend? Moet ik in acht nemen van een beetje af te remmen indien de duiven van de eerste vluchten niet goed doorkomen? Wat is een redelijke termijn voor deze duifjes om deze vluchten af te werken? Het zijn duifjes die het normaal zouden moeten doen in 2007 op Barcelona. 
Hoe zou jij trouwens de komende weken (tussen nu en eind april) deze duifjes verzorgen kwestie van opleren: zeer regelmatig opleren op heel kleine afstanden of niet? Kijken bij het opleren naar "de vluchtlijn" of zou jij gewoon uit alle richtingen opleren?

Antwort:

NL
Beste sportvriend Lieven
Eerst en vooral wil ik U vertellen dat ge dit jaar met deze duifjes normaal gezien met moeite prijs zult spelen maar laat U daar niet door ontgoochelen, niet tegenstaande er goede duiven kunnen tussen zitten, want goede duiven worden op elk tijdstip van het jaar geboren worden zeker ook in het najaar.
Aanleren is de boodschap maar hoe ? Als ik late hou om aan te leren ga ik als volgt te werk.
1. Normaal leer ik deze mee met mijn jonge duiven, maar aangezien U deze waarschijnlijk niet hebt zou ik ze op dezelfde manier opleren als jonge duiven . Als de duiven beginnen weg te trekken van het hok uit en vanaf het weer gunstig is zou ik ze beginnen opleren beginnend vanaf 5 km dan 10 km dan 2 x 20 km dan 50 km (= moeskroen ) en daarna meegeven terug op een moeskroen maar dan als leervlucht met andere duiven . Ingeval ze goed naar huis komen zou ik dan naar Arras gaan verder Clermont ( 2 x ) Dourdan en dan zou ik naar Blois gaan. Dit alles hangt natuurlijk af van hoe vlot ze naar huis komen. Ingeval ze naar huis blijven komen kunt U ze eventueel nog verder meegeven naar Chateauroux en /of Argenton om ze eventueel nog eens mee te geven naar Limoges en eventueel sommige naar Perpignan ???
In 2002 had ik 10 late om aan te leren op het einde van het seizoen had ik er nog vier over. Drie ervan waren meegeweest tot Blois en Bourges en één tot Perpignan deze laatste is een broer van mijn Panda ( 3 x top uit Barcelona) en ik noemde hem mijn Belofte deze duif vloog als late in de prijzen uit Argenton - Limoges en Perpignan en dit op vier oude pennen .Vorig jaar vloog hij als tweejaarse de 255 nationaal uit Barcelona en won daarna nog per 8 tal uit Perpignan.
Deze laatste zijn natuurlijk meer uitzonderingen maar je ziet het kan altijd. Voor 2005 heb ik van deze 10 late nog twee over, maar het zijn wel goede.
Met late beginnen is dus zeer moeilijk, maar van de overblijvers kan je zeker ook goede duiven hebben.

Frage:

NL

Hallo, 
Het jonge duivenspel daar zit ik altijd mee, het wil niet zo met de jongen, misschien ligt het wel aan mijzelf. 
Het afvoeren voor de vlucht misschien?? 
Nou is mij vraag aan jou hoe doe jij het met de jongen vanaf het spenen, en als ze thuiskomen ook iets misschien in het drinkwater, om ze gezond te houden. 
Wij spelen van vanaf 125 km de eerste vlucht en zo elke week oplopen naar de verste jongenduivenvlucht 475 km.

Antwort:

NL
Dag Martin
Vanaf het spenen van de jonge duiven, dit is bij mij vanaf +/- 22 dagen ouderdom geef ik mijn jonge een eiwitrijke mengeling ,zelfs bij elke maaltijd geef ik nog extra engelse erwten (=meaple -peas) en dit gedurende een drietal weken om daarna over te schakelen naar een lichtere voeding.De eerste weken geef ik regelmatig appelazijn - ecocure - lugol - naturaline afwisselend in het drinken om ze in een optimale gezondheid te houden. De week vooraleer ik ze opleer dien ik iedere duif een 1/4 pil flagyl toe tegen de mogelijk opgelopen trichomonas 
Als ze thuiskomen van de vlucht geef ik hen altijd electrolyten in het drinken en dan om de veertien dagen de dag na de thuiskomst 1 dag tricho plus dubbele dosis (of in uw geval een ander produkt misschien met ( 10% ronidazole ). Aangezien U wekelijks uw jonge duiven speel zou ik hen de laatste drie a vier dagen dit naargelang de weersomstandigheden van de aankomende vlucht ( windrichting - warmte e.d. ) genoeg straffe kost geven.

Frage:

NL

Geachte, 
Met het slechte weer deze week kunnen de jonge duifjes, niet buiten of kijk jij daar niet achter

Antwort:

NL
Beste Kurt
Ik ben daar heel voorzichtig in om mijn jonge bij zulk type weer als vorige week uit te laten.
Jaarlijks hoort men dat duivenliefhebbers zeer veel jonge kwijt geraakt zijn na plots op komende sneeuwbuien.Ik heb het in 2000 zelf meegemaakt , mijn vrouw had de jonge bij een mooie blauwe lucht open hok gegeven((ik was op het werk) en opeens op een mum van tijd begon het plots te sneeuwen voor een uur. Ik had zeventig vroege en dezelfde dag had ik er nog acht op het hok, van veertig jonge heb ik nooit niets meer gehoord.Als ze nu van sneeuw spreken houd ik mijn jonge binnen. En als ze van een betere dag spreken laat ik ze eens uit als ik thuis ben en zorg ik normaal dat ze tamelijk veel honger hebben voor ingeval ge weet wel ....

Frage:

NL

Beste 
Ik ben lex Zwikker en woon sinds 2002 in sas van gent, en ben liefhebber van de grote fond. heb dan ook het steenbergse fondsoort aangeschaft en heb in 2003en 04 enkeleovernachtvluchten meegedaan met een redelijk resultaatop de eerste bordeaux 12 mee zeven prijzen, dax en de tweede bordeaux verliepen ook goed met 60% prijs en dat op weduwschap. Nu is mijn vraag hoe bereid u Uw duiven voor geeeft U ze mee op vitesse vluchten en midfond en hoeveel km moeten ze onder de vleugels hebben ?. normaal geef ik ze mee tot zo,n 550 km geef ze dan een week rust en gaan dan op de eerste overnachtvlucht welke goed thuiskomen gaan over drie weken weer mee, is dit een goed systeem? en kweekt U een ronde jongen van Uw vliegers voor de wedvluchten en in welke periode? Wat voert U welke mengeling geeft U vitaminen, electrolyten of iets dergelijks? toont U de duivinen voor een grote vlucht? zitten U duiven in het halfdonker( verduisterd)? IK ben een schone liefhebber dus kuis ik het hok een of zelfs tweemaal per dag ,maar stoor ik de duiven dan niet te veel uiteraard viegen zij uit tijdens het poetsen. Wat met de jongen? speelt U normaal mee met de jongen duiven programma of gaan ze met de natour mee? en tenslotte hoe selecteert U een goedefond duif is met drie jaar op z,n best denk ik volgens mij zijn er veel liefhebbers die de duiven te weinig kansen geven en ik denk dat drie jaar toch een redelijke tijd is om zo,n duif te proberen.

Antwort:

NL
Beste Lex

Vanaf half maart, einde maart, als het weer het toelaat worden de duiven opgeleerd. Zelf voer ik ze op tot 50 km (Moeskroen). Dan gaan ze via de reismand naar Arras (110 km), dan Clermont(220 km), eventueel 2 maal (afhankelijk van het weer) en dan tenslotte Dourdan (330 km). Dan blijft het grootste deel thuis, om 14 dagen later Vierzon (450 km) te vliegen. Nog eens 14 dagen later gaan ze mee naar Brive (640 km). Vanaf deze vlucht wordt voor de 1ste maal de duivin getoond voor de inkorving. Weer 14 dagen later gaan er een aantal mee naar Cahors (753 km). Er blijven er ook een aantal thuis om 3 weken na Brive Pau (917 km) en Bordeaux (770 km) te vliegen. Een deel bleef ook thuis na Brive om een maand later Barcelona te vliegen, zonder nog op een andere vlucht meegeweest te zijn. Het systeem dat u vraagt om na een overnachtvlucht de duiven die goed thuiskomen 3 weken later mee te geven, mag normaal geen probleem zijn. Zelfs voor duiven die 3 weken ervoor gemist hebben, mag dit normaal geen probleem zijn. Het kan gebeuren dat deze duiven meer conditie hebben dan een duif die 3 weken ervoor top gevlogen heeft. Dus voor mij komt er het meer op aan dat een duif een goede conditie moet hebben om aan grote vluchten deel te nemen en top te vliegen. Mijn weduwnaars worden allemaal gekoppeld rond 15 december en brengen allemaal jonge groot. Eind maart worden ze nogmaals gekoppeld en vanaf hun 2de ei worden de duivinnen na 4 dagen broeden weggenomen. Ik ben een voorstander van de plusmengelingen van versele. Ik geef 2 soorten plus mengeling: sport plus, super weduwschap plus en gewone sport. Duiven die die week niet vliegen verlicht ik de mengeling met zuivering. Ik geef vitaminen aan mijn duiven de dag voor de inkorving. Electrolyten krijgen ze altijd bij hun thuiskomst. Ik verduister nooit mijn weduwnaars. U stoort zeker uw duiven niet door ze 2 maal per dag te kuisen, bij mij trainen mijn weduwnaars ook smorgens en savonds en soms kuis ik ze vooraleer ik ze uitlaat. Mijn eerste ronde jonge duiven speel ik voor een deel op de nationale vluchten, al mijn zomerjongen leer ik aan tot 110 km tot 220 km (hangt af van het weer). Voor selectie kijk ik ten eerste naar de afstamming, en dan naar de bouw van de duif zelf. De mand is voor mij nog altijd de beste keurder, als jaarling moeten de meeste van mijn overblijvers toch minstens 1 maal top vliegen of bij sommige uit een super afstamming krijgen nog een jaar krediet, maar moeten zich dan wel als 2 jaarse zeker eens tonen op een vlucht.

Frage:

NL

Beste Chris,
Ik ben een jongen liefhebber en ben mijn eigen stam aan het samenstellen. 
Zou u mij willen vertellen van welke liefhebber u uw duiven hebt gehaald.

Antwort:

NL
Hallo Pieter
Mijn duiven komen eigenlijk nog van mijn vader, van het oude ras welke nog steeds mijn beste duiven zijn. Ik kan teruggaan tot 1950. Toen kocht mijn vader 4 duiven bij Valère Dhoker uit Moortsele. Deze waren van de soort van Hector de Smet uit Geraardsbergen. Af en toe werd er eens aan deze duiven vers bloed toegevoegd, maar de beste kruising met de oude soort was een duiver van Roger Vereecke uit Deerlijk. Deze duif noemde 'De Zwarte Vereecke' en gaf gekoppeld met verschillende duivinnen van die oude soort 13 eerste prijs winnaars. En al mijn beste duiven, dus van nu komen nog uit deze soort.

Frage:

NL

Goedendag Chris,
Ik ben sinds 2003 via mijn zoon in de duivensport terecht gekomen en wij hebben dan ook weinig ondervinding . 
Vandaar volgend vraagje: "Ik heb bij het ringen een beetje te hard aan de teentjes moeten trekken en wringen om de ring op zijn plaats te krijgen,waardoor het duifje zijn pootje gezwollen is en bloedde" .Men heeft mij al eens gezegd dat wanneer men bij het ringen een duif kwetst , men deze duif niet zal kunnen houden als men ze uitlaat , indien dit volgens jou ook het geval is ? speelt dit ook een rol bij het kweken ? 
Graag U mening hierover ?

Antwort:

NL
Beste sportvrienden Michel & Bram
Ik denk dat iedere duivenliefhebber dat al eens tegen gekomen is dat de pootjes al eens te groot waren om de duifjes te ringen zonder hen te kwetsen met wat bloedingen als gevolg.Dit vormt zeker geen probleem voor later , want meestal als men de jonge van de ouders neemt om te spenen zal men dit over het algemeen zelfs niet meer zien en zullen de jonge bij het lopen er geen hinder van ondervinden.En het verhaal dat de liefhebber aanhaalt dat U deze duiven niet zult kunnen houden als U ze uitlaat is volgens mij een verzinsel.Ik heb dit vroeger nog aangeduid de jonge die ik kwetste tijdens het ringen en als ik dan op het einde van het jaar keek naar de prestaties waren er bij die heel sterk gepresteerd hadden en om er later uit te kweken heeft dit zeker geen invloed. Het allerbeste voor het komende seizoen.

Frage:

NL

Beste, 
Ik ben vorig jaar terug begonnen met de duivensport met een samenraapsel van duiven van verschillende melkers Deze vlogen hun prijzen zoals de meeste maar geen echte uitzonderingen bij. 
Ik heb me dan vorig jaar bij drie goede melkers late jongen aangeschaft. Mijn vraag luidt nu : hoe zou jij deze koppelen de eerste keren? Zou je de duiven van de drie melkers apart houden en/of zou je ze onderling direct kruisen. 
Het zijn allemaal duiven voor de snelheid.

Antwort:

NL
Dag Chris
Ik zou de aangeschafte duiven onderling kruisen, wel rekening houdend met het model van de duif, ik denk dat u mij wel zult begrijpen, bijvoorbeeld geen 2 grote duiven bij met elkaar koppelen. Dus wel koppelen zodat de ene duif zijn tekortkoming aangevuld wordt met de andere.

Frage:

FR

bonjour monsieur,
que pensé vous de mon melange que je fait moi-meme pour l elevage,3kfroment,3k mais,1k1/2dari,1k1/2sorgo,2k pois tasmanie,1kvesce grise,1/2k cardi

Antwort:

FR
Probablement votre mélange est très bon mais, nous ne passons pas notre temps à faire des mélanges nous-mêmes. Vu la concurrence, les fabricants sont obligés de faire un maximum pour mettre des mélanges de qualité excellente sur le marché.
Personnellement, je trouve les mélanges de Versele de très bonne qualité et très variés.

NL
Goeie avond 
Waarschijnlijk zal uw mengeling wel zeer goed zijn, maar zelf hou ik me niet bezig met mengelingen te maken, omdat ik vind dat iedere fabrikant door de sterke concurrentie zijn uiterste best moet doen om uitstekende kweekmengelingen op de markt te brengen. Persoonlijk vind ik de plusmengelingen van Versele van zeer goede kwaliteit en variatie.

Frage:

DE

Werter Sportfreund Hebberecht, ich hätte einige Fragen zum Thema Winterzucht mit Reisevöglen und zwar: 
1. Verlängern Sie bei der Anpaarung Ende November den Tag in dem sie das Licht brennen lassen?? 
2. Wenn ja, wieviele Stunden schalten Sie das Licht ein?? 
3. Schalten Sie das Licht nach dem legen wieder aus?? 
4. Werden die Reisetauben vor der Reise danach nochmals angepaart?? 
Besten Dank für Ihre Antworten und alles gute für die Saison 2005

Antwort:

DE
Sportfreund Albert, 
1. Meine Witwer sind zusammen halb Dezember ohne kunstlichen Licht. Ich wollte nicht das die Tauben zu schnell mausern. 
2. Die Zuchttauben haben das Licht angeschaltet von 7 im Morgen bis 21 im Abend. Ich brauche einem Abblendschalter. 
3. Nein, das Licht bleibt angeschaltet nach dem Legen wie vorher (Zuchttauben). 
4. Ich pare die Witwer wieder am 26 Marz. Die Witwer bleiben zusammen bis 4 Tagen nach das zweiten Ei.

NL
Beste sportvriend Albert
1. Mijn weduwnaars koppel ik rond half december en deze duiven krijgen nooit extra belichting omdat ik bang ben dat ze te vlug hun slagpennen gaan stoten in het vliegseizoen. 
2. Mijn kwekers daarentegen belicht ik wel vanaf s'morgens 7 uur tot s'avonds 21 uur. Dit gebeurt via tijdsklok met dimmer. 
3 Neen, want op dit moment worden de duiven nog bijgelicht zoals in het begin.
4. Ik koppel de weduwnaars nogmaals op 26 maart en de duivinnen worden weggenomen 4 dagen nadat ze hun 2de ei hebben gelegd. 

Frage:

NL

Beste 
ik heb late jongen ,die ik dit jaar moet spelen tegen de oude wegens verhuizing. nu is dit geen probleem en ze zullen hun prijsjes wel krijgen,maar ze vliegen zo dolgraag als ik ze uitlaat 2-3 uur is niks,en niet slenteren op de daken maar goed vliegen,nu heb ik ze een paar keer weggebracht en ze zijn zo terug ,alleen ze komen niet binnen ze denken ik ben thuis dat is genoeg,hoe kan ik ze beter binnen krijgen,en dat ze beter luisteren,aan het vliegen te zien zijn ze kermgezond,maar ik wil staks geen problemen als de vluchten beginnen.

Antwort:

NL
Hallo Marc
Inderdaad uw late jonge moeten kerngezond zitten als ze 2 tot 3 uur vliegen. Als ze zolang wegzijn zou het ook kunnen gebeuren dat ze ergens op een bepaalde plaats (misschien veld) blijven zitten en daar wat eten oppikken. Dit zou u kunnen zien als u uw duiven binnenroept of ze ergens anders gegeten hebben. Dus er moet eten voelbaar zijn in de krop. Ik weet nu niet aan uw vraag als u ze in de week uitlaat ze dan dan direct binnenkomen als u ze roept. Ingeval uw duiven niet direct binnenkomen is het een teken dat u ze waarschijnlijk teveel eten geeft of dat ze op de velden gegeten hebben. Ik zou ze smorgens geen eten meer geven, in de namiddag laten vliegen en ze tijdens het binnenroepen hun eten geven. En van dat er een paar gaan drinken, het overgebleven eten wegnemen. Moesten er nog eventueel duiven buiten blijven zitten, zou ik ze geen eten meer geven. Ik hoop dat u met deze handelswijze uw duiven beter binnen zult krijgen.
succes

Frage:

NL

Beste Chris, 
Ik ben iemand van de jeugd zoals ze dat zeggen. 22 jaar, en via men vader in de duivensport getuimeld. 
Sinds 1993 zelfstandig met de duiven bezig, toen allemaal op de vitesse. 
Sinds 2001 naar de dagfond getrokken en in 2003 de eerste duiven aangeschaft om de zware fond te gaan kweken. 
Nu heb ik een dikke 15 koppels jaarlingen zitten, welke minstens allemaal 2x halve fond gevlogen hebben (een aantal van hen dagfond). Ik wil ze op nest spelen omdat ik dan zowel doffers als duivinnen kan spelen, om zo niet met “nutteloze” duivinnen te zitten. Ik heb het vluchtprogramma bekeken, en ik heb gezien dat er 5 vluchten zijn als je jaarlingen wil testen … Bordeaux, Biarritz,
Narbonne, Perpignan en St. Vincent. Zijn er vluchten die je afraad voor jaarlingen, en wat dient hun voorbereiding als jaarling te zijn ? Volstaat het ze 4-5 x hafo te laten doen vooraleer ze naar het grote werk te sturen, of moeten ze toch al eens 2 dagen in de mand gezeten hebben ? 
Alvast bedankt,

Antwort:

NL
Ik speel ook jaarlijks jaarlingen op St-Vincent - Narbonne - Perpignan. 1 .De jaarlingen die ik meegeef naar St-Vincent vliegen na 1 of 2 hafovluchten normaal Bourges - Chateauroux - St-Vincent.
2. De jaarlingen die ik meegeef op Narbonne vliegen na 1 of 2 hafovluchten Chateauroux 14 dagen later terug Chateauroux om dan 3 weken later Limoges te vliegen en dan 14 dagen later Narbonne te vliegen.
3. De jaarlingen die ik meegeef op Perpignan vliegen na 1 of 2 hafovluchten Chateauroux of weer Dourdan dan 14 dagen later terug Chateauroux , 14 dagen later Argenton dan 14 dagen later Limoges en dan 3 weken later Perpignan.
Ik ben geen voorstander om jaarlingen 2 grote fondvluchten te laten vliegen en dit zeker met het oog op de toekomst als oude duif. Momenteel speel ik nog geen duivinnen op de grote fond maar met deze zou U het eventueel wel eens kunnen proberen. Biarritz en Bordeaux speel ik niet met jaarlingen maar als voorbereiding zou U op dezelfde manier kunnen te werk gaan als één van de drie aangehaalde voorbeelden.
Succes

Frage:

NL

Mijn twee beste duiven vlogen begin vorig seizoen de pannen van het dak. Zekere dag was de leute ver van huis. Observeren leerde mij dat ze soms zaten te "smekken" net alsof iets niet doorgeslikt kregen en dan met hun bek"smek" bewegingen deden...net zoals een kind dat zo pas een lekker ijsje opgegeten heeft en de laatste restjes ervan wil binnenslikken. Bezoek aan paar (gerenomeerde) dierenartsen leerde dat er van de zgn. kopziekte niks te merken viel. ze waren ook trichovrij....maar toch gaven ze mij tegen beide "kwalen" de nodige medicatie mee. Het smekken verbeterde een paar weken...maar dan herbegon het circus. Zuurstofgebrek kan het niet wezen...want ipv ramen is er het hele jaar een draadraam in het hok (het is zuid-oost gericht) 
dank voor een eventuele wederwoordje

Antwort:

NL
Beste Kamiel
Blijkbaar heeft U een groot probleem met uw duiven zeker als ik dan verneem dat U reeds meerdere veeartsen heeft bezocht die blijkbaar de reden van het smekken ook niet direkt kunnen verantwoorden.Toch vraag ik mij af of er eventueel vanaf het momment de duiven beginnen smekken zijn U in de onmiddelijke omgeving van het hok soms geen bepaalde veranderingen heeft gedaan.Ik denk bijvoorbeeld een bepaalde plant of bloem heeft gepland in de omtrek van het hok of een verandering heeft gedaan op het hok zelf, het kan dikwijls aan een klein iets liggen, daar zou ik zeker toch eens goed over nadenken.Ingeval dit niet het geval is zou ik mijn duiven voor het seizoen nog eens een produkt geven van de veearts tegen kopziekte maar dan zou ik achteraf in de handel een produkt aanschaffen op basis van kruiden tegen luchtwegen infecties. Er zijn verschillende firma's die daar produkten voor op de markt gebracht hebben. Persoonlijk geef ik in het vliegseizoen twee tot driemaal in de week luchtwegenmix van Blubke.

Frage:

FR

Que me conseiller vous comme melange je joue le demi fond et grand 1/2 fond ainsi que mes jeunes,c'est possible un chema pour la semaine et avand enloger.merci bouillez.jean-pierre de saint-vaast.

Antwort:

FR
Jean-Pierre
Après l'arrivée du pigeon, je donnerais une cuiller à soupe par pigeon; la moitié dépuratif et la moitié mélange sport, et cela le dimanche, lundi et mardi matin. Mardi soir et mercredi matin, une cuiller SPORT. Le mercredi soir, je donnerais 2 cuillers sport + cuiller à café de mélange friandise et après une demi-heure, j'enlève les restes. Le jeudi matin, la même chose mais je laisse le reste. Le jeudi soir, (jour de l'enlogement) je donnerais une cuiller à soupe de friandise. Au cas où vous enlogeriez le vendredi soir, donnez la même chose le jeudi que le mercredi. (matin & soir). Le vendredi matin, (jour de l'enlogement) la même chose que si vous enlogiez le jeudi.

NL
Jean Pierre
Als de duiven thuiskomen van de vlucht, zou ik ze een soeplepel eten geven (per duif) waarvan de helft zuivering en de andere helft sportmengeling, dit ook herhalen op zondag, maandag en dinsdagmorgen. Dinsdagavond en woensdagmorgen zou ik ze 1 soeplepel sportmengeling geven. De woensdagavond geef je ze dan 2 soeplepels sport + koffielepel snoep. en na 2 uur al het eten wegdoen. De donderdagmorgen doe je hetzelfde maar dan laat je het eten staan. De donderdagavond (dag van de inkorving) geef je 1 soeplepel snoep. ingeval je de vrijdag inkorft, dan doe je de donderdag hefzelfde als de woensdagavond (smorgens & savonds). De vrijdagmorgen (dag inkorving) doe je hetzelfde dan als je de donderdag zou inkorven.

Frage:

FR

Je suis colombophile marocain nous avons le 26/3/2005 2 concours de fond l'un à 660 Km et l'autre à 860 Km, je vous demande compte tenu de votre grande experience de me conseiller sur des astus pour la préparation de mes pigeons sachant que le dernier concours auquel ils ont participé est de 500 km, est ce que je dois maintenir la volée biquotidienne ou non, merci.

NL Ik ben een jonge Marokaanse liefhebber en hebben op 26 maart 2005 een vlucht van 660 en een andere van 860 kms. Ik vraag U rekening houdende met Uw grote ervaring hoe ik deze twee vluchten het best kan voorbereiden? Wetende dat de laatste vlucht die ze vlogen 500 kms was. 
Moet ik ze TWEE MAAL per dag laten trainen?? 

Antwort:

FR
Lâchez vos pigeons deux fois par jour. Si possible, 2 fois vol obligatoire et après une demi-heure vol libre. Des pigeons en forme volleront certainement une demi-heure. Donnez les 6 jours avant l'enlogement un mélange sport. Le matin, une grosse cuillère par pigeon, si tout n'est pas mangé, enlevez le reste après une demi-heure. 4 jours avant l'enlogement, je leur donne 2 cuillères à soupe le matin et 2 cuillères le soir plus une cuillère à café de friandise. Après une heure, j'enlève le reste. 2 jours avant l'enlogement, je donne la même chose mais je laisse le reste. Le repas suivant j'enlève le reste. Le jour avant l'enlogement, je donne des vitamines. Le jour de l'enlogement le matin, ils mangent à leur faim un mélange sport et 3 heures avant leur départ, une cuillère à soupe de friandise. Je suis également partisan de montrer la femelle avant l'enlogement.
Beaucoup de succès.

 

NL
Sportvriend Zeimi
Laat uw duiven zeker 2maal per dag trainen. Indien mogelijk 2 maal een half uur verplichte training, en dan daarachter nog een half uur vrije otraining. Alhoewel duiven in topvorm normaal zeker een half uur zullen trainen. Geef hen vanaf 6 dagen voor de inkorving een sportmengeling. S'morgens zou ik beginnen met een grote soeplepel per duif. ndien het eten niet op is na een uur, het wegdoen. Vanaf 4 dagen voor de inkorving geef je hen 2 soeplepels smorgens en 2 soeplepels savonds + een kleine koffielepel snoepmengeling per duif. En telkens na een uur het eten wegnemen. 2 dagen voor de inkorving geef je hetzelfde maar laat je het eten staan. Bij een volgende voederbeurt neem je het overtollige eten weg. De dag voor de inkorving zou ik ze vitamen geven. De dag van de inkorving geef je hen s'morgens volle bak sportmengeling dan een 3tal uur voor de inkorving geef je hen een soeplepel snoep. Ikk ben ook een voorstander van het tonen van de duivin voor de inkorving. 
Veel succes op de aankomende vluchten