Suchen

Braad-De Joode - Woudrichem NL

Combinatie Braad-de Joode, Woudrichem NL (2009)

 

 

 

 

Voor de volgende reportage ging ik naar Woudrichem. Woudrichem is een oude vestingstad aan de Merwede in het Land van Heusden en Altena in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.
Woudrichem telt ongeveer 4300 inwoners. De liefhebbers Deze combinatie bestaat uit Jeroen Braad (40) en Kees de Joode (47). Jeroen is vertegenwoordiger en Kees is timmerman van beroep. Jeroen zette in 1983 de eerste stappen in de postduivensport nadat hij eerst wat sierduifjes had gehad. Kees is eigenlijk vanaf zijn prille jeugd opgegroeid met duiven. Hij had duiven in een hokje op paaltjes. De duiven werden o.a. op de kerktorens gevangen. Zo ving hij daar ook een vale Belg. Hij ging ermee naar een duivenliefhebber en die wilde wel 25 gulden aan Kees geven voor de vale Belg. Kees wist toen dat die liefhebber er wat in zag en ging - met de wetenschap, dat het wellicht een goede duif was - niet op het aanbod in.
Nadat Kees getrouwd was en hun buurman ook postduiven had, besloot hij in 1986 om de draad weer op te pakken. Hij heeft toen een aantal jaartjes met die buurman samen gespeeld met de duiven. Ze zijn lid van de P.V. Tot Weerziens in Nieuwendijk. Dit is een vereniging met circa 30 vliegende leden.
In 1990 kochten Kees en Jeroen een aantal laatjes bij Wal Zoontjens. Zij kweekten eruit en verdeelden de jonge duiven. Zij speelden er elk mee op hun eigen hok. Jeroen en Kees woonden ook toen al dicht bij elkaar en ze namen daarom het besluit om de kwekers bij Jeroen te huisvesten en te vliegen vanaf het hok bij Kees. Jeroen en Kees zijn een combinatie sinds 1992.
De verzorging doen ze samen. Als voorbeeld in onze sport hebben ze niemand minder dan Wal Zoontjens. Deze man heeft hen vanaf het begin altijd goed geholpen, zowel met duiven als met goede adviezen. In het begin hebben ze van Wal Zoontjens diens voersysteem overgenomen, maar later hebben ze dat aangepast aan de vernieuwde systemen binnen de duivensport.

De hokaccommodatie
Hun accommodatie beslaat - inclusief de kweekhokken - ongeveer 25 meter. Hiervan zijn 10 meter voor de zestig weduwnaars, vijf meter voor de jonge duiven, en de rest is voor de weduwduivinnen en de kweekduiven. Ze hebben gewoon hout op de vloer van hun hokken, die ze minimaal twee keer per dag schoonmaken, want ze zijn zeer secuur op de duiven. De hokken zijn gemaakt van hout en zijn 2 meter diep. De broedhokken zijn tegen de achterwand van het hok geplaatst. Voor de weduwnaars zijn er drie afdelingen voor 48 doffers en een afdelingvoor 12 doffers. De kleppen van de drie afdelingen met elk 16 weduwnaars staan op het oosten en die van de afdeling met 12 doffers op het westen. Zij ontsmetten regelmatig de hokken en wel met een klein beetje dettol (dit middel wordt ook in ziekenhuizen gebruikt). Ook gebruiken zij regelmatig de bladblazer om het stof uit de hokken te blazen. De zolder, plafond, pannen etc. worden zo'n vijf tot zeven keer per jaar stofvrij gemaakt. Daarna worden de wanden afgenomen met een vochtige doek met dettol. Vanaf circa twee weken voor de dagfondvluchten worden de hokken niet meer stofvrij gemaakt en met dettol behandeld.

Hokopbouw
Jeroen en Kees bouwden hun duivenkolonie op met Zoontjes-duiven via Wal Zoontjes en H en O (Van Hemert en Ouwerkerk) uit Nieuwendijk. H en O hadden de duiven via van Boxmeer, die weer een goede vriend was van Jan Zoontjes, de vader van Wal. De specifieke herkenbaarheden en eigenschappen van hun soort duiven zijn hun werkelijk zeer zachte pluimen en hun geweldig karakter. Dat het karaktervolle duiven zijn bewijzen ze vooral op de vluchten van 600 tot 750 km. Ze zijn dan bijna onklopbaar.
Het is dan ook zo: hoe zwaarder de vluchtomstandigheden, hoe beter ze presteren. Nieuwe aankopen moeten natuurlijk ook de hierboven genoemde eigenschappen bezitten, want die zijn nu eenmaal nodig om een moderne eendaagse fondduif te kweken. Zij schaffen bij voorkeur een jonge duif uit een geweldig koppel of geweldige vlieger aan, want als het bloed goed is, komt het er zeker uit. Zij hebben als voordeel dat zij een zeer compacte familie duiven hebben, waardoor een nieuwe duif vaak goed pakt op hun eigen stam. De mannen hebben zich helemaal gespecialiseerd op de eendaagse fondvluchten. Hier is hun hele schema op afgestemd en er moet alles voor wijken. Zij willen op de vijf eendaagse fondvluchten en dan het liefst op de zwaardere vluchten daarvan, "pieken". Die "zwaardere" eendaagse fondvluchten zijn voor hen: Ruffec (730 km.) en La Souterraine (671 km.).

Kweken
Deze combinatie heeft 30 koppels kweekduiven. Daar zitten ook nieuwe koppels bij, met vaak jonge duiven uit hun beste kwekers. Die jonge duiven worden in de zomer gekweekt uit hun beste duiven met de bedoeling een basis te leggen, zodat hun excellente stam duiven niet verloren gaat. Van deze zomerjongen zetten ze de best gebouwde duifjes linea recta op hun kweekhok. Ze zoeken elk jaar weer naar nieuwe kweekkoppels. Zij hebben een eigen stam duiven met daaronder verschillende bewezen koppels. Hun duiven zijn echt van de soort die de eendaagse fondvluchten met gemak aankan. Duiven, die deze afstand niet goed aankunnen, moeten onherroepelijk verdwijnen. Zij passen bij het kweken de inteeltmethode toe, maar soms ook een kruising met een nieuw aangeschafte duif. Zij koppelen de duiven in de kerstvakantie, omdat zij dan 14 dagen vrij zijn. Ze houden alle jongen aan, dus ook uit de vliegers. Zij zien geen verschil in kwaliteit.
Doordat ze een homogene stam duiven bezitten, kunnen uit alle koppels goede duiven komen. Voor eigen gebruik kweken ze circa 120 duiven.

Systeem jonge duiven
De laatste jaren speelden ze hun jonge duiven alleen op de natoer. Ze hebben enkele jaren zeer voorzichtig gedaan met de jonge duiven en ze hebben nu het idee dat ze met de 60 doffers er erg goed voor staan. Als het niet erg tegen zit zullen ze volgend jaar minder jaarlingen plaatsen en zullen ze hun jongen op de reguliere jonge duivenvluchten meegeven. Dit zullen ze alleen doen als de gezondheid van de jonge duiven het toelaat.
Zij verduisteren de jonge duiven - net zoals de meeste liefhebbers dat doen - van 18.00 uur tot 7.00 uur. Ze beginnen met het verduisteren als de jonge duiven pluimpjes beginnen te gooien (meestal eind februari) en sommigen een pennetje laten vallen. Ze verduisteren ze dan tot half mei, zodat ze mee kunnen in het peloton. Ze moeten wel veren hebben en fit zijn als ze op de vluchten meegaan. Het opleren van de jonge duiven schiet er meestal een beetje bij in: ze beginnen er namelijk pas aan te denken als de vluchten voor de oude duiven afgelopen zijn, maar ze willen dit in de toekomst eerder gaan doen en vaker. Zij willen met opleren gaan beginnen als de jongen 100 dagen oud zijn. De jonge duiven zullen in het komende seizoen ook mee gaan op de africhtingsvluchten van het rayon.

Vliegsysteem oude duiven
Jeroen en Kees starten het seizoen met 60 doffers, waarvan de jaarlingen zeer voorzichtig worden gespeeld. Onder voorzichtig spelen verstaan Jeroen en Kees: als bijvoorbeeld voor de eerste eendaagse fondvlucht makkelijke vliegomstandigheden ( wind mee ) worden voorspeld, dan gaan alle jaarlingen mee, maar als oosten wind voorspeld wordt dan blijven de jaarlingen thuis.
Meestal gaan de ongeveer 30 oude duiven mee, maar alleen die duiven, die de beste forme hebben, worden ingemand. Hun duiven zijn op hun best als ze ouder zijn, want dan zijn ze ook pas uitgegroeid. Zij spelen alleen met de doffers, omdat ze gewoon moeten werken en dus geen tijd hebben om twee dingen goed te doen!
Ze tonen de duivinnen wel eens, maar ze zijn er niet van overtuigd of dit echt noodzakelijk is. Ze beginnen vanaf de eerste vlucht op weduwschap (begin april). Tijdens de vitessevluchten worden ze rustig gespeeld, d.w.z. zonder te tonen.
De laatste vitessevlucht is 336 km. en gaan ze gewoon mee. Hierna worden ze 14 dagen thuis gehouden en volgt de eerste dagfondvlucht. Voor wat betreft het systeem hechten zij veel waarde aan de voeding. Ze kijken goed hoe de duiven reageren tijdens het voeren en zorgen ervoor dat ze op het moment dat ze ingekorfd worden voor de vlucht, ze voldoende binnen hebben om een dag te kunnen vliegen.
De duiven blijven afhankelijk van de zwaarte van de vlucht tot zondagmorgen bij elkaar. De duiven worden om de veertien dagen gespeeld op een eendaagse fondvlucht. Tussen twee eendaagse fondvluchten nemen de duiven niet aan vluchten deel en ze worden ook niet zelf weggebracht. De oude duiven worden niet verduisterd en evenmin verlicht. Met hun systeem hebben ze de laatste eendaagse fondvlucht geen enkel probleem met de pennen. De duiven hebben dan meestal maximaal twee pennen gegooid. Bij het bepalen welke duiven getekend moeten staan kijken ze naar de eerdere en grote prestaties. Verder spelen het weer en de forme ook een grote rol. Met "Home Alone" in het team is het natuurlijk niet moeilijk om de 1e getekende aan te wijzen. Zelf zeggen ze:"Als we beter waren geweest in het aanwijzen van de 2e en 3e getekende dan waren we zeker 2 jaar achter elkaar nationaal kampioen eendaagse fond geweest!" Dit zal voor meerder liefhebbers gelden in Nederland. Het kampioenschapstelsel van de Eendaagse fondspiegel geeft huns inziens dan ook een betere waarde aan van de sterkte van een hok. In de rui krijgen de duiven twee keer per week - als er de tijd voor is - een bad, maar in het seizoen krijgen ze elke maandag een bad. Aan het badwater wordt wat badzout van Röhnfried toegevoegd.

Voersysteem
Voor wat betreft het voeren wordt er altijd voor gezorgd dat de duiven als ze voor een wedvlucht worden ingekorfd, genoeg voer binnen hebben om een hele dag te kunnen vliegen. Ze gebruiken een paar mengelingen van Beyers door elkaar. De duiven krijgen gedurende het hele jaar hetzelfde voer, maar wel aangepast aan het seizoen. In het vliegseizoen krijgen de duiven een mix van vijf soorten Beyers voer zoals premium, sport, mengeling met soja enz. Ze mengen een hoeveelheid voer, die voldoende is voor het hele vliegseizoen.
Ze doen dit omdat ze er niets in zien, dat de duiven steeds weer een ander voer krijgen. Na thuiskomst van de vlucht krijgen de duiven 's avonds en op zondagmorgen genoeg te eten. Naast het voer krijgen de duiven nog pinda's en snoepzaad.

Training duiven
In het begin van het seizoen trainen de duiven één keer per dag en vanaf eind april twee keer per dag voor ongeveer een uur 's-morgens en 1 ½ uur 's-avonds. De oude duiven worden door de week niet zelf nog eens weggebracht.

Medische begeleiding
Jeroen en Kees proberen de duiven in een goede gezondheid te houden door zeer secuur te zijn en kort op de bal te spelen. Bij twijfel nemen ze direct contact op met een goede dierenarts, die gespecialiseerd is in duiven. Trichomonase is het begin van veel andere ziekten en daarom wordt dan hier ook speciaal op gecontroleerd en wordt er tegen gekuurd. Vóór de start van het vliegseizoen bezoeken ze een dierenarts en als die het geel vaststelt dan kuren ze daartegen en anders wordt het achterwege gelaten. Hun duiven vliegen in het hoogseizoen 1 keer per 14 dagen. In de tussenliggende week gaat er geen enkele duif van het hok. Ze geven dan gedurende enkele dagen iets tegen het geel. Ze kuren met Ronidazole, flagiol enz. dus steeds met andere goede producten.

De belangrijkste prestaties van 2008
" 1e Olympiade duif Nederland categorie fond
" 1e asduif eendaagse fond 2006 tot 2008 gouden crack fondclub Zuid Nederland
" 1e Nationaal kampioen eendaagse fondspiegel cat.8. Dit kampioenschap werd behaald door het gehele hok. Het is een topprestatie, want dit gaat om de breedte van je prestaties!
" 1e Rayon 3 Brabant 2000 dagfond
" 1e Duifkampioen Rayon 3 Brabant 2000
Alle vijf de genoemde titels vinden ze zeer belangrijk, maar de 1e Olympiade duif is toch wel zeer speciaal. Hun lievelingsduif/favoriet is: "Home Alone".

De topduiven van de comb. Braad - de Joode
"Home Alone" NL05-0534554
"Home Alone" is een prachtig gebouwde blauwe doffer met een geweldig rood-wit oog. "Home Alone" stamt langs vaderskant uit "Zoon Millennium", die op zijn beurt komt uit "Millennium" x "Dochter Young Durban". "Millennium" (00-0052411) vloog onder andere
" 1e La Souterraine tegen 3.212 duiven
" 1e Bourges tegen 1.373 duiven
" 3e Semi-nationaal La Souterraine tegen 7.941 duiven
" 16e Semi-nationaal Bourges tegen 11.448 duiven
Langs moederskant stamt hij uit "Dochter 93", die op haar beurt komt uit "Den 93" x "Dochter Durban 881".
"Den 93" vloog onder andere
" 2e Chateauroux tegen 179 duiven
" 8e Limoges tegen 676 duiven
" 9e Chateauroux tegen 583 duiven
" 17e Limoges tegen 2.855 duiven
" 40e Limoges tegen 6.758 duiven
Home Alone heeft in 2007 het volgende gepresteerd:
" 1e Nationale competitie Wie Heeft Ze Beter op de eendaagse fond?
" 1e asduif eendaagse fond 2006 tot 2008 gouden crack fondclub Zuid Nederland
" 1e duifkampioen eendaagse fond Brabant 2000
" 1e eendaagse fond the Best of the Best
" 1e wereldkampioen fond van Winning Magazine
In 2008 werd hij 1e olympiadeduif fond en in januari 2009 vertegenwoordigde hij Nederland op de Olympiade in Dortmund.

"Zoon Millennium" NL04-2211188
"Zoon Millennium" is de vader van "Home Alone". Zelf komt hij uit "Millennium"x "Dochter Young Durban". "Dochter 93" NL04-2211129 "Dochter 93" is de moeder van "Home Alone".
Zij stamt uit "Den 93" x "Dochter Durban 881".

"Arathorn" NL03-0349320
"Arathorn" vloog o.a. de volgende prijzen:
" 1e Tours tegen 1.242 duiven
" 5e Tours NPO tegen 16.492 duiven
" 5e Ruffec NPO tegen 7.116 duiven
"Arathorn" is de vader van de geweldige vlieger "Aragorn 807".
"Aragorn 807" werd 1e asduif eendaagse fond 2006 tot 2008 gouden crack fondclub Zuid Nederland.
De vader van "Arathorn" is "Young Stealth" NL98-9848157. "Young Stealth" leverde o.a. de volgende prestaties:
" 1e Tours tegen 243 duiven
" 6e Tours semi nationaal tegen 18.810 duiven
" 1e La Souterraine tegen 178 duiven
" 8e Tours tegen 1.350 duiven
" 9e La Souterraine tegen 891 duiven
De moeder van "Arathorn" is: "Beauty" NL97-9780926, die op haar beurt stamt uit "Old 50 x Rabbit1".

"Crack 185" NL01-0143185
De vader van "Crack 185" is: "Kweker 2000", die stamt uit "Opa Stealth" x "duivin oude 72" (1e Morlincourt tegen 2.222 duiven), die als vader heeft de beroemde "Stealth" (1e Asduif NPO-vluchten van afdeling Brabant 2000 en 1e asduif sprint van afdeling Brabant 2000 van de club.
De moeder van "Crack 185" is: "Kweekduivin", die komt uit "Oude 81", een uitstekende kweker x "72 duifje" van H & O.

"Crack 188 " NL01-0143188
"Crack 188" leverde o.a. de volgende prestaties:
" 1e Bourges tegen 1.373 duiven
" 10e Etampes tegen 1.626 duiven
" 20e Homburg tegen 1.762 duiven
" 20e Chantilly tegen 1.339 duiven
" 28e Peronne tegen 3.605 duiven
De vader van "Crack 188" is: "Donkere 81". De "Donkere 81" stamt uit "Opa Stealth x Oude 72".
De moeder van "Crack 188" is: "Sister Zebra" (vloog o.a. 4e semi nationaal La Souterraine. Zij komt op haar beurt weer uit "Parel 679" x "Mother Zebra" (Sister Den 103: 4e gouden crack semi-nationaal). "Parel 679" vloog o.a.:
" 1e la Souterraine tegen 3.212 duiven
" 1e Tours tegen 1.373 duiven
" 1e Bourges tegen 290 duiven
" 2e La Souterraine tegen 818 duiven
" 7e semi nationaal Tours tegen18.810 duiven

"Aragon" 04-NL-807
" 1e asduif eendaagse fond 2006 tot 2008 gouden crack fondclub Zuid Nederland

Uitslagen eendaagse fondvluchten afdeling Brabant 2000 in 2008
25-08 Bourges tegen 10.422 duiven 12,36,97 enz. 16 van de 22 in de prijzen 72%
08-06 Chateauroux tegen 7.880 duiven 5,27,32,69,86,98 enz. 15 van de 21 in de prijzen 71%
21-06 Blois tegen 8.079 duiven 9,29,31,37,41,56 enz. 22 van de 35 in de prijzen 63%
06-07 Salbris tegen 7.259 duiven 15,59,63,68 enz. 23 van de 30 in de prijzen 77%
19-07 Montluçon tegen 6.028 duiven 5,44 enz. 18 van de 30 in de prijzen 60%

Teletekstvermeldingen van de laatste jaren
2001

La Souterraine 3 en 4
2002
Tours 6 en 7 La Souterraine 9 en 10
2003
Tours 4
2004
Tours 5
La Souterraine 9
Ruffec 5 en 10
2007
Chateauroux 2,3 en 5
Montluçon 5
2008
Chateauroux 5
Blois 9
Montluçon 5

Referenties
Hieronder een kleine greep uit de vele liefhebbers, die zeer goed geslaagd zijn met duiven van Jeroen en Kees.
Embrechts / Theunis uit Hoeven
1e,8e,11e Asduif Brabant 2000 (2800leden) 2006 fond jong
1e Nijvel tegen 1.162 duiven
1e Chantilly tegen 853 duiven
1e Orleans tegen 483 duiven en 18e NPO tegen 11.390 duiven
Deze duiven zijn in 2008 naar de kweek gegaan en kinderen hieruit wonnen in 2008:
1e St.Quentin tegen 2.011duiven
1e St.Quentin tegen 1.308duiven
11e NPO/NAT Sens tegen 16.382duiven
63e NPO/NAT Orleans tegen 9.323duiven
70e NPO/NAT Sezanne tegen 18.733duiven

Comb. H en O uit Nieuwendijk
1e NPO La Souterraine

Comb. Aarts uit Baarle Nassau
3e Olympiade duif Dortmund Marathon

Sjef de Kort uit Oosterhout
3e nationale hokkampioenschap midfond

Duivensportvaria
" Het belangrijkste waar je bij duiven op moet letten is volgens deze mannen de gezondheid van de duif!
" Over de zogenaamde ogentheorie hebben ze geen mening. Zij passen die theorie dan ook niet toe.
" Ze proberen zo veel mogelijk informatie te halen uit duivenreportages, duivenboeken en internet.
" Beginnende liefhebbers adviseren ze duiven aan te schaffen bij één liefhebber en deze liefhebber regelmatig om advies te vragen.
" Ze denken dat de duivensport alleen toekomst heeft als er gespecialiseerd wordt. Verder verwachten ze dat er meer grote liefhebbers zullen komen.
" Ze hebben niet direct een oplossing voor het steeds teruglopende aantal duivenliefhebbers. Ze zijn van mening dat de duivenliefhebbers moeten doen waar ze zin in hebben. Dus als ze tevreden zijn met een prijsje in de staart van de uitslag is dat prima. Zijn ze al tevreden met meedoen aan de vluchten: ook goed. Wat liefhebbers nodig hebben is doorzettingsvermogen, want als je wint is het heel leuk, maar als het tegen zit, moet je het karakter hebben om door te gaan. Dit is trouwens iets dat voor alle sporters geldt.

Doelen voor de toekomst
Ze hebben zich tot doel gesteld in de toekomst nog eens een NPO-vlucht te winnen. Daarnaast willen ze proberen te blijven domineren op de eendaagse fondvluchten met zwaar weer.

Tot slot
Ik heb Kees en Jeroen leren kennen als zeer enthousiaste duivenliefhebbers, die niets te veel is om alles voor hun duiven te doen. Ook hier wordt weer eens aangetoond, dat de prijzen niet vanzelf komen aanwaaien, maar dat er veel werk voor verzet moet worden. Ze zweren bij een jaarplanning en eisen van zichzelf, dat die ook helemaal tot in de puntjes wordt uitgevoerd. TOE MAAR, IS ER NIET BIJ! Alles moet kloppen! Helpt het niet, dan geeft het toch moed! Ze doen het voor hun eigen gemoedsrust, want ze kunnen zich dan nooit verwijten, dat ze er niet alles aan hebben gedaan. Kees en Jeroen, gefeliciteerd met jullie prachtige prestaties van het afgelopen seizoen. Ik wens jullie veel succes voor het komende seizoen.

 

........................................................................................................................................................
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van PigeonParadise.Com is het niet toegestaan dit artikel te publiceren, kopieren, reproduceren voor gebruik op uw of website van iemand anders