Van Ouwerkerk-Dekkers, Brasschaat

 


Van Ouwerkerk-Dekkers, Brasschaat


Vrijdag, 11 juli. Om 10 voor 11 hadden enkele pipa-leden (Ulrich, Tom, Frans, Benny en Ruben) afgesproken bij het kerkhof van Brasschaet. Iedereen was (min of meer) op tijd zodat we mooi onze afspraak met Jacques en Irene van Ouwerkerk-Dekkers haalden. Al meteen vielen de uitgebreide duivenhokken op die zich in een tuin vol groen bevonden. Onmiddellijk werden we hartelijk ontvangen door Jacques die ons ook de hele middag uitgebreid en passioneel over zijn geliefkoosde hobby onderhield. Jacques is een succesvol zakenman in antiek en dit was ook te merken als we het huis binnenkwamen. Ook de versnaperingen waren niet te versmaden. Het pipa-team werd niet tekortgedaan!

 


St-Vincent
Van Ouwerkerk-Dekkers rolde werkelijk de uitslag op in St-Job met de 7 eerste (van 166 duiven) en 37 van de 65 prijs. Ook nationaal hebben ze 3 duiven in de eerste 50 met natuurlijk als uitschieter de eerste (geklokt om 10.55.u en 1134m/m). Ook op Barcelona klokken ze vroeg met de 9de nationaal.


Langvliegers
Jacques is afkomstig van Amsterdam in Nederland en is reeds zijn hele leven (vanaf 7 jaar) met duiven bezig. Niet met reisduiven, maar met langvliegers. In de loop der jaren heeft hij op die manier een zeer sterke stam langvliegers (oorspronkelijk zwarte Sheffields) gekweekt. Op zijn 22ste is hij naar België gekomen en verder zijn soort langvliegers blijven kweken en selecteren. Op het einde had hij een stam duiven gekweekt die meer dan 18u aan een stuk vliegen. Irene werd het beu met die duiven omdat ze veel te schuw waren. Zij vond die reisduiven wel leuk en zo besloten ze om eens naar een openbare verkoping van reisduiven te trekken. Dit was een verkoping van Koopman in Zundert in 1996. Daar werden ze zo enthousiast dat ze onmiddellijk 20 duiven kochten. Op die manier kwamen ze in de duivensport terecht.


Hokbestand
In feite spelen Jacques en Irene apart met de duiven. Hij heeft de hokken en soorten voor de overnachtfond en Irene die van de dagfond. Op de overnacht lukt hij vooral goed met de kruising van der Wegen – Thoné. Zij speelt voornamelijk met de Koopmanduiven vluchten van 500 tot 700 km. In de winter houden ze zo'n 500 duiven over en ze zijn van plan dit elk jaar te verminderen door strenge selectie.

In het begin mislukte er veel door hun geringe ervaring met sportduiven. Het gevolg was dat er weinig duiven overbleven, maar door deze strenge (natuurlijke) selectie waren dit wel de allerbeste. 

1ste nationaal St-Vincent
De eerste nationaal is een duivin op weduwschap. Langs vaderskant is ze kleindochter van de Paudoffer die zich vroeg geklasseerd had van Pau en Narbonne (ras van der Wegen – Thoné) met een zuivere van der Wegen duivin die zelf een 1ste reg en 223ste int Barcelona heeft gevlogen. De moeder komt van Miel Oudenaerde en komt uit de “Rode Tony” met een rechtstreekse Florizoone-duivin. Vóór deze prestatie had ze nog geen prijs gevlogen. De ringnummer van de winnaar 2002/6277607.

Voorbereiding
De voorbereiding was allesbehalve ideaal wegens de vogelpestsituatie en vooral wegens een E. coli-uitbraak. Daardoor moest er gedurende 10 dagen met antibiotica gekuurd worden.

Andere jaren werden de duiven telkens op broeden op weduwschap gezet. Dit jaar kweekten ze echter wel, wat volgens Jacques ook de voornaamste reden van de ziekte-uitbraak is. Als voorbereiding vlogen de duiven éénmaal Quievrain (zelf gevoerd), tweemaal Arlon, Dourdan, Bourges en Argenton. Ze gingen dus elke week mee. 2 weken later gingen ze dus naar St-Vincent met het gekende resultaat. Normaal laat Jacques ze ook nog éénmaal een korte tussenvlucht doen, maar wegens de kortere tussenperiode was dit niet meer mogelijk.


Verzorging
De duiven worden volle bak gevoederd in groep. Vroeger kregen de oude individueel eten, maar daar zijn ze van afgestapt. Zowel duivers als duivinnen worden op totaal weduwschap gehouden. Voor de inkorving worden ze niet samengelaten. Bij thuiskomst mogen ze hun zin doen met om het even welke duiver of duivin (naar gelang ze thuiskomen). Het is zelfs zo dat de winnende duivin gedurende het voorseizoen in 3 verschillende bakken heeft verbleven.


Van links naar rechts : Ulrich, Jaak, Irene, Ruben, Frans, Tom en Benny


Het pipa-team heeft opnieuw een mooie dag beleefd vooral ook door de goede ontvangst, de spaghetti en de champagne. Jacques en Irene zijn passionele duivenliefhebbers en vooral –kwekers met grote ambities. Dit was alvast een eerste kroon op het werk voor deze toch jonge fondkolonie.