Jac v.d. Bosch (Hengstdijk, NL) winnaar 1e Nationaal Bordeaux Jaarlingen in Nederland

Bordeaux is voor veel jaarlingen de eerste kennismaking met de grote fond. Deze editie leek vlot te verlopen, maar door de regen, die ’s avonds langdurig viel, kwam er na het sluiten van de neutralisatietijd een heel ander beeld. De lichting van 2011 had een harde noot te kraken op deze vlucht.

De winnaar van het jaarlingenconcours is Jac. v/d Bosch uit Hengstdijk, met zijn 66 jaar nog altijd druk. Hij is recreatieondernemer en beheert camping De Vogel in dezelfde plaats en runt een grote kolonie duiven die hij alleen verzorgt. Dit blijkt wel uit het aantal dat hij op deze Bordeaux ingekorfd heeft. In totaal had hij 336 duiven mee op dit concours, waarvan 160 jaarlingen.

Jac begon in 1995 met duiven. Dit ging meteen prima en er werden goede resultaten geboekt. In 1998 trad er een ziekte op onder de duiven. Zo erg, dat er veel stierven. De overgebleven duiven werden hierna toch ook weggedaan en er werd een plan opgesteld. Het nieuwe project zou groots worden aangepakt en er werd flink geïnvesteerd in duiven van Wijnands uit Maastricht, Batenburg v/d Merwe uit Klaaswaal en van G. Kouters en Zoon. Afgelopen winter zijn er ook nog Carteus-duiven bijgekomen. Jac heeft namelijk het woonhuis en de duiven van wijlen F. van Ophuizen gekocht. Met de duiven wordt in Landgraaf doorgevlogen en nazaten van de kweektoppers komen ook naar Hengstdijk.

De duiven die op Bordeaux waren ingekorfd zaten dit seizoen voor het eerst op eieren of jongen. Ze hadden vier africhtingen met één nacht mand vanuit Angerville in de vleugels. Op het terrein staan 16 verschillende hokken met rennen. Deze rennen zijn alleen aan de voorkant open. Bij elkaar zijn de hokken wel 6 tot 7 meter diep en zit er in de hokken nog centrale verwarming. Het wordt de duiven zeer aangenaam gemaakt.

De duiven trainen één keer in de twee dagen en niet meer omdat Jac hier simpelweg geen tijd voor heeft. De duiven trainen als ze los zijn uit zichzelf. Het voer komt van Mariman en bestaat uit enkele mengelingen, die zelf door elkaar worden gemengd. De duiven worden volgens het 'volle-baksysteem' gevoerd. In het voorjaar staat er een geelkuur op het programma voor de duiven en tijdens het seizoen worden zij regelmatig gecontroleerd op hun gezondheid. Mocht hier iets aan haperen, wordt er ingegrepen. De laatste controle was goed en de duiven mankeerden niets. Natuurlijk krijgen de duiven grit, maar dat is dan ook het enige wat bijproducten betreft.

De winnaar van deze vlucht is een doffer met ringnummer NL11-3007654. Deze doffer werd geklokt om 17:51:44. Hij legde de 835 kilometer af met een snelheid van 1281,6 mpm. Internationaal legde hij beslag op de 8e plaats. De vader van deze duif is een kleinzoon van de “Blauwe Vanoppen” van vader en zoon Wijnands uit Maastricht. De moeder, NL08-3839123, is winnares van diverse kopprijzen met o.a. de 5e St. Vincent, 6e Tarbes, 10e NPO Dax, 10e NPO Tarbes, 23e Bordeaux ZLU. Zij komt voornamelijk uit duiven van G. Kouters en L. Verstraeten.

Naast de overwinning behaalde Jac. v/d Bosch ook de 8e nationaal. Deze duif was maar iets later dan de overwinnaar, maar kwam helaas niet meteen naar binnen. Zondagmorgen om 8 uur was ongeveer 60% van de ingekorfde duiven thuis, wat voor zo’n lastige vlucht helemaal niet slecht is.