Giezen Wim, "1e aangewezen vitesse van afd. 9 (2007)"Wim Giezen, Wehl (BE)
Wim (67) woont met zijn vrouw Lies aan de Koningin Wilhelminastraat in Wehl, een plaats in de gemeente Doetinchem in de Achterhoek. Vele mensen geloven nog in een oud verhaal dat Karel de Grote op de Hettenheuvel stond, en over de vlakte waar Wehl lag uitkeek en zei: “Wat Een Heerlijk Land”, waarbij de eerste letters van de woorden het woord Wehl vormen. Wim kwam in de duivensport terecht doordat zijn ooms van moederskant duiven hielden. In zijn jeugd had Wim kanaries en zijn broer Theo postduiven. Toen Theo last kreeg van bronchitis en de duiven niet meer kon aanhouden, heeft Wim de duiven van hem overgenomen. Theo komt wel nog steeds elke zaterdag bij Wim naar de aankomst van de duiven kijken. Wim is al meer dan veertig jaar lid van P.V. De Zwaan in Wehl. Dit is een zeer sterke vereniging met 22 vliegende leden, waarbij een aantal liefhebbers, dat al jaren tot de top van afd. 9 behoort, zoals Frans Timmermans, H.J. Siebers, W. de Ruiter enz.

Hokken
Wim heeft in de keurig verzorgde tuin een tuinhok van vijf meter staan voor de jonge duiven. Dit jonge duivenhok staat met de voorzijde op het zuiden gericht. Op de zolder van de garage bevindt zich het hok voor de vliegduiven. De voorzijde van dit hok ligt op het westen. De hokken worden elke dag schoongemaakt. Bij het schoonmaken heeft Wim trouwens regelmatig hulp van zijn zesjarige kleindochter Laury, die heel graag de schapjes bij de jonge duiven schoonmaakt. Laury deed onlangs de opmerkelijke uitspraak: ”Als opa oud is en in een rolstoel terecht komt, dan kom ik de duivenhokken poetsen.” Wim en Lies vroegen zich af hoe ze daarbij komt, maar ze weten nu in ieder geval wel, dat ze zich – wat er ook gebeurt - over de verzorging van de duiven geen zorgen hoeven te maken.


Hokopbouw
Wim heeft zijn hok voornamelijk opgebouwd met duiven van de soorten Louis van Loon (via Hans Eijerkamp en znn.), Verbarth (via Harm van Zwolgen) en Marcelis (via Frans Langenberg uit het Belgische Westmalle ). Wanneer Wim nieuwe duiven aanschaft, dan maakt het niet uit of het oude of jonge duiven zijn. Wel streeft hij ernaar om duiven van de soort van Loon en/of Gebr. Janssen bij te halen. Wim speelt met de oude duiven het liefste de vitesse- en midfondvluchten en ook de eendaagse fondvluchten met de van Loon-duiven. In vroegere jaren speelde Wim ook de overnachtfond, maar nu duurt hem dat allemaal te lang. Hij heeft er gewoonweg het geduld niet meer voor.

Kweekduiven
Wim heeft bij zijn broer Theo vijf kweekkoppels ondergebracht. Deze duiven zitten in rennen en kunnen zich terugtrekken in een nachthokje. Door deze huisvesting kan Theo de duiven verzorgen zonder last te krijgen van zijn bronchitis. Zonder de andere kweekduiven tekort te willen doen: er zit een koppel dat er met kop en schouder bovenuit steekt, namelijk het stamkoppel van Wim. Dit stamkoppel wordt gevormd door 00-NL-1567636, een zuivere van Loon via H. Eijerkamp en znn. en die komt uit een kleinzoon van La Souterraine x kleindochter sterkoppel Louis x Suzanne, en 00-NL-1567612, een kruisingsproduct Verbarth via H. van Zwolgen x Frans Langenberg, Westmalle (B.). Deze “612” werd in haar geboortejaar duifkampioen van de afdeling 9 en ze won op de NPO-vlucht Chantilly jonge duiven de 5e prijs in de afdeling. Wim doet bij het kweken alleen aan kruisen. Tussen kerst en oud en nieuw worden de duiven – afhankelijk van het weer – gekoppeld. De eieren van de kwekers worden overgelegd naar de vliegduiven. Uit de beste vliegduiven kweekt Wim ook een paar duiven. In totaal kweekt hij jaarlijks dertig jonge duiven.


Vliegsysteem
Afgelopen seizoen begon Wim met vijftien doffers, die hij op het traditionele weduwschap speelt. De duivinnen worden vaak voor de inkorving getoond, maar niet altijd. Als de duivinnen niet getoond worden, wordt de broedschaal wel voor de doffers omgedraaid. Als er duiven voor een eendaagse fondvlucht ingekorfd dienen te worden, dan pakt Wim die gewoon tussen de anderen uit en zet ze in de mand. Er wordt dan helemaal niets extra's gedaan, want dat zou de andere duiven, die een dag later ingekorfd moeten worden alleen maar onnodig onrustig maken. Als voorbereiding op het seizoen brengt Wim ze zeker een keer of vier weg richting Lobith (ongeveer 15 km.). Wim verduistert en verlicht de oude duiven niet. Hij doet niet moeilijk om welke duiven als getekende de mand in moeten: het zet gewoon de twee beste op de plaatsen 1 en 2! Met een beetje geluk pak je dan altijd punten. De duiven krijgen wekelijks een bad in de tuin, maar het zijn alleen de jonge duiven, die daarvan gebruik maken. De oude duiven geven de voorkeur aan een plat dak in de buurt, waar vaak water op staat.

Voersysteem
In het begin van de week krijgen de duiven Gerrie Plus van Versele Laga. Wim voert zijn duiven nooit zuiveringsmengeling. De laatste twee dagen voor de inkorving krijgen ze weduwnaarsmengeling van Versele Laga. In deze mengeling zit ook een korrel. De jonge duiven worden op dezelfde manier gevoerd. Als extra krijgen de weduwnaars een beetje snoepzaad. Pinda's heeft Wim nog nooit aan zijn duiven gegeven.

De training van de duiven
De duiven moeten van Wim twee maal daags trainen. De weduwnaars hoeven niet verplicht te trainen. Ze mogen een uur lang het hok in- en uit vliegen. Wim brengt zijn duiven door de week nooit zelf nog eens weg. Ook bij de jonge duiven doet hij dit niet.

Medische begeleiding
Wim gaat nooit naar een dierenarts. Als zijn duiven een dag of tien broeden, krijgen ze een geelkuur van de Weerd. De laatste twee jaar heeft hij zijn duiven in november een kuur gegeven met parastop van de Weerd. In het vliegseizoen krijgen de duiven één keer per maand een geelkuur. Na thuiskomst van de vlucht worden de duiven niet ontsmet. De jonge duiven krijgen een dag voor de inkorving WN van de Weerd in het water.

Prestaties
2000 5e NPO-vlucht Chantilly jonge duiven afd. 9
2005 1e NPO-vlucht Le Mans in afd. 9
2007 4e NPO-vlucht Ablis in afd.9
3e Dutch Open met 07-NL-1501600 „Miss Laury“, vernoemd naar zijn kleindochter Laury. Miss Laury is van de soort van Jan van de Pasch en komt uit een zoon van diens “Lowieke”. Miss Laury heeft Wim verkregen via het kweekcentrum Speed Pigeons, dat in 2006 is opgezet door zijn vriend en clubgenoot Marco Jolink uit Wehl. Wanneer Marco met vakantie gaat verzorgt Wim daar de duiven.


Topduiven in 2007

04-NL-1705207, een doffer uit zijn eerder beschreven stamkoppel.
06-NL-1900415, een doffer uit een dochter van het stamkoppel x een Verbarth via van Zwan.

Kampioenschappen 2007
In afdeling 9 werd Wim op de Vitesse 3e onaangewezen en 1e aangewezen.

Doelen voor de toekomst
Wim zat dit jaar dicht bij een NPO-overwinning, maar kwam steeds net iets tekort. Hij wil daarom in de toekomst graag nog eens een NPO-vlucht winnen.

Tot slot
Ik was te gast bij een bijzonder sympathiek echtpaar, dat samen geniet van de duivensport. Wim is een man, die in zijn vereniging, waar toch door de kampioenen doorgaans op het scherpst van de snede gestreden wordt, steeds voor anderen klaar staat en als hij het kan zal hij die anderen ook echt helpen met tips en uitleg over hoe de duivensport op een eenvoudige manier beoefend kan worden. In de club heeft hij zich zelf het computerwerk eigen gemaakt en elke week helpt hij bij het inmanden en het uitlezen van de klokken. Als een liefhebber hem belt, dat zijn systeem of een antenne het niet doet, gaat hij er direct heen om te proberen het euvel te verhelpen en daarbij kijkt hij niet naar de afstand. Wim staat – zoals een kampioen het betaamt – altijd open voor nieuwe ontwikkelingen binnen de duivensport. Wim is echter ook een man, die een heel positieve en nuchtere kijk heeft op de duivensport. Het zal u dan ook niet verwonderen als ik zeg, dat hij de dingen allemaal heel goed kan relativeren. Daarnaast maakt hij er ook geen probleem van om tijdens het seizoen samen met zijn vrouw op vakantie te gaan. Wim, ik hoop dat je die NPO-overwinning in de toekomst nog een keer gaat binnen halen en dat je samen met je vrouw Lies nog heel lang van de duiven mag genieten.