Danny Roelandt & Paul Mille (Denderhoutem, BE), van Belgisch recordhouder estafette tot succesvol duivenkampioen

Denderhouten werd als deelgemeente opgenomen in de fusie door Haaltert in 1977. In een oude “keuren” van de 11° Eeuw werd het “Holthem” genoemd samen met de plaats Herlinkhove, een plaats die tot 1807 een zelfstandig dorp was. Zoals in veel dorpen kregen de inwoners een bijnaam en de “Denderhoutemnaren” heetten “turfboeren”.

Spurter

Het is daar dat in november 1955 Danny Roelandt het levenslicht zag. Niemand die toen vermoedde dat diezelfde “spruit” later een spurter zou worden en maar liefst 6 records op zijn naam zou schrijven. Met de estafetteploeg op de 4 x 400 m nam hij deel aan de Olympische Spelen in Moskou in 1980. Een jaar later in 1981 verbeterde hij samen met zijn ploeg het Belgisch Record op de 4 x 400 m estafette tot 3:03,68. Dit record hield 27 jaar stand en werd pas in 2008 verbeterd. Een persoonlijke Belgische titel verwierf hij in 1984 op de 400 m in een tijd van 46,84. In 1978 werd hij 8° op het EK in Praag met 39,73. Verder brak Danny nog records op de 60 m en de 200 m. Maar liefst 68 keer was hij internationaal en liep 10 jaar lang voor de nationale ploeg.

Van vogelliefhebber tot duivenmelker

Vader was duivenmelker, Danny vogelliefhebber en hij had een zoon die jeugdig wielrenner was wiens supporterslokaal toevallig in het duivenlokaal was. Het was daar dat men Danny zijne “kop” zot maakte om toch ook maar met duiven te spelen. Vader overleed in 1991 maar het hokje was overeind blijven staan. Het hokje van 2 meter liet Danny bij hem plaatsen. Hij trok naar Breynaert in Liedekerke, schafte zich daar een vijftal koppels aan en de “successtory” kon beginnen. Op hetzelfde hok werd gekweekt en met de jonge duiven gespeeld dat het een lieve lust was. Het succes was zo groot dat Danny een jaar later een hok bijplaatste.

Succesvol zakenman

Als zaakvoerder in grondstoffen voor de warme bakker heeft Danny een druk leven en is 12 uur werken per dag geen uitzondering. Voor de aanschaf van duiven hoefde Danny niet op een brood meer of minder te kijken. En nieuwelingen spelen vaak goed het eerste jaar doch de echte verzorging voor de duiven lieten vaak te wensen over. Dat er kwaliteit op de hokken zat, was overduidelijk, want wie iets kon bemachtigen speelde zich al vlug in de kijker. Vraag dat maar aan de gebroeders V.D. Broeck uit Heldergem, Dimitrie De Nijs uit Liedekerke, Sonia V.D. Maelen, enz.

Hij kwam, zag en overwon Paul Mille

Het moet zowat in 2004 zijn geweest dat iemand in Danny zijn oor fluisterde “als je met de duiven wil verder spelen op een manier zoals het zou moeten dan moet ge bij Mille zijn, hij is net in prepensioen”. Danny volgde de raad op en nam Paul binnen als verzorger van zijn duiven. Er werden duidelijke afspraken gemaakt en Paul maakte er meteen werk van, haalde het “selectiemes” boven en halveerde zowat het halve duivenbestand. Niet alleen de duiven maar ook aan de hokken zou Paul sleutelen. De naam ROELANDT-MILLE was geboren, de weg naar succes lag open en men zou weer niet op een brood meer of minder kijken.

Alleen het beste is goed genoeg

Er werd overlegd en gekeken met welke duiven de nationaals overvlogen werden en in de kortste keren zat het beste van het beste op de hokken te Denderhoutem. Een eerste stap was die geweldige “REVERMANN” via Breynaert uit Liedekerke. Twee dochters uit de 1° en 9° Nationaal Bourges waarvan het wereldbekende bloed van “DE MAES I” in stroomt. Een kleinzoon van die weergaloze “KANNIBAAL” van DIRK VAN DIJCK. Het beste uit de totale verkoop van DE TEMMERMAN GASTON en THIJS JOSE, beiden uit Lierde. Maar de soort van CHRIS VAN VAERENBERGH uit Haaltert, waar het allerbeste uit diens totale verkoop werd aangeschaft, bracht succes. Onder andere het “GUERETJE” (6° Nationaal) en diens zuster.

Verreckt-Ariën

Natuurlijk waren de “superuitslagen” van de wonderkolonie uit TESSENDERLO namelijk VERRECKT-ARIËN Danny en Paul niet ontgaan en binnen de kortste keren stonden ze daar op de stoep. Zij zouden huiswaarts keren met het beste van het beste wat daar op de hokken te Tessenderlo aanwezig was. De honger naar superduiven was bijlange nog niet gestild .

Reynaert Antoon

Passendale, ook daar konden ze iets van gebruiken en er werden maar liefst vier jonge duiven gehaald waaronder twee stuks uit deze wereldvermaarde “FIGO”. Maar ook dat volstond nog niet en er werd bij VERKERK over de Nederlandse grens aangeklopt en met succes. Ook een zoon en een dochter van die wonderbaarlijke EAGLE EYE via Marc De Cock.

Goovaerts en Gaston van de Wouwer

Dat de successen van de “kaasboeren” ook niet aan het oog van de tandem uit Denderhoutem ontsnapten, staat als een paal boven water. Zo werden twee zuivere Goovaert-duiven aangeschaft die reeds een 6° Nationale Asduif hadden gekweekt. Maar dat is niet alles, want Danny en Paul trokken zelfs rechtstreeks naar Berlaar bij Gaston Van De Wouwer en kochten daar jongen van de huidige topkwekers. Momenteel zitten er een 17-tal rechtstreekse V.D. Wouwers. En als laatste aanwinsten wisten ze er nog enkele rechtstreekse aan te schaffen via PIPA (zie galerij onderaan) uit het beste wat er te Berlaar te vinden is. Kortom: alleen het beste van het beste is goed genoeg.

Paul Mille

Dat Danny een gouden zaak heeft gedaan door met Paul in zee te gaan staat buiten kijf. Als snelheidsspeler verdient Paul al jarenlang zijn strepen en een gemiddelde van 20 eerste prijzen is er veeleer regel dan uitzondering. Paul speelt bij hem thuis in Outer uitsluitend de Quievrain-vluchten, de laatste jaren is dit met bijna uitsluitend soort afkomstig van de hokken te Denderhoutem. De Roelandt-Mille-duiven doen het van snelheid tot zware halve fond en dat kun je alleen met grote klasse.

Voorbereiding en spel

De kweekduiven worden eind november gekoppeld en kweken twee ronden jongen groot. Een derde ronde wordt nog gekweekt uit de bijzonderste duiven. De weduwnaars kweken niet en er zal in 2012 gestart worden met een 20-tal koppels op totaal weduwschap. Eind maart, begin april, naargelang het weer het toelaat, zullen ze bij elkaar gezet worden en zal ook meteen het opleren gebeuren. De duivinnen zullen gespeeld worden volgens het systeem Gaston V.D.W. Daarvoor werden er na het seizoen 2011 speciaal rennen gemaakt voor de hokken waar de duivinnen in zullen verblijven. Er wordt ook nog met een paar duiven Noyon gespeeld, maar dat is veeleer tegen de zin van Paul omdat hij (waar wij hem kunnen in bijtreden) van mening is dat duivensport heden ten dage specialisatie is en men nooit twee heren tegelijk kan dienen. Volgens Paul worden de duiven voor de zware halve fond te veel gestoord, vandaar dat hij liever het Noyon-spel achterwege zou laten. Op de vraag hoe er gevoederd wordt, is het antwoord simpel: Bij thuiskomst is er sportmengeling en de dag na de vlucht wordt overgeschakeld op lichte voeding. De drie laatste dagen wordt dan weer opgevoederd en op het eind, naar de inkorving toe, wordt er gebruik gemaakt van glucose. De duivinnen krijgen praktisch dezelfde voeding, want de dames gaan iedere week de korf in terwijl de duivers toch af en toe eens een week thuisblijven. Een maal per week gaat biergist over het voeder en honing is ook nooit ver weg. Een bad is er wekelijks en bij thuiskomst van de vlucht zijn er steeds elektrolyten in het drinkwater. Er wordt ook gebruik gemaakt van de intussen bekende zelfgemaakte kruiden, een recept van Chris V.Vaerenbergh, die op geregelde tijdstippen in de “fontein” gegoten worden. Iedere dag wordt er door Paul gekuist, enkel de nestbakken want de vloer is voorzien van roosters. 's Ochtends vliegen de duivinnen eerst waarna het de beurt is aan de doffers. Beide krijgen een uur de buitenlucht te zien. In het begin van het seizoen wordt de vlag bovengehaald, maar na een paar beurten gaat het vanzelf. De avondtraining, met enkel de duivers, gebeurt door Danny.

De Super

"De Super" is een zoon van “de 099/01 zoon Schicht” en broer van die weergaloze “FIGO” (1° Nat Bourges  x “Dochter PROVINCIAAL REYNAERT”). Hij is met andere woorden een zuivere Reynaert Antoon. ”DE SUPER” is van 07 en we mogen hem gerust omschrijven als één der beste duiven die in het luchtruim vliegen. Zijn palmares is er één om vingers en duimen bij af te likken: niet minder dan 30 keer per tiental op nationale vluchten. Zet u even schrap:

TOURY     7°/291   19°/328   37°/487   15°/265   9°/448    
BOURGES    16°/893   10°/146   329°/4133  16°/205   31°/4230  
ARGENTON    158°/2489  23°/608   33°/616   8°/178   
CHATEAUROUX  61°/949   14°/214   24°/995  
LA SOUTER   47°/496
ANGERVILE   20°/260   3°/277   2°/151   
ETAMPES    63°/823   23°/733 

Medisch

Er worden zo weinig mogelijk medicijnen gegeven, maar helaas is het een noodzakelijk kwaad. Vorig jaar werd één keer op consultatie geweest en enkel eens gekuurd tegen tricho. De kruiden worden regelmatig gegeven, hokken ontsmet en het mes bovengehaald. Dat laatste is één van Pauls methoden om zo weinig mogelijk medicijnen te moeten gebruiken. Uiteraard worden alle duiven voorzien van de verplichte inenting tegen paramixo en pokken.

Jonge duiven

Zowat een honderdtal vroege jonge duiven worden buiten gelaten. Ze krijgen de eerste vier weken met volle goesting een kweekmengeling voorgeschoteld. Bij de eerste ronde worden er een 35 duivers uitgeselecteerd en later gespeeld als voleerde weduwnaars. De jonge duiven worden verduisterd van 17 uur tot 8.30 uur. Vanaf de langste dag van het jaar (21 juni) wordt er bijgelicht alhoewel Paul zegt dat er weinig verschil merkbaar is. Tijdens het seizoen worden ze gevoederd op de wijze van de weduwnaars. Ze krijgen ook regelmatig een bad en worden in kleine etappes opgeleerd. Een deel van de jonge duiven wordt op de schuifdeur gespeeld, een ander deel op nest.

Prestaties

Het zou zonde zijn een reportage te maken van een hok zonder enige resultaten. Vandaar dat we u deze niet willen weerhouden:

LA SOUT OUDE 1°.6°.10°.14° (7)!
ARGENTON 168 OUDE 2°.4°.7°.14°.(8/11)!!
ARGENTON 173 JL 2°.6°.8°.11°.17°.19°.21°.22°.23° (11)!
BOURGES 146 OUDE 2°.5°.10°.15° (9/9)!
BOURGES 379 JL 5°.9°.11°.13°.14°.17°.22°.26°.27°.34°.39° (19/22)!!
BOURGES FCD 583 OUDE 14°.16°.28°.47°.51° (9/9)!
BOURGES FCD 800 JL 11°.17°.23°.25°.27°.52°.55°.69°.72° (19/22)!
ARGENTON 351 JL 1°.17°.19°.20°.23°.24° (7/11)!
BOURGES 250 OUDE 9°.12°.14°.15°.18°.23°.24°.26° (7/9)!
ANGERVILE 260 OUDE 4°.6°.8°.9°.11°.12°.14°.15°.19°.20°.21°.32° (21/26)!
ANGERVILE 396 JL 1°.5°.7°.9°.12°.17°.24°.31°.33° (14/17)!
CHATEAROUX 378 JL 1°
CHATEAROUX 228 OUDE 16°.17°.30° (3)!
BOURGES 345 JL 5°.6°.8°.11°.19°.20°.24°.26°.30° (11/15)!
BOURGES 324 OUDE 1°.3°.5°.9°.18°.36° (9/9)!
BOURGES 345 JL 5°.9°.11°.14°.19°.24°.26°.30° (7/15)!
ANGERVILE 277 OUDE 1°.3°.4°.11°.21°.28°.29°.31° (10/11)!
ANGERVILE 222 JL 3°.4°.7°.9°.11°.14°.15°.17°.19° (9/9)!
NOYON 381 JL 1°.2°.8°.9° (5/6)!

Tot besluit

Het was Kerstmis toen ik er getuige mocht van zijn de weelde aan toptalent die op de hokken daar in Denderhoutem aanwezig is. Geen wonder dat daar super gepresteerd wordt. Als ik me niet vergis, is een nakende 1° nationaal niet veraf meer. Met een “soigneur” als Paul Mille kan dat niet anders. Voor ik het vergeet: de hokken en al wat er rond is, werden ook beveiligd tegen eventuele inbraken. Denk eraan dat wie zich waagt om in te breken heel hard zal moeten kunnen lopen (lees nog even de inleiding).

Danny en Paul, hartelijk dank voor de gastvrijheid en nogmaals een zalige kerst en een vreugdevol 2012.