Bas & Ricardo Jansen - Zutphen (NL) in sneltrein naar de top van de fond

De Hanzestad Zutphen kent een lange en rijke historie. Zeventien eeuwen geleden begon hier de historie als een Germaanse nederzetting, rond het jaar 1.000 was het een belangrijk machtscentrum.

In 1.300 was het een belangrijke handelsstad en nu is het een middelgrote stad met ca. 47.000 inwoners. In 2005 werden Warnsveld en Zutphen samengevoegd. Veel van de historie van Zutphen is nu nog terug te vinden en een bezoek aan dit eens zo machtige bolwerk aan de IJssel is dan ook zeker de moeite waard. De dag dat wij een bezoek brengen aan Zutphen is diezelfde IJssel danig buiten haar oevers getreden en is de anders zo rustige rivier veranderd in een woest kolkende watermassa. Doel van onze komst naar Zutphen is een bezoek aan Bas en Ricardo Jansen, mannen die in 2010 vriend en vijand verbaasden met uitnemende prestaties op de fondvluchten, wat resulteerde in een karrenvracht aan prestigieuze titels. Maar met het noemen van de namen Bas en Ricardo zouden we Belinda Jansen tekort doen. Gaandeweg het gesprek wordt duidelijk dat Belinda Jansen, vrouw en moeder van Bas en Ricardo een hele belangrijke rol speelt in het hele duivengebeuren aan de Hartochstraat in Zutphen.  Graag introduceren wij u deze nieuwe kampioenen van de vluchten van de lange adem.


Bas en Belinda Jansen

Historie
De inmiddels 41 jarige Bas Jansen, geboren en getogen in de stad Zuphen, kreeg de duivensport thuis met de paplepel ingegoten. Zijn vader Bas en zijn grootvader hadden immers ook duiven. Reeds op 12 jarige leeftijd was de jonge Bas min of meer zelfstandig thuis met de duiven bezig. In 1992 ging hij op eigen naam spelen en in 1993 was hij reeds 2e Super Kampioen Jong van de Kring Zutphen, wat in die jaren ook getalsmatig een machtig bolwerk in de duivensport was. In 1999 werd na de verhuizing een herstart gemaakt, waarbij de prestaties ieder jaar maar beter en beter werden. Het programmaspel t/m de dagfond was hun ‘ding’. Zoon Ricardo was bijv. in 2003 1e Kampioen Dagfond in Regio 2 Afdeling 8 en Superkampioen Fondclub IJsselstreek. In 2005 werd dat nog een s dunnetjes overgedaan door Bas met nu ook het 8e Nationale Kampioenschap Eendaagse Fond. Een jaar later werd Ricardo 1e Nationaal Kampioen Hok en Duif Jong bij de jeugd. In 2007 volgt de overstap naar de overnachtfond, waarbij ook enkele duiven voor de dagfond werden behouden. De laatste jaren is de inmiddels 18 jarige Ricardo in het duivensportgebeuren wat op de achtergrond geraakt. Een bijbaantje en andere interesses zijn daar de oorzaak van. Moeder Belinda is echter meer en meer betrokken geraakt bij de duiven. Ze neemt voor een deel de verzorging van de kolonie voor haar rekening, waarbij zij ook nog eens met 10 oude duiven en een aantal jonge duiven op eigen naam speelt. Lachend zegt ze: ‘Tot de eerste dagfondvlucht werkt Bas op zaterdag. Als de duiven thuiskomen laat ik lekker wel eerst mijn duifjes binnen’. Jarenlang was men lid van de P,V. ‘Snel’. In 2010 maakte men de overstap naar de P.V. ‘Ons Genoegen’. Bas heeft een drukke baan als schilder. Alle beschikbare vrije tijd is voor de duiven, waarbij Belinda een grote steun voor hem is.


Bas & Ricardo

Waarom de overstap naar de fond?
‘Als kind woonden wij naast Henk Hazelaar, die in 1981 de 1e Nationaal Ruffec speelde. Ik zie de duif nu nog komen. En dan dat hele gebeuren erbij. Het melden, controleren, de duif een eindje van het hok loslaten enz. Dit alles heeft toen grote indruk op mij gemaakt en eigenlijk is toen die voorliefde voor het fondspel geboren. Zo ging ik als 15 jarige jongen een weekje op vakantie naar Cas van de Graaff in Arnemuiden, een vriend van mijn vader. Daar ging ik kijken bij het inmanden voor Perpignan en de terugkomst van de duiven van deze vlucht. Prachtig gewoon. In 2006 had ik het eigenlijk wel gezien met het programmaspel en was het voor mij tijd om eindelijk met het overnachtgebeuren te beginnen. En ik moet zeggen, die overstap is mij niet tegen gevallen. Daarbij had ik het geluk direct al aan hele goede duiven te komen’, aldus Bas.

  

NL 07-1444601 ‘Bronco Bill’.
Zijn belangrijkste prijzen zijn:
2007: 32e NPO Chantilly van 9.765 d.
           53e NPO Peronne van 6.532 d.
2008: 4e Bourges, 6e Bergerac, 11e Gien en 15e Ablis in de club.
2009: 73e NPO Chateaudun van 5.300 d.
           Verder 3e Duffel, 4e Bordeaux, 7e Orleans, 9e Bourges in de club, Limoges (sept.) geklokt om 04.57.
            1e Asduif Dagfond in de club.
 2010:  52e NPO Blois van 2.998 d.
         132e NPO Orleans van 2.861 d.
         146e N.U. Orange van 3.932 d.
         Verder 7e Bourges en 9e Chateaudun in de club. 1e Asduif Dagfond in de club.
De vader is afkomstig van de Barcelona specialist Tefman en Zoon uit Utrecht en komt uit bewezen vliegers op Barcelona en Marseille.
De moeder is ‘Lady’s Chance’ 1e NPO Vierzon Afdeling 8  Noord met 22 minuten los tegen 3.109 duiven. Zij won drie eerste prijzen en werd 1e Asduif Dagfond in de club. Zij is een dochter van ‘Ricardo’  1e Asduif Midfond Kring Zutphen x ‘Ruby’. Beiden staan in het boek ‘Crackduiven’ van Gert Jan Beute.

Basisduiven
Bas heeft bewust gekozen voor meerdere soorten duiven op het hok. Daardoor ben je naar zijn mening minder kwetsbaar. De eerste rondes  wordt er zoveel mogelijk gekruist bij de kwekers. Later in het jaar wordt er omgekoppeld en worden ze zuiver gezet. Mensen die hier een duifje willen aanschaffen zien dat graag. De huidige basisduiven voor de overnachtfond zijn:
·    Karel Franken via sportvriend Bennie Schijver, Zutphen. Drie formidabele doffers van Karel kwamen in 2007 op het hok van Bas Jansen.
·    Henk Wegh, Zevenaar. Hier haalde Bas vier duiven, waarvan er drie hele goede kwekers bleken te zijn.
·    Cas van de Graaff uit Arnemuiden, kameraad van de inmiddels overleden vader van Bas.
·    Bennie Schrijver uit Zutphen. Een man met een kolonie fantastische fondduiven. Bas Jansen mocht hier een aantal supers van lenen, waarmee gericht gekweekt wordt. Het zijn absolute topduiven van o.a. Piet de Vogel, Gebr. Limburg en Cees de Jong.
·    Bep Mosterd, uit zijn Van Wanroy stam.
·    Hans Eijerkamp en Zoon. In 2009 werden hier late jongen aangeschaft. Het gaat hier om kleinkinderen van o.a. ‘Henry’ – ‘Drogba’ – ‘Black Giant’ – ‘Mabel’ – ‘Salinero’ etc.

Hokken - hokbestand – spelmethode
Achter de woning aan de Hartochstraat is het woekeren met de ruimte. In het souterrain zijn zestien koppels kwekers gehuisvest. In de ruimte achter de woning staan een drietal eenvoudige tuinhokken. In een hokje van 3,5 meter lengte zitten in de ene helft de weduwduivinnen ( later natoerjongen) en in de andere helft de overige kwekers. In een hokje van 2,5 meter lengte zitten 20 nestkoppels en in het grotere tuinhok van 5,5 meter lengte is 3 meter bestemd voor huisvesting van de jonge duiven en zijn twee afdelingen voor de fondduiven en dagfondduiven, die door elkaar heen zitten.

Het hokbestand ziet er als volgt uit:
·    40 koppels kwekers, inclusief de geleende duiven van Bennie Schrijver. Bennie krijgt hier overigens ieder jaar ook jongen van. Ook zitten hier een aantal kwekers bij van Harm Modderkolk, die 3 jaar terug stopte, een paar duifjes hield, maar onlangs noodgedwongen alles van de hand moest doen.
·    40 vliegkoppels oude duiven in 2010. De vliegploeg kan worden onderverdeeld in 70 overnachtduiven en 10 dagfondduiven. In 2011 wordt de vliegploeg uitgebreid tot in totaal 50 vliegkoppels.
·    Er worden ca. 100 jonge duiven voor eigen gebruik gekweekt.

In 2009 werd er totaalweduwschap gespeeld. Dat jaar speelde Bas op de septembereditie van Limoges 45 oude duiven op kleine jongen. Hij pakte super met 22 mooie prijzen van de 45 gezette duiven. Dit bracht hem op het idee om in 2010 op nest te gaan spelen. Tot de Kerst van 2009 bleven de duiven bij elkaar. Incidenteel kwamen ze op zondag eens los. Daarna werden ze gescheiden. Op 1 maart begon de dagelijkse training. Ze werden niet gekoppeld in het voorjaar en in gespeeld op weduwschap. Na de vlucht bleven ze de hele zaterdag bij elkaar. Vaste koppels oude duiven zochten elkaar op. Jaarlingen zochten in die periode zo hun eigen partner. Op 15 mei werden ze gekoppeld, zodat er op Snt Vincent een ploeg op kleine jongen kon worden gespeeld ( 1e duif : 8e Nationaal St. Vincent Sector 3). Het hele jaar door worden de duiven op verschillende standen door elkaar heen gespeeld. Dit systeem geeft steeds weer mogelijkheden om op de verschillende fondvluchten te spelen. Ook de dagfondduiven, van het ras Camphuis/Sangers, zitten op de vlieghokken voor de overnacht en worden ook op nest gespeeld. Overigens zitten op het vlieghok altijd meer doffers als duivinnen. Deze zitten op kapelletjes en verhogen de motivatie van de vliegploeg. ‘Het nestspel geeft op de fond extra mogelijkheden om de duiven te motiveren, bijvoorbeeld het knokken om een plaatsje op de grond. Je moet het echter wel zien. Ik zie overigens geen verschil in prestaties op eieren of op jongen. Om de duiven lang goed in de pennen te houden verduister ik de doffers vier weken vanaf begin maart. De duivinnen worden 10 weken verduisterd tot de koppeldatum van 15 mei. Dit verduisteren is van 18.00 – 07.30 uur, waarbij de duiven in het schemerdonker zitten. Tijdens de vluchten verbreek ik van tijd tot tijd wel nesten. Ze hoeven geen jongen groot te brengen, want vliegen en kweken dat gaat gewoon niet samen. Natuurlijk kan ik wel eens wat eitjes onder de kwekers leggen. Na de langste dag wordt één hok bijgelicht, het andere niet. Dat bijlichten vindt plaats tot de langste dag’, aldus Bas.

NL 08-1172673 ‘Totillas’. Deze doffer won in 2010   3 : 3 op de overnacht met o.a.  55e Nationaal Cahors van 11.054 duiven en 121e Nationaal Périgueux van 11.316 duiven. Was 4e Asduif Kring Zutphen Overnachtfond.
Vader: 99-179 van Karel Franken. Deze ‘179’won o.a. 38e Nationaal St. Vincent Sector 3 van 9.185 duiven.
Moeder: duivin Willem van Breene, bijhuis Piet Lazeroms. Deze duivin kreeg het cijfer 9 van Gert-Jan Beute v.w.b. kweekwaarde.

Het vliegseizoen
Voor aanvang van het vliegseizoen krijgen de duiven twee weken lang Prange Suppe in het water. Daarna krijgen ze het twee keer per week.
Vanaf de eerste vlucht met de afdeling gaan in principe alle duiven wekelijks mee. In die periode staan ze dus op weduwschap en trainen één keer per dag. Vanaf 15 mei als de duiven zijn gekoppeld en dus op nest verder worden gespeeld, wordt de training opgevoerd tot twee keer per dag. Alles gaat het hok uit, vlaggen op het hok en vliegen maar. Di gebeurt om 05.45 en 17.00 uur. Het valt Bas op dat de duiven in de vroege ochtend beter trainen. Vanaf de koppeldatum van 15 mei worden de doffers en duivinnen afwisselend gespeeld op het programma van Afdeling 8 of de wekelijkse opleervlucht van Duffel van Afdeling 9. Tussen de verschillende overnachtvluchten door worden de duiven zoveel mogelijk ook gespeeld om ritme te houden, bij voorkeur gebeurt dit op de wekelijkse africhtingen vanaf Duffel van Afdeling 9. Het credo van de voeding is hier: ruim voeren met daarbij veel bijproducten. De basismengeling is hier Gerry Plus van Versele Laga. Als de afstanden groter worden komt daarbij: Champion Plus, Weduwschapmengeling en Energie Plus. Bijproducten: een mixed van schapenvetkorrels – P40 – CD Omega 3,6 en 9 en Energie Korrels. Daarnaast snoepzaad en hennep. Maar ook een mengsel van schapenvet, kaas en pinda’s. Op zondag wordt er drie kilo van dat laatste gemaakt en op dindsdag op de dag van inkorving wordt dan het laatste daarvan gegeven. Dit wordt in de nestbak aan de duiven gegeven. Bijna elke dag ( met uitzondering van de maandag) gaat er over het voer: biergist, vloeibaar schapenvet en Zelloxigeen Optimix ( Herbots) om de duiven maar zoveel mogelijk energie mee te geven, die nodig is voor de zware vluchten en de dagelijkse trainingen van twee keer anderhalfuur trainen. Tweejarigen en ouder worden drie keer per jaar op een overnachtvlucht gespeeld. Jaarlingen worden al naar gelang hun opleiding in hun geboortejaar één of twee keer gespeeld. In 2009 heeft Bas vanwege gezondheidsproblemen maar weinig jonge duiven overgehouden ( in 2010 maar zes jaarlingen). In 2010 ging dit gelukkig beter en daardoor bestaat de vliegploeg in 2011 uit maar liefst 52 jaarlingen.

NL 08-1708835 ‘Chavez’.
Won in 2009 in de club 7e Bordeaux en 13e Périgueux en was ’s avonds op Limoges in het schemerdonker door.
In 2010 won ‘Chavez’: 18e Nationaal Bordeaux van 6.448 d. en 46e Nationaal Cahors van 11.054 duiven.
Vader: kleinzoon ‘800’Cas van de Graaff en Zoon, Arnemuiden. ‘De 800’ won 10 kopprjzen op de overnacht, o.a.: 19e en 47e Nationaal Dax en 133e Nationaal Bergerac.
Moeder: ‘Halfzus Mabel’ Hans Eijerkamp en Zoon. Dit is een kleindochter van ‘Black Giant’ en ‘Salinero’ , beiden 1e Nationaal Bergerac.

Medische begeleiding
In het najaar krijgen de duiven een paratyfuskuur van Belgica de Weerd of Van der Sluis. Verder in maart behandelen tegen paratyfus door dierenarts Nanne Wolff. Eén week kuren, enten, één week nakuren.  Op de eerste broed krijgen de duiven dan een geelkuur van zes dagen. Verder worden de duiven in het seizoen individueel behandeld. Duiven die voor een fondvlucht worden ingemand krijgen op zondagavond een geelcapsule en een ornicapsule. Op maandag en dinsdag voor het inmanden krijgen ze een Belgaformcapsule en een Herstel Power capsule van Beute opgestoken en verder worden de ogen van deze duiven gedruppeld. Bij problemen wordt dierenarts Nanne Wolff uit Wezep ingeschakeld.     
     
Toekomst fondspel
De opinie van Bas over het fondspel in de toekomst: ‘Ik hoop op meer ochtendlossingen voor ons. Dit jaar hebben we er twee: Orange en Montélimar. Misschien kan er in 2012 nog één bij. ZLU vluchten zijn hier in dit deel van Nederland geen optie voor ons. De afstanden zijn gewoon te groot. Overigens denk ik al geschikte duiven voor de ochtendlossing op mijn hok te hebben, bijv. duiven van Cas van de Graaff en Piet de Vogel. Ook heb ik al wel overnachtduiven op dagfondduiven gekruist. Het moeten vluchten zijn met afstanden van 800 tot 900 kilometer op één dag. De vraag is of dit kan in één concours in de Noordelijke Unie, wat een gigantisch verschil in korste en langste afstand heeft. Toch is het zeker het proberen waard’.

Ambitie
Vanaf 2009 zijn er grote stappen gemaakt. In 2009 bijvoorbeeld 2e Superkampioen Fondclub ‘De IJsselstreek’ en 3e Superkampioen S.F.G.. 2010 werd het jaar van de grote doorbraak en werden het praktisch overal al eerste plaatsen. Eigenlijk is zo’n progressie nauwelijks te bevatten! En wat moet het in 2011 dan wel niet worden? Bas begrijpt ook wel dat zo’n hoog prestatieniveau erg moeilijk te handhaven valt. Toch zijn er ambities. Te beginnen met het spelen van een eerste in de SFG. En stiekum dromen van een 1e Nationaal, met in het achterhoofd die prachtige momenten uit 1981 bij buurman Henk Hazelaar.
Wij dromen mee en zullen u natuurlijk berichten als deze droom werkelijkheid wordt. Bas en Belinda, hartelijk dank voor een fijne ochtend duivensportplezier!

Kampioenschappen 2010
C.C.Zutphen

1e Overnachtfond o.a.
1e Overnachtfond aangewezen
1e Generaal Fond (E+O) o.a.
1e Generaal Fond (E+O) aangewezen
1e en 5e Asduif Overnachtfond
1e aangewezen Jonge duiven (Belinda Jansen)

Regio 2

 1e Overnachtfond o.a.
2e Overnachtfond aangewezen
1e Generaal Fond (E+O) o.a.
1e Generaal Fond (E+O) aangewezen
3e en 12e asduif Overnachtfond
3e Jonge duiven (Belinda Jansen) 

Afd. 8 GOU

 1e Generaal Fond o.a.
3e Generaal Fond aangewezen
2e Overnachtfond o.a.
9e Overnachtfond aangewezen 

Noordelijke Unie (afd. 7 t/m 11)

 1e o.a. Meerdaagse Fond
5e aangewezen Meerdaagse Fond
5e Totaal Meerdaagse Fond
8e Marathon Meerdaagse Fond 

Nationaal

 1e Fondspiegelklassement Meerdaagse Fond Categorie 7
7e Nationaal Kampioen Meerdaagse Fond 

Stichting Marathon Noord

 2e Koppelkampioenschap 

SFG, Super Fondclub GOU

 1e Meerdaagse Fond o.a.
8e Meerdaagse Fond aangewezen
4e Superkampioen Meerdaagse Fond 

FCL. IJsselstreek

 1e Keizer Fond (E+O)
1e Overnacht fond o.a.
2e Overnacht fond aangewezen
2e Superkampioen Overnachtfond 

Orange Internationaal NU, 23 mee, 12 pr.

 3932 duiven in concours 146, 212, 286, 339, 345, 357, 392, 476, 626, 695, 706, 725
Zone 2, 1265 duiven 45, 70, 97, 118, 122, 125, 141, 183, 236, 253, 257, 264 

2010 Nationaal Sector 3
Totaal 79 duiven gespeeld waarvan 44 prijzen

 20 juni 2010 St. Vincent S3 - 5.698 duiven in concours 10 mee, 5 prijzen - 8, 134, 214, 
               874, 1309
25 juni Periqueux S3    – 11.316 duiven in concours 20 mee, 9 prijzen - 121, 122, 428,
               684, 885, 1213, 1290, 1787, 2452.
9 juli Carhors 1 S3    – 4.998 duiven in concours 10 mee, 8 prijzen - 11, 261, 446,
               537, 567, 734, 865, 1249
17 juli Bordeaux S3     – 6.448 duiven in concours 19 mee, 7 prijzen - 18, 19, 169, 
               675, 1216, 1339, 1477.
30 juli Cahors 2 S3     – 11.054 duiven in concours 20 mee, 15 prijzen - 46, 55, 120,
               135, 188, 541, 589, 703, 732, 1154, 1195, 1219, 1500, 1646, 1677 

Meerdaagse Fond afd. 8 NPO 2010
6 vluchten, totaal 89 duiven gespeeld en 53x prijs / 15x bij de eerste 100 NPO

 25 juni Periqueux  – 4.965 duiven 20 mee, 9 prijzen 67, 68, 223, 359, 443, 571, 600, 811, 1088
20 juni St. Vincent – 2.215 duiven10 mee, 6 prijzen 3, 50, 82, 314, 450, 482
4 juni Brive    – 5.097 duiven 20 mee, 9 prijzen 86, 143, 305, 452, 469, 545, 850, 997, 1046
9 juli Cahors    – 1.917 duiven 10 mee, 7 prijzen 6, 101, 180, 213, 222, 295, 351
17 juli Bordeaux  – 2.550 duiven 19 mee, 7 prijzen 14, 15, 74, 281, 490, 543, 585
30 juli Cahors   – 4.818 duiven 20 mee, 15 prijzen 24, 32, 65, 73, 94, 253, 278, 325, 344, 
           526, 543, 555, 668, 729, 744 

Uitslagen Dagfond afd. 8 NPO 2010
5 vluchten, totaal 43 duiven gespeeld en 25x prijs

 13 juni Chateaudun  – 3.675 duiven 9 mee, 6 prijzen 285e
26 juni Bourges    – 3.561 duiven 10 mee, 3 prijzen 325e, 349e
10 juli Orleans Saran - 2.861 duiven 7 mee, 4 prijzen 132e, 238e, 277e
24 juli Blois     – 2.998 duiven 7 mee, 6 prijzen 52e, 97e, 279e
29 mei Orleans Saran – 5.582 duiven 10 mee, 6 prijzen 137e, 259e 
 
 

NL 06-5634050 ‘Lorenzo( oude ring is van 2007). In 2007 opgeleerd op de taartvluchten.
2008:  5e Chateauroux en 9e Peronne in de club.
2009:  2e Limoges (30e Regio van 1.342 d.), 7e Geel in de club.
2010: 122e Nationaal Périgueux van 11.316 d.
           169e Nationaal Bordeaux van 6.448 d.
           1e Asduif Fond Kring Zutphen  -  3e Asduif Overnacht Regio 2 Afdeling 8
Vader: 05-85 ‘Xavi’. Heeft veel bloed van de duiven van Cas van de Graaf en Zoon, Arnemuiden. Won o.a. 14e Nationaal Montauban en 1e Brive Kring Zutphen. Volle zus ‘Arrisja’ was 4e Asduif Overnacht Kring Zutphen en in 2010 5e Asduif Vitesse in de club.
Moeder won de 1e Brive in de Kring Zutphen en vloog 6 : 6 op de overnacht. Zij is een kleindochter van de 2e Nationaal Dax ZLU van Cas van de Graaff en Zoon, Arnemuiden. 


Kleine tuinhokken


  Grote tuinhok.