Van Bijsterveld Henk, " 'Kyara' een rode duivin die nauwelijks traint wint"


Henk van Bijsterveld, Mierlo (NL)
Bergerac in Afdeling 3 (2007)


De duivensport zit nog altijd vol geheimen en met alle moderne theorieën en zienswijzen is zij nog altijd niet te doorgronden.
Dit was zeker weer het geval met Kyara, een rood duivinnetje, wat voor Henk van Bijsterveld uit Mierlo een onverwacht heel mooie zege behaalt op het afdelingsconcours van Bergerac.


NL 03-0369556 KYARA

Dit kleine rode duivinnetje, vernoemd naar de kleindochter van Henk, voert van vaderszijde het bloed van Ravelli-Ramakers (Thorn) moederszijde Steketee (Bruinisse).
Als jaarling ging zij in 2004 tweemaal naar de overnacht en pakte op Montauban de 48e en op St. Vincent II de 24e in de CCH Union Helmond.
Maar nu komt het…..als twee- en driejarige werd zij gebruikt als weduwduivin en geen enkele keer gespeeld. Nu op vierjarige leeftijd werd zij opnieuw ingespeeld en op een jong van vier dagen ingekorfd voor Bergerac….resultaat
1e prijs Afd.3 NPO-Fondclub Zuiderkempen. Eigenlijk ongelooflijk daar deze duivin nauwelijks of niet traint. Enkele rondjes en dan hup de boom van de achterbuurman in. Deze boom heeft kennelijk iets bijzonders want zowel weduwnaars, nestduiven, weduwduivinnen en ook weer de jonge duiven kiezen die als zitplaats. Daar helpt geen moedertjelief aan.

Henk van Bijsterveld
Henk (66) zat met zijn 8 jaar al tussen de duiven. Van zijn 18e tot zijn 30e jaar woonde Henk in Australië. Twee jaar slechts had hij daar duiven, er was in feite helemaal geen tijd voor. In 1971 kwam hij terug naar Nederland en nam al spoedig zijn hobby weer op. Op de vitesse-midfond was hij jarenlang een gevreesd tegenstander en bracht het tot generaal kampioen.
Sinds tien jaar heeft hij alles gezet op de overnacht. Aanvankelijk stonden zijn hokken een stuk van de grond maar werden later naar benden geplaatst. Henk denkt dat daar de mindere prestaties van de laatste jaren aan te wijten zijn.

Zaterdagmorgen was hij bezig om de jonge duiven in een paar manden te zetten om ze te leren drinken uit de waterbakjes aan de buitenkant. Toen hij daarmee klaar was ging hij nietsvermoedend het nesthok binnen en zag daar tot zijn grote verrassing De 556 in haar bak in fel gevecht met een indringster. Deze had daags na de inkorving al toenadering tot de doffer gezocht. Henk werd even heel vlug en al snel zaten de gummieringen in de klok, want klokt nog zoals hij heel zijn leven heeft gedaan. De moderne systemen zijn aan hem niet besteed.
De klok wees 10.07 uur…wat de winnende tijd bleek te zijn.
Zeventien duiven had hij mee op deze Bergerac. Vier nestduiven op een jong van vier dagen en 13 duivinnen op weduwschap (de laatsten voor het eerst als proef). Alle vier de nestduiven waren thuis voordat er een van de solitaire dames zich meldde.
Henk klokte als volgt: 10.07; 11.46; 12.34; 12.49;13.00;13.06;13.13


"Kampioensdoffer"

Donkere favoriet
Tijdens de vele jaren die wij schrijven over onze geliefde duivensport zijn wij vaak op diverse hokken een duif tegengekomen die ons zeer aansprak. Waarom…kun je niet altijd vertellen. Je ziet er iets bijzonders aan.
Zo ook bij van Bijsterveld. Daar zat een donkerkras doffer….zo mooi….zo rassig….zo wakker….dat ik hem gelijk wel wilde meenemen. Bij wijze van spreken dan.
Deze 01-4132828 bleek ook echt iets aparts te zijn.
In 2003 was hij 4e en in 2004 1e kampioensduif meerdaagse fond van CCH Union Helmond.
Echt een kanjer van een doffer.

Het waren enkele gezellige uurtjes op de vroege zondagavond in Mierlo.
Duivensport op zijn best, zonder opsmuk, maar gezellig melken met de duiven als middelpunt. Henk nogmaals proficiat en nog veel succes met Kyara!!