Gertie de Vos - Enschede (NL) 1e Generaal totaal snelheid afdeling 9 in 2010

Enschede, bruisend hart van Twente en de thuishaven van regerend landskampioen F.C. Twente. Als je via de snelweg de stad nadert valt rechts van de weg onmiddellijk de prachtige nieuwe vestiging van bierbrouwer Grolsch op.

Wij reizen nog wat verder, want onze bestemming is de stadswijk ‘Het Ribbelt’ gelegen aan de oostkant van Enschede. Daar aan de Bremstraat woont de kersverse Generaal Kampioen Snelheid van Afdeling 9 Gertie de Vos. Samen met zijn vrouw Wilma bewoont hij daar een twee onder één kap gebouwd aan het begin van de 20e eeuw, met daarachter een diepe tuin. Ja, in vroegere jaren zorgden ze er nog voor dat de mensen een behoorlijke leefruimte bij hun woning hadden! Al eerder dit jaar waren we te gast bij Gertie, toen hij de 1e Nationaal Blois Afdeling 9 speelde. De man had dus een seizoen om in te lijsten en dat verdient alle aandacht in duivensportminnend Nederland!

De liefhebber Gertie de Vos
De inmiddels 65 jarige Gertie de Vos kwam via zijn vader Marinus in aanraking met de duivensport. Als broekie van zeven jaar had hij al duiven. Hij werd lid van ‘De Koerier’ welke inmiddels is opgegaan in ‘De Luchtsport’. Beide clubs bestaan echter nog wel op papier om hun jubilea in 2011 en 2012 nog te kunnen vieren. Gertie was in zijn leven werkzaam in de textiel, de bouw en bij Grolsch, waar hij het grootste deel van zijn arbeidzaam leven actief was. In die periode presteerden zijn duiven goed, echter wel wat onregelmatig. Na zijn vervroegde pensionering een jaar of zeven geleden gingen echter de prestaties met sprongen vooruit en is hij niet meer weg te denken bij de kampioenen van stad, regio en afdeling. Duivensport in huize de Vos is ook een sociaal gebeuren. Samen met Jan Visser, Jacky Basseman, Andries Kaspers en de comb. Berger-Huzinga vormt Gertie al 30 jaar een vriendenclubje. Iedere zaterdagmorgen om 08.00 ontbijten ze met elkaar. Dit bij toerbeurt bij één van de mannen. Het begon met saucijzebroodjes, te vet en ongezond en daarom is het nu een echt ontbijt. En dan wordt er geklapt over duiven, reken maar. ‘En een hoop sterke verhalen’ vult Wilma de Vos aan!

Gertie de Vos is een op en top duivenmelker, waarbij de kwaliteit primeert boven de kwantiteit. Zijn duivenbestand bestaat uit: vier kweekkoppels – 16 weduwnaars met uiteraard 16 duivinnen – enkele nestduiven voor de overnacht en 35 jonge duiven. Hij besteedt erg veel tijd aan de verzorging van zijn duiven. Natuurlijk alle dagen propere hokken en iedere voerbeurt zit hij een halfuur tot drie kwartier bij zijn duiven. Hij voert altijd met de hand en stopt als hij denkt dat ze genoeg hebben. Er wordt naar zijn idee ruim gevoerd, alles moet echter wel op, behalve de dag van inkorving, dan mag er gerust iets blijven liggen. Bij iedere training observeert Gertie zijn duiven. Hij er ervan overtuigd dat dit alles een band schept tussen melker en duif, waardoor de prestaties beter worden. Hij is ook een man die het vooral zoekt in de natuur. Nu kun je natuurproducten kopen in een potje, vroeger ging hij zelf het veld in en zocht kruiden etc. Zo weet hij te vertellen dat het melksap van de paardebloem heel goed helpt bij pokken. Je stipt het melksap op een pok en binnen drie dagen valt de pok eraf. Electrolyten maakt hij zelf: een schepje zeezout en drie soeplepels druivensuiker is een perfecte verhouding voor een drinkpan van anderhalve liter. Tegen het geel gebruikt hij naast B.S. van Belgica-de Weerd ( eens per zes weken) ook nog steeds Buisman, twee schepjes op een drinkbak, eens per acht weken. De traditionele geelkuur is hier al een jaar of wat afgeschaft. En u ziet het; er zijn vele wegen die naar Rome leiden!

De NL 07-1301775. Wint in 2010 op de dagfond de volgende kopprijzen: 1e Nationaal Blois van 2.277 d. – 4e Bourges van 651 d. – 5e Orleans van 464 d. – 21e Pithiviers van 2.142 duiven.
Vader: NL 03-1834540 ‘De Genaaide’ ( vloog drie eerste prijzen in Kring 2 tegen duizenden duiven). Grootvader: NL 02-1029184, ras Louis Van Loon x Janssen via Comb. Visscher en H. Eijerkamp en Zoon. Grootmoeder: NL 02-1268032. Ras Meulemans via Richard Beestman.
Moeder: NL 06-2168924. Dochter stamduif ‘Hé Hé 187’. Grootvader: NL 91-4404187 Stamduif ‘Hé Hé 187’, Deze doffer vloog enorm veel kopprijzen en is een zeer goede kweekdoffer. Hij is van het ras Janssen x Desmet-Mathijs. Grootmoeder: NL 01-4445122. Rechtstreeks Jacky Basseman. Ras: Jan Visser x Desmet Mathijs.

Basisduiven
De volgende basislijnen treffen we op het hok aan:
·    Het oude Delbar soort via vader Marinus de Vos.
·    Gebr. Janssen duiven via Gerard Reuver ( destijds oprichter van de Noord Oostelijke Bond).
·    Desmet Mathijs en Tournier duiven van Jan Visser en Jack Basseman, Enschede en Van Loon duiven van de Comb. Visscher, Glanerbrug.             
·    Duiven van Egon Reuvers, Overdinkel ( o.a. de vader van topduif ‘793’)
·    Meulemans duiven via Richard Beestman, Winterswijk. Stamduif ‘De Genaaide’ is een kruising van Comb. Visscher ( Louis van Loon) x Richard Beestman ( Meulemans).
De laatste aanwinsten komen van de Comb. Koning-Boekelo, Stadskanaal via sportvriend Wim Koller uit het naburige Gronau.
De kweekstrategie is vooral kruisen, waarmee de beste resultaten worden behaald en lijnenteelt om de stam vast te houden. Altijd wordt goed tegen goed gezet. Gertie kijkt vooral naar de bouw, ogen, pluim en natuurlijk de prestaties. Hij houdt van een rijk gekleurd oog. En ook bij het koppelen gaat het bij hem om het goede gevoel. En dat laat deze maestro niet vaak in de steek kan ik u melden. En natuurlijk komt er een zekere portie geluk bij kijken, dat beseft hij ook terdege!

  

NL 07-1301793. Topdoffer welke maar liefst 11 zuivere eerste prijzen won. Was als jaarling 1e Asduif Fond C.C. – als 2 jaarse 1e Asduif Generaal Kring 2 en C.C. en dit jaar als 3 jaarse 1e Asduif Generaal Totaal C.C. – 1e Asduif Midfond C.C. en 1e Asduif Midfondclub Afdeling 9.
Vader: NL 06-1718731. Rechtstreeks Egon Reuvers, Overdinkel. Grootvader: NL 04-1063334 ‘De Twan’ zoon van ‘Hulk’, 3e Asduif WHZB 2000. Grootmoeder: NL 02-1058087 ‘De Mirella’, ras Tournier x Janssen, 1e Asduif Midfond C.C. – 1e Asduif Midfond Kring 2 en 3e Asduif Afdeling 9.
Moeder: NL 03-1834554. 1e Asduif Jaarlingen in de club. Vader: ‘De Aanvlieger’, moeder: NL 02-4448257, dochter stamduif ‘Hé Hé 187’ x kweekduivin Jacky Basseman.   
 
De cyclus
Na de selectie in september gaan alle doffers in één hok en alle duivinnen in één hok om het verzorgen wat te vergemakkelijken. Eind oktober wordt een kuur Parastop van Belgica-de Weerd gegeven. De duiven gaan zoveel mogelijk los, in de winter zeker twee keer per week als het maar even kan. In december komen de jonge doffers op de bakken.  Half januari wordt er gekoppeld en tijdens de eerste broed wordt er tegen paramixo geënt.  De duiven komen voor de tweede keer op eieren. De acht duiven voor de snelheid gaan op weduwschap, de rest blijft op nest en worden de eerste twee vitessevluchten op nest gespeeld. Gertie vindt het erg belangrijk dat de jonge doffers het weduwschap onder de knie krijgen. Na een eerste gezamenlijke africhting naar Haaksbergen, lapt hij zijn jonge doffers twee keer per week op dinsdag en donderdag op een afstand van 1 kilometer. Dit doet hij net zo lang tot ze goed weten wat weduwschap is. Er wordt altijd getoond. Op de vitesse/midfond tot de doffer en duivin beiden in de schaal liggen en op de eendaagse fond meestal 30 tot 60 minuten. De duiven trainen tot 1 mei dagelijks één keer per dag, daarna twee keer per dag telkens een uur.  
Er wordt alleen klassiek weduwschap met doffers gespeeld. Slechts enkele oude duivinnen worden ook op de natoer gespeeld.  Tot en met woensdag wordt er Gerry Plus gevoerd, op donderdag 50% Versele Weduwschapmengeling en 50% Gerry Plus en op vrijdag volle bak tot 13.00 uur. Bij donderdagkorving schuift dit schema een dag naar voren. Op de eendaagse fond worden snoepzaad en pinda’s bijgevoerd. De duiven worden altijd na de training gevoerd.

Kampioenschappen 2010
Afdeling 9:
1e Generaal Snelheid O.A. – 2e Generaal Snelheid A. – 1e Generaal Snelheid Totaal.
Midfondclub afdeling 9:
5e MFC O.A. – 1e MFC A. – 1e Generaal Totaal MFC – 1e Asduif MFC met NL 07-1301793
Kring 2 afdeling 9
2e Vitesse O.A. – 2e Midfond A. – 9e Dagfond O.A. – 1e Dagfond A. – 6e Jong O.A. – 3e Jong A. – 1e Asduif Dagfond met de NL 07-1301775.
C.C. Enschede / Losser
2e Vitesse o.a. – 9e Vitesse A. – 3e Midfond O.A. – 1e Mifond A. – 1e Asduif Midfond met de NL 07-1301793 – 3e Jong O.A. – 7e Jong A. – 5e Asduif Jong met de NL 10-1208120 – 1e Asduif Generaal Totaal met de NL 07-1301793.
P.V. ‘De Luchtsport’ Enschede:
1e Generaal O.A. – 1e Generaal A. – 1e Asduif Generaal.

Let op !!! Dit alles behaald met 16 weduwnaars en 35 jonge duiven er wordt gemiddeld 75% prijs gespeeld. geweldig toch!

Het spel met de jonge duiven
Direct na het spenen wordt de jonge garde geënt tegen paramixo.
De jonge duiven worden pas verduisterd na het stoten van de eerste pen. De jonge doffers worden niet verduisterd en gaan mee tot St. Quentin, afstand 360 kilometer, overigens afhankelijk van de mate van de rui. Het verduisteren van de jonge duivinnen duurt tot midden juni. Er wordt van 18.00 tot 06.30 uur.  Veertien dagen voor de eerste africhting wordt de verduistering langzaam opgeheven. Overdag zitten alle jonge duiven bij elkaar in. ’s Avonds gaan de duivinnen apart. Zij beginnen ’s ochtends als eerste met hun training, welke soms wel eens meer dan drie uur duurt. Daarna is het de beurt aan de doffers. Op de laatste vluchten van de natoer worden de jonge duivinnen ook gespeeld. De wijze van verzorging en voeding is in feite hetzelfde als bij de oude duiven.   
    
Tenslotte
Het bezoek aan Gertie de Vos heeft diepe indruk op mij gemaakt. Weinig duiven – een surplus aan kwaliteit – een bescheiden hokinstallatie en een duivenkenner en duivenspeler bij uitstek. Wellicht is het zo het beste getypeerd. Blijft de vraag, waarom lukt hem het wel en de meeste van ons niet?
Misschien een uitdaging voor u om de zaken vanaf nu eens radicaal anders aan te gaan pakken. Bedankt voor de wijze lessen!