Ten Cate Dick, "Glorieus winnaar NPO Brive Afdeling 8 op 7.408 duiven (2006)"


Dick ten Cate uit Hattemerbroek


Brive en Limoges waren de eerste grote krachtmetingen op de meerdaagse fond. Met een mooie NPO deelname van 7.408 duiven kozen de duiven van Afdeling 8 in Brive om 14.00 uur het luchtruim. Vanwege de extreme hitte en de oostenwind werd het een zeer zware vlucht en vroege aankomsten werden op de zaterdagochtend zeker niet verwacht. De 38 jarige fondmatador Dick ten Cate uit Hattemerbroek, van beroep kalverenhandelaar, dacht daar anders over. Al om vijf uur ’s ochtends was hij uit de veren. Iets in zijn binnenste zei hem dat hij op deze dag wel eens van voren zou kunnen zitten. De uren gingen traag voorbij. Letter en helper Henk van ’t Hul was inmiddels ook aangeschoven. En om 08.10 uur, net toen Dick even het huis binnen ging gebeurde het. Precies over het spoor, uit de goede richting kwam een duif aangesneld, die pardoes op het oude tuinhokje viel. Het bleek de NL 04-1622273 te zijn, één van de favorieten voor deze vlucht getuige zijn tweede plaats op de poulebrief. Op een afstand van ruim 879 kilometer wordt de duif op 08.10.44 uur geklokt en met een snelheid van 1.243 meter per minuut blijft hij nummer twee in de uitslag de Gebrs. Beens uit Genemuiden, die knap op 08.44 uur klokten, ruim voor. Henk had inmiddels zijn vriend Dick gealarmeerd en daarna volgden spannende maar ook feestelijke uren. Het werd een prachtige dag met vele felicitaties en lofuitingen. Dat ging die avond verder in het clubhuis van P.V. ‘De Duivenvriend’, de club waar Dick lid van is. Helper Henk van ’t Hul brengt het zo mooi onder woorden: ‘Toe ‘k ’s aovonds naor huus toe gunge, ha’k het zoerbranden in d’ogen’. Maar nu verder met de bijzonderheden over de winnende doffer, die deze ware heldendaad verrichtte.

De winnaar vloog dit jaar van ede al kop!
De winnende doffer werd begin april gekoppeld en bracht zelf één jong groot, terwijl het andere jong na 14 dagen met de duivin naar het jonge duivenhok ging. Vanaf begin mei is de duif in kompetitie en de eerste vier vluchten was hij telkens de eerste duif op het hok. Op Ede vloog hij zelfs een 3e in de club en dat tegen tal van Wezeper snelheidskanonnen. De laatste voorbereidingsvlucht miste hij evenwel zijn prijs. Toch zag Dick dat de vorm erop bleef. Tien dagen voor het inmanden voor Brive kreeg de ‘273’ een geelpil opgestoken, terwijl er vanaf die dag danig werd opgevoerd met extra pinda’s en snoepzaad. De duiven mochten zich letterlijk vol eten en die aangelegde reserves hebben zeker geholpen aan dit resultaat.
Na zijn thuiskomst had hij tien minuten nodig om weer op krachten te komen, maar daarna was deze klasbak alweer helemaal het mannetje.


Een beresterke stam duiven

De NL 04-1622273, die vorig jaar debuteerde met een 305e Bergerac in Afdeling 8 op 8.428 duiven, stamt uit een buitengewoon sterke en succesrijke stam duiven.
Het begon allemaal met de aanschaf van een vale doffer door de vader van Dick ten Cate bij de legendarische Wezeper crack Jac. Wolff, in de jaren vijftig en zestig één der sterkste spelers van Nederland. Deze vale doffer was een zoon van de St. Vincent doffer van Jac. Wolff, die een 4e Nationaal St. Vincent vloog. Hij was van het ras Julius Mathijs uit het Belgische Vichte. De aangeschafte duif vloog en kweekte prima bij de familie ten Cate. ‘De Goede Vale’ kwam in rechtstreekse lijn uit deze topduif en werd in 1997 duifkampioen Overnachtfond in de GOU. In 1998 vloog deze doffer bij extreem zware omstandigheden een 26e Nationaal St. Vincent. Kleinkinderen van deze crack vlogen de afgelopen jaren een 2e Nationaal Dax, 6e Nationaal Bergerac, 4e Nationale Tijdrace Lourdes, 15e Nationaal Bergerac enz. enz. Met name bij zware omstandigheden renderen deze duiven het beste. Ook gekruist met snelheidsduiven, zoals van Bert van Es uit Dirksland en A.J. van Dam uit Hattem, weten ze tot verbluffende prestaties te komen.

De afstamming van de winnende doffer van Brive, de NL 04-1622273 luidt als volgt:
Vader: NL 01-1378088. Deze doffer komt van de comb. Kroeze-van Oss uit Wezep. Deze doffer vloog in 2003 een 11e van Ruffec tegen 3.484 d. en in 2004 een 10e van Bergerac van 3.464 duiven. Ras Gijs Bijsterbosch x G. van Boven, beiden uit Wezep

Moeder:
NL 01-1385173. Vloog in 2003 o.a. een 15e Nationaal Bergerac tegen ruim 18.000 duiven. De vader van deze duif komt uit het Superkoppel van Bert van Es uit Dirksland. Deze doffer gaf maar liefst 13 eerste prijswinnaars en is eigendom van de Gebrs. Wolff. De moeder is een dochter van de ‘Goede Vale’ x ‘Het St. Vincentduivinnetje’ van de Gebrs. Wolff.

Een fondman in hart en nieren
Dick ten Cate heeft al zijn hele leven duiven. Van opa Wessels kreeg hij zijn eerste duiven. Hij speelde heel lang samen met zijn helaas veel te vroeg overleden vader. Na diens overlijden ging hij alleen verder, met als grote passie, de meerdaagse fond. Zijn zoontje Dicky treedt al in zijn voetsporen, want deze jongen is enorm gek op duiven en verzorgt zelf een klein hokje met duiven. Enkele van zijn duiven bleven achter van Brive en daar had de kleine man het echt te kwaad mee. Dick speelt met een ploeg van 27 doffers en dit jaar voor het eerst met een grotere ploeg duivinnen, waarvan er op maandag nog een aantal op het appèl ontbraken. Zijn duiven trainen twee keer per dag, terwijl er dagelijks de Teurlings voeders op het menu staan. Als er iets hapert wordt vriend en bijna buurman dierenarts Nanne Wolff ingeschakeld. Dick is geen man van ingewikkelde theorieën en al helemaal geen poetser. Hij beoefent de duivensport vooral op gevoel, waarbij stamvorming en een spartaanse selectie naar mijn mening de meest markante punten zijn. Rot op heden werd onder andere van oude tuinhokken gespeeld. Twee weken geleden is een mooi nieuw hok geplaatst, (Buitenhuis-hok), lekker dichtbij de woning, waarop vanaf volgend jaar met een deel van de doffers wordt gevlogen. Tot op heden heeft Dick het nog altijd bij de jaarlijkse vijf meerdaagse fondvluchten gehouden, met vorig jaar een buitengewoon succesvol uitstapje naar de Nationale Tijdrace Lourdes. Dat succes en zijn zege op Brive hebben ertoe geleid dat hij nu serieus nadenkt over een toekomstige deelname aan de ZLU vluchten. Het zou mij niet verbazen dat Dick ook op deze vluchten buitengewoon gaat presteren. Van harte proficiat en dank voor de hele fijne ontvangst!