Norbert De Keyzer - Etikhove (BE) Winnaar ‘Zilveren Vleugel’ 2009 BBC Eerste serie ‘Internationaal Barcelona’ met 1° + 2° getekende in 2009

De jongste weken hebben we heel wat klimwerk op de teller staan, niet zo verwonderlijk als je in de ‘Vlaamse Ardennen’ vertoefd, vooral dan in de streek tussen Oudenaarde en Ronse… in wielermiddens genoegzaam bekend om zijn talrijke venijnige hellingen… die de jongste weken ook uitvoerig in beeld zijn gekomen op de buis, tijdens de ‘Vlaamse voorjaarsklassiekers’ van het wielrennen!

In deze prachtige streek… meer bepaald te Etikhove-Maarkedal…heeft ook de topkolonie op fond en ‘grote fond’ van Norbert De Keyzer zijn thuishaven. Norbert stamt uit een echt ‘duivennest’… zijn vader Nestor was duivenliefhebber en zijn 4 zonen Marc, Roger, Marcel en Norbert (als jongste telg van de 4) werden allen via hem tot de duivensport bekeerd!

Alhoewel Norbert aanvankelijk niet meteen op eigen benen actief was in de duivensport, maar veeleer als helpende hand op de ouderlijke hokken. Gewoon omdat tijdens het weekend de nodige tijd en ruimte ontbrak. Norbert was namelijk een superbegaafd voetballist… zeg maar een echte ‘goaltjesdief’… een super spits, op jaarbasis toch goed voor telkens tussen de 20 tot zelfs 35 doelpunten per seizoen. Ik hoef er geen tekening bij te maken… spitsen van dit kaliber lopen er niet zo dik! Al omschrijft Norbert zichzelf niet als de ‘technische stylist’… maar veeleer als de ‘snelle spits’ die steeds op ‘vinkenslag’ lag om bij de minste opportuniteit, of het minste falen van de tegenstander… ongenadig toe te slaan! Tot op een leeftijd van 38 jaar draaide hij zo mee als ‘doelpuntenmaker’ in de voetbalwereld… zelfs tot in de hoogste provinciale afdeling!
Op zijn 35e is Norbert dan langzaam de duivensport ingerold… op een eerder bescheiden manier. Maar wie Norbert een beetje kende… wist meteen dat hij ook in de duivensport ging willen ‘scoren’… hij is nu eenmaal een man met temperament, een man die wil ‘winnen’… en bovendien een man die van aanpakken weet. Het lukte van meetaf aan vrij goed, en zo is de duivensportbeleving door de jaren heen verder gegroeid… al had Norbert (67 j. ondertussen) door zijn druk zakenleven als bankdirecteur en verzekeringsagent… het beslist niet altijd even makkelijk om het zaakje rond te krijgen. Sinds een 8-tal jaar is hij nu met rust… en kan hij zich ten volle concentreren op zijn geliefkoosde hobby.

De kolonie van Norbert De Keyzer kwam een eerste keer in de ‘nationale’ belangstelling toen hij in 1987 de 1° prijs Nationaal Tulle won. De echte of misschien wel definitieve doorbraak kwam er in 1994 toen Norbert de 2° Nationaal Barcelona won met zijn 1° getekende, die bovendien winst van de ‘Gouden Vleugel’ bij de Brugse Barceloanclub opleverde. De duif bleek niet alleen een superbegaafde lange afstandsvlieger te zijn, maar bovendien een echt kweektalent. Het is deze ‘Gouden Vleugellijn’ die momenteel grotendeels de echte ‘stam’ Norbert De Keyzer uitmaakt, dit aangevuld met de Georges Carteusduiven!

Stilstaan is achteruit gaan… dat weet een ervaren zakenman als Norbert als geen ander… een gegeven dat ook in de duivensport geldt. Vandaar dat hij steeds op zoek is naar het allerbeste om tegen zijn ‘eigen stam’ in te kruisen. Zo vond hij versterking bij Tom Van Den Berghe uit Dikkelvenne (lijn 5° Nat + 14° Intnat Barcelona… waaruit o.a. de ‘Zilveren Vleugel 2009’ afstamt), André Colbrandt uit Bottelare (de 100% Florizooneduiven), Koen & Oscar Brackenier uit Oosterzele  (lijn ‘Super Ludoduivin – Frans Waerniers), Wilfried Bruyneel uit Mater (lijnen G.Carteus x Etienne De Vos), en Eric Limbourg uit Brussegem (kleinzoon ‘Lucky 77’ en ‘Dromer’). De jongste aanwinsten komen er via samenkweek met de ‘Barcelonacrack’ van Solange De Cuyper uit Oosterzele met de eigen ‘Zilveren Vleugel’-lijn.  De bedoeling is om een vliegploeg uit te bouwen waarmee de ganse vluchtkalender kan worden afgewerkt… duiven die zich weten te klasseren van pakweg Noyon op de snelheid, tot op de verste ‘zware fonddrachten’ als Barcelona… waarbij het accent uiteraard bij de fond en ‘zware fond’ komt te liggen!

Spelmethode
Momenteel beschikt Norbert over een 20-tal kweekkoppels, en een totaal van 55 vliegduiven (jaarlingen inbegrepen), allen doffers. Deze vertoeven op 2 aan elkaar palende tuinhokken, met een gang achter de duiven. Achter de hokken zijn ruime volières voorzien, waarin de duivinnen vertoeven… maar waar ook de vliegduiven in de winterperiode vertoeven. Door een gebrek aan plaats worden er voor eigen gebruik jaarlijks hooguit een 50 à 60 jonge duiven geringd. Nochtans heeft Norbert plaats zat om zijn accommodatie uit te breiden, maar weigert hij dit te doen. Zijn nuchtere kijk spreekt boekdelen… als het met dit aantal niet lukt, zal het met ‘meer duiven’ nog minder lukken… aldus Norbert! Hij heeft overschot van gelijk! Hij vindt het alleen jammer dat hij op deze manier niet uit zijn vliegduiven kan kweken. Na het seizoen (lees: Perpignan) mogen deze wel nog een koppel jongen opkweken… maar na de rui gaan ze gedurende de ganse winterperiode in de volière tot eind februari. Dan komen ze terug op de hokken en worden ergens midden maart gekoppeld… (behalve 1 hokje dat wordt gekoppeld in wintertijd, om er eitjes van de kweekduiven onder te verleggen) na een 5-tal dagen broeden zitten ze meteen op weduwschap, en kan het seizoen aanvangen… Al is Norbert bij de start uitermate behoedzaam en voorzichtig. Het is dikwijls bij de start dat liefhebbers goede duiven verspelen, vandaar bij twijfel… liever nog een weekje uitstellen dan de duiven in de dans te gooien. Vroeger werden de jonge duiven verduisterd, maar tegen de echte ‘specialisten’ op dat vlak valt toch niet meer op te tornen, aldus Norbert…. Vandaar dat hij nu afgestapt is van dat verduisteren… en het spel met de jonge duiven eerder wordt gezien als een ‘opleerperiode’, een manier om ervaring op te doen voor later. Indien de rui het toelaat durft hij zijn jonge duiven wel  2 tot 3 nationale wedstrijden laten afwerken… maar zoals gezegd, dan enkel met het oog op… ‘vliegroutine’ opdoen voor later. De selectie gebeurt in de hand… prestaties als jonge duif zijn gewoon van geen tel voor latere ‘fondduiven’! Fondduiven waarmee je wil schitteren op een leeftijd van 3-4 tot 5 jaar… kan niet, als ze als jonge duif en als jaarling te veel moeten vliegen, of uitgeperst worden als citroentjes… volgens Norbert.

In het begin van het seizoen krijgen de duiven geen duivin te zien voor vertrek naar de vlucht… wel voor het eerst vanaf Brive, of de eerste nationale fondvlucht, dan krijgen ze hun duivin wel te zien voor de inkorving … soms kort, soms wat langer… een beetje ter variatie. Ze mogen er dan wel langer bij blijven bij thuiskomst. De thuisblijvers krijgen dan normaal geen duivin te zien, maar blijven op het hok in hun woonbak opgesloten. Gezien alle duiven (oude + jaarse… fond en zware fond) los door elkaar op de hokken zitten, worden de duiven die dat weekend de mand in moeten, apart bijgevoederd in hun woonbak… voor de rest worden ze in een gezamenlijke eetbak gevoederd… iets wat de eetlust aanzienlijk aanscherpt! Daarvoor worden een 4 à 5-tal mengelingen, afkomstig van verschillende firma’s door elkaar gemengd. Norbert stelt dan zelf een vetrijke snoepmengeling samen, bestaande uit een 15-tal soorten verschillende zaden… die dan apart worden bijgevoederd aan de in te korven duiven. In het begin van de week is dit een mengeling van dieet + zuivering  waaraan lookolie en biergist wordt toegevoegd… later volledig over schakelend op vliegmengeling. Het systeem van voederen neigt naar ‘volle bak’ toe… de duiven zoveel mogelijk doen eten… maar toch met de kunst hen aan het eten te houden!   Alle duiven drinken ook tezamen uit dezelfde drinkpot, behalve bij thuiskomst. Het is een vast systeem dat Norbert reeds jaren hanteert… en waar hij zich, gezien de blijvende topsuccessen ook aan vasthoudt!

Alles wordt dus in het werk gesteld om de duiven voor te bereiden op een lange fondcarrière. Als jonge duif de nodige vliegroutine opdoen… als jaarling gaan ze dan tot op Limoges Yearlings, enkelingen krijgen dan nog een extra kans op een Libourne of werkten een Soustons af… terwijl ze als 2-jarige de Limoges Derby en Souillac als hoofdmenu worden voorgeschoteld! Vanaf een leeftijd van 3 jaar en ouder… kunnen ze dan de volledige fondtoer op, en verdeeld over verschillende ploegen… de ganse nationale fondkalender afwerken. De Barcelonavliegers daarentegen vliegen meestal een 2-tal Chateauroux-vluchten vooraf,  alvorens hun rit naar de Catalaanse hoofdstad af te werken! Een schema en manier van handelen en begeleiden die Norbert alvast geen windeieren heeft gelegd… integendeel, hem in staat stelde op te rukken naar prachtige prestaties in de duivensport… daarvan zijn het winnen van de 1° Nat Tulle en 2° Nat Barcelona (met ‘Gouden Vleugel’-winst) uit het verleden… en onder meer het recent stuntwerk uit Barcelona met de eerste serie met 1° + 2° getekende op internationaal vlak + het winnen van de ‘Zilveren Vleugel’…  het perfecte voorbeeld van!
 
De huidige toppers van het hok
Dat Norbert De Keyzer over een ijzersterke stam ‘fond’ en ‘zware fondduiven’ beschikt blijkt niet alleen uit zijn prestaties maar ook uit de samenstelling ervan! Laat ons toe even enkele van de hoofdrolspelers uit de jongste seizoenen aan u voor te stellen… waarbij we uiteraard niet om die machtige ‘stervlieger’… zeg maar, één der beste fondvliegers ooit van ons land, heen kunnen… met name de wonderbaarlijke ‘Narbonne’, goed voor 4 x 1° Prijzen (op de fond), 1 x 1° Provinciale overwinning en bovendien een karrenvracht aan ‘kopprijzen’ op de fond… duiven zoals ze erg dun gezaaid zitten! Een kerel die aardig op weg lijkt om uit te groeien tot ‘spilfiguur’ naar de toekomst toe… geniet even mee:

-De ‘Narbonne’ B03-4247163
Gigant van een supercrack en momenteel zowat het boegbeeld van de kolonie Norbert De Keyzer op het kweekhok. Enkele van zijn voornaamste prestaties op een rijtje:

In 2004:
Dourdan        370 d.   4
Dourdan        558 d.   4
L.Souterraine  723 d.  12
  D.H.       1.059 d.  39
  I.Prov     7.682 d. 940
In 2005:
Bourges        838 d  27
  Prov       4.798 d. 225
  Nat       26.679 d. 1578
Chateauroux 12.992 d. 1607
Orange         121 d.  25
  Nat        6.735 d. 1247
Narbonne       216 d.  1
  Prov         922 d.  11
  Nat        4.921 d.  27
In 2006:
Bourges        504 d.  1
  Prov       3.218 d.  10
  Zone A     4.146 d.  3
  Nat       19.051 d. 210
Brive          364 d.  22
  Prov       1.908 d. 103
  Nat        9.466 d. 296
Limoges        548 d.  6
  Prov       3.164 d.  32
  Zone A     5.804 d.  36
  Nat       13.581 d. 116
Narbonne       222 d.  4
  Prov       1.084 d.   13
  Nat E.B.   2.213 d.   25
  Nat        6.033 d.  39
In 2007:
Vierzon        961 d.  83
  I.Prov    19.103 d. 1755
Montélimar     124 d.  1
  Zone A     1.270 d.   2
  Nat E.B.   2.274 d.  11
  Nat        7.873 d.  40
Orange          79 d.   1
  Prov         670 d.   1
  Zone A       983 d.   1
  Nat E.B.   1.734 d.   2
  Nat        6.035 d.   2
Narbonne Nat 5.051 d. 1245
  I.Nat      9.323 d. 1939
In 2008:
Montélimar     128 d.   2
  Prov         887 d.  13
  CFW        1.507 d.  23
  Nat E.B.   2.742 d.  50
  Nat        8.633 d.  137
Orange Zone  1.187 d.  210
  Nat        4.587 d.  694
Souillac       301 d.   9
  Prov       1.706 d.  50
  Zone A     3.625 d.  40
  Nat        7.315 d.  282
Meteen zijn laatste opdracht, want hij vertoefd sinds 2009 op het kweekhok. Een ‘goede zet’ zo blijkt, want enkele van zijn zonen die hij op de wereld trapte toen hij nog op de vlieghokken vertoefde tonen reeds blijk van hun enorme vliegcapaciteiten:

-‘Zoon 1 Narbonne’ B07-4185780,
won in 2009:
Etampes        688 d.   7
Bourges        742 d.  45
  Prov       4.573 d.  253
  Nat       27.506 d.  844
Chateauroux  3.840 d.  851
Limoges Oude   477 d.  51
  Nat       11.869 d. 1281
        2-J.   343 d.   38
  Nat        6.138 d.  724
Souillac       293 d.  20
  Zone A     3.290 d.  98
  Nat        7.597 d.  221
-‘Zoon 2 Narbonne’ B07-4185779 (nestbroer van voorgaande) won o.a. in 2009:
Souillac       293 d.   7
  Prov       1.780 d.  23
  Zone A     3.290 d.  29
  Nat        7.597 d.  79

Momenteel vertoeven reeds 5 zonen van deze wonderbaarlijke ‘Narbonne’ op de vlieghokken… een duif die zich stilaan ook tot nieuwe stamvader lijkt te gaan opwerpen! Beslist een gegeven om te volgen naar de toekomst toe!
Maar er is uiteraard meer…  want met de ‘Contador’, de ‘Roden Barcelona’, en de ‘Perpignan’ heeft Norbert nog meer ‘toppers’ voor de fond en zware fond, op de hokken zitten… naast een pak aanstormend talent dat klaar staat om in deze kleppers hun voetsporen te reden. Laat ons even deze hoofdfiguren van naderbij bekijken:

-‘Contador’ B07-4185774
Zoon van de stervlieger ‘Limoges 657/01’, zelf 1° Limoges 1.050 d. en 22° Nat Limoges 24.419 d., 1° Limoges 395 d. en 8° Nat Limoges 16.504 d., 203° Nat Souillac 8.327 d… (en komende uit de ‘043’ 043/00, kleinzoon van de ‘Macro’ Denis Vanderbeken… x ‘Kleindochter Gouden Vleugel 585/97’) x ‘Blauw Zus Perpignan’ 630/01 (dochter van de ‘022/99’ lijn R.Florizoone x G.Vandenabeele x Coutteau… x ‘Blauwe Kweekduivin 231/99’ lijn oude stam). De ‘Contador won zelf reeds:
Won in 2009:

Brive        479 d.   9
  Prov     3.080 d.  97
  Nat     17.456 d.  423
Cahors       168 d.   4
  Prov     1.248 d.  38
  Nat      7.347 d.  120
Limoges OD   477 d.   2
  Prov     2.893 d.  39
  Nat     11.869 d.  144
Limoges 2J.  343 d.   2
  Prov     1.802 d.  21
  Nat      6.138 d.  85
1° Asduif Fond lokaal Zottegem
9° Prov Asduif Fond KBDB 2009

-‘Roden Barcelona’ B06-4342494
Zoon van de ‘Tom’ 808/97, die zelf 6 x Barcelona won (en afkomstig van Tom Van Den Berghe uit Dikkelvenne uit de lijn van de 5° Nat + 14° Intnat Barcelona) x ‘De Zutter-duivin’ 515/03 (van Barcelonaspecialist Marc Dezutter uit Eke). Hij won:
In 2008:

Vierzon      585 d.   3
   Prov    4.866 d.  19
   I.Prov 11.399 d.  26
Chateauroux  415 d.  36
   Prov    2.571 d. 250
Barcelona    325 d.  44
   Prov    2.036 d.  280
   Nat    11.484 d. 1365
   I.Nat  23.708 d. 3164

In 2009:

Chateauroux  422 d.  73
Chateauroux  412 d.  34
   Prov    3.840 d.  247
Barcelona    348 d.   1
   Prov    2.395 d.   1
   Nat    13.502 d.   5
   I.Nat. 27.669 d.  14
Winnaar ‘Zilveren Vleugel’ 2009 Brugse Barcelonaclub

-De ‘Perpignan B03-4247178
Zoon van de ‘022/99’, stamkweker (en kleinzoon van de 2° Nat Pau) x ‘Blauwe Kweekduivin 231/99’ (dochter van de ‘Blauwe Perigueux 96’ die 1° La Souterraine, 1° Limoges en 1° Perigueux won… x ‘Dochter Blauwe Vechter624/94’, lijn oude stam)! De ‘Perpignan’ deed het als volgt:

In 2007:
Perpignan     88 d.   1
   Prov      703 d.   3
   Nat     5.547 d.  16
   I.Nat  15.158 d.  30
In 2008:
Perpignan    160 d.   2
   Prov    1.190 d.   8
   Nat     7.603 d.  22
   I.Nat  17.643 d.  26
In 2009:
Etampes      662 d.  63
Brive        479 d.  25
    Prov   3.080 d. 199
Montauban    282 d.   10
    Prov   1.368 d.  70
    Zone A 2.583 d. 140
    Nat    7.203 d. 303

Het zal voor eenieder duidelijk zijn dat Norbert De Keyzer met dergelijke fondtoppers op de hokken, zijn duiventoekomst vol verwachtingen en ambitie mag tegemoet zien. Hij heeft op een rustige en weloverwogen manier voor stevige fundamenten gezorgd  voor de opbouw van zijn kolonie, en plukt daar nu rijkelijk de vruchten van. En al groeit zijn ondertussen rijk gevulde trofeeënkast  jaar na jaar sterk aan… toch blijft hij de nuchterheid zelve… wetende dat winst en verlies in de duivensport toch zo vaak dicht in elkaars buurt liggen, het zijn vaak de details die het verschil maken… en daar probeert hij dan ook op in te spelen, of zich aan aan te passen wanneer nodig. We wensen Norbert en zijn familie alvast een dikke proficiat met hun behaalde resultaten in het schitterend sportseizoen 2009 dat werd neergezet… en hopen dat hij, in het ondertussen op gang geschoten 2010, opnieuw een reeks sterke prestaties mag op papier zetten. De klasse en kwaliteit is er ruimschoots aanwezig… het is nu aan de duiven om hun aanwezige ‘klasse’ opnieuw in ‘topprestaties’ om te zetten!

De nationale fondprestaties uit 2009

Brive      479 d.  7-9-25-52-53… en 10/16
   Nat  17.446 d.  379-423-838… enz
Cahors     168 d.  4-6 (4)
Montélimar 131 d.  7 (4)
Montauban  282 d.  10-29-30-67-81 (8)
Limoges OD 477 d.  2-7-43-51-66 (9)
   Prov  2.893 d.  39-81…
   Zone  5.109 d.  104-123…
   Nat  11.869 d.  144-294…
Limoges 2J 343 d.  2-7-31-38-53 (8)
   Prov  1.802 d.  21-49…
   Nat   6.138 d.  85-183…
Barcelona  348 d.  1-7 (met 1° + 2° Get van 6d.)
   Prov  2.395 d.  1-13
   Nat. 13.502 d.  5-38
  I.Nat 27.627 d.  15-76
  Winnaar ‘Zilveren Vleugel’ BBC
  Winnaar 1° serie Internationaal met 1° + 2° geteknde
Tarbes     169 d.  3-4
   Prov    883 d.  12-13
   Nat.  4.864 d.  41-47
  I.Nat 12.805 d.  95-106
Souillac   293 d.  7-20-34 (8)
   Prov  1.780 d.  23-73…
   Zone  3.290 d.  29-98…
Tulle      169 d.  3
   Prov  1.080 d.  31
   Nat   5.676 d.  95

de 'Narbonne' in zijn kweekbox