Jan Hooymans - Kerkdriel (NL) Supercrack ‘Harry’ opent de deuren naar ‘eeuwige roem’ als 1° Nat. Asduif Dagfond WHZB 2009

Op de eerste lentedag van 2010 trokken we de grens over, richting Kerkdriel… op bezoek bij Jan Hooymans (42 j.)… de man die in het sportseizoen 2009 de ‘beste dagfondduif’ van Nederland op het hok had zitten, met zijn ‘vliegend wonder’ van Kerkdriel… de ondertussen wereldberoemde ‘Harry’!

Na wat draai en kronkelwerk op de wegen in en rond Kerkdriel, zette de GPS-navigatie ons uiteindelijk af voor het luxueuze landgoed van de familie Jan Hooymans. De ‘vrouw des huizes’ gaf ons aan dat we met de wagen tot achteraan bij de duivenhokken konden rijden… waar hokverzorger Piet Broeders ons stond op te wachten. Het viel meteen op dat we hier niet meteen bij de eerste de beste ‘duivensjapper’ op bezoek waren. Achter de mooie villa werd een prachtige hokinstallatie neergepoot, waarachter nog eens een voetbalveld gelegen is. In afwachting van Jan… schonk Piet ons alvast een ‘bakkie’ koffie in met de nodige versnaperingen. Een 10-tal minuutjes later kwam Jan ons gezelschap vervoegen… We zetten ons meteen schrap, pen en papier in aanslag voor de ‘self made story’ van de ‘self made man’… Jan Hooymans!


Producent van ‘Champignoncompost’
Jan runt de ‘Hooymans Compost BV’, het grootste particuliere champignon compostbedrijf ter wereld! In Nederland zijn er slechts 2 bedrijven die ‘ champignon compost’ produceren… waaronder dus dit van Jan.. het andere bedrijf is een coöperatieve. Oorspronkelijk waren vader Gerard en Jan champignonkwekers. Maar om dat er altijd wel iets mis was met de compost, besloot Jan op een dag om zijn eigen compost samen te stellen. Jan trok daarvoor onder meer op studie naar Amerika (USA) en naar Italië… om te bekijken en te bestuderen hoe die champignoncompost daar gemaakt werd. Overal stak hij wel een stukje van zijn puzzel op zak… om uiteindelijk vrij snel zelf van start te gaan. Zijn ‘puzzelstukjes’ vielen meteen perfect in elkaar… al duurde het uiteindelijk goed 12 jaar tot dat het bedrijf volledig op punt stond (door uitbreiding, nieuwe gebouwen met de nodige milieuvergunningen enz…) , en vrij snel kon uitgroeien tot marktleider op wereldvlak in het vervaardigen van ‘champignoncompost’… dat in feite een verwerking is van vooral paardenmest, een stuk kippenmest en gipsafval uit de melkindustrie… die vanuit aparte doseerbakken met elkaar worden gemengd tot compost, waarbij vooral de pH-waarde en vochtgehalte moeten ‘kloppen’ en van cruciaal belang zijn. Om u een idee te geven… zo’n 6 à 7000 ton compost per week wordt er vanuit de Hooymansfabrieken naar champignonkwekerijen over de ganse wereld uitgevoerd!
Jan vertrouwde ons toe dat een bedrijf leiden zeer arbeidsintensief is, waardoor er weinig tot geen vrije tijd over blijft… toch moet een mens af en toe eens ‘stoom’ kunnen aflaten… zo  heeft Jan een brede waaier aan hobby’s die hem even wegtoveren uit het drukke leven van alle dag. Een leven waarin zijn familie uiteraard op de eerste plaats komt, gevolgd door zijn bedrijf… waar hij begrijpelijk echt ‘zakelijk succes’ nastreeft… een goed product brengen, goede zakenrelaties opbouwen, goede klanten hebben… het zijn allen belangrijke factoren in de goede werking van het bedrijf, en de verdere uitbouw ervan, waarborgen! Noem hem voor mijn part gerust een ‘perfectionist’… met een ijzeren wil om te slagen!
Naast zijn zakenleven doet Jan gewoon wat hij zelf leuk vindt… zo was hij ooit een succesvol voetballer… en werd zelf een 3-tal keer kampioen met de fanion (het 1° elftal) van Rossum. Nu nog tracht hij 2 keer per week een training af te werken, en pikt hij als 42-jarige nog regelmatig zijn wedstrijdje mee met het 2° elftal van Rossum. Daarnaast zit hij met zijn zoontje vaak in de ‘Amsterdam Arena’ waar hij de thuiswedstrijden van Ajax gaat bekijken. In wintertijd gaat hij ook (1 à 2 keer op jaarbasis)  al eens jagen op een verdwaalde haas, of een ‘wild konijntje’… puur voor ‘fun’ met enkele vrienden. Ook voor een partijtje golf en tennis is hij te vinden, en ieder jaar eens op de ‘latten’ staan bij een kleine skivakantie… het is een differentie aan hobby’s die aangeven dat Jan een fervent sportman is in hart en nieren! Toch is zijn ‘grootste’ en ‘uitverkoren passie’… om even te ontsnappen aan het ‘drukke’ dagelijkse zakenleven… de duivensport!

Duivensport als favoriete hobby
Reeds van kleinsaf aan heeft Jan duiven gehad, toen hij 8 jaar oud was… had hij reeds sierduiven. Een pleziertje dat hij als enig kind door zijn ouders uiteraard werd gegund. Het was een microbe die hem nooit meer los liet! Voor Jan is de duivensport vandaag gewoon een tijdverdrijf, een hobby, een ideale ontspanning… gewoon om tijdens het weekend de ‘stropdas’ even af te gooien, de stofjas aan te doen… en vooral om in de vereniging met de vrienden … aan tafel te keuvelen met een sigaartje, bij een biertje of een borreltje. In het verleden behaalde hij wel veel kopprijzen… maar beging naar eigen zeggen, ook enkele stevige ‘blunders’… zowel door gebrek aan tijd, als aan ervaring… toch vond hij dit een prima leerproces! Dikwijls werden de duiven niet geklokt… of zaten ze hem reeds op te wachten…  gewoon omdat hij (nog) niet thuis was bij aankomst van de duiven, of op zijn bedrijf andere prioriteiten had. Vandaar dat hij op zoek ging naar een hokverzorger… een taak die sinds vorig jaar in handen is van Piet Broeders… die meteen met ‘scherp’ schoot!
Wie daaruit zou durven besluiten dat Jan Hooymans vroeger een duivenliefhebbers zonder ‘echte ambitie’ was… slaat de bal compleet fout! Net als in zijn zakenleven streeft hij ook hier enkel ‘het beste van het beste’ na. Toch wil hij de duivensport enkel als hobby bekijken, zonder commerciële bijbedoelingen…  We laten Jan hierover even zelf aan het woord:


Kijk… succes in de duivensport is best ‘leuk’, maar voor de rest moet je met dit succes doen wat je zelf wil. Wanneer hier een duif niet goed genoeg is voor mezelf, zelfs al komt die uit de topkoppels… dan gaat ie gewoon de kop af en de container in! Wanneer iemand hier een duif komt halen, dan moet die man met een tevreden gevoel van mijn erf rijden… ik wil niet dat iemand hier ooit een ‘euro’ voor een duif betaald, die hem of mij niet bevalt! Nogmaals, de ‘commerce’ hoeft helemaal niet… vandaar ook mijn besluit om ‘niks’ maar dan ook ‘niks’ meer weg te doen uit mijn stamkoppel ‘Jonge Bliksem’ x ‘Dirkje’… de ouders van o.a. mijn nationale asduif ‘Harry’! (zie verder) Wie veel verkoopt… verkoopt zijn eigen toekomst… zeker als je uw toppers gaat verkopen, tenzij je een dusdanig brede basis hebt, dat je er eentje kan missen! In ieder geval… mij niet gezien!
De duiven opwachten bij aankomst van een vlucht vind ik best leuk… maar toch is mijn grote passie het ‘kweken’ van duiven… bekijken en zoeken wat ik ga samen zetten… wat komt uit dergelijke koppeling voort qua model, pluim, vitaliteit… het is dan aan Piet om het zaakje uit te testen, daarvoor krijgt hij ‘carte blanche’… daar houd ik mij niet mee bezig.

Ik ondervond dat duiven uit kruisingen, de grootste ‘crackduiven’ kunnen opleveren… maar evenzeer dat duiven ‘alles’ moeten hebben als uitgangsdier! Er zo maar lukraak beginnen op los kruisen, is als zoeken naar een speld in een hooiberg! Een duif kan nooit geven wat ze zelf niet heeft, en fouten kweek je veel vlugger verder, dan kwaliteiten… de selectie kan op dat vlak nooit streng genoeg zijn! Vandaar dat je moet uitgaan van perfecte uitgangsdieren, die alle kwaliteiten bezitten die nodig zijn… die alle ‘goede eigenschappen’ bezitten die duiven nodig hebben…  om te winnen, om ‘los’ vooruit te vliegen… maar ook om goed te kweken! Met dergelijke duiven ga ik dan aan inteelt doen… om op deze manier enkele superieure kweeklijnen te creëren… waarop jarenlange successen gestoeld zijn. Dergelijke ingeteelde lijnen zijn ook prima als uitgangsbasis om te kruisen… nog het liefst van al met 2 dergelijke kweeklijnen tegen elkaar gekoppeld of gekruist! Eén ding mag je echter nooit uit het oog verliezen… de selectie moet uiterst streng zijn… bij inteelt des te meer!

Van nature uit ben ik een ‘grote fond’ speler, zeg maar een ‘overnachter’! De lijn die ik bij die overnachtduiven heb ingeteeld loopt in hoofdzaak terug naar de ‘Klamper’ van Cor de Heijde uit Made. Zowat 90% van mijn overnachtfond-stam stamt uit deze lijn, gekruist met een vleugje Jan Theelen en Gebr Saya! Het is pas sinds 2006 dat ik aan een compleet aparte ploeg ben beginnen bouwen voor de ‘Dagfond’, waarvan de basis voor 90% door Gaby Vandenabeele wordt gevormd. Ik had onder de vorm van Martin Coucke namelijk een grote klant van mijn bedrijf, die afkomstig was uit het Belgische Dentergem. Toen die op een zakelijk gesprek of dinertje… mijn passie voor de duivensport vernam… vertelde hij mij destijds, dat zijn boekhouder ene Gaby Vandenabeele was… de Belgische supervedette op de dagfondvluchten! Via Martin kwam ik zo met Gaby in contact… ik was meteen verzot op zijn duiven… vooral de lijn van zijn wonderbaarlijke stamduif de ‘Kleinen’ maakte enorm indruk op mij. Zo kwamen er vanuit Dentergem  in totaal 2 kinderen uit de legendarische ‘Wittenbuik’, 8 uit de ‘Bliksem’, 2 uit de ‘Turbo’, uit ’Neptunus’(vader van de 2° Prijs ‘Sun City’ One loft Race 2009 in Zuid Afrika), 3 uit het ‘Klein Blauwke’ (dochter ‘Kleinen’)… een topduivin die op latere leeftijd zelf nog richting Kerkdriel verhuisde, evenals  de ‘Zus Wittenbuik’… jawel de moeder van ‘James Bond’, winnaar 1° Nat Bourges Jaarlingen… kwam de rangen te Kerkdriel versterken… waaruit nog 8 jongen werden gekweekt… 4 ervan vertoeven thans nog op de hokken. Maar het strafste verhaal is toch wel dit van de ‘Jonge Bliksem’! Zoals u weet is Gaby zelf niet zo’n voorstander van echte inteelt. Op een dag trok ik naar Dentergem, en na het bekijken van de duiven… vroeg ik aan Gaby of hij voor mij de ‘Bliksem’ wou koppelen met ‘Dolores’ (een dochter ‘Wittenbuik’, en volle zus van de ‘Kolonel’, die dan weer ‘vader’ is van de ‘Bliksem’)… dichte inteelt dus naar deze wonderbaarlijke succeslijn! Gaby stond eerder weigerachtig… maar deed het uiteindelijk toch op mijn aandringen! Toen de duivin uit dit koppel jongen achteraf ‘onvruchtbaar’ bleek… zei Gaby nog smalend… zie je nu, wat heb ik u verteld? De doffer uit dit koppel maakte echter het gemis van zijn zus dubbel en dik goed… hij is in de hand niet alleen een prachtatleet, maar in alle onderdelen… een duif die de ‘perfectie’ benaderd!
Hier kreeg Jan Hooymans dus zijn ‘grote gelijk’ want deze ‘Jonge Bliksem’… zoals hij werd genaamd… groeide ondertussen uit tot een ‘superkweker’ van formaat… die aan de basis zou liggen van de wonderbaarlijke dagfond successen die Jan Hooymans sinds 2006 heeft neergezet, eind 2009 bekroond met het winnen van de ‘1° Nationale Asduif Dagfond WHZB’ met wonderduif ‘Harry’. De ‘Jonge Bliksem’ vormt met het ‘Dirkje’ een ‘stamkoppel’ van uitzonderlijke wereldklasse voor de ‘dagfondvluchten’ in Nederland. Hoe dit tot stand kwam is ook een verhaal apart… we laten Jan nog even aan het woord:
In 2006 hield Gerard Koopman een ‘publieke verkoop’. Gans Nederland… ik niet in het minst… was enorm onder de indruk van de kweekprestaties van de ‘Kleine Dirk’… en de exploten waarmee zijn nazaten de Nederlandse Dagfond gingen domineren! Ik stuurde mijn toenmalig verzorger er op af, met slechts 1 opdracht… koop een dochter uit de ‘Kleine Dirk’! Toen hij het erf afreed richting verkoop, riep ik hem nog na: ‘Zie dat je niet zonder terugkomt hé!’ En… hij kwam niet zonder… maar bracht het ‘Dirkje’ mee (uit ‘Kleine Dirk’ x ‘Amore’), dat ik meteen tegen de ‘Jonge Bliksem’ koppelde… 2 fenomenale succeslijnen tegen elkaar gekoppeld… ik had er goede moed in dat het zou pakken!

En of het ‘gepakt heeft’! Nu moeten we persoonlijk wel toegeven… we kregen ondertussen reeds meerdere duiven uit de ‘Kleine Dirk’ te zien… doch zelden een exemplaar die de ‘klasse’ en ‘kwaliteit’ van dit ‘Dirkje benadert! Een ‘bolrond’ duivinnetje, niet groot van stuk… maar een ‘bekketrekker’ eerste klas, met een prachtige kop en vleugel op en aan haar tenger lijfje… maar vooral met spieren die aanvoelen, rillen en trillen als aangedreven door een ‘vibrator’… Spieren waarvoor een ‘specialist’ en ‘spierenkenner’ als wijlen Piet De Weerd beslist door de knieën zou zijn gegaan.
Met deze qua bouw en afstamming ‘perfecte duiven’ had Jan Hooymans meteen zijn ‘gouden stamkoppel’ beet… een koppel dat dankzij hun zoon ‘Harry’ de jongste maanden in de wereldwijde ‘spotlights’ kwam te staan… en waarover ons inziens het laatste woord nog lang niet geschreven is!

Het stamkoppel ‘Jonge Bliksem’ x ‘Dirkje’
Toch wel het ‘dominante kweekkoppel’ voor de dagfondvluchten te Kerkdriel! Zij liggen aan de basis van een machtige ploeg broers en zussen… die de kolonie Jan Hooymans nu meteen richting ‘hoogste catacomben’ van onze internationale duivensport hebben gekatapulteerd… niet in het minst hun ‘nationale grootheid’… het vliegfenomeen ‘Harry’:
-Harry NL07-2007621

1° Nat Asduif Dagfond WHZB 2009
1° Asduif Dagfond ‘The best of the best’ 2009
1° Nederlands Asduif West Europese Landencup Fond te Dortmund 2009
1° NPO Blois          5.653 d. (1° N.U. 22.747 d. en snelste van 37.728 d.)
1° NPO Chateauroux    5.979 d. (1° Van 22.340 d.)
3° NPO Chateaudun    8.781 d. (3° van 21.520 d.)
15° Strombeek        4.358 d.
19° Morlincourt     20.920 d.
21° Chateauroux       5.496 d.
23° Epehy           3.709 d.
30° Nanteuil         3.249 d.
50° Mantes La Jolie   4.182 d.
90° Salbris         7.573 d.
91° Epehy          3.475 d.
210° Blois          5.186 d.
306° Salbris         5.989 d.


Op lokaal vlak gaf dit 1° Morlincourt 573 d., 1° Mantes la Jolie 321 d., 1° Epehy 278 d., 1° Chartadun 138 d., 1° Blois 198 d., 1° Chateauroux 175 d., 2° Strombeek 272 d., 2° Nanteuil 288 d…. enz.
Niet zomaar de eerste de best ‘crackduif’… ook  niet qua afstamming. Hij komt namelijk uit een directe zoon van de Bliksem Gaby Vandenabeele… deze ‘Zoon Bliksem’ komt op zijn beurt uit een inteeltkoppeling ‘Bliksem’ x ‘Dolores’ (een dochter ‘Wittenbuik’, en volle zus van de ‘Kolonel’, die dan weer ‘vader’ is van de ‘Bliksem’). Langs moederszijde komen we met ‘Dirkje’ bij een andere ‘wereldlijn’ terecht, want zij is een rechtstreekse Gerard Koopman uit niemand minder dan de ondertussen wereldberoemde ‘Kleine Dirk’ gekoppeld met ‘Amore’!

-Cees NL07-2007622

5° Chateauroux     4.260 d.  (25° N.U. van 13.687 d.)
11° Salbris        7.573 d.
54° Bourges        1.102 d.
63° Salbris        6.971 d.
97° Blois          7.415 d. enz…

Eigen nestbroer van de ‘Harry’, en evenzeer een klepper die ondertussen heft aangetoond te weten wat ‘kopvliegen’ inhoudt! Andere klasrijke duiven uit het ‘gouden stamkoppel’ Jan Hooymans zijn onder meer:

-Donkere Herman NL07-2007694
3° NPO Blois        5.653 d.  (10° N.U. van 13.687 d.)
24° Chateauroux    5.496 d.
40° Salbris        7.573 d.
51° Mantes La Jolie 4.182 d.
59° Bourges        1.102 d.
64° Epehy           4.518 d.
64° Nanteuil        3.249 d.
165° Blois          5.186 d.
220° Salbris        5.989 d.

-Het ‘Laatje 56’ NL06-1266956
2° Salbris          7.599 d.
12° Bourges         4.347 d.
20° Strombeek       4.358 d.
27° Epehy           4.548 d.
49° Nanteuil        3.249 d.
66° Mantes La Jolie 14.945 d.

-Cheryl NL07-2007798
10° Chateauroux     5.979 d.
32° Epehy           4.518 d.
48° Nanteuil        3.249 d.


Hoe pakken ze het aan?
Zoals hoger beschreven kunnen we Jan aanzien als de ‘kweker’, en Piet als de ‘speler’ van dienst! Jan doet echt alles zelf voor zijn kweekduiven… zoals koppelen, ringen, selecteren van de jonge duiven… enkel het voederen van de duiven en het reinigen van de hokken laat hij aan Piet over! Het creëren van superieure kweeklijnen, en deze via inteelt in de stam verankeren is en blijft dus de echte uitdaging voor Jan… en deze lijnen onderling ‘kruisen’ om te ‘spelen’… de kweekresultaten van zijn koppelingen  verhuizen dan na een eerste selectie naar de vlieghokken van Piet… die volledig zelf mag bepalen ‘hoe’ en ‘wat’ hij speelt met deze duiven. Voor meer uitleg daaromtrent zal u dus bij hem moeten te rade gaan, vertrouwde Jan ons toe.
De vliegploeg Jan Hooymans kunnen we opdelen in 2 delen, de ploeg voor de ‘overnachtfond’ en de ‘ploeg voor de ‘dagfond’… die ook op een andere manier worden begeleid en gespeeld. Zowat 70% van de duiven wordt op de overnacht ingezet, bestaande uit een 70-tal koppels die op ‘nest’ worden gespeeld… en, die in aparte ploegen worden klaar gezet, om met een gepaste neststand de mand in te gaan voor hun uitverkoren vluchten. Deze duiven worden zowat half april gekoppeld.

De ploeg voor de ‘dagfond’ omvat een 70-tal vliegduiven, verdeeld over 25-tal doffers en een 50-tal duivinnen… die op het klassieke weduwschap worden gespeeld… dus met thuisblijvende partners! De duivinnen worden eind maart gekoppeld en op nest opgeleerd… de doffers rond midden januari gekoppeld, brengen 1 jong groot en gaan dan meteen op weduwschap. Voor het vertrek op de vluchten worden de partners altijd getoond… bij de duivinnen soms tot 1 uur of meer… bij de doffers een 15 à 20 minuten. De duivinnen gaan iedere week de mand in, met afwisselend een ‘dagfondvlucht’ en een ‘halve fondvlucht’… de doffers gaan ook iedere week de mand in tot aan de eerste ‘dagfondvlucht’, vanaf dan vliegen ze enkel nog de ‘dagfond’ om de 2 weken!  De jaarlingen worden op  de ‘eerste dagfondvluchten’  nog niet meteen ingezet, maar blijven nog even op de midfond. Vroeger werden de jonge duiven enkel opgeleerd… vanaf dit seizoen wil men de jongen ook meer gaan spelen… een ‘mesje’ dat langs 2 kanten snijdt… want zo scheidt je vooreerst reeds een stuk het ‘kaf’ van het ‘koren’, en tweedes doen de jongen op deze manier een pak ‘vluchtroutine’ op, die hen als jaarling reeds aardig kan van pas komen!
Zoals u ziet heeft de kolonie Jan Hooymans een vrij uitgebreide ploeg ‘vliegduiven’ onder de pannen zitten… en zijn de dagen van Piet aardig gevuld. Dat Jan met Piet een echte ‘topverzorger’ aan de haak heeft geslagen blijkt niet alleen uit het feit dat hij meteen met ‘Harry’ de titel van ‘Nationale Asduif Dagfond WHZB’ in de wacht wist te slepen… ook de routine en het systeem dat hij voor de duiven heeft neergezet, illustreert zijn ‘vakmanschap’… we laten hem hierover even aan het woord, waarbij Piet ons uit de doeken doet hoe hij zijn ‘dagtaak’ invult:
Vanaf begin maart worden de vliegduiven verduisterd van 17u in de namiddag tot 6u30 ’s morgens. De doeken van de verduistering blijven een ganse dag voor de ramen hangen.  Want om 8 uur gaan de lampen aan op het hok tot 17 uur, dit gebeurd allemaal ‘automatisch’ gestuurd! Dit wordt aangehouden tot een 4-tal weken voor de eerste ‘dagfondvlucht’, dan gaan de lampen uit, en de verduistering weg tot op de langste dag, zijnde 21 juni… vanaf de dan wordt de ‘langste dag’ aangehouden. Met deze manier van handelen staan de Hooymansduiven ‘begin augustus’ nog met een ‘volle vleugel’ om deel te nemen aan de laatste ‘dagfondvluchten’! Na het seizoen in september gaan de duiven niet meer los… waardoor ze vlot de pennen stoten, en vrij vlug in ‘brokken’ uiteen vallen, en de rui zijn intrede doet.

Alle duiven worden 4 x per dag gevoederd. Om 6u30 à 7 uur gaan de weduwnaarsdoffers automatisch los (inloopopening gaat automatisch open, geregeld via een ‘minuterie’ of tijdsklok). Ze genieten een vrije training. Piet komt eraan tegen de klok van 8 uur, en roept dan de weduwnaars meteen binnen… ze krijgen dan vliegvoer van de firma Beyers ‘Beduco)… wat een mix is van 4 ‘Beyers Premium’ mengelingen. Om 11 uur krijgen de duiven dan wat ‘vette zaden’… om 14 uur volgt een derde voederbeurt bestaande uit een handvol pinda’s, wat snoep en zonnepitten. Om 16u30 is dan de laatste voederbeurt voorzien met opnieuw het ‘vliegvoer’. De bedoeling van deze manier van handelen is om de duiven via het voederen van ‘kleine porties’…  trachten ‘meer’ te doen eten! De weduwnaars krijgen wel maar 1 trainingsbeurt per dag… dus ’s morgens van pakweg 6u30 tot 8 uur! Om 8 uur zijn dan de weduwduivinnen aan de beurt… zij trainen verplicht met de ‘vlag’ gedurende 1uur tot 1,5 uur naar de inkorfdag toe. Om 9u30 worden ze binnen gelaten en krijgen vliegvoer… ze krijgen hetzelfde voedingsritueel als de doffers te verwerken maar dan om 11u30, om 14u30 en om 17 uur krijgen ze hun 4° voederbeurt van de dag.
De duiven voor de ‘dagfond’ die op weduwschap vliegen, hebben er dan omstreeks 9u30 hun trainingen opzitten… tijd dus voor de ‘nestduiven’ (lees ‘overnachtfondduiven’)… om omstreeks 9u30 aan hun trainingsarbeid te beginnen. Alle duiven (zowel doffers als duivinnen) gaan hier gelijktijdig het luchtruim in voor een verplichte training met de ‘vlag’ van 1 uur. In het begin moeten ze dit een beetje aangeleerd worden, zegt Piet… maar na een 2-tal weken weten ze wat hen te wachten staat, en trainen ze zonder probleem 1 uur aan een stuk. De ‘nestduiven’ krijgen ‘volle bak’ vliegvoer… De droom van Jan is om met zijn overnachtkerels te schitteren op Barcelona… Hiervoor wordt een ploeg klaar gestoomd die op jongen van 5 à 6 dagen wordt ingemand. We  nemen zo mogelijk wel aan alle overnachtvluchten deel, en dat zijn er in Nederland al vlug 12 à 13 per jaar!
En laatste vraag naar Piet toe was… hoe speelt u het klaar om dergelijke omvangrijke vliegploeg in goed banen te leiden, en optimaal gezond te houden? Zo eenvoudig mogelijk… wat inhoudt… zo weinig mogelijk op medisch vlak. De bekende specialist ter zake Dr. Fernand Marien onderzoekt hiervoor 1 x per maand de duiven… er wordt enkel behandeld op zijn advies! Met dergelijk getal duiven is het quasi onmogelijk om veel bijproducten enz… op het voer of in het drinken te geven. Dan ben ik een ganse dag zoet met eten mengen of drinkpotten verversen… dat is niet de bedoeling, dat brengt teveel werk met zich mee. We trachten de duiven zo veel als mogelijk ‘puur  natuur’ te houden… daarmee bedoel ik… zuiver drinkwater en ‘goed en compleet voer’! Daar moeten ze het mee doen… en daar moet je op selecteren! Genade is des mensen… maar wie een woordje wil meepraten in de duivensport… mag toch niet teveel ‘genade’ kennen voor zijn duiven!Enkel ‘klasseduiven’ die in het systeem van de liefhebber passen horen daar in thuis… niet omgekeerd!
Wijze woorden van aan vakman als Piet Broeders, die het van in zijn eerste sportseizoen dat hij de Jan Hooymanskolonie onder zijn hoede heeft… het heeft klaar gespeeld om de hoogste troon van de Nederlandse duivensport te beklimmen. Dat getuigt van ‘klasse’ naast ‘vakmanschap’! Jan Hooymans en Piet Broeders… een duiventandem met ‘verenigde krachten’, die er duidelijk klaar voor is om voor het allerhoogste te gaan! Jan Hooymans vond in Piet duidelijk een ideaal verlengstuk… om de resultaten van zijn kweekstrategie, op de wedvluchten tot volle ontbolstering te laten komen… noem het gerust… ten volle te laten renderen! Twee gedreven mannen met slechts 1 missie… ‘winnen’ in de duivensport! Het sportseizoen 2009 bracht in ieder geval bevestiging dat hun intenties ‘au serieux’ moeten genomen worden… en alle ingrediënten aanwezig zijn om duivenminnend Nederland met ‘spervuur’ te bestoken! Ze geven alvast blijk klaar te zijn om in 2010 op dit elan door te gaan… het weze hen van harte gegund! Succes!

Teletekst 2009
In Nederland worden nagenoeg ieder weekend de winnaars van de eerste 10 prijzen van de in dat weekend vervlogen vlucht (of NPO-vlucht) per ‘Afdeling’ op ‘Teletekst’ geplaatst. Een alles behalve makkelijke opgave om zich tussen de ‘top-10’ van zijn afdeling te klasseren, tegen vaak duizenden duiven! Toch slaagde Jan Hooymans erin om zich in 2009 liefst ’13 keer’ tussen deze ‘Teletekst Top-10’ te rangschikken… hier volgen ze:

1° Blois          met ‘Harry’
1° Chateauroux    met ‘Harry’
2° Salbris        met ‘Laatje 56’
3° Chartadun      met ‘Harry’
3° Blois          met ‘Donkere Herman’
3° Salbris        met ‘Rosita’
4° Blois          met ‘Hint’
5° Blois          met ‘Anky’
5° Chateauroux    met ‘Cees’
6° Pau            met ‘Pau Doffer’
9° Barcelona      met ‘Jonge Barcelona
9° Chateauroux    met ‘Kleintje 31’
10° Chateauroux   met ‘Cheryl’


Enkele prestaties uit 2009 op Dagfond en Overnachtfond

Blois Afd 7    7.415 d.  1-3-4-5-15-56-68-69-88-95-97… enz.
Salbris        7.573 d.  2-3-11-16-17-18-39-40-41-50-75-90… enz.
Chateauroux     5.979 d.  1-5-9-10-49-57-92… enz.
Barcelona       8.042 d.  9-77… enz.
Pau             2.751 d.  6-64-159
Montauban       2.061 d.  47-53-77… enz.
Marseille         638 d.  8-41-73-84… enz.
Bergerac        3.679 d.  66-127… enz.


TOP-100 noteringen ‘overnachtfond 1997-2009’
Door de geweldige prestaties op de ‘Dagfond’ , kwamen de prestaties op de ‘overnacht’ misschien wat in de schaduw hiervan te staan. Ook hier werden tot hier toe vaak ‘hoge ogen’ gegooid… hierbij een bondig overzicht van de ‘Top-100’ prestaties op de nationale en internationale overnachtfond op de hokken Jan Hooymans!

1997
17° - 66° Nat Tarbes 2.067 d.
19° - 25° Nat Dax  6.326 d.
79° Nat St.Vincent  7.087 d.
1998
34° Nat Barcelona  6.290 d.
42° - 49° Brive   6.327 d.
1999
60° - 99° Nat Dax  6.397 d.
4° Limoges      6.610 d.
2000
14° Nat Dax     5.043 d.
63° - 75° Bordeaux  4.776 d.
2001
67° Nat Pau     2.772 d.
70° Brive      6.590 d.
41° Nat Bergerac  22.183 d.
2002
10° Brive      7.707 d.
2003 
14° Bourges     8.308 d.
63° Ruffec      9.207 d.
2004
40° Brive      7.561 d.
2005
13° - 97° Perigueux 4.955 d.
3° Nat Barcelona   7.491 d.
22° Bordeaux Oude  2.602 d.
63° Bordeaux Jaarlingen   4.220 d.
2° - 7° - 31° Nat Bergerac 17.160 d.
45° Nat Perpignan      6.300 d.
36° - 38° - 47° Limoges   2.388 d.
2006
19° - 38° - 56° - 94°Perpigueux 4.345 d.
28° Bordeaux Jaarlingen     3.552 d.
3° - 12° Nat Bergerac     17.483 d.
29° - 49° Nat Perpignan     4.719 d.
2007
96° Brive      6.029 d.
32° Nat St.Vincent 5.825 d.
79° Perigueux    5.002 d.
45° Nat Tarbes   5.470 d.
50° Nat Perpignan  5.294 d.
2008
42° Perigueux    3.811 d.
43° Bordeaux Oude  4.424 d.
65° Bordeaux Jaarlingen 4.895 d.
94° Nat Barcelona    7.043 d.
60° Bordeaux      5.575 d.
2009
9° - 77° Nat Barcelona 8.042 d.
6° Nat Pau       2.750 d. enz…