Jansen Bas jr. "In 2005 ijzersterk op de dagfond, o.a. 8e nat. Kampioen dagfond (2005)"

 


Bas JANSEN jr, Zutphen


De liefhebber
Bas (36) is schilder van beroep en komt uit een echte duivenmelkersfamilie: opa en vader waren ook duivenliefhebbers. Bas begon samen met zijn broer in de duivensport, maar later ging hij in combinatie vliegen met zijn vader.
In 1991 ging hij voor het eerst helemaal zelfstandig spelen.
In 1998 toog de familie Jansen naar het huidige adres en werd helemaal opnieuw begonnen, omdat de duiven niet overgewend konden worden. Bas speelt nu in de dertig vliegende leden tellende P.V. Snel in Zutphen.
Het gezin Jansen bestaat naast Bas en echtgenote Belinda uit Melissa (15), Ricardo (13) en Sylvano (11). Iedereen is hier geïnteresseerd in de duiven behalve Sylvano, die boeit dat allemaal niet zo. Ricardo is een zelfstandig spelend jeugdlid, dat bij de jeugd al menig kampioenschap in de wacht sleepte.
Belinda en Ricardo verzorgen de jonge duiven, terwijl Bas de hokken schoonmaakt en ’s avonds na zijn werk de oude duiven laat vliegen.


De hokken
Bas heeft de beschikking over 3 tuinhokken van resp. 5,5m., 3m., en 2,5 m en een kweekhok in het souterrain, waar de duiven alleen licht krijgen via lampen.
De hokken staan met de voorzijde op het zuidzuidwesten. Het hok van de duivinnen is aan de voorzijde half open. De verluchting op de andere hokken is in het verleden op advies van Ferry van Loo aangepast, waarna de resultaten direct verbeterden. Bij de jonge duiven is er nu in het plafond aan de voorzijde een strook van 90 cm. open. Bij de weduwnaars is in een hoek van het plafond een opening van 60 x 30 cm. Verder is op alle hokken aan de voorzijde van het plafond tegen het dak een plaat van ongeveer 30 cm aangebracht om te voorkomen dat de aangevoerde lucht direct in het hok kan vallen.
De broedhokken staan tegen de achterwand van het hok en op één afdeling zijn die allemaal voorzien van een groot kruis (zie foto) van plakband om het verkeerd vliegen te voorkomen.
Bij de weduwnaars zijn - verdeeld over de twee afdelingen - in totaal 3 scharnierschapjes aangebracht. Deze dienen als extra motivatie voor de weduwnaars en worden af en toe een dag voor de inkorving uitgeklapt. Er kan slechts één duif op zitten, zodat er geen al te grote gevechten door kunnen ontstaan.

Stamopbouw
Bas heeft zijn huidige stam voor de snelheidsvluchten en de eendaagse fond opgebouwd met het ras Bertie Camphuis (rechtstreeks en via Marcel Sangers). Voor de fondvluchten zitten er duiven van Cas van de Graaf, Arnemuiden, Harm Modderkolk, Eefde de lijn van Black Giant en van Wanroy via B. Mosterd, Apeldoorn.

De kweek
Bas heeft de beschikking over een 30 kweekkoppels. Zijn stamkoppel wordt gevormd door Ricardo (als vlieger de beste midfondduif van de CCZ en 16e duifkampioen van Nederland, maar werd op 2-jarige leeftijd gegrepen door een roofvogel) en een duivin van Roording en zn., Eefde, die een dochter is van de beste vitesseduif van de CCZ. Bas doet met zijn topduiven aan lijnenteelt. In principe wordt niet uit de vliegduiven gekweekt, maar wel een aantal voor de verkoop op de voorjaarsbeurs in Houten.

Voor zichzelf kweekt Bas ongeveer 60 jongen en dan nog zo’n 25 voor bonnen.
Vliegsysteem eendaagse fond
Bas vliegt met 10 doffers en 10 duivinnen, waarvan de partner altijd thuis blijft.
De vliegduiven worden op vitesse en midfond elke week gespeeld en vanaf de 1e eendaagse fondvlucht worden de doffers alleen op de eendaagse fondvluchten gespeeld. De duivinnen worden in de week dat er geen eendaagse fondvlucht is gewoon op de midfond gespeeld. De weduwnaars trainen van 17.00 – 18.00 uur en de duivinnen daarna ongeveer anderhalf muur met de vlag. De duivinnen worden op de midfondvluchten niet getoond, maar op de inkorvingsdag voor een eendaagse fondvlucht mogen ze wel bij elkaar.
De duivinnen worden vanaf dat ze gescheiden zitten vanaf ’s avonds tot de volgende ochtend 07.00 uur verduisterd en wel tot de langste dag. Daarna worden ze bijgelicht van 06.00 uur tot 22.00 uur met gewone lampen van 60 W. Op het duivinnen hok komt geen zon vandaar dat de hele dag de verlichting brandt.
De doffers worden allen ‘s morgens even en ’s avonds bijgelicht.


Voerschema voor eendaagse fondduiven
De duivinnen worden alleen ’s avonds gevoerd zij krijgen dan een uurtje volle bak en ’s morgens krijgen ze wat snoepzaad.
Na de vlucht wordt volle bak weduwschapsmengeling van Versele Laga gevoerd met energie plus.
Zondags Zoontjes-mengeling van GARVO met biergist en lookolie.
Maandags en dinsdags gerry plus, woensdags gerry plus, weduwschapsmengeling en energieplus, donderdags krijgen ze ’s morgens volle bak voer voor de hele dag.
De dag voor de inkorving krijgen de duiven Forma zwarte oogdruppels.
Tussen twee vluchten door worden de duivinnen weer opgevoerd voor de midfondvlucht, terwijl de doffers die week steeds gerrie plus krijgen. Naast het voer krijgen de duiven elke dag geraspte kaas gemengd met schapenver over het voer. Ook worden er pinda’s en TOVO verstrekt.
Bas maakt een eigen snoepzaadmengeling uit alle soorten zaden voor parkieten, kanaries en andere exotische vogels.

Training
De duiven worden voor het seizoen een paar keer tot zo’n 20 km weggebracht. Voor een eendaagse fondvlucht worden de doffers een drietal keren weggebracht.
Tijdens het afgelopen seizoen zijn de doffers 6 á 7 keer op een midweekse vlucht naar Duffel geweest.

Overnachtfond
Bas heeft voor deze discipline 10 tot 15 duiven. Deze worden een paar keer op de vitesse en midfond ingespeeld.
Ze gaan op drie overnachtvluchten in een seizoen. Bas speelt alleen doffers op weduwschap, maar komend seizoen wil hij ook eens een paar duivinnen op nest spelen.
De duiven worden half maart gekoppeld, maar ze brengen geen jongen groot.

Voersysteem fondduiven
Het voeren is eigenlijk identiek aan dat van de eendaagse fondduiven, maar deze krijgen veel kaas, pinda’s en schapenvet.
Jonge duiven
De jonge duiven werken het hele programma voor jonge duiven af. Ze hoeven om te mogen blijven niet per sé te presteren, maar ze moeten wel fris thuis komen.
Als jaarling worden ze geprobeerd op de overnacht en als oude duif moeten ze kopprijzen vliegen en anders mogen ze vertrekken.

Medische begeleiding
Alle duiven krijgen ’s winters een paratyfuskuur van min. 14 dagen. Als ze op eieren zitten krijgen ze een geelkuur met ronidazole 10%. Veertien dagen voor de vluchten krijgen ze nog een week een paratyfuskuur. De laatste week voor de eerste vlucht krijgen ze 3 dagen BS. En uiteraard vindt er ruim voor de seizoensaanvang een mestonderzoek en wordt van enkele duiven een keeluitstrijkje genomen. Na de vlucht krijgen de duiven anderhalve dag BS en Belgasol. Elke week krijgen de duiven vitaminen BB van Belgica De Weerd.
De dag voor de inkorving wordt WN of Orni-speciaal gegeven.

Prestaties
2001 midfondkampioen CC Zutphen
In de afgelopen jaren 2 keer 5e en een keer 6e generaal snelheid in CC Zutphen
De laatste jaren superkampioen van P.V. Snel.
Kampioenschappen 2005
8e nationaal kampioen dagfond
In afd. 8 GOU (ca. 3500 leden)
5e onaangewezen dagfond
6e aangewezen dagfond
9e aangewezen totaal fond
In Fondclub IJsselstreek (ca. 850 leden)
1e superkampioen dagfond
1e kampioen dagfond aangewezen
4e kampioen onaangewezen dagfond

De grootste waarde hecht Bas aan de 1e NPO van Vierzon (afd. 8 Noord), het 8e nat. Kampioenschap dagfond en niet in de laatste plaats het 1e superkampioenschap dagfond van de Fondclub IJsselstreek, waarin hij alle grote kanonnen voor bleef.

Aan deze kampioenschappen leverden vooral een groot aandeel de volgende duiven.
Lady’s Chance 04-NL-5412855
Vader is Ricardo (M. Sangers) en moeder is Ruby van Comb. Roording en zn.
1e asduif dagfond P.V.Snel
2e nat. NPO Vierzon tegen 6518 duiven
1e NPO afd. 8 Noord Vierzon tegen 3190 duiven

Melissa 04-NL-5412862
Vader is Young Brother van Marcel Sangers en moeder is “609” van H.J. Leerkes (B.Camphuis).
49e NPO afd 8 Noord Le Mans tegen 5708 duiven
16e NPO afd 8 Noord Vierzon tegen 3190 duiven

Janis 02-NL-1196743
71e NPO afd 8 Noord Le Mans tegen 5708 duiven
73e NPO afd. 8 Noord Vierzon tegen 3190 duiven
Vader is Young Brother van Marcel Sangers en moeder is “799” (G. Brandenbarg x M. Sangers).

The Power 04-NL-1643423
Vader is Mercedes van Marcel Sangers en de moeder is “184” van Bas zelf.
13e NPO afd. 8 Noord Bourges tegen 3389 duiven
43e NPO afd. 8 Noord Orleans tegen 6122 duiven

Lievelingsduif
De favoriete duif van Bas is Lady’s Chance, maar voor Belinda is dat de “Pledge”. Deze duif heeft ze zelf groot gebracht met kindervoeding.

Tips voor de beginners
Koop eens een bon en als de duiven van die persoon je aanstaan, probeer er dan nog wat bij te kopen en als diegene je echt wil helpen vraag dan of je de eieren van de natoer mag kopen.

Doelen voor de toekomst
Proberen op de overnachtvluchten echte kopprijzen te winnen en in de verre toekomst dit ook te kunnen doen op de ZLU-vluchten.

Tot slot
Ik was te gast bij een familie waar de duivensport een echte gezinssport is, want behalve Sylvano is hier iedereen bij de hobby betrokken.
Bas jr. is meldpost bij de NPO-vluchten, concoursleider van P.V. Snel en daarnaast ook nog centrumleider N.I.C. Zutphen.
Belinda beheert de kantine van P.V. Snel.
Nogmaals gefeliciteerd met de door jullie behaalde resultaten en veel succes voor de toekomst!