Freddy Van Sterthem - Zottegem (BE) Winnaar 1° Nationaal Argenton 5.078 oude! - 2009

De jongste 5-6 weken werden gekenmerkt door zeer vlotte vluchten, met duiven die gesteund door een rugwind in recordtempo de prijzen verdeelden. Met Argenton in zicht werd na een zomers tot tropisch intermezzo met temperaturen van boven de 30° op woensdag en donderdag… voor het weekend uitstekend vliegweer voorspeld, met een matige wind uit noordelijke sector.

In de lokalen hoorden we stemmen opgaan als… ’t zal nu wel voor de ‘goeie’ zijn… we zullen nu wel weten wat voor een vlees we in de kuip hebben… wat we straks al dan niet moeten overhouden bij de selectie… U weet beter dan ik hoe het er soms aan toegaat onder het duivenvolk op zo’n inkorving. Dromen en voorspellingen die voor de ene liefhebber al meer uitkomen dan voor de andere! Nu, het voorspelde weer kwam uit, en… het werd een loodzware dobber voor de duiven. De specialisten moesten nu kleur gaan bekennen… maar wat een zekerheid was: de weersomstandigheden waren ideaal voor duiven in ‘topvorm’, al moeten we er eerlijkheidshalve durven aan toevoegen… niet alle duiven kunnen dit weertje aan. Vergelijk het met onze wielrenners… een Tom Boonen in topvorm zal nooit een bergetappe in de ‘Tour de France’ winnen… dat is net dat ‘tikkeltje’ te zwaar. Wel mensen, wees er maar van overtuigd dat er ook duiven kaliber Tom Boonen rondvliegen… supers tot zelfs ‘cracks’ aan snelheden van kleine 1300 meter of meer… maar net dat tikkeltje ‘kracht’ en/of ‘klasse’ ontberend (noem het zoals u zelf wilt), om uit te halen aan snelheden van nauwelijks 1.100 meter zoals op deze Argenton het geval was!
Een klasbak die alvast wel over de nodige kracht en conditie beschikte om in dergelijke zwaar vliegweer te schitteren, was alvast de ‘618’ van Freddy Van Sterthem uit Zottegem. Afgaande op de duiven van Orleans verwachte Freddy de duiven zo rond de klok van 16 uur op zijn afstand gerekend. Toen hij omstreeks 15u50’28 zijn ‘618’ als een pijl uit een boog het hok zag binnenstormen, voelde hij toch eventjes het hart tot diep in de keel bonken! De eerste melding in het sterke lokaal te Zottegem was een feit… op een afstand van 505,250 Km liet deze ‘618’ een snelheid van 1134,20 m/min uitrekenen! Het was kleine 20 minuten wachten op een 2° duif… om 16u09, toen bleek dat nog geen enkele oude of jaarse duif zich tot dan had gemeld… enkel een jonge duif van Henri Meirlaen uit Horebeke kwam in de buurt (om 15u54 op 498 Km)begon de hoop ‘op meer’… toch stilaan te groeien. Goed een uurtje later wist Freddy reeds hoe laat het was… toen de eerste nationale prognoses werden opgemaakt en zijn duif het bleek te gaan halen op nationaal vlak, voor de succesformatieLuc, Bart & Jurgen Geerinckx uit Wommelgem die ei zo na hun 2° nationale zege binnen een maand lieten optekenen, maar nu strandden op een 2° plek nationaal, voor Rik Hermans uit Pulle op plaats 3! De telefoon stond niet meer stil… met felicitaties, en persbelangstelling alom!
Ondertussen had Freddy van Sterthem een opmerkelijke reeks neergezet en haalt niet alleen de nationale winst, maar verpulvert de concurrentie in het lokaal Zottegem met zijn oude duiven met:

Argenton    113 oude    1-2-3-7-8-10-18-22 (13)
    Nat    5.078 oude    1-19… enz… (eerste prognoses)

Bij de jonge duiven werd dit tegen1.067 jonge 20-106 (6) terwijl de andere jonge duiven uit Orleans ook een puike reeks neerzetten met:
Orleans        614 jonge    13-15-21-25-40-55-92-98… en 11 prijzen op 20 (per 3-tal)
Nadat Freddy vorig seizoen reeds 1° Nat Bourges Zone A won bij de oude duiven (met de 770/03 die nu nog als 1° getekende de mand inging voor Argenton), is dit een tweede glansprestatie op een jaar tijd die hij weet binnen te halen! De zege is zeker geen toevalstreffer want Freddy was de jongste weken bijzonder sterk bezig. Op Argenton Nationaal van eind juni zette hij reeds een sterke reeks neer. Diezelfde duiven gingen dan naar Bourges… jawel de Oost-Vlaamse provinciale Bourges die op maandag werd terug gebracht naar Orleans, om dan 2 weekjes later op Bourges II Nationaal ook een mooie prestatie neer te zetten, kijk even mee:
23/5 Orleans    363 oude    1-2-5-6-12-16-23-32-65-113 (14)
27/6 Argenton    236 oude     3-11-14(1+2° get)-26-27-30-32-33-50 (14)
25/7 Bourges    253 oude     3-5-10-62-69-81-82-85 (16)

De conditie zat dus duidelijk goed, en ook de trainingsijver van de weduwnaarsploeg de jongste dagen liet het allerbeste vermoeden, aldus nog Freddy… iets wat uiteindelijk ook uitkwam!
De winnaar, de ‘618’ ring B05-4345618 is een zoon van de ‘Turbo’ die zelf ook 1° lokaal, 3° Prov en 41° Nat Bourges won, en… welke zoon is van een duif die Freddy aankocht van Andre Versnick uit Leeuwergem… (met een afstamming Karel Schellens), gekoppeld aan een duivin van Martin Dhondt uit Vurste (uit de lijn van de Provinciaal… en dus van de stamvader de ‘Witten’ van vader Sylvain Dhondt… waaruit Freddy trouwens uitstekend lukte met zijn ‘Bontjes’). De moeder van de nationale winnaar komt dan weer van de ‘super kweekduivin’ van 1999 (uit de lijn van de stamvader ‘Zwarten Ketelair’ x ‘Staaloogje’), een rechtstreekse J.P. Gevaert-Van Schoorisse uit Ronse… die Freddy aankocht op een verkoop in de ‘Kat’ te Ophasselt. Freddy kocht er toen 5 duiven aan, waarvan 3 duiven uitgroeiden tot uitmuntende kweekduiven te Zottegem… een prima resultaat, aldus een opgetogen en gelukkige Freddy Van Sterthem.
Freddy (57) is steenhouwer van beroep, en moet dus dagelijks vroeg uit werken… daarom zit hij vaak reeds om 5 uur op de hokken om zijn duiven te verzorgen. Ook zoon Kurt kom dagelijks een handje toesteken bij de verzorging, evenals vrouwtje Rita… die vooral de jonge duiven voor haar rekening neemt. Het aantal kweekkoppels schommelt steeds rond de 20 koppels (al eens eentje meer of minder, variërend per jaar)… naast 40 vliegers weduwnaars die op klassiek weduwschap worden gespeeld, en een 80tal jonge die jaarlijks een ring om de poot krijgen! Voor de inkorving werd niks speciaals gedaan dan anders, zegt Freddy. De duiven kregen hun duivin voor een 15-tal minuutjes te zien, en gingen zo de korf in voor hun allerlaatste rit van het seizoen op Argenton. Dat is jaarlijks zowat het vaste stramien te Zottegem. De duiven worden voor het seizoen een tweede keer gekoppeld rond 20 maart, en gaan dan na enkele dagen broeden op weduwschap. Hun seizoen stopt steevast op de nationale Argenton van augustus, wanneer de duiven nog op 7 pennen staan… zolang zit de ‘kadans’… zit de ‘conditie’ nog in de vliegploeg, zodat topprestaties mogelijk zijn… dat werd uit Argenton nogmaals bewezen! De jonge doffertjes gaan normaal mee tot Orleans, terwijl de duivinnetjes van verder de nationaals afwerken! Freddy , Rita en Kurt kunnen straks alvast met een zalig gevoel de winter in, want mooier kon hun seizoen met de oude duiven niet eindigen dan met een glansprestatie met de 1-2-3° prijs op lokaal vlak… bekroond met ‘nationale winst’ bij de oude duiven!
Een dikke proficiat!