Geurtz William, "1e generaal kampioen Jeugd, Afd. 8 GOU (2005)"


William GEURTZ, Haalderen (NL)


William, die 18 jaar is, begon in 2003 als zelfstandig spelend jeugdlid bij P.V. Vliegende Post in Haalderen. Vanaf 1994 had hij al met zijn vader samen de duivensport beoefend onder de naam W. Geurtz en zoon. Dat hij pas in 2003 als jeugdlid onder zijn eigen naam ging spelen heeft alles te maken met zijn vader: deze hanteert het principe dat een jeugdlid ook daadwerkelijk alles zelf moet kunnen doen en anders is het niet eerlijk ten opzichte van andere jeugdleden, die wel alles zelf doen.
De verzorging van zijn duiven deed William vanaf 2003 dan ook helemaal alleen.

Hok en hokopbouw
William had de beschikking over een hok van 2 meter voor de weduwnaars en een hok van 4 meter (2 afdelingen) voor de jonge duiven. Hij poetst zijn hokken elke dag.
De duiven zijn voor ongeveer 80% van de soort van Vervaart – van de Heijde uit Oudenbosch.
Het liefste speelt hij de snelheidsvluchten incl. jonge duiven. Hij wil elke week wel in het snuitje van de uitslag staan, maar hij probeert te pieken op de NPO-vluchten.

Kweek
Samen met zijn vader heeft hij 13 kweekkoppels, waarvan ongeveer de helft voor de snelheidsvluchten is bestemd.
Zij hebben 2 stamkoppels:
Stamkoppel 1 wordt gevormd door 00-NL-1515364 en 99-NL-1892421.
In de afstamming van de “364” vinden we o.a. de 1e nat. Tarbes van H. Vluggen en zoon uit Gulpen. In de afstamming van de “421” zien we o.a. duiven van Cees van de Kolk, Elst en Gebr. Claessen, Swalmen.
Nakomelingen uit dit koppel leverden al diverse topprestaties.
Bij W. de Ruiter, Loerbeek, vloog de 03-NL-2015195
2e Beste Doffer WHZB 2005
2e Asduif Afdeling 9 +/- 2900 leden.
10e Nationaal Duifkampioen Midfond 2005.
6e Beste Asduif "The Best of the Best" 2005.
12e Beste Asduif WHZB 2005
1e Asduif CC Montferland +/- 230 leden.
1e Asduif Samenspel Wehl/Didam +/- 100 leden.
1e Duifkampioen Natoer Kring 3 CC 3 tegen gemiddeld 2500 duiven.
2e Duifkampioen Dagfond Kring 3 CC 3 tegen gemiddeld 1150 duiven.
A.J.Kors uit Steenwijkerwold werd met de 04-NL-1432239 in 2005 2e Asduif Fond Afd. 11/Friesland '9.
Vader W. Geurtz vloog met 01-NL-5122426 "De Peronne” in 2001 de 3e NPO Peronne tegen 30676 duiven.


Stamkoppel 2
wordt gevormd door “Bonte Cees” 97-NL-1014103 (rechtstreeks Cees van de Kolk en “Zus Jonge Raket” 97-NL-1019325 ras: Gebr. Janssen A via Brouwers – Kodama, Grevenbicht. Diverse kinderen van dit stamkoppel presteren eveneens uitstekend.
Bij het kweken wordt goed x goed gekoppeld. Ook wordt er uit de betere vliegduiven gekweekt. In totaal kweekte William ongeveer 30 jonge duiven.

De vliegers
William heeft 10 weduwnaars voor de snelheidsvluchten. Hij speelt het traditionele weduwschap met de doffers.
De vliegduiven worden meestal tussen half januari en begin februari gekoppeld.
Om te bepalen welke duiven getekend moeten staan had William afgelopen twee “vaste krachten”, maar hij kijkt ook hoe ze trainen en of ze apart gedrag vertonen. De duiven krijgen wekelijks een bad en onlangs zijn er rennetjes voor de afdelingen geplaatst zodat de duiven daarin een bad kunnen krijgen zonder een prooi te zijn voor de roofvogels. (Tijdens mijn bezoek kwamen de roofvogels wel een keer of vijf boven en achter de hokken en stoven de jonge duiven telkens alle kanten op.)
De vliegers worden met de lepel in het broedhok gevoerd. Er wordt Versele Lage (gerry plus) en Mariman (super M) gemengd. Verder krijgen de duiven steeds verse grit van Patagoon en voor de eendaagse fond af en toe een pinda.
De duiven trainen elke dag van 18.00 tot 19.00 uur met de klep dicht. De doffers worden voor het seizoen 2 tot 3 keer weggebracht om de gang erin te krijgen.

Jonge duiven
De jonge duiven worden van 10 april tot de langste dag van 18.00 tot 08.00 uur verduisterd.
De jongen gaan ’s morgens om 08.00 uur los voor ongeveer anderhalf uur. Voor het seizoen worden ze een keer of zeven afgericht van 7km tot 30km (Oss). Tijdens het seizoen worden ze door de week tot aan de NPO-vluchten ook nog een keer naar Oss gebracht.
De jongen worden op de deur gespeeld.
Voor de selectie tellen de prestaties d.w.z. van 8 keer mee moeten er zeker 5 prijzen zijn verdiend. Ook is de afstamming en de bouw van de jonge duiven bepalend of ze mogen blijven.

Medische begeleiding
Zoals bij de meeste liefhebbers krijgen de duiven tijdens het broeden een geelkuur. Tijdens het seizoen krijgen de duiven na elke vlucht elektrolyten en af en toe op zondag BS.
Om de 3 tot 4 weken krijgen de duiven een geelcapsule van Nanne Wolff. Verder worden zo min mogelijk medicijnen gegeven.
De jonge duiven krijgen ter voorkoming van e-coli DEVO-plus, een natuurproduct met o.a. melkzuren. Dit middel kan de hele week in het water gedaan worden.

Duivensport allerlei
De ogentheorie wordt door William niet gehanteerd. William leest veel duivenreportages en probeert daar voor hem nieuwe informatie uit te halen. Ook wordt om die reden regelmatig het Internet bezocht.

Prestaties 2005
Behaald met 10 weduwnaars en 30 jonge duiven
Afd. 8 GOU JEUGD (ca. 200 jeugdleden)
1e Vitesse onaangewezen
5e Vitesse aangewezen
10e Midfond onaangewezen
5e Midfond aangewezen
1e Jong onaangewezen
5e Jong aangewezen
5e Natoer onaangewezen
5e Natoer aangewezen
1e Generaal snelheid onaangewezen
2e Generaal snelheid aangewezen

WHZB JEUGD
7e Beste Liefhebber


Tot slot
Aangezien William inmiddels 18 jaar is geworden, kan hij zijn titel van Generaal kampioen Jeugd in 2006 niet verdedigen.
Het komende seizoen gaat hij daarom weer samen met zijn vader vliegen onder de naam: W. Geurtz en zoon.
William zal zich richten op de snelheidsvluchten en de jonge duiven, terwijl zijn vader de eendaagse- en overnachtfond voor zijn rekening gaat nemen.
William heeft de lat voor zichzelf aardig hoog gelegd: hij wil proberen de stijgende lijn in de toekomst voort te zetten en deze bekronen met bijv. een NPO-overwinning.
Verder wil William, die nu al actief is in de internationale jeugdcommisie, zich graag op bestuurlijk vlak verdienstelijk maken. Het bestuurlijk actief willen zijn is hem met de paplepel ingegoten, want vader Willy heeft de Gelderse Kampioenendag opgericht en is daar 20 jaar actief bij betrokken gebleven. Het hele gezin Geurtz werd steevast bij die kampioenendagen ingezet.
Tijdens ons gesprek viel mij op dat zowel William als zijn vader zeer gedreven met hun hobby bezig zijn en die gedrevenheid gaat hen naar mijn bescheiden mening nog meer successen brengen.
De tijd zal ons leren of daar ook de door William zo begeerde NPO-overwinning bij is.
William: ik wens je veel succes bij de senioren!