Berth en Els Knaven - Didam (NL) 1e Nationaal Blois Afdeling 9 van 2.861 duiven.

De 59 jarige Berth ( van Engelberthus) Knaven is Eindhovenaar van geboorte. Al ruim 35 jaar is hij inmiddels woonachtig in Didam. Daar is hij met veel plezier lid van ‘De Vredesduif’, een fantastische vriendenclub in de ogen van Berth.

Het seizoen 2009 is tot op heden één groot feest voor hem en dat is naar zijn mening vooral te danken aan het ‘Systeem Pigeon Academy’, een systeem voor het begeleiden van wedstrijdduiven, wat in 2008 door clubgenoot en sportvriend Mario Doornenbal samen met de Duitse arts Gunther Arnold op de markt is gebracht. De grondgedachte van Gerard Koopman ‘veel trainen – veel voeren’ is de basis van dit systeem. P.A. Totaal is de mengeling die hoort bij het systeem ‘Pigeon Academy’. Zij wordt op de markt gebracht door G.P.S. in Heesbeen. Deze zeer gevarieerde mengeling wordt in het vliegseizoen zeven dagen per week verstrekt. Drie keer daags wordt de voerbak bijgevuld. Daarnaast wordt er gewerkt met supplementen, waarin o.a. eiwitten en ijzer zitten. Het trainingsschema wordt vanaf het begin van het seizoen langzaam opgebouwd. In de week voor een eendaagse fondvlucht trainen de duiven vijf of zes uur per dag. En ze trainen graag, als ze niet de gelegenheid krijgen voelen ze zich niet goed. De ‘Pigeon Flyer’ is een buitengewoon hulpmiddel bij deze trainingen. Daarnaast houdt deze flyer de roofvogels ook op afstand. Berth Knaven is inmiddels toegetreden dat het team dat de lessen op de ‘Pigeon Academy’ verzorgt. In oktober 2009 wordt gestart met een nieuwe cursus. Opvallend is dat de deelnemers van het eerste jaar erg enthousiast zijn over hetgeen men heeft geleerd en in veel gevallen heeft zich dit vertaald in uitstekende prestaties. Zo ook bij Berth Knaven. Dit jaar is het op de eendaagse fond oogsten geblazen. Wat te denken van de volgende prestaties:
6e NPO Pithiviers – 35 mee, 23 prijzen    11e en 12e NPO Orleans – 30 mee, 21 prijzen
6e NPO Chateaudun – 30 mee, 23 prijzen    1e Nat. en NPO Blois – 30 mee, 8 in de 1e 100 Nationaal.
In de tussenstand staat Berth 1e O.A. en 2e A. bij de dagfond in Afdeling 9!

Met dank aan Ad Schaerlaeckens
Toen in 2004 het op handen zijnde pensioen van Berth aan de keukentafel onderwerp van gesprek werd, liet deze zich ontvallen: ‘dan wordt het tijd dat ik ook goede duiven krijg om straks op het hoogste niveau mee te doen’. Zijn vrouw Els knoopte dit goed in haar oren en zonder dat manlief het wist nam ze contact op met Ad Schaerlaeckens en bestelde bij hem 10 jongen uit diens beste lijnen. In de zomer zei Els tegen haar man: ‘ik heb een verrassing voor je, we gaan een eindje rijden. De reis eindigde in Baarle-Nassau waar een volledig verraste Berth Knaven lachend door de familie Schaerlaeckens werd ontvangen. Als extra kreeg Berth nog een graanjong van Ad mee, wat een zoon van de beroemde ‘Home Alone’ bleek en nu de topkweker ‘Blue Els’ op het hok Knaven is, uit wiens lijn al drie Teletekstduiven zijn geboren. Twee jaar later werden er nog acht bij A.S. gehaald en tevens werd een bon van A.S. aangeschaft t.b.v. P.P.N. Inmiddels voert 90% van de kolonie het bloed van de duiven van Ad Schaerlaeckens. Daarnaast heeft men hier duiven van Ferry van Loo ( 80% A.S.) – Bertie Camphuis en Marco Jolink ( H. Dekkers, Hedikhuizen).  Ook een ruiling met Jan en Michel Driessen uit Didam pakte voor beiden goed uit!

De winnende duif
Is een vet blauwe duivin met het ringnummer NL 08-1192011, genaamd ‘Christel’. Zij is een dochter van ‘Old Mac’, een zoon van topkweker ‘Blue Els’ met de ‘Dekkers duivin’ van Marco Jolink. De moeder is ‘Spits’ een zuivere Schaerlaeckens uit ‘Son Bas’ x ‘Young Splash’. Als jonge duif won ze een paar prijsjes ( jongen worden niet verduisterd en gespeeld op schapje). Dit jaar pakte ze een 12e NPO Orleans, een mooie prijs van Chateaudun en dan nu de 1e Nationaal en NPO van Blois. Het is een hele intelligente duif. Een aantal weken geleden ontdekte ze dat ze via een gat in de verluchtingspan haar partner kon zien zitten als ze los was. Dit gaf een geweldige extra motivatie bij haar en haar partner, die ook al een 6e NPO Chateaudun vloog! Maandagochtend zag ik het met eigen ogen. Het klopte!

Tenslotte
De nationale overwinning heeft bij Berth en Els Knaven heel veel indruk gemaakt. De spanning – de officiële bevestiging – de spontane reacties – het fantastische feest in de club – de media-aandacht, indrukwekkend gewoon! ‘Christel’ zal niet meer aan wedstrijden deelnemen, dat is wel zeker. Maar niet getreurd, Berth en Els hebben meer favorieten op hun hok. Want dat we meer van deze kolonie duiven gaan horen is wel zeker. Berth en Els, van harte proficiat en blijf er voorlopig nog maar fijn van genieten!