Roox Henri & Betsy - Lanaken B 1ste prov. Orleans Oude 1ste Kampioen Halve Fond Jaarduiven KBDB Limburg 2008

 

Lanaken - Naast de drukke weg van Bilzen naar Veldwezelt hebben het gezin Roox een woning gebouwd in de typische bouwstijl van die tijd, met de garage onder de slaapkamers en living en keuken een tiental trappen tot de voordeur. Het oneffen grondreliëf is geschikt om een mooie beplanting en gazon aan te leggen. Ook dit is hier gebeurd en is steeds keurig onderhouden. Een ander typisch verschijnsel is dat het gezin werd uitgebreid met twee kinderen, een koningswens, een zoon en een dochter. De dochter is nog thuis en indien het past helpt ook zij mee met de verzorging van de duiven. Bij deze midden vijftiger is het gelopen zoals bij velen in de duivensport. Van huis uit werd er met de duifjes gedragen. Vier à vijf decennia terug hadden de mensen een winterse ontspanning en dat was voetbal, een zomerse ontspanning en dat waren een paar duifjes. Ook de nonkels van Henri waren verknochte dierenvrienden en duivenmelkers. 

 

Nonkel Pater mocht bij het klooster geen duiven houden, maar een dagelijkse verplaatsing naar zijn duiven bij de familie mocht wel. Hij had zijn duivenhokken achter in de tuin bij Henri. Henri had wel interesse in wat de nonkel deed, maar door het ploegenwerk bij Ford is hij nooit op het idee gekomen om zelf met de duiven te spelen. Dan plots is nonkel betrokken in een verkeersongeval voor de deur van Betsy en Henri. Als dierenvriend stond hij van vandaag op morgen in de dagelijkse routine om de zaken op het duivenhok van Nonkel Pater te regelen. Een decennium terug is het dan definitief begonnen. Ook de hulp en de inbreng van Betsy is erg welkom. Van huis uit heeft Betsy het duivenspel gevolg want vader heeft zolang het kon en mocht, wegen gezondheidredenen, zich vermaakt met duiven.

Hokken
Henri en Betsy hebben achter hun woning een ruim houten tuinhok gebouwd. Links van de inkomdeur zijn er twee ruimtes voor jonge duiven van de eerste ronden en ze worden daar gescheiden gehouden. Aan de rechterzijde is er een onderverdeling om drie hokken weduwnaars te huisvesten. Alle hokken hebben roosters op de vloer. Boven zijn het houten roosters, onder is gekozen voor metalen roosters. Onder het hok is er plaats om de kweekduiven te laten werken aan het voortbestaan. Ze mogen gewoonlijk drie rondes kweken daarna verblijven ze los in de twee hokken. Rechts onder zitten de speelduivinnen die twee keer per week uit de ren komen. Op woensdag gaat Mevr. Caenen haar moeder bezoeken in Zelem bij Halen en neemt ze de duiven van haar man en deze van Henri en Betsy ook mee. Bij het thuiskomen, lopen de duivinnen binnen op één hok van de weduwnaars die halve bak zitten. Ze worden opnieuw opgesloten in de ren en wachten om er vandaar uit te worden ingekorfd voor de vlucht van zaterdag of zondag. Het kleine tuinhokken in weide voor de geitjes is het verblijf van de jonge duiven van de vierde toer volgens het programma van Limburg.

Stamopbouw
Dorpsgenoot en gerenommeerde duivenmelker Hubert Caenen uit Veldwezelt bezorgde Henri een ronde jonge duiven in '96. Het jaar nadien ging Henri zich bevoorraden bij Geeraerts Henri uit Neeroeteren. Een kampioenenviering kan een aangename verplichting zijn voor duivenmelkers. Betsy en Henri koppelen het aangename aan het nuttige op deze bijeenkomsten. Als nuttig mag beschouwd worden het schenken en kopen van bonnen. Zo bemachtigden ze duiven van een paar betere duivenmelkers. Hun lijstje is niet overdreven, doch Pros Roosen uit Kermt prijkt hierop, net als Henry Custers uit Meeuwen, Jos Thone uit As en dorpsgenoot Leon Geelen uit Veldwezelt. Door verweving van deze duiven is het kweekhok nu twintig koppels sterk en zijn de speelhokken bevolkt met achtentwintig weduwnaars waarvan tien duivers en duivinnen op volledig weduwschap worden gespeeld. Met een tachtig jonge duiven weten Henri en Betsy stand te houden en mogelijks nog betere posities in te nemen dan voordien.

Systeem
Bij Roox worden niet alle duiven gelijktijdig gekoppeld. De speelduiven worden zodanig gekoppeld dat ze de tweede ronde op weduwschap kunnen gespeeld worden. Dus vanaf één mei zijn het de duivers die zich moeten tonen. Zij worden één maal daags uitgelaten en gevoederd. Het voederen gebeurt voor het uitlaten. De eerste reeks is voor het vrouwvolk.

Op hun nestposities, gekoppeld tussen 7 en 10 februari, worden de duivinnen ingemand. En mogen zo al hun eerste vliegkwaliteiten tonen. De duivers blijven op nest om hun gemalin op te wachten. Vanaf het feest van de arbeid, op één mei, zitten de duivinnen al een tijdje in de ren en mogen er twee keer per week uit. Ze worden dagelijks één maal gevoederd in hun verblijf onder het tuinhok. Dit verblijf is ingericht met zitkapjes tegen de muur en een metalen vloerrooster. De draad in het voorpaneel is zodanig aangebracht dat ook daar geen duiven kunnen zitten. De training van de dames is een eerder toevallige gebeurtenis. Hubert Caenen en Henri zijn dorpsgenoten en ook goede vrienden.
Op woensdag gaat Mevr. Caenen op familiebezoek in het ouderlijk huis te Zelem. Van daaruit worden de duiven gelost en mogen ze een half uurtje vliegen. De duivinnen komen thuis op het hok van de duivers, daarna worden ze naar de ren gebracht en gevoederd. In het weekend mogen ze opnieuw de route op. Voor het inkorven worden de geslachten niet bij elkaar gelaten maar vertrekken zo naar het inkorflokaal.Henri is plaatselijk medewerker en is er vrij vroeg aanwezig en helpt tot de laatste duiven, meestal die van hem zelf, worden ingekorfd. De jonge duiven worden gescheiden gehouden en mogen na het openen van de schuifdeur stoeien met elkaar. Als motivatie mogen de duivertjes vliegen tot de provinciale Orleans en de vrouwtjes mogen Gueret achter zich laten. De jonge duiven die in een 4de en /of 5de reeks het tegen leeftijdgenoten mogen opnemen worden niet gescheiden. Die duifjes komen op natuurlijke wijze op een nestje en mogen daarop bewijzen dat ze uit het goede hout zijn gesneden. Henri is een behouden en voorzichtig man die de jaarduivers tot Gien laat vliegen.

De oude duivers en duivinnen mogen Montlucon als verste lossingplaats op hun persoonlijk palmares schrijven. Henri besteedt veel aandacht aan de nabehandeling van de duiven na de wedstrijd. Ontsmetten doet hij zijn beestjes met Lugol. In de drinkpot wordt half water en half melk gegoten, op een mengsel van twee liter wordt er één soeplepel lugol toegevoegd.

Voederen en verzorging
De dag van de thuiskomst mogen de vliegduiven sport of vliegmengeling pikken naar believen. Alle andere voederbeurten is het een licht verteerbare mengeling, eiwitarm, wat de hand van de meester aanbied. Met gulle hand wordt er sportmengeling gevoederd de laatste twee voederbeurten voor een snelheidsvlucht.

Bij halve fond zijn dat drie voederbeurten om naar fond (Orleans) vier voederbeurten te geven met telkens een kwartier tijd om alles netjes op te eten, zoniet wordt alles opgeruimd. Op hygiënisch vlak is er veel aandacht voor de drinkpot. Met een tweede drinkpot per hok staat steeds één drinkpot droog en kunnen mogelijke ziektes niet worden doorgegeven aan andere duiven. De drinkpot wordt dagelijks, door Betsy of Tinny, ter plaatsen uitgewassen. De bakken worden twee maal daags ontdaan van stof, pluimen en mest.

Het drinkwater van de jonge duiven wordt twee maal per week verrijkt met Natralin en drie keer is er appelazijn aan toegevoegd. Tegen trico geeft Henri niets, maar wekelijks is er wel iets voor de koppen als preventief middel op de agenda. De vloerroosters worden jaarlijks met de hogedrukreiniger gekuist op het gazon met geiten voor het hok. De ruiperiode is ook de tijd dat thee en muitzaad worden gebruikt.
Gedurende een volle week wordt er dagelijks verse thee gemaakt en de weken daarna is het twee à drie keer dat kruidenthee met muitzaad wordt gekookt. De gekookte brij wordt door een zeef gegoten en aangelengd met water tot de nodige hoeveelheid voor één dag.

Stamvader
Wanneer Henri met duiven wilde beginnen had hij op het werk al meermaals gepolst naar goede en eerlijke duivenmelkers. De collega's rade hem aan de coiffeur van Neeroeteren te bezoeken. Hij heeft hun wijze en goed bedoelde raad gevolgd. Samen met vrien Hubert Caenen hebben ze zich daar bevoorraad, elk de helft. Vermits Henri nog over veel lege hokken beschikte besloten de twee vrienden om de duiven bij Henri te laten.

5110200/99 blauwe duiver.
De huidige stamvader bij Roox komt uit, 5135794/96, een duiven van coiffeur Henri Geraerts uit Neeroeteren met, 5183505/91, een duivin van Hubert Caenen.
Het is een duiver die als jonge duiven in de vierde reeks is gestart.
Als jonge duif vloog hij:
Biesmerée 46/450 Chimay 22/200
Vervins 43/418 Laon 30/307
Soissons 10/188
St Witz 106/634
Met deze uitslagen werd deze duif plaatselijk asduif, in 2000 waren het gelijkaardige uitslagen. Een regelmatige duif , veel prijzen per tiental maar nooit de echte top.
Ook in 2000 werd hij asduif in Zuiderbond Veldwezelt.
Na een vluchtjaar 2001 dat op hetzelfde niveau werd hij als kweker naar het gelijkvloers gehaald. De "200" is het volle broer van "Het Aske" en "Argenton" bij Hubert Caenen. De "200" is de vader van 1ste prov. Orleans 2008 en grootvader van 1ste prov. Gien 2007, twee duiven die deze prestatie lieten noteren achter de naam Henri en Betsy.

5206354/05
Vorig jaar werd een provinciale overwinnen behaald met een losse duivin. Nu is het een duiver die het hok Roox op de kaart zet, maar beide duiven hebben dezelfde vader. Deze late jonge duiver, reeks vijf, werd enkel geleerd maar werd niet als speelduif ingemand. Vader is 200/99 en is ook vader van "Het Gienke" dat vorig jaar won en komt uit een duiver van Hanri Geraerts uit Neeroeteren met een duivin van Hubert Caenen uit Veldwezelt. Moeder is 711/00 een duif zonder grote namen maar uit de eigen soort door de jaren heen geselecteerd en gekweekt. 2006 23/04/06 Philippeville 23/458 30/04/06 Philippeville 46/379 15/05/06 Macquenoise 13/501 03/0606 La Ferte 127/2278 24/06/06 Toury 57/975 2007 22/04/07 Philippeville 12/119 29/04/07 Couvin 7/136 13/05/07 Dizy Le Gros 1/160 17/05/07 Dizy Le Gros 3/176 26/05/07 Gien 75/1522 23/06/07 Toury 20/361 30/06/07 Gien 158/2069 2008 27/04/08 Couvin 19/174 03/05/08 Melun 92/1312 10/05/08 Gien 67/853 14/06/08 Melun 7/582 21/06/08 Toury 65/470 12/07/08 Orleans 1/2652 prov. overwinning

Titel: Halve fond Jaarduiven
Een overwinning behalen op provinciale vluchten zijn vaak niet voor de Oostsector weggelegd. Het klasseren in het gesubsidieerd kampioenschap KBDB Limburg is elk jaar goed om één of meerdere melkers te klasseren uit een grensgemeente. Dit jaar werden Jean Erkens uit Neerharen, Hubert Caenen uit Veldwezelt en Betsy en Henri als eerste geklasseerd. Betsy en Henri behaalden de titel met als enige twaalf punten te scoren.
Het werd als volgt behaald en de duiven die dit presteerde zijn 5068062/07 en 5068091/07.
08/06/08 Melun 4 en 78 tegen1307 duiven
14/06/08 Melun 114 en 36 tegen 1222 duiven
21/06/08 Toury 35 en 32 tegen 1120 duiven
28/06/08 Gien 62 en 614 tegen 4211 duiven
19/07/08 Sézanne 10 en 6 tegen 2293 duiven
12/07/08 Orleans 410 en 228 tegen 3905 duiven

5068062/07
Voor twee jaar werden twee tweejaarse duiven tegen elkaar gezet. Tot heden werden er twee toppers uit gekweekt. Het Gienke won provinciaal in 2007 en, "062" is nu mede winnaar van de titel kampioen halve fond jaarduiven KBDB Limburg.
De vader is 353/04, deze sterke duiver is gekweekt uit twee rechtstreekse duiven van vriend en buurman Hubert Caenen uit Veldwezelt.
De moeder 339/04 is ook een eigen kweekproduct. Haar vader is de "200" een goede vlieger en een prachtige vererver. De grootmoeder van "Gienke" is een duivin van Jos Thone uit As.

5068091/07
Deze jaarling werd gekweekt uit twee duiven uit de eigen ingeteelde soort en namen opnoemen is te ver teruggaan in de geschiedenis. Het kweekkoppel heeft meerdere goede duiven gegeven want anders was er al lang geen plaats meer in de kweekren.

2de Asduif fond jonge 5117265/08 KBDB Limburg
Een duifje gekweekt uit twee bonnen. Betsy en Henri hebben er een gewoonte van gemaakt om tijdens het dood seizoen zich te tonen op de plaatselijke kampioenenvieringen. Vaak ook om een duif of een bon te schenken en soms kunnen ze zich niet bewingen om ook hun hand eens op te steken tijdens de verkoop. Op die manier hebben ze een duif bekomen van de tandem Bruninx-Molenaers uit Membruggen. Een bon van Duchateau Jean uit Spouwen werd eveneens afgehaald.
De beide duiven werden tegen elkaar gekoppeld en het resultaat is bekend. De uitslagen van de duiven werden niet nationaal doorgegeven, maar een goede klassering is natuurlijk mogelijk zo aan hun neus voorbij gegaan.
27/07/08 Bourges 23 tegen 760 jonge duiven
09/08/08 Argenton 1e tegen 327 jonge duiven
23/08/08 La Souterraine 4 tegen 209 jonge duiven
19/07/08 Sézanne groot gewest: 43 tegen 1036 jonge duiven provinciaal : 233 tegen 6525 jonge duiven

Resultaten
20/04/08 Reims 1, 6, 8, 17, 23, 24, 46, 55, 172 oude duiven 8/15
03/05/08 Melun 5, 62, 92, 111, 112, 256, 1312 oude duiven 6/10
24/05/08 Reims 3, 4, 23, 28, 29, 37, 155 oude duiven 6/9
14/06/08 Melun 5, 6, 7, 10, 11, 32, 95, 582 oude duiven 7/10
19/07/08 Orleans 1, 20, 26, 47, 262 oude duiven 4/6
19/07/08 Sézanne 1, 4, 8, 45, 366 jaarduiven lokaal 4/5 6, 10, 34, 205 2293 jaarduiven prov. 4/5
27/04/08 Couvin 5, 6, 8, 9, 46, 48, 88, 132, 159, 169,540 jaarduiven 10/18
08/06/08 Melun 4, 16, 41, 78, 120, 123, 168, 213, 220, 283, 318, 1307 jaarduiven 11/18
14/09/08 Macquenoise 1, 3, 4, 5, 6, 6, 11, 14, 15, 17, 18, 37, 38, 39, 229 jonge 14/16
05/07/08 Melun 3, 11, 16, 51, 74, 83, 95, 160, 206, 233, 252, 282, 465, 523 2129 jonge 14/23
09/08/08 Argenton 1, 2, 7, 11, 25, 36, 327 jonge duiven 6/13
23/08/08 La Souterraine 1, 4, 24, 28, 34, 41, 43, 47, 52, 209 jonge duiven 9/12
28/09/08 Macquenoise 2, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 12, 14, 15, 16, 18, 25, 27, 50, 170 duiven 15/18